Audio i video alati

Software za video obradu - pitanja&odgovori

ihush čet 31.8.2017 19:29

imaš win media.. (od w7) i stariji davinči (starije ver su možda teže dostupne online..) i .. osnovno može svaki 'konverter' (osnovno uređivanje) kao mediacoder, faststone vid.conv. i sl...

andi.cro čet 31.8.2017 23:07
Gamer21 kaže...

Pozdrav, dosad sam koristio gopro studo za uredivanje videa sa goproa.No medutim sad sam i drona nabavio pa bih i to htio urediti (imam dual core , 4 gb rama i hd 4890 ak se na varam) da vinci otpada, koje su altrenative ? molim vas program tipa gopro studio a da je besplatan, stvarno mi ne treba ekstavagancija nego da uredim u 720 p , gopro studio sam na celeronu uredivao hvala

VideoPad je legalno free a meni najdraži i najjednostavniji program je Filmora ali nju nije problem regat 

Petar85 uto 5.9.2017 01:59

A nenezanima jednastvar

Izradio sam dosta filmova  uwindows movie makeru

I od kako sam prešao sa win7 na win10 movie maker mi je nedostupan  a tako mi je bio drag taj program.

Ako netko zna  kako da windows movie maker dobijem na windows10 operativnom sustavu naravno besplatno

A ako se ne moze koja mi je alternativa?

Petar85 sri 6.9.2017 00:11

Čekaj.Misliš iz trgovine na windowsima 10

Alo misliš na trgovinu to sam probao i mora se platiti .tj nije besplstan.

A sta ce biti sad uskoro update win10x64

Kako si siguran da ce biti dio windowsa 10

Zašto bi ga izbacili iz windowsa ako ce ga koju godinu poslije vratiti u sastavni dio windowsa

Petar85 ned 10.9.2017 02:18

Moga negdje biti ako nije dostupan u insraliranim programima probaj ga preko tražilice nać.

A neznam zašto se microsoft toliko preserava sa tim izbacivanjem i ukidanjem postoječih aplikacija i programa.

Zašto jednostavno ne puste korisnicima da odluće sami šta će koristiti a šta ne.

mbaksa ned 10.9.2017 09:12

Microsoft zna bolje od tebe što tebi treba, a što ne. Isto tako su znali da ti ne treba gumb Start pa su ga ukinuli. Pa poslije vratili.

(programe i funkcionalnosti ukidaju zato da bi korisnika usmjerili na svoje druge programe i funkcionalnosti)

andi.cro uto 24.10.2017 10:04

Avidemux Portable, the program version is 2.5.3 and the latest update was on 7/6/2011. It's available for users with the operating system Windows 98 and previous versions...

Ne znam kak bu se to ponašalo na novoj 10-tci ako je ona u pitanju!

mbaksa uto 24.10.2017 19:49
andi.cro kaže...

Avidemux Portable, the program version is 2.5.3 and the latest update was on 7/6/2011. It's available for users with the operating system Windows 98 and previous versions...

Ne znam kak bu se to ponašalo na novoj 10-tci ako je ona u pitanju!

Gdje pa si to našao? Imaš2.7.0, a i da nemaš, brijem da se može uzeti zadnja "normalna" verzija, instalirati na račualo i potom jednostavno prekoporati na USB stick.

Gamer21 ned 29.10.2017 08:59

Nabavio sam novi polovni komp sa i7 3770k i 16 gb rama te stavio privremeno  4890 graficku i na win 10 se instaliraju genericki driveri te ih davinci resolve ne zeli pokrenuti. Onda sam downgradeao na 7 i tu hoce pokrenut sve ali stane na wawefor monitor i win kaze da je program prestao sa radom, sto to znaci ? hvala.

Softwer ned 29.10.2017 12:55

Pozdrav svima,imam na dvdu snimljenu svadbu,ali kada otvorim dvd cd na njemu se nalazi mapa VIDEO TS i u njoj ima više nekakvih datoteka.Mene zanima postoji li mogućnost da to nekako convertiram u jedan video(jednu datoteku) i  da mogu npr. to prebacit na USB i gledat na tv.

mbaksa ned 29.10.2017 18:34
Gamer21 kaže...

Naravno da jesam nece i dalje

Resolve je imao neke probleme sa zvukom. Postavi si zvuk na 16 bit, 48000 Hz (DVD Quality) ako ti nije postavljeno (u Playback Devices > properties od zvučnika > kartica Advanced > Default Format).

Možda te zeza driver za zvučnu? Ne znam, probaj nabaviti drugu zvučnu pa...

ihush pon 30.10.2017 11:38

- zanimljivo? radeonka 4xxx i r9xx nisu ista stvar, datumi itd. Radeon ili nVidia, što su preporuke ili misliš da je to nevažno? Driveri generički.. + naravno, sve se kvari, vga +5godina dobro da još uopće radi.

- sređivanje PCja (klase workstation) za rad s konkretnim softwareom nije za početnike. Konkretne app imaju sasvim konkretne requirementse i preporuke, pa do tog da predlažu kompletno PC npr model MBO a ti bi to onako, malo downgrejdao :)) .. bez ikakvih infoa npr jel koristiš win7 ili 7.sp1 + update, jesi li instalirao driver, koji (ne znam na pamet, verzija CCC .. smjena generacija/support, bubnut ću 13-14.) itd. KAo i sama verzija resolvea, 9-10-11.. tj, ne koristiš posljednju samo zato jer je najnovija, nego koja odgovara tvojim mogućnostima (hardwareu). Želje same nisu dovoljne.

Za amaterske potrebe imaš 'normalnih' appsa, npr freemaker. Za 'ozbiljne' potrebe idu i takvi preduvjeti. Tad radi.

Gamer21 uto 31.10.2017 05:41

Isključivo sam uzeo stari i7 za namjenu editinga bas u resolve. Prvotno sam instalirao win 10 no skinuo je genericke drivere i nije htio da vinci raditi. Sad sam 7 stavio ultimate sp1 i dalje nece stane na tom waweform monitor. Nebrojeno sam yta pogledao gdje je jos ova zadnja 14.2 ak se ne varam davinci resolve jos bila u beta fazi pa su svi rekli da brze radi.Zato sam i skinuo najnoviju. i7 3770k i 16 gb rama to bi trebalo biti dovoljno.Komp sam uzeo pod financijskim mogucnostima. Na ryzen bi iskljucivo isao na 1700 a moj budzet bi pokrio 1400 i bilo je za birat izmedu starog i7 ili novog 1400. Po meni graficka je prahistorijska ali radim na tome da i nju rijesim 1060 mozda sa 6gb.

mbaksa uto 31.10.2017 13:32

Možda je situacija slična kao nekad s Premiereom, koji je iskorištavao CUDA-u, ali zaostajao s podrškom za OpenCL.

Meni Resolve na i7 4960X i GTX 770 radi bez ikakvih problema. Zvučna su mi jeftini digitalni monitorski zvučnici Akai RPM3.

S betom je bilo problema (možda je to ostalo i kod ove?) - sad sam zaboravio točno kojeg - da li samo nije imalo zvuka ili se i rušio. Uglavnom, netko je utvrdio da dolazi do problema ako radiš s audiomaterijalom na 48 kHz (a praktički sve imalo novije kamere snimaju zvuk u 48 kHz), a zvučna ti je podešena na 44,1 kHz (što je defaultna vrijednost). Prebacio sam na 48 kHz i od onda nisam više imao takvih problema ni s betom.

Gamer21 uto 31.10.2017 13:49

Kada dodem doma budem isprobao pa javim. Kada ukucam na google waweform monitor davinci resolve has stopped onda ispadne isto da kao 2 graficke koristim ili tako nesto. Zadnjih 5 dana istrazujem dok imam vremena i nije tako ni rijedak problem. Samo mi se cini da je graficka ili prestara ili nepodrzana.

ihush uto 31.10.2017 14:27
Gamer21 kaže...

..Samo mi se cini da je graficka ili prestara ili nepodrzana.

naravno.. radeonke nisu nvidia (cuda) + konkretni modeli, generacije.. ali i lakši 'fix', koristi neku stariju verziju aplikacije ako zadovoljava potrebe (a ne vidim baš nešto da nije tako npr ver.11.. dok su priče o ubrzanju, stvar novog HWa, važno je da koristiGPU).

mbaksa sri 1.11.2017 16:57

Evo još jedan info - instalirao sam Resolve na laptop s i5 4200M procesorom, 6 GB RAM-a i kilavom grafičkom karticom GT 740M i stvar - radi. Ali eto, opet kombinacija Intel + Nvidia. Laptop je kupljen s Windowsima 8.1 pred, mislim, dvije i pol godine, a kad je isticala besplatna nadogradnja na 10-ku, nadogradio sam ga na Win 10. Operacijski sustav nikad nije bio reinstaliran.

Father_Dougal sri 1.11.2017 19:39

Dobra večer :)

Interesira me na koji način prebaciti HDR u SDR. Video mogu reproducirati, no kako nemam HDR ekran, boje su blago rečeno smiješne :) VLC stable nema pojma što se dešava, mpv eksplodira sa bojama i svjetlinom, VLC 3 beta zna to hendlati... no ja bih volio konvertirati taj video u nešto razumljivo... :) s čime? Zna li netko dobar softver za to?

mbaksa sri 1.11.2017 20:08

Nisam se nikad igrao s HDR snimkama.... Možda da video ubaciš u Resolve pa probaš neki od LUT-ova? S Resolveom dolaze neki 3D LUT-ovi za konverziju HDR-a u gamu 2.2 ili 2.4. A ako je prezasićeno - smanjiš zasićenost. Presvijetlo-pretamno? Korigiraš.

Father_Dougal sri 1.11.2017 21:30
mbaksa kaže...

Nisam se nikad igrao s HDR snimkama.... Možda da video ubaciš u Resolve pa probaš neki od LUT-ova? S Resolveom dolaze neki 3D LUT-ovi za konverziju HDR-a u gamu 2.2 ili 2.4. A ako je prezasićeno - smanjiš zasićenost. Presvijetlo-pretamno? Korigiraš.

...pa kaže ovdje:

Next, AFAIK, there is not yet any consumerware (free or not) that supports proper hdr -> sdr conversion.
That includes avisynth, ffmpeg, etc.

Spominju DaVinci i tutorial pa ću pogledati. Prilično je čupavo, no na poslu imam jači stroj pa ću se poigrati. Nadam se da free verzija ima te mogućnosti.