ihush pon 14.4.2025 10:35

-vijesti, verzije.. sve je ubrzano, osim što vijesti kasne? ako su uopće važne, samo ms izvješće + bugova reakcija, jer je aktualna verzija browsera novija 135.. kao i benča 3.1 .. pa su rezultati onak zakašnjeli.

-koliko je neka vijest vijest? vrijeme-pravodobnost ima važnost, x-dana kasnije jednostavno nešto nije vijest, možda povijest :)

-a sam smisao benča, npr usporedivost-ponovljivost, provjerljivost-usporedivost rezultata? dobro je što su u ms-u naveli i5-13500, kao neki srednji cpu, tj neka referenca.. a ostalo? ram-gpu? sama linija-mreža? što nam takvi benčevi kažu? smisao-svrha?

- .. i sam rezultat, npr 10, geomean, pretpostavka većina surfera neinglišanci možda ne znaju, to je geometrijska sredina, za razliku od 'obične' aritmetičke, geometrijska 'bolje' prikazuje masu-tendenciju.. pa je rezultat nešto što se čita 'u odnosu na prosjek-većinu, geometrijsku'.. prosječno +10, detaljno pojedine dijelove testa i +29% .. no pri tome i dalje skoro ništa ne znamo, neusporedivo, neponovljivo dok svaki npr gamerski benč u fps ima sve detalje navedene i tad takav rezutlat služi kao usporedba računala.. ovakav praktički ničemu, mada se prikazanim brojkama-rezultatima može 'vjerovati', no čemu, čemu se oslanjati na 'vjeru' umjesto činjenice-podatke, provjerljivost... i važnije, kako stvarno usporediti, pogotovo kad su verzije retrogradne i ekšli neponovljive, jer ne možete birati verziju browsera u ažuiranju kao normalan korisnik s mandatornim ažuriranjima, time i buildovima-verzijama .. pri čemu bi možda nekog smisla imalo da se ovaj rezultat odnosi na neku beta-buduću prewiev verziju, koja će tek doći, koju će juzer možda imati za tjedan-mjesec.. ne koju je imao prije mjesec, smisao, svrha.. usporedivost i ponovljivost, potvrda? ne vidim smisao, ne vidim pravila testa, bilo koje igre, samo win11 i i5 kao podatak.. besmisleno.

edit: eh, da, ms tako spominje macos i naravno win11, prešućuje aktualni-dominantan win10.. svrha promocija win11? ili browser koji je isti?

-što razni speedtestovi-benčevi govore-kažu juzeru? primarno kakav hw imaju, ne soft, ne os-driver, primarno hw, pa tako npr ooklin sppeedtest vrlo dobro prikazuje brzinu linije up-downloada kao optika-adsl-telefonska.. dok je računalo u tome skoro nevažno, benčevi u gamingu primarno daju rezultat ovisan o gpu, ne o osu-driveru.. itd.

-što govore testovi, a što ms želi ovom 'viješću' .. marketing? kakav? temeljem čega? npr zbog browser rezultata na win11 nagovoriti juzera na prelaz-nadogradnju s win10 na 11? na isti browser? što ms želi ovim textom-testom?

edit2: .. i usporedba benča 3.0 vs 3.1 .. kako tumačiti pad brojke +% .. da je noviji benč teži? teži algoritam? što tad sam benč kaže za sebe ako je porast performansi kojim se recimo ms hvali u članku s cca +9% samo u razlici 3.0 testa pri čemu opet ne znamo ništa, tj možemo vjerovati objektivnosti testera, točnost-algoritmi.. nije poblem 'vjerovati' rezultatu, nego na što se uopće odnosi, što testira-kako.. kako ako sama razlika benča 30-31 daje razliku 10%.. ili možda lakše razumljivo za popularne gamebenčeve, unutar gamebenča postoji odstupanje-varijacije, pa se tad test recimo ponavlja 3-više puta i koristi se prosječna vrijednost, ne extrem.. jer su oscilacije moguće i zavaravajuće za zaključak .. a tad zašto ms misli da može iskoristiti ovo kao neki pozitivan podatak, kao neku reklamu, kao neku potvrdu da ms radi nešto dobro, pri čemu i sam browser nije msov nego chrome.. pa samo ovisi koliko dodatka-telemetrije ubace ili odbace u odnosu na original-googleov, tj ms je jedino pozitivan po tome što je edge 'olakšan' za dio-višak, jer ms ima sam os, ima sve podatke koje želi ako želi.. pa je teoretski kao 'sportski' (olakšan) auto, bolji-brži od istog originala jednostavnim odbacivanjem viška-tereta.. ne kvalitetom i nekom drugom razlikom nego čistom elementarnom fizikom-logikom...

edit3: .. i tumačenje test-rezultata 2 :)  ..

-logičnim kronološkim redom, stariji test je stariji, time na prosječno starijem-slabijem računalu i liniji-brzini.. ono što mora utjecati na rezultat, daleko više-konkretnije nego winver ili browser verzija..

-pa će tako u novijem testu kao 3.1 biti logično noviji testovi, novijih računala.. koji će u pravilu dati bolji rezultat, tj moje računalo će i dalje dati isti apsolutni broj-rezultat, ali će masa u odnosu na koju se izražava biti brža, time će moj plus biti manji, prosječniji, bliži nuli.. tj u tome treba razumjeti da je 'moje' računalo ostalo isto, da je referentna masa ono što je promjenjeno kao početni index 100 od čega se računa plus-minus.. i tad će logično na novijem testu svi imati manji plus, tj u usporedbi s masom svi pomalo tonu prema dolje i za koju godinu će moj rezultat biti na nuli pa niži.. pri tome će računalo-hw ostati isti, kao i stvarni rezultat browsera.. tj browser i os u takvom odnosu zapravo nemaju nikakvu ulogu u rezultatu, sporedni.. jedina uloga je sam hw i prosječna masa hwa s kojojm se rezultat uspoređuje i kako vrijeme ide, razvoj-ubrzavanje hw-a, tako isto računalo 'postaje slabije', tj to je netočno, jer ostaje isto, no u odnosu na ostale-prosjek pada. .. npr što će biti s istim i5-14500 za recimo 5godina? on će i dalje raditi jednako-isto, no ostali će biti jači, masa, oni će se ubrzati i time njega spustiti na grafikonu-rezultatu, u relativnom odnosu ne u apsolutnom pri čemu se relativna referenca stalno evolucijski pomiće prema bržem-jačem kao čitav IT ..

-browser ili os? sporedni u toj priči, tek nešto što ms PR odjel možda želi reklamno iskoristiti jer eto ima neki plus u rezultatu, besmislen no svaka reklama je reklama.. dok kašnjenje 'vijesti' govori da je i njima jasno kako je to besmisleno za reklamirati se.. pogotovo kad ni sam browser nije msov jer to nije samo logo nego i nešto ispod-tuđe, kao i hw na kojem sve to radi, pa onak, što ms želi takvim reklamiranjem.. osim naravno sebe prikazati boljim, no opet od čega-koga-kako? od samog sebe? :) .. svakog dana u svakom pogledu ... :)) 

picajzla0707 pon 14.4.2025 12:23
registracija kaže...

tko koristi edge? nije sarkasticno pitanje

drzavne firme?

evo ja... počelo prije par godina kad sam ženi ostavio chrome na kućnom kompu i nastavilo se do danas

na poslu paraleno koristim i edge i chrome

Stoja pon 14.4.2025 13:00
registracija kaže...

drzavne firme?

Ima nas

Meni je odličan zbog vertikalnih tabova i ugrađenog adblockera na iOS verziji. Sve na kompu i mobu mi je u syncu i radi odlično. Odlično mu radi i ono hiberniranje tabova koji nisu aktivni, tako da iako znam imati po 50+tabova u nekoliko windowa otvorenih, rjetko kada utječe na bateriju i performanse.

Softwer pon 14.4.2025 13:15
registracija kaže...

drzavne firme?

Koristim ja, radi bez problema i povrh toga savršeno je integriran sa Microsoftovim Produktima. Ne vidim razlog za nekakav Chrome ili nešto drugo. Otvara stranice brzo i sve funkcionira ok. 

BlackMoon uto 15.4.2025 03:13

Na baterijskom radu koristim Edge, jer ima najbolji power managment i štedi bateriju! Preglednik uopće nije loš. kad radim s mrežnim napajanjem, onda Firefox. Valjda stara navika. Chrome je zadnje što bi instalirao na svoj uređaj...