Microsoft tvrdi da je novo ažuriranje ubrzalo Edge
Vezano uz: Microsoft tvrdi da je novo ažuriranje ubrzalo Edge

-vijesti, verzije.. sve je ubrzano, osim što vijesti kasne? ako su uopće važne, samo ms izvješće + bugova reakcija, jer je aktualna verzija browsera novija 135.. kao i benča 3.1 .. pa su rezultati onak zakašnjeli.
-koliko je neka vijest vijest? vrijeme-pravodobnost ima važnost, x-dana kasnije jednostavno nešto nije vijest, možda povijest :)
-a sam smisao benča, npr usporedivost-ponovljivost, provjerljivost-usporedivost rezultata? dobro je što su u ms-u naveli i5-13500, kao neki srednji cpu, tj neka referenca.. a ostalo? ram-gpu? sama linija-mreža? što nam takvi benčevi kažu? smisao-svrha?
- .. i sam rezultat, npr 10, geomean, pretpostavka većina surfera neinglišanci možda ne znaju, to je geometrijska sredina, za razliku od 'obične' aritmetičke, geometrijska 'bolje' prikazuje masu-tendenciju.. pa je rezultat nešto što se čita 'u odnosu na prosjek-većinu, geometrijsku'.. prosječno +10, detaljno pojedine dijelove testa i +29% .. no pri tome i dalje skoro ništa ne znamo, neusporedivo, neponovljivo dok svaki npr gamerski benč u fps ima sve detalje navedene i tad takav rezutlat služi kao usporedba računala.. ovakav praktički ničemu, mada se prikazanim brojkama-rezultatima može 'vjerovati', no čemu, čemu se oslanjati na 'vjeru' umjesto činjenice-podatke, provjerljivost... i važnije, kako stvarno usporediti, pogotovo kad su verzije retrogradne i ekšli neponovljive, jer ne možete birati verziju browsera u ažuiranju kao normalan korisnik s mandatornim ažuriranjima, time i buildovima-verzijama .. pri čemu bi možda nekog smisla imalo da se ovaj rezultat odnosi na neku beta-buduću prewiev verziju, koja će tek doći, koju će juzer možda imati za tjedan-mjesec.. ne koju je imao prije mjesec, smisao, svrha.. usporedivost i ponovljivost, potvrda? ne vidim smisao, ne vidim pravila testa, bilo koje igre, samo win11 i i5 kao podatak.. besmisleno.
edit: eh, da, ms tako spominje macos i naravno win11, prešućuje aktualni-dominantan win10.. svrha promocija win11? ili browser koji je isti?
-što razni speedtestovi-benčevi govore-kažu juzeru? primarno kakav hw imaju, ne soft, ne os-driver, primarno hw, pa tako npr ooklin sppeedtest vrlo dobro prikazuje brzinu linije up-downloada kao optika-adsl-telefonska.. dok je računalo u tome skoro nevažno, benčevi u gamingu primarno daju rezultat ovisan o gpu, ne o osu-driveru.. itd.
-što govore testovi, a što ms želi ovom 'viješću' .. marketing? kakav? temeljem čega? npr zbog browser rezultata na win11 nagovoriti juzera na prelaz-nadogradnju s win10 na 11? na isti browser? što ms želi ovim textom-testom?
edit2: .. i usporedba benča 3.0 vs 3.1 .. kako tumačiti pad brojke +% .. da je noviji benč teži? teži algoritam? što tad sam benč kaže za sebe ako je porast performansi kojim se recimo ms hvali u članku s cca +9% samo u razlici 3.0 testa pri čemu opet ne znamo ništa, tj možemo vjerovati objektivnosti testera, točnost-algoritmi.. nije poblem 'vjerovati' rezultatu, nego na što se uopće odnosi, što testira-kako.. kako ako sama razlika benča 30-31 daje razliku 10%.. ili možda lakše razumljivo za popularne gamebenčeve, unutar gamebenča postoji odstupanje-varijacije, pa se tad test recimo ponavlja 3-više puta i koristi se prosječna vrijednost, ne extrem.. jer su oscilacije moguće i zavaravajuće za zaključak .. a tad zašto ms misli da može iskoristiti ovo kao neki pozitivan podatak, kao neku reklamu, kao neku potvrdu da ms radi nešto dobro, pri čemu i sam browser nije msov nego chrome.. pa samo ovisi koliko dodatka-telemetrije ubace ili odbace u odnosu na original-googleov, tj ms je jedino pozitivan po tome što je edge 'olakšan' za dio-višak, jer ms ima sam os, ima sve podatke koje želi ako želi.. pa je teoretski kao 'sportski' (olakšan) auto, bolji-brži od istog originala jednostavnim odbacivanjem viška-tereta.. ne kvalitetom i nekom drugom razlikom nego čistom elementarnom fizikom-logikom...
edit3: .. i tumačenje test-rezultata 2 :) ..
-logičnim kronološkim redom, stariji test je stariji, time na prosječno starijem-slabijem računalu i liniji-brzini.. ono što mora utjecati na rezultat, daleko više-konkretnije nego winver ili browser verzija..
-pa će tako u novijem testu kao 3.1 biti logično noviji testovi, novijih računala.. koji će u pravilu dati bolji rezultat, tj moje računalo će i dalje dati isti apsolutni broj-rezultat, ali će masa u odnosu na koju se izražava biti brža, time će moj plus biti manji, prosječniji, bliži nuli.. tj u tome treba razumjeti da je 'moje' računalo ostalo isto, da je referentna masa ono što je promjenjeno kao početni index 100 od čega se računa plus-minus.. i tad će logično na novijem testu svi imati manji plus, tj u usporedbi s masom svi pomalo tonu prema dolje i za koju godinu će moj rezultat biti na nuli pa niži.. pri tome će računalo-hw ostati isti, kao i stvarni rezultat browsera.. tj browser i os u takvom odnosu zapravo nemaju nikakvu ulogu u rezultatu, sporedni.. jedina uloga je sam hw i prosječna masa hwa s kojojm se rezultat uspoređuje i kako vrijeme ide, razvoj-ubrzavanje hw-a, tako isto računalo 'postaje slabije', tj to je netočno, jer ostaje isto, no u odnosu na ostale-prosjek pada. .. npr što će biti s istim i5-14500 za recimo 5godina? on će i dalje raditi jednako-isto, no ostali će biti jači, masa, oni će se ubrzati i time njega spustiti na grafikonu-rezultatu, u relativnom odnosu ne u apsolutnom pri čemu se relativna referenca stalno evolucijski pomiće prema bržem-jačem kao čitav IT ..
-browser ili os? sporedni u toj priči, tek nešto što ms PR odjel možda želi reklamno iskoristiti jer eto ima neki plus u rezultatu, besmislen no svaka reklama je reklama.. dok kašnjenje 'vijesti' govori da je i njima jasno kako je to besmisleno za reklamirati se.. pogotovo kad ni sam browser nije msov jer to nije samo logo nego i nešto ispod-tuđe, kao i hw na kojem sve to radi, pa onak, što ms želi takvim reklamiranjem.. osim naravno sebe prikazati boljim, no opet od čega-koga-kako? od samog sebe? :) .. svakog dana u svakom pogledu ... :))

tko koristi edge? nije sarkasticno pitanje
drzavne firme?

drzavne firme?
evo ja... počelo prije par godina kad sam ženi ostavio chrome na kućnom kompu i nastavilo se do danas
na poslu paraleno koristim i edge i chrome

drzavne firme?
Ja otkako ublock origin ne radi na chrome. Nisam nasao alternativu pa se prebacio na edge....

drzavne firme?
Ima nas
Meni je odličan zbog vertikalnih tabova i ugrađenog adblockera na iOS verziji. Sve na kompu i mobu mi je u syncu i radi odlično. Odlično mu radi i ono hiberniranje tabova koji nisu aktivni, tako da iako znam imati po 50+tabova u nekoliko windowa otvorenih, rjetko kada utječe na bateriju i performanse.

drzavne firme?
Koristim ja, radi bez problema i povrh toga savršeno je integriran sa Microsoftovim Produktima. Ne vidim razlog za nekakav Chrome ili nešto drugo. Otvara stranice brzo i sve funkcionira ok.

Pokusaj Brave.

Ja otkako ublock origin ne radi na chrome. Nisam nasao alternativu pa se prebacio na edge....
ublock lite

Samo da još maknu hrpetinu bloatwarea iz Edgea.

Na baterijskom radu koristim Edge, jer ima najbolji power managment i štedi bateriju! Preglednik uopće nije loš. kad radim s mrežnim napajanjem, onda Firefox. Valjda stara navika. Chrome je zadnje što bi instalirao na svoj uređaj...

Microsoft smrdi.

A Chrome miriše po adwareu...

Microsoft smrdi.
to si već 1000 puta napisao

Zapravo ga (ko i mene) muci sto na svijetu postoje ljudi koji vole stvari koje smrde. Pogotovo kad pored njih postoje besplatne stvari koje ne smrde. To nam je neshvatljivo.
Kod mene verzija 135.0.3179.73 (Official build) (64-bit)