NVIDIA Lovelace 40xx

U konačnici, sve ove tehnologije oko upscalinga i ai su dobre... ali samo ako zeleni imaju konkurenciju. A imaju je u svim segmentima osim u samom vrhu ponude.
slaba konkurencija kad je Radeon na 10% tržišnog udjela. To je papirnata konkurencija, tolika da se ne umiješa antimonopolistička agencija i ne razdijeli Nvidiju na više kompanija.
Nvidija je praktički preuzela PC gaming tržište, donedavno se Radeon držao jer su ga maksimalno kupovali za rudarske rigove, ali čisti gaming...ljudi su u ogromnoj većini potpuno odbacili AMD.
Jebiga ali tak je, i neka je

Dlss ne izgleda u pravilu bolje od native... Možda ray reconstruction, koji opet sa sobom povlači ghosting i latenciju, ali ajde to se može peglat novim iteracijama. No da dlss izgleda bolje od native, jbga - nije.
O die sizeu i potrošnji - to je isto djelomično točno. Die size nije duplo, pa ni "skoro" duplo manji na rtxicama (AD103 vs Navi31 - 379vs529mm2). I valja napomenit da MCD kod navi31 koristi 6nm proces, koji sigurno ne pomaže kod potrošnje, ali pomaže kod smanjivanju cijene grafičke kartice u konačnici za približno iste rasterized performanse (4080vs7900xtx).
U konačnici, sve ove tehnologije oko upscalinga i ai su dobre... ali samo ako zeleni imaju konkurenciju. A imaju je u svim segmentima osim u samom vrhu ponude.
Izgleda, meni u vecini igara je ostriji i ima ispeglanije piksele a negdje gdje native neke dijelove slike ni ne pokaze ili su isprani DLSS uredno pokaže ili "stvori nove piksele". Naravno ovisi od igre do igre ali generalno je po meni bolji, u jako malo igara je bio lošiji od native sta sam igrao.
Druga stvar je kaj ako bas želiš u fullu usporedit apples to apples onda fino staviš na 4K monitoru rezoluciju na 5K i ukljucis DLSS Quality koji ce opet rendati na 4K pa ces na kraju imati performanse iste kao native 4K ekran ali jos oštriju sliku, u svakom slučaju native nema smisla i inferiorniji je kako god odabrao posložiti stvari
A kaj se tice die size kazem skoro duplo jer 4070Ti (294 mm²) a 7900XT (529 mm²) = 80% veci die od radeonke
Dok 4080 (379 mm²) a 7900XTX (529 mm²) isti kao i manji brat i sa time radeonka ima 40% veci die
Obje su rađene na 5nm od TSMC tj Nvidia na 4nm koji je malo tweakana verzija istog ali ima marketinški dodjeljeno 4nm.
Sasvim je jasno zasto to sirovo nabijanje sa hardverske strane nema puno smisla jer em trebas puno potrositi na takav die koji ce i trošiti ko lud, em na kraju dana zadatke koje obavljaju sa obicnim jezgrama, Nvidia obavi sa 5x manje Tensor i RT jezgri i samim time ima i manji impact na samo izvođenje pa zato DLSS i daje 5-10% vise FPS-a na istim postavkama od Radeona.

slaba konkurencija kad je Radeon na 10% tržišnog udjela. To je papirnata konkurencija, tolika da se ne umiješa antimonopolistička agencija i ne razdijeli Nvidiju na više kompanija.
Nvidija je praktički preuzela PC gaming tržište, donedavno se Radeon držao jer su ga maksimalno kupovali za rudarske rigove, ali čisti gaming...ljudi su u ogromnoj većini potpuno odbacili AMD.
Jebiga ali tak je, i neka je
Realno... isti ljudi su shareholderi jedne i druge firme (i treće...intela!!!)... tako da monopol je real. Ovo naše prepucavanje o taborima je tek "kruha i igara" i bacanje kosti sirot'nji!!!

♩ ♩ ♩Krmačica mlada, stigla je meni, samo samo meni ♩ ♩ ♩
Edit: (Ne)Slažem vani ispod orasa u izraubanog Fractala R5, koji ide na CIOS dok ne dođe Lancool 216, dakle ovo je samo testno kućište sa tavana.
Za sada velike zamjerke idu na 12vhpwr adapter (4 na 1). Mislim ljudi to je takvo govno da boli. Bočnu stranicu neću ni stavljat da ga ne savija. Također malo oštećena ambalaža što je već klasična boljka Amazona.

Daj ti meni sada odvrni Cinebench 2024 i Superposition 1080p medium da vidmo sta može ta konfa. Do kolko možeš vram imati stabilan, ja nikako da zhvatim neku od 40 serije koja ide na 1500+, ni moja 4090 ni bratova 4070ti nejdu preko +1300 na memu u testovima, dok vidim ima ekipa koja buba +2000 lagano, iako ih nema puno ali od meme se jako puno dobije u benchevima...

Daj ti meni sada odvrni Cinebench 2024 i Superposition 1080p medium da vidmo sta može ta konfa. Do kolko možeš vram imati stabilan, ja nikako da zhvatim neku od 40 serije koja ide na 1500+, ni moja 4090 ni bratova 4070ti nejdu preko +1300 na memu u testovima, dok vidim ima ekipa koja buba +2000 lagano, iako ih nema puno ali od meme se jako puno dobije u benchevima...
To će malo pričekat. Imam prioritetnijih stvari (igara), a vremena malo. Budemo se čuli preko PM.a kad uhvatim SD.
Jesi naručio sa Cablemoda 12v adapter ? Ja kontam sa Casekinga još danas jer je ovo iz kutije baš smeće.

♩ ♩ ♩Krmačica mlada, stigla je meni, samo samo meni ♩ ♩ ♩
Edit: (Ne)Slažem vani ispod orasa u izraubanog Fractala R5, koji ide na CIOS dok ne dođe Lancool 216, dakle ovo je samo testno kućište sa tavana.
Za sada velike zamjerke idu na 12vhpwr adapter (4 na 1). Mislim ljudi to je takvo govno da boli. Bočnu stranicu neću ni stavljat da ga ne savija. Također malo oštećena ambalaža što je već klasična boljka Amazona.
Jebote grafa koja košta ko auto mora da ima sve vrhunsko, adapter mora za tu lovu bit zlatni pod kutem savinuto perfektno da ukliže sve mora letit ali to je tako nevaljade.
Čemu nabijanje vrama na ovome monsteru, za benčanje ahahah. Treba ga obuzdat oslabit smirit.

Jesi naručio sa Cablemoda 12v adapter ? Ja kontam sa Casekinga još danas jer je ovo iz kutije baš smeće.
Ovaj iz kutije je još najbolji, cable mode adapter je smece, vec ima koliko pregorenih i otopljenih pa su ljudima vracali pare i refundali za grafe... klik klik2 klik3 ima toga i po YT...
Inace, tebe ovo sta zeza oko kablova i zatvranja ce te zezat i sa drugim brendiranim kablovima jer trebas vise podvuc kablove pod grafu ili u psu cover kojeg nemas...
Dok ne dođu grafe i napajanja sa novim ažuriranim 12V-2×6 adapterima i socketima tako svejedno preko kojeg adaptera povezao grafu...
PS.
Moja grafa ima 3x 8pin adapter i 450w lock zajedno sa lock naponom i power limitom, a opet imam max OC grafe jer ni 450w nece dotac nigdje.... Evo igram 2 dana Cyberpunk napucan do daske na 4k sa path tracing i najvise kaj pipne je 440w, inace prosjek oko 415w.
To je ono sta sam ti pricao, skuplji modeli su gimmick jer ionak nikad toliku snagu nebudes izvukao iz grafe... a sta se tice hladnjaka moja je pod max OC na 60c max u igrama, za 1600e puna šaka brade

Jebote grafa koja košta ko auto mora da ima sve vrhunsko, adapter mora za tu lovu bit zlatni pod kutem savinuto perfektno da ukliže sve mora letit ali to je tako nevaljade.
Vidiš da ne mora, da ima ljudi koji kupuju. Trebao bi barem u igrama imat max fps-a koliku ti monitor (4k min 60Hz) podržava za tu lovu, pa nema i opet se prodaje. Mislim ima al... hybrid.

Ovaj iz kutije je još najbolji, cable mode adapter je smece, vec ima koliko pregorenih i otopljenih pa su ljudima vracali pare i refundali za grafe... klik klik2 klik3 ima toga i po YT...
Inace, tebe ovo sta zeza oko kablova i zatvranja ce te zezat i sa drugim brendiranim kablovima jer trebas vise podvuc kablove pod grafu ili u psu cover kojeg nemas...
Dok ne dođu grafe i napajanja sa novim ažuriranim 12V-2×6 adapterima i socketima tako svejedno preko kojeg adaptera povezao grafu...
PS.
Moja grafa ima 3x 8pin adapter i 450w lock zajedno sa lock naponom i power limitom, a opet imam max OC grafe jer ni 450w nece dotac nigdje.... Evo igram 2 dana Cyberpunk napucan do daske na 4k sa path tracing i najvise kaj pipne je 440w, inace prosjek oko 415w.
To je ono sta sam ti pricao, skuplji modeli su gimmick jer ionak nikad toliku snagu nebudes izvukao iz grafe... a sta se tice hladnjaka moja je pod max OC na 60c max u igrama, za 1600e puna šaka brade
Nisam siguran...Zar nije Cable mod 2. verzija adaptera izašla nakon shitstorma ???
Ja budem uzeo Corsairov 600W oriđinal.
Zapravo kartice uopće nisu toliko duge kolko su robusne. CCA 2kg i baš imaš onaj premium feel kad je uzmeš u ruku. Vent je jebeno nečujan, mislio sam Giga je kao glasna i hladna, a ono uber tiho u odnosu na staru Phantomicu 3080 pod opterećenjem.
Najbitnije je da ima 0.0 coil whinea.
I da razbijem još jedan mit o Gigi. PCB je čvrst da ne može bit čvršći. Prvo sam probao foru kao Đej 20 lipa i shvatio da naravno MORAŠ bit mega debil da ti pukne. Zapravo sam sam sebi potvrdio tezu da pola tih videa napuhuju u nebesa.
Cracked PCBee vjerovatno imaju na gotovim konfama koje shipaju bez sag holdera ili loše instalirane.

Nisam siguran...Zar nije Cable mod 2. verzija adaptera izašla nakon shitstorma ???
Ja budem uzeo Corsairov 600W oriđinal.
To su sve isti mehanizmi 12vhpwr, cablemod samo vise fancy izgleda i imaju one 90 stupnjeva konektore koji idu iz socketa u pod a ne u prozor od kucista.
Taj od Corsaira iskoristi i bok, najbolja opcija jos.

nisu cablemod i ostali adapteri i kablovi smece, vec je nvidija dizajn utora smece

Nije to nikakav Nvidia dizajn niti je Nvidia dizajnirala 12vhpwr, to je dizajnirao PCI SIG koji radi i razvija takve stvari i certifikate. Miljonti put, nije do kabela greška nego do tulipana od korisnika koji nisu do kraja ugurali konektor, nakon par desetina pregorenih u pocetku i nakon GN tutorijala i istrage slucaja odjednom je cijela hajka stala i nema problema. Vec su vodeci ljudi iz elektrotehnicke industrije kao Aris iz hardware busters vise puta potvrdili da je korisnicka greska, a Tec Lab ekipa je testirala adapter pod 30 minuta opterecenja na 1200w+ i kabelu nista, tako da sve jasno
Ajde sada dolazi unaprijeđena verzija 12V-2x6, takorec idiotproof pa kabel ni kada ce biti na pola ustekan nece pregorit pod full load, vec sam stavio u temu napajanja testiranje.

Nije to nikakav Nvidia dizajn niti je Nvidia dizajnirala 12vhpwr, to je dizajnirao PCI SIG koji radi i razvija takve stvari i certifikate. Miljonti put, nije do kabela greška nego do tulipana od korisnika koji nisu do kraja ugurali konektor, nakon par desetina pregorenih u pocetku i nakon GN tutorijala i istrage slucaja odjednom je cijela hajka stala i nema problema. Vec su vodeci ljudi iz elektrotehnicke industrije kao Aris iz hardware busters vise puta potvrdili da je korisnicka greska, a Tec Lab ekipa je testirala adapter pod 30 minuta opterecenja na 1200w+ i kabelu nista, tako da sve jasno
Ajde sada dolazi unaprijeđena verzija 12V-2x6, takorec idiotproof pa kabel ni kada ce biti na pola ustekan nece pregorit pod full load, vec sam stavio u temu napajanja testiranje.
nitko ni ne kaze da je do bkabela greska, vec je greska u adapteru na PCB-u grficke
po milijonti put, nije korisnicka greska, pregorili su konektori u koje je gurnut kako treba ili kabel ili cablemod adapter
greska je u samom konektoru, nebitno jel ga dizajnirala moja baba, nvidia ga je implementirala u svoj PCB dizajn zajedno sa svojim partnerima, a kontrola kvalitete im je bila za kurac
da valja ne bi ga sad redizajnirali nakon nekoliko mjeseci

nitko ni ne kaze da je do bkabela greska, vec je greska u adapteru na PCB-u grficke
po milijonti put, nije korisnicka greska, pregorili su konektori u koje je gurnut kako treba ili kabel ili cablemod adapter
greska je u samom konektoru, nebitno jel ga dizajnirala moja baba, nvidia ga je implementirala u svoj PCB dizajn zajedno sa svojim partnerima, a kontrola kvalitete im je bila za kurac
da valja ne bi ga sad redizajnirali nakon nekoliko mjeseci
Je korisnicka je greška, pa testirano je desetine kabela, sto novih sto analizirano pregorenih i svi su imali na jasnim mjestima ostecenje koje se poklapa sa nedovoljno ustekanim adapterima. Kakva je to glupost greska je u konektoru od graficke ahaha pa sta je konektor kriv ako radi kako treba kad ustekas adapter a i 99.9% pregaranja je upravo na adapterima ne konektorima, koje usput ne proizvodi Nvidia nego kupuje od ovlaštenih firmi kao i sve ostale PCB komponenete...
Redizajn je bas zbog toga jer napredak uvijek postoji i može bolje, a nove verzije ce biti bullet proof pa si totalno miran koliko god bio nesposoban
PS.
A ti koji tvrde da je konektor pregororio ako je bio dobro ustekan, naravno da ce nakon sta su zaribali stvar ici reci sve je bilo ok i samo od sebe je pregorilo jer inace nista od garancije ako je do tebe. Uostalom testirani su i takvi kabeli pa se na snimkama jasno vidjeli da je razlog bio upravo nedovoljno ustekan adapter
I baš nakon tutorijala kako uštekati pravilno kabel vise ni A ni B o tome a kabeli i sve je isto kao i prije 10 mjeseci na grafama

Nvida korisnici su nobovi i ne znaju uštekat konektor. Jebiga. Plug and play 😂

Kupci su morali pokazat da neče proizvod koji toliko košta a ima tako osnovne greške. Na mojoj grafi 2x8 pin ulazi na pogled klikne miloklizno ko u carmen elektru. Ovoj treba sila od 100kg i boćna stranica se ne može zatvorit kako to lomi sve krš lom. Vrlo niski standardi za gpu takve klase.Šta se tiče hladnjaka koji hladi bolesno još najbolje da ne hladi za toliku zapremninu i masu do oko 2.5kg.Ponavljam se jesam budala ali nešto se mora baljezgat. Uživajte sa galončetom svi koliko vas ima.

Ljudi iovako neznaju ni kablove sprovest kako treba po kucistu a kamoli baratat osjetljivom opremom, a ovaj novi adapter nema klik kao klasicni pci-e kablovi kada se ušteka a i teže se ugura pa treba provjerit okom jel ulašao do kraja. MSI je zbog toga uveo na nekim napajanjima žute konektore pa ako adapter nije do kraja onda odma vidis žuti trag kao upozorenje da trebas jos utisnut adapter

Na mojoj bjedi inno 3d daj adapter je stvarno vrhunski napravljen, ok nije 4x no svejedno kartica je sklepana bolesno kvalitetno i precizno, sve aluminij!💪

Ovi koji imaju DDR5 platforme ili koji su slagali iste ce isto tako potvrditi da se DDR5 moduli puno teže uguraju u socket nego DDR4 moduli, i treba osjetno vise sile da dobiješ klik. Slagao sam i tetsirao sisteme sa rtx 4090 i rtx 4070ti i nikakvih problema sa adapterom nema, čak štoviše na 450w potrošnje je mrtav hladan na 40c mjereno sa digitalnim termometrom

Ta grafa od dva slota i ventovi od samo 88mm te tako dobro hladi i napravljena sa 7heat pipeova. Znači dobro odrađen posao kod ove serije bez obzira koji je model.

Ta grafa od dva slota i ventovi od samo 88mm te tako dobro hladi i napravljena sa 7heat pipeova. Znači dobro odrađen posao kod ove serije bez obzira koji je model.
Gledajuci LAB intervjue od Johnny Guru koji sada radi za Corsair, napomenuo je upravo stvar da kod napajanja kada rade nije poanta nabiti sto vise heatsinka i da vise ne znaci nuzno bolje vec moze i naštetiti performansama hlađenja jer ako imas toliko glomazne heatsinkove koji blokiraju zrak da se probije na PCB i komponente koje treba ohladiti imat ces lošiji rezultat sa vecim temperaturama i moguce probleme.
Konkretno za sada tog primjera u grafama još nema jer je malo drugaciji opis izrade od napjanja koje je zatvorena kutija, i trenutno su najbolji modeli sa najtezim hladnjacima, ali onda kad malo bolje pogledas vidis i da ovi sa nesto manjim dimenzijama ne zaostaju puno i sve je to tu negdje u 3-4c razlike.

Nvida korisnici su nobovi i ne znaju uštekat konektor. Jebiga. Plug and play 😂
Na stranu šala. Konektor moraš stvarno stisnut ko sivonja. Moj prvi plug i spojim - naravno ne radi. Klik nisam čuo ni prvi ni drugi put kad je proradio, a gurnut je do kraja.
Zato sam se i izasra odma...

Inno je uvjek imao solidno tihe i robusne hladnjake. Ipak se tu radi o Herculesu.
VRM im je zato u kurcu.
Al opet od buđet verzija meni je uvijek ispred Palita, Zotaca (kojeg još ne kužim), PNYa etc.
Sjećam se vremena kad su AMPice bile vrh ponude, a ne šprdnja.
Kupci su morali pokazat da neče proizvod koji toliko košta a ima tako osnovne greške. Na mojoj grafi 2x8 pin ulazi na pogled klikne miloklizno ko u carmen elektru. Ovoj treba sila od 100kg i boćna stranica se ne može zatvorit kako to lomi sve krš lom. Vrlo niski standardi za gpu takve klase.Šta se tiče hladnjaka koji hladi bolesno još najbolje da ne hladi za toliku zapremninu i masu do oko 2.5kg.Ponavljam se jesam budala ali nešto se mora baljezgat. Uživajte sa galončetom svi koliko vas ima.
Apsolutno se slažem...Na mostu dobiješ, na ćupriji izgubiš.

Može preporuka koju RTX 4070Ti odabrati?
Omjer cijene i kvalitete izvedenog hlađena.
Gigabyte verzije bi izbjegao ako je moguće.
Lp

Lp

Lp
Hvala.
Pogledam malo model pa odradim narudžbu, vjerojatno sa Future IT.

Inace prije koji tjedan sam ih linkal i po 100e manje, sada su fino skocile oko 15% rast cijena, tako da mi se cini da dolazi ono poskupljenje o kojem sam pricao i ocekujem hladnu zimu.
Znači render na 1080p i onda sa AI upskejlaj sve do 16K, milina... istina puno lakše je i jeftinije nego gurat cijeli razvoj u sam GPU... pogotovo kad držiš 80% tržišta.
Pa znas kako se kaze "um caruje snaga klade valja" tako i u tehnologiji i generalno u razvoju covjecanstva, razvijaju se naprednije i bolje metode koje trose manje resursa za isti posao. Pošto DLSS u pravilu izgleda bolje od native a daje i ogroman boost spram istog naravno da se ide u tome smjeru, kao i razvijanju novih tehnologija kao RT koji dodatno pojacavaju grafiku.
Cisti primjer zasto je Nvidia zbog pristpa i terminologije koju sam ti napisao tu gdje je i zasto ce sve vise se odvajati od Radeona je kad pogledas sam dizajn čipova gdje rtx 4070ti i rtx 4080 imaju skoro duplo manji die za iste performanse rx 7900xt/xtx pandana, a istovremeno i troše po 30% manje energije, a o RT performansama žali bože uspoređivat
Dlss ne izgleda u pravilu bolje od native... Možda ray reconstruction, koji opet sa sobom povlači ghosting i latenciju, ali ajde to se može peglat novim iteracijama. No da dlss izgleda bolje od native, jbga - nije.
O die sizeu i potrošnji - to je isto djelomično točno. Die size nije duplo, pa ni "skoro" duplo manji na rtxicama (AD103 vs Navi31 - 379vs529mm2). I valja napomenit da MCD kod navi31 koristi 6nm proces, koji sigurno ne pomaže kod potrošnje, ali pomaže kod smanjivanju cijene grafičke kartice u konačnici za približno iste rasterized performanse (4080vs7900xtx).
Neke igre da neke ne. Poslušaj samo par sekundi od 19:05 min. https://www.youtube.com/watch?v=O5B_dqi_Syc