Grafičke kartice

AMD Radeon R9 300/Fury Series

XXX sub 16.4.2016 19:38
Stjepanj kaže...
XXX kaže...

ne vidim tu opciju nigdje. I kak si došo baš do 40% 

23 vs 32 fps-a cini razliku od 40% ne..(heavy)

ispravak razlika je 130% u dx11

DX 11 se ne računa 

OK, razlika je 40% a kolika je razlika između 1800 kn i 4000 kn za grafe...procesore da i ne računamo . Naravno cijena iz dućana ne sad tko je kako i za koliko kupio. 

JozoBozo121 sub 16.4.2016 19:57
XXX kaže...
 Ne radi mi link. Ne znam kakvo je tvoje iskustvo ali ovdje su usporedili, objasnili i snimili video. Izračunali su 24% razlike. Znači test im ne valja?

Meni je nevjerojatno kako svi pišu o DirectX12 kao da je to DX11 + Async Compute 

Rekao bi da postoji par testiranja ali nemam sad vremena tražiti te članke pa niti neću upotrijebiti taj argument. No, jedina ozbiljna DX12 igra je po mojem mišljenju Hitman jer većina igara je takvog tipa ,a ne RTS. Postoji lijepa izjava developera igre, gdje su naveli kako samo 5% poboljšanja perofrmansi u odnosu DX11 vs DX12 se odnosi na Async compute, dok svo ostalo poboljšanje performansi ide zbog same građe DX12 koji je puno više od asynca o čemu je Tonči već pisao barem deset vrlo detaljno opisanih postova

Evo članak: http://wccftech.com/async-compute-boosted-hitmans-performance-510-amd-cards-devs-super-hard-tune/

dabar_solta sub 16.4.2016 21:58
Tonči kaže...

2. Nvidiji ne fali, jer asinkroni shaderi nisu dio DX12 specifikacije. Čak i da jesu, već sam opisao gore zašto je moguće da će to možda riješiti i softverski. Imaš negdje ovdje moj opis kako rade novi API-ji i što je AS.

3. Ne, ne, ne i uglavnom ne. :)

7. Zapravo, to nije točno. Async Compute pomaže, ali nije razlog. Razlog je jednostavno što AMD arhitektura ima jedne prednosti, Nvidia druge. AMD-ova je u pravilu "došla na svoje" kad se prelazi na DX12 na način da je u DX11 nepravedno sporije kartice, vinuo u visine koje im pristaju. AMD nikad realno nije bio loš, a u nekim segmentima je bio iznimno dobar (zato se AMD koristio za bitcoin, a nikad Nvidia).

ostalo se slažem ali ovo moram u detalje.svjestan sam u isto vrime da možda nije toćno sljedeće jer je previše linkova po netu šta sumljivih šta dobrih ali meni zvući logićno.
2. asinkroni shaderi zahtjevaju hardver(amd ace jedinica) koji dozvoljava u isto vrjeme radit compute i 3d u istoj jezgri dok je ovo drugo u idle(bila cuda ili gcn stream jezgra jako slićno je hardverski samo se razlićito zove).e sad amd ima potrebnu elektroniku u samoj jezgri i u ace unitima ,tako da to i može radit u isto vrjeme, a nvidija je ili compute ili 3d u istoj jezgri i to je to,zato podržava na papiru a u praksi može podržavat async jedino ako će se dio jezgri dedicirat za compute ali će se izgubit s 3d djela , šta bi znaćilo da ne može dobit performanse i zato i nismo vidili driver koji to rješava već ovoliko vremena. jer nema smisla.-treba im novi hardver od nule.

3,7. ne kažem da se koriste isti dll-ovi već da je dx12 nasta poslje mantlea ,a prati istu filozofiju.a oko async computea je cjela gcn arhitektura rađena od nule ,a na toćno naćin koji paše filozofiji dx12/vulkan/mantle apija,odatle i ovo veselje.
idealno bi i amd i nvidija radili iste ćipove s najboljim od obe firme,ali pošto svjet nije idealan async compute je ko hibridna arhitektura,amo reć nešto između ,a bez bitnih gubitaka -jedino u potrošnji struje šta je budimo realni nebitno na par kartica.
tako da je amd arhitektura bila na svom i na dx11.

pogledat pod hardver dio na prvom linku. drugi link je za sve ostalo sta kolega Tonći piše
http://amd-dev.wpengine.netdna-cdn.com/wordpress/media/2012/10/Asynchronous-Shaders-White-Paper-FINAL.pdf
http://yosefk.com/blog/simd-simt-smt-parallelism-in-nvidia-gpus.html

eywa33 sub 16.4.2016 23:37

AMD je sa async. compute napravio korak naprijed općenito u gejming industriji jer dosad takvo što nije bilo prisutno, i da konkurencija to nije napravila, nvidija sigurno ne bi. Zelenima paše status quo što duže i AMD-u hvala na tome što ga razbija. Ali ne bih se pretjerano zalijetao jer treba trend nastavit u sljedećoj seriji.

JozoBozo121 ned 17.4.2016 11:34
XXX kaže...

Mislim da ti Hitman to uopče nezna koristiti, ova strategija je za sada jedina igra koja zna iskoristiti amd grafe kak treba u DX 12 modu.

Inače slažem se sa ovim likom, trebali su ga zaposliti u amd ko savjetnika . Da su "upalili" mantle u svakom važnijem naslovu priča bi bila odlična.

https://www.youtube.com/watch?v=P5CA6KE6mSY

Nezna koristiti a AMD je izjavljivao kako je Hitman najbolja implementacija async computea?!

Hitman pokazuje koliko zapravo async donosi kod igara koje su pune likova, detaljnih textura, geometrije i svega onoga sto ima standardna igra. Naravno, pokazuje i još nešto, a to je isto iz izjave Hitman deva, async compute treba optimizirati za GPU sto je vrlo teško, a u današnje vrijeme developeri većinom hoće izbacit igru da vrate novce a ne da još investiraju extra u nešto sto će ih ispast skupo,a neće pridonjeti njihovoj zaradi.

Takoder ti u dnu onog članaka postoji dvije-tri rečenice o tome i kako je developer Ashes od The Singularity izjavio da je samo async compute pridonio samo modest performance boost

XXX ned 17.4.2016 11:46

klik

• Do you believe HITMAN’s DirectX 12 performance could have been better if the game had been built entirely on it, rather than having DX11 as min spec?
  • Yes, it obviously would have. DX12 includes new hardware features, which I think over time will make it possible for us to make games run even better.

dabar_solta ned 17.4.2016 12:19
Tonči kaže...

Ovdje sam spomenuo razliku - hardver postoji. Zašto je vidljiv CUDA API-ju, a ne i DirectX-u 12, ne znam(o).

ako je za vjerovat pdfovima od obe firma onda je sve poznato.

ne kažem da ne postoji hardver za compute na nvidiji .dali cuda api radi zapravo ko nekakva virtualizacija , nebitno.

ali ovaj dio hardvera koji je kod amda u ace jedinicama i između svega,koji dozvoljava mješanje 2 razlićite stvari u istoj jezgri ,fali. 
iako zvući jednostavno ,vjerovatno zahtjeva poprilićan broj dodatnih tranzistora da bi funkcioniralo. mislim da je ćak pristup memoriji drugaćiji preko ace jedinica nego kod nvidije. baš nekako sroz suprotne su arhitekture u svemu. a async compute nije nešto za šta se samo dodala podrška kroz api nego nešto na šta se mislilo od prvog dana dizajniranja gcn arhitekture, tako da nije dx12 feature. nego amd feature.koji vuće za sobom arhitekturu koja po defaultu dosta profitira od low level apia. i zato mislim da je bitniji za dx12 async compute nego pola ovih featurea ali naravno to ćemo još vidit.

i zato mislim da je falše oglašavanje tvrdit da nvidija ima hardver, za async compute.

D3lBoy ned 17.4.2016 14:37
eliah84 kaže...

Samo da javim da je moj problem i dalje prisutan. 

Znaci komp vracen sa servisa (ADM). Dva dana radilo sve ok, danas opet isti problem. Dakle ekran samo zacrni i pomaze jedino gasenje drzanjem tipke power. 

Nosio si cijeli komp ? Treba naglasiti da je problem na gpu. Jer ako ti se locka komp, crna, crvena, šarena kakva god slika pod gpu loadom i mozes samo hard reset ili ugasit PC, znaci da nije stabilna kartica. Naravno postoji mogucnost da je nesto drugo ali ja vjerujem da je graficka jer takve se stvari dogadjaju kad pretjeraš sa OC-om. Možeš ju testirati tako da u Afterburneru spustiš samo clockove memorije i core clockove, ako ti se nakon tog ne crasha onda znas da su ne stabilni clockovi. Također provjeri temperature pod loadom, u slucaju da se nesto ne pregrijava npr. VRM. Sve u svemu ne brini dok imas garanciju

steelman ned 17.4.2016 16:58
ansha kaže...

A probaj je underclockat 100mhz recimo pa vidi jel se onda dogadja.

Evo stavio sam na 750mhz memory clock i vise nema black screen u VLC. Kaj da reklamiram grafu il se to na svim dogada? Znaci igre na full load rade normalno samo u VLC i na youtube se pojavljuje black screen dok je na default memory clocku. Na youtube jako rijetko a u VLC cesce u filmovima visoke kvalitete. Radi se o sapphire r9 390 nitro.

chaselol ned 17.4.2016 19:40

Druze nemoj puno da razmisljas niti da downclockas ista, ako graficka ne radi kako treba na stock vrijednostima nosi u servis i reci ljudima sta se desava. Za svaki slucaj ako imas neku drugu grafu vidi probaj jel se to desava cisto da znas u cemu je problem i reci ljudima fino da ti zamjene grafu da te ne zezaju jer si dobio proizvod s greskom. Desava se svima pa i najboljima! 

eliah84 ned 17.4.2016 20:09
steelman kaže...
ansha kaže...

Evo stavio sam na 750mhz memory clock i vise nema black screen u VLC. Kaj da reklamiram grafu il se to na svim dogada? Znaci igre na full load rade normalno samo u VLC i na youtube se pojavljuje black screen dok je na default memory clocku. Na youtube jako rijetko a u VLC cesce u filmovima visoke kvalitete. Radi se o sapphire r9 390 nitro.

Ja nisam probavao spustat clock jer sam na poslu trenutnob ali ni ne namjeravam. Da sam ga podizao pa da ne radi bi svatija, ali smatram da mora radit na tvornickim vrijednostima. Nisam probava u VLC i youtube, meni zacrne cim treba startat igra. 

DarthMarkus ned 17.4.2016 21:20
eliah84 kaže...
steelman kaže...
ansha kaže...

Ja nisam probavao spustat clock jer sam na poslu trenutnob ali ni ne namjeravam. Da sam ga podizao pa da ne radi bi svatija, ali smatram da mora radit na tvornickim vrijednostima. Nisam probava u VLC i youtube, meni zacrne cim treba startat igra. 

Mislim da smo ti već rekli par puta da reklamiraš karticu...

eliah84 ned 17.4.2016 22:31
DarthMarkus kaže...
eliah84 kaže...
steelman kaže...
ansha kaže...

Mislim da smo ti već rekli par puta da reklamiraš karticu...

Momak bez ljutnje. Reklamirao sam ja i oni vratili da je sve ok. Sljedeci tjedan opet ide za Zagreb. 

itomic009 ned 17.4.2016 23:11

Znaju oni to tako fušarit. Ja sam bio reklamirao dva puta R9 280X jer su se pravili grbavi. Poslao na servis i oni vrate s istim problemom. Ja poslao odma ponovo i naglasio da je ista stvar i onda su mi poslali novu grafu. Tako da samo reklamiraj.

dabar_solta pon 18.4.2016 09:49

ja sam im s 280x doša i reka odma prvi put da me ne zanima ništa drugo nego da daju novu karticu, i to nakon 2 mjeseca od kupovine, naravno otiša sam odma tamo di im je servis pa me serviser posla na blagajnu samo po papir jer je svjestan u ćemu je problem.

=xfact= pon 18.4.2016 09:57
D3lBoy kaže...
eliah84 kaže...

Znaci komp vracen sa servisa (ADM). Dva dana radilo sve ok, danas opet isti problem. Dakle ekran samo zacrni i pomaze jedino gasenje drzanjem tipke power. 

Nosio si cijeli komp ? Treba naglasiti da je problem na gpu. Jer ako ti se locka komp, crna, crvena, šarena kakva god slika pod gpu loadom i mozes samo hard reset ili ugasit PC, znaci da nije stabilna kartica. Naravno postoji mogucnost da je nesto drugo ali ja vjerujem da je graficka jer takve se stvari dogadjaju kad pretjeraš sa OC-om. Možeš ju testirati tako da u Afterburneru spustiš samo clockove memorije i core clockove, ako ti se nakon tog ne crasha onda znas da su ne stabilni clockovi. Također provjeri temperature pod loadom, u slucaju da se nesto ne pregrijava npr. VRM. Sve u svemu ne brini dok imas garanciju

zbog vrlo neugodnog iskustva sa adm-ovim servisom tamo vise ne kupujem 1000kn + stvari.. nakon sto su me uvjeravali da se moja bivsa msi 290 ka pregrijava zato jel imam stariju plocu ..  

sretno sa reklamacijom nadam se da ces uspjet .inace od sada futura it ili links za mene

eliah84 pon 18.4.2016 10:28
=xfact= kaže...
D3lBoy kaže...
eliah84 kaže...

zbog vrlo neugodnog iskustva sa adm-ovim servisom tamo vise ne kupujem 1000kn + stvari.. nakon sto su me uvjeravali da se moja bivsa msi 290 ka pregrijava zato jel imam stariju plocu ..  

sretno sa reklamacijom nadam se da ces uspjet .inace od sada futura it ili links za mene

I mene love na to da mi je slaba maticna i da je to vjerovatno radi toga. Poslan je jutros pa cemo vidit. Nisam jos pisa u adm temu jer zelim vidit kako ce se odigrat. Nebi ih tija blatit bez razloga.