AMD Navi

Dobit ce min 1700€ za nju i tamo cyberpunk 2027 godine s obzirom da nema konkurencije.

Testovao sam da vidim koliko ima smisla limitirati power draw od 9070 XT.
Ovo su rezultati koristeći Uniengine 2.0 bench:
Power limit | score | % perf
0 20673 100%
-20 19659 95%
-25 19201 92%
-30 18711 90%
Po ovome se -20 čini kao sweet spot jer je samo 5% perf manje, a kartica troši 60W manje i znatno je tiša pri max opterećenju što više manje konstantno imam jer vrtim na 1440p pri 165Hz
Pa i nema smisla kad je kartici moguce u isto vrijeme minimalno moguce zadrzati iste perfomanse i smanjiti potrosnju, buku i zagrijavanje tj napraviti klasicni undervolt, ali ok ako te to veseli tx na infu.

0 20673 100%
-20 19659 95%
-25 19201 92%
-30 18711 90%
Po ovome se -20 čini kao sweet spot jer je samo 5% perf manje, a kartica troši 60W manje i znatno je tiša pri max opterećenju što više manje konstantno imam jer vrtim na 1440p pri 165Hz
Pa i nema smisla kad je kartici moguce u isto vrijeme minimalno moguce zadrzati iste perfomanse i smanjiti potrosnju, buku i zagrijavanje tj napraviti klasicni undervolt, ali ok ako te to veseli tx na infu.
Svi rezultati su u kombinaciji sa -80mv uvom.

Kako ide zadržavanje taktova jer sam vidio da kod Amd je to u nekakvim sektorima pa treba pogoditi sweet spot tj nije linearno kao kod nvidije.

Sa uvom i power limitom ide do nekih 3100mhz i drzi se oko tog iznosa.
Ručno dizanje gpu clocka ne radi, moguće da je do drivera il ko će ga znat. Vidio na jubitobiju da ni ni drugima ne dela, već se oc zapravo radi sa uvom.

Pozitivni offset za core clock ne radi zato sto kartica sama po sebi boosta koliko moze s obzirom na power limit. Moja ide preko 3300 stock, dakle puno vise od specifikacije. A za undervolt, postoji vise nacina, meni je najlogicnije i najdraze ne preko power limita nego preko negativnog clock offseta i undervolta. S -500 core clock, -70 mV undervolt, 2800 MHz Fast Timings memorija, performanse bolje od stock, a potrosnja je uglavnom oko 250 W u igrama, ali ima prostora i moze otici i vise po potrebi ovisno o workloadu jer power limit nisam dirao.

meni sve ispod 60mv se rusi
znatna sredina mi je -60/-500/-20% power i dobivam score skoro sta je grafa na defualtu bila, a trosi 260w. temp ispod 50c na 50% fan speed u igrama
takoder napravio je jedan profil na +10 power i -60mv ako mi prifali koji fps, ali ne zelim igrat na 360w ako netrebam

nisam siguran, ali power target treba dići, a onda spuštati gpu voltage
derbauer je tako dobio poprilično visok klok, doduše nestabilan na -200mv, stabilniji sa -170mv i klok oko 3360mhz

Isprobao kombinaciju UVa i spuštanja clocka i to je zapravo samo drugačiji način da se ograniči potršnja. Meni je ovo power limitom ok pa ću se držati toga.
UV može manifestirati probleme koji nisu vezani uz nestabilnost - na -100 mV mi se u BO6 pojavio microstutter iako je bilo stabilno.
Dignuo na -80 i stutter je nestao, tako da ne bo uzimao ozbiljno ovu ekipu koja testira tako da vrti samo 3d mark.

Isprobao kombinaciju UVa i spuštanja clocka i to je zapravo samo drugačiji način da se ograniči potršnja. Meni je ovo power limitom ok pa ću se držati toga.
UV može manifestirati probleme koji nisu vezani uz nestabilnost - na -100 mV mi se u BO6 pojavio microstutter iako je bilo stabilno.
Dignuo na -80 i stutter je nestao, tako da ne bo uzimao ozbiljno ovu ekipu koja testira tako da vrti samo 3d mark.
Pa onda nije stabilno ako radi microstutter ;) Al da, ima jako puno dezinformacija po internetima i debila koji prvi put vide graficku pa sve puca od tvrdnji da je "100% stabilno" -100 ili -200, a realno nema nikakve sanse da je. Ko i biseri koji za procesore tvrde da im je -50 undervolt na CO za all cores "full stabilno".
Moj dojam je da je neki realni undervolt, a da zbilja bude 100% stabilno, u rasponu -50 do -80. Ja sam evo dva dana mislio da mi je stabilno na -80, sve super, 3 igre igram, bencham, i onda se odjednom ipak srusi Steel Nomad nakon sto je vec prosao X runova. Sad sam na -70 i so far so stable :)

Ništa to... i meni moze proci razne testova na -150 no međutim full stabilno je tek oko -60mv sve iznad je pitanje vremena gdje i kako ce se crashat...

Upravo tako. Ja sam stavio -45mV undervolt i nisam dirao power limit. Probao Cyberpunk, GTA 5 s RTom, GoW Ragnarok i stress test od AMDa kao i FurMark prženje. Za sad je ok i ako tako ostane, gg, dobio par FPS-a.

Daj ostavite to na stock i igrajte. Kakav undervolt kartica sa tri venta i temperaturama od 55-65c.

Daj ostavite to na stock i igrajte. Kakav undervolt kartica sa tri venta i temperaturama od 55-65c.
A zasto ne bi ako su performanse vise od stock?

Izgledni random crashevi.

Izgledni random crashevi.
4.5 god na 3080tki bez ikakvog jednom kad sam nasao zbilja stabilnu tocku... ak znas sta radis/ zbilja stabilne postavke nades, bolje od stock performanse za manju potrosnju grijanje temperature... isplati se malo potrudit

Undervolt uz 18% power limit mi daje iste fpse kao i na default postavkama, uz 60w manju potrošnju, I jos nize temp.
Pa zašto ne?
Na +10% grafa ima spikove od 420w, čak mi se učinilo i 490, ali hwmonitor nije to ubilježio.

Ma neda mi se iskreno pogotovo ne na 4070 koja je mali potrošač. Malo drndo s power limitom zaključak bespotreno ostavio stock ajde bok.

Pa zašto ne?
Na +10% grafa ima spikove od 420w, čak mi se učinilo i 490, ali hwmonitor nije to ubilježio.
Jesi s tim probao odvrtiti 3dmark?
Ma neda mi se iskreno pogotovo ne na 4070 koja je mali potrošač. Malo drndo s power limitom zaključak bespotreno ostavio stock ajde bok.
Pa bas je na nvidiji to lagano i benefit je poprilican bez obzira kaj 4070 nije velik potrosac, time si svakako podizes dugotrajnost el komponenti pa zasto ne.

Naravno da jesam.
Onaj besplatan 3dmark i heaven prolazi, kao i par dana igranja bez ijednog crasha.

Prešao sam KCD2 i žao mi je što sam to učinio bez da sam mogao uključiti FSR4.
Moram priznati da sam malo ljubomoran na changelog zadnjih nvidia drivera koji kaže
- 61 new and updated NVIDIA app DLSS overrides.

Moram priznati da sam malo ljubomoran na changelog zadnjih nvidia drivera koji kaže
Jesi proba sa optiscalerom ubacit fsr4? I ostatak ekipe, kakvu su iskustva? Ne radi probleme sa steam igrama (singleplayer)?

Probao sam sa optiscalerom i uspješno upalio ali nakon nekog vremena se igra rušila.
To je bilo na staroj instalaciji windowsa gdje je ostalo nv drivera pa se rušilo sve živo, pa ne bi znao jel bilo do toga.
Sad sam krenuo na Indiana Jones, i naravno, nema FSR4. U tu igru se ne može ubaciti ni optiscalerom, igra je prekrižena na njihovom wikiju, a kad sam pokušao nemam opciju za FSR 4, već samo 3.1.3.
Eto NV je u zadnjem updateu drivera dodala podršku igara za DLSS4 za duplo više igara no što AMD ukupno ima podržano :-|

Jesi proba sa optiscalerom ubacit fsr4? I ostatak ekipe, kakvu su iskustva? Ne radi probleme sa steam igrama (singleplayer)?
Radi normalno s OptiScalerom. Meni iskreno neigrivo bez tog, bez upscalera je slika tolko odvratna da je to nezamislivo radi TAA blura, a FSR3.1 je kriminalno los. S FSR4 izgleda mozda mrvicu losije nego s DLSS4 Transformer.

Radi normalno s OptiScalerom. Meni iskreno neigrivo bez tog, bez upscalera je slika tolko odvratna da je to nezamislivo radi TAA blura, a FSR3.1 je kriminalno los. S FSR4 izgleda mozda mrvicu losije nego s DLSS4 Transformer.
Indy ti radi sa Optiscalerom i FSR4?

Probao sam sa optiscalerom i uspješno upalio ali nakon nekog vremena se igra rušila.
To je bilo na staroj instalaciji windowsa gdje je ostalo nv drivera pa se rušilo sve živo, pa ne bi znao jel bilo do toga.
Sad sam krenuo na Indiana Jones, i naravno, nema FSR4. U tu igru se ne može ubaciti ni optiscalerom, igra je prekrižena na njihovom wikiju, a kad sam pokušao nemam opciju za FSR 4, već samo 3.1.3.
Eto NV je u zadnjem updateu drivera dodala podršku igara za DLSS4 za duplo više igara no što AMD ukupno ima podržano :-|
Miriše mi da ce se trebat pinku strpit ipak da to bude nativno podrzano u nekoj normali, al ovo za ps5 integraciju fsr4 mi izgleda kao da bi kroz godinu to moglo skroz drukcije izgledat, drzmo fige.
Meni stigla merc sa amazona, cekam ostatak konfe iz reicha

Miriše mi da ce se trebat pinku strpit ipak da to bude nativno podrzano u nekoj normali, al ovo za ps5 integraciju fsr4 mi izgleda kao da bi kroz godinu to moglo skroz drukcije izgledat, drzmo fige.
Meni stigla merc sa amazona, cekam ostatak konfe iz reicha
Čekaj da izađe igra, pa čekaj za ju spatchaju jer po launchu nema podršku, pa čekaj da izdaju driver gdje će možda bit podrške za tehnologiju radi koje su ljudi međuostalom kupili karticu.
NV izdaje game ready drivere dan prije večine naslova sa punom implementacijom aktualne verzije DLSSa.
Ako AMD želi donekle biti blizu NV po market shareu, ostvariti će to ako neće bit tromi po softverskoj podršci.
Na osnovi ove generacije ću procjeniti da li ću AMDu dalje dati priliku ili ne.
Ukoliko će im trebat mjeseci da ubace FSR4 u igru, evo mene natrag na NV.

Indy ti radi sa Optiscalerom i FSR4?
KCD2
0 20673 100%
-20 19659 95%
-25 19201 92%
-30 18711 90%