ihush pon 14.4.2025 10:35

-vijesti, verzije.. sve je ubrzano, osim što vijesti kasne? ako su uopće važne, samo ms izvješće + bugova reakcija, jer je aktualna verzija browsera novija 135.. kao i benča 3.1 .. pa su rezultati onak zakašnjeli.

-koliko je neka vijest vijest? vrijeme-pravodobnost ima važnost, x-dana kasnije jednostavno nešto nije vijest, možda povijest :)

-a sam smisao benča, npr usporedivost-ponovljivost, provjerljivost-usporedivost rezultata? dobro je što su u ms-u naveli i5-13500, kao neki srednji cpu, tj neka referenca.. a ostalo? ram-gpu? sama linija-mreža? što nam takvi benčevi kažu? smisao-svrha?

- .. i sam rezultat, npr 10, geomean, pretpostavka većina surfera neinglišanci možda ne znaju, to je geometrijska sredina, za razliku od 'obične' aritmetičke, geometrijska 'bolje' prikazuje masu-tendenciju.. pa je rezultat nešto što se čita 'u odnosu na prosjek-većinu, geometrijsku'.. prosječno +10, detaljno pojedine dijelove testa i +29% .. no pri tome i dalje skoro ništa ne znamo, neusporedivo, neponovljivo dok svaki npr gamerski benč u fps ima sve detalje navedene i tad takav rezutlat služi kao usporedba računala.. ovakav praktički ničemu, mada se prikazanim brojkama-rezultatima može 'vjerovati', no čemu, čemu se oslanjati na 'vjeru' umjesto činjenice-podatke, provjerljivost... i važnije, kako stvarno usporediti, pogotovo kad su verzije retrogradne i ekšli neponovljive, jer ne možete birati verziju browsera u ažuiranju kao normalan korisnik s mandatornim ažuriranjima, time i buildovima-verzijama .. pri čemu bi možda nekog smisla imalo da se ovaj rezultat odnosi na neku beta-buduću prewiev verziju, koja će tek doći, koju će juzer možda imati za tjedan-mjesec.. ne koju je imao prije mjesec, smisao, svrha.. usporedivost i ponovljivost, potvrda? ne vidim smisao, ne vidim pravila testa, bilo koje igre, samo win11 i i5 kao podatak.. besmisleno.

edit: eh, da, ms tako spominje macos i naravno win11, prešućuje aktualni-dominantan win10.. svrha promocija win11? ili browser koji je isti?

-što razni speedtestovi-benčevi govore-kažu juzeru? primarno kakav hw imaju, ne soft, ne os-driver, primarno hw, pa tako npr ooklin sppeedtest vrlo dobro prikazuje brzinu linije up-downloada kao optika-adsl-telefonska.. dok je računalo u tome skoro nevažno, benčevi u gamingu primarno daju rezultat ovisan o gpu, ne o osu-driveru.. itd.

-što govore testovi, a što ms želi ovom 'viješću' .. marketing? kakav? temeljem čega? npr zbog browser rezultata na win11 nagovoriti juzera na prelaz-nadogradnju s win10 na 11? na isti browser? što ms želi ovim textom-testom?

edit2: .. i usporedba benča 3.0 vs 3.1 .. kako tumačiti pad brojke +% .. da je noviji benč teži? teži algoritam? što tad sam benč kaže za sebe ako je porast performansi kojim se recimo ms hvali u članku s cca +9% samo u razlici 3.0 testa pri čemu opet ne znamo ništa, tj možemo vjerovati objektivnosti testera, točnost-algoritmi.. nije poblem 'vjerovati' rezultatu, nego na što se uopće odnosi, što testira-kako.. kako ako sama razlika benča 30-31 daje razliku 10%.. ili možda lakše razumljivo za popularne gamebenčeve, unutar gamebenča postoji odstupanje-varijacije, pa se tad test recimo ponavlja 3-više puta i koristi se prosječna vrijednost, ne extrem.. jer su oscilacije moguće i zavaravajuće za zaključak .. a tad zašto ms misli da može iskoristiti ovo kao neki pozitivan podatak, kao neku reklamu, kao neku potvrdu da ms radi nešto dobro, pri čemu i sam browser nije msov nego chrome.. pa samo ovisi koliko dodatka-telemetrije ubace ili odbace u odnosu na original-googleov, tj ms je jedino pozitivan po tome što je edge 'olakšan' za dio-višak, jer ms ima sam os, ima sve podatke koje želi ako želi.. pa je teoretski kao 'sportski' (olakšan) auto, bolji-brži od istog originala jednostavnim odbacivanjem viška-tereta.. ne kvalitetom i nekom drugom razlikom nego čistom elementarnom fizikom-logikom...

edit3: .. i tumačenje test-rezultata 2 :)  ..

-logičnim kronološkim redom, stariji test je stariji, time na prosječno starijem-slabijem računalu i liniji-brzini.. ono što mora utjecati na rezultat, daleko više-konkretnije nego winver ili browser verzija..

-pa će tako u novijem testu kao 3.1 biti logično noviji testovi, novijih računala.. koji će u pravilu dati bolji rezultat, tj moje računalo će i dalje dati isti apsolutni broj-rezultat, ali će masa u odnosu na koju se izražava biti brža, time će moj plus biti manji, prosječniji, bliži nuli.. tj u tome treba razumjeti da je 'moje' računalo ostalo isto, da je referentna masa ono što je promjenjeno kao početni index 100 od čega se računa plus-minus.. i tad će logično na novijem testu svi imati manji plus, tj u usporedbi s masom svi pomalo tonu prema dolje i za koju godinu će moj rezultat biti na nuli pa niži.. pri tome će računalo-hw ostati isti, kao i stvarni rezultat browsera.. tj browser i os u takvom odnosu zapravo nemaju nikakvu ulogu u rezultatu, sporedni.. jedina uloga je sam hw i prosječna masa hwa s kojojm se rezultat uspoređuje i kako vrijeme ide, razvoj-ubrzavanje hw-a, tako isto računalo 'postaje slabije', tj to je netočno, jer ostaje isto, no u odnosu na ostale-prosjek pada. .. npr što će biti s istim i5-14500 za recimo 5godina? on će i dalje raditi jednako-isto, no ostali će biti jači, masa, oni će se ubrzati i time njega spustiti na grafikonu-rezultatu, u relativnom odnosu ne u apsolutnom pri čemu se relativna referenca stalno evolucijski pomiće prema bržem-jačem kao čitav IT ..

-browser ili os? sporedni u toj priči, tek nešto što ms PR odjel možda želi reklamno iskoristiti jer eto ima neki plus u rezultatu, besmislen no svaka reklama je reklama.. dok kašnjenje 'vijesti' govori da je i njima jasno kako je to besmisleno za reklamirati se.. pogotovo kad ni sam browser nije msov jer to nije samo logo nego i nešto ispod-tuđe, kao i hw na kojem sve to radi, pa onak, što ms želi takvim reklamiranjem.. osim naravno sebe prikazati boljim, no opet od čega-koga-kako? od samog sebe? :) .. svakog dana u svakom pogledu ... :)) 

picajzla0707 pon 14.4.2025 12:23
registracija kaže...

tko koristi edge? nije sarkasticno pitanje

drzavne firme?

evo ja... počelo prije par godina kad sam ženi ostavio chrome na kućnom kompu i nastavilo se do danas

na poslu paraleno koristim i edge i chrome

Stoja pon 14.4.2025 13:00
registracija kaže...

drzavne firme?

Ima nas

Meni je odličan zbog vertikalnih tabova i ugrađenog adblockera na iOS verziji. Sve na kompu i mobu mi je u syncu i radi odlično. Odlično mu radi i ono hiberniranje tabova koji nisu aktivni, tako da iako znam imati po 50+tabova u nekoliko windowa otvorenih, rjetko kada utječe na bateriju i performanse.

Softwer pon 14.4.2025 13:15
registracija kaže...

drzavne firme?

Koristim ja, radi bez problema i povrh toga savršeno je integriran sa Microsoftovim Produktima. Ne vidim razlog za nekakav Chrome ili nešto drugo. Otvara stranice brzo i sve funkcionira ok. 

BlackMoon uto 15.4.2025 03:13

Na baterijskom radu koristim Edge, jer ima najbolji power managment i štedi bateriju! Preglednik uopće nije loš. kad radim s mrežnim napajanjem, onda Firefox. Valjda stara navika. Chrome je zadnje što bi instalirao na svoj uređaj...

syncmaster245b jučer 21:06
Zaporožac kaže...

to si već 1000 puta napisao 

A nisam tisucu, ali objektivno se priblizavam troznamenkastoj brojci.

Danas sa kumom slavio cetvrtak (dobio kum fantasticno makedonsko vino, nisam ni znao da "Doncheti" imaju tako dobro vino) pa se malo "zarakijao" pa onda i ohrabrio konkurirati ihush -u (znam, znam nisam mu ni blizu, ali s druge strane,  necu ni si dozvoliti pisati u natuknicama)

Rekavsi to, volio bih prosiriti svoju tvrdnju sa "Micorosft smrdi" na "Microsoftov ekosustav smrdi"

Kao sto me vec neke kolege na ovom forumu pamte, na osnovu mojih prijasnjih upisa, u zadnjih, nesto malo manje od od 15-tak godina, otkako sam izasao iz onog "civilnog" dijela informatike i presao u onaj korporativni, odgovorno tvrdim, sve sto je imalo vezano uz Microsoft je odvratno nedovrseno.

Da ne spominjem support koji se veze uz Microsoftov ekosustav, koji iz godine u godinu je toliko losiiji, da onaj nas L1 support iz T-Com-a od prije 20 godina, dans se cini kao da su svi bili zaposlenici NASA-e. (ja posebnu Golgotu prolazim sa Accenture-om u svojoj firmi na dnevnoj bazi, otkako su outsourcali I.T. odjel u Indiju, ("hello my name is Rajesh, how can I help you; Hi, I have problem with DHCP, can you please check duration of lease time, and lower it?; What is your good name sir and did you try to restart your computer?))

No da se vratim na onaj "civilni"dio ekosustava.

Evo upravo danas.
Najsvjeziji primjer.
Sestra radi u gradskom uredu mog provincijskog grada. Kako ima slobodu i godisnji budzet za naruciti I.T. opremu (radi se o malom uredu kojem doslovno treba najobicniji email, Office workstation +printer), trebao joj je novi printer+scaner i pitala me za preporuku.
Otkantao sam ju i rekao da trazi preporuku od "drzavnog administratora" za preporuku koji printer naruciiti,  jer sam isao pod pretpostavkom kako drzava sigurno standardizira opremu kako bi ustedjela na repromaterijalu ( jel'da sa sam odlijepio od stvarnosti jer pokusavam razmisljati razumno?!).

Dakako da sam bio u krivu.

Ne samo nikoga nije bilo briga, ne samo da nije dobila preporuku, nego su joj reki da sto god naruci da sama spoji to sve, jer eto on nema vremena.

Kako me nije mogla odmah dobiti na telefon (u tom momentu sam bio na drugoj strani planete) na kraju joj preporuku dao djelatnik HG Spota (nije ju zeznuo da se razumijemo, pozdrav neznanom junaku HG Spota!)

2 tjedna kasnije, printer je konacno dostavljen i doslovno me zove u ocaju da joj spojim printer jer "drzavni majstor" nema vremena.

Onaj uzas klitanja na EULA-e, zahtjeva za cloud accountima, zahtjeva za privolama slanja podataka o upotrebi (rijec je bila o Canon MAXIFY GX6040) ja to ne mogu opisati.

Gospodo!

Kolege informaticari!

Koliko vas je ostalo ovdje na ovom forumu?

Kako to trpite?

Zato vas nema vise poput mene koji arlaucu ovako?

Da upotrijebim vojnicku poredbu, svi spavate u jednoj sobi sa 50 ljudi, da vise nistu u stanju primjetiti kako prdac smrdi.

Izadjite iz sobe na 15 minuta pa se vratitte nazad i shvatiti cete u kojem smradu zivite.

Ne znam da li se mogu slikovitije izraziti?

Usput, kad vec lamentiram tuznoj sudbini korisnickog iskustva sa printerima i Windowsima.

U zadnjih 10tak godina, na Linuxu doslovno ubodes USB kabel i printas unutar 30-tak sekundi.

Izadjite iz te proklete spavaone i udahnite svjezi zrak.

ihush jučer 22:28

-strašno.. možeš li izdržati? preživjeti? .. bez natuknica :)) osim što u priči o državi, printeru i sestri nije jasno što ekšli ima veze s ms-win-osom? emali-cloud-acc? žali se canonu-hp-u-biznisu.. ili nemoj :)

syncmaster245b jučer 22:46
ihush kaže...

-strašno.. možeš li izdržati? preživjeti? .. bez natuknica :)) osim što u priči o državi, printeru i sestri nije jasno što ekšli ima veze s ms-win-osom? emali-cloud-acc? žali se canonu-hp-u-biznisu.. ili nemoj :)

Sto tebi nije jasno u mom upisu?

Bez natuknica molim!

Idemo ja i ti napravit "drag race" instalacije printera/scannera iz kutije. Ti na Windowsu ja cu na Linuxu.

Ko zadnji isprinta i onda odskenira  tu istu stranicu, placa pivo.

Ekcuali, aj si ju end rejz (bas me briga, muci se citati moj fonetski engleski kao i ja svaki tvoj upis, priznajem jest malo oksimoron jer nit' ja ne uptrebljavam dijakritike), idemo ovako.

Donijeti cemo isti printer nasim majkama i reci cemo im da ga same spoje i da vidimo cija ce mama prije isprintati recept sa coolinarke.com.

Imas pingvina u avataru, al mislim da i dalje spavas u onoj figurativnoj sobi sa 50 ljudi (mazohizam?)

Za referencu iz mog prijasnjeg upisa:

Da upotrijebim vojnicku poredbu, svi spavate u jednoj sobi sa 50 ljudi, da vise nistu u stanju primjetiti kako prdac smrdi.

Izadjite iz sobe na 15 minuta pa se vratitte nazad i shvatiti cete u kojem smradu zivite.

ihush jučer 23:32

... 

-benč utrka print-skena, .. a svrha? ili barem neki polazni okvir, npr koji printer, usb ili lan-wlan, pa možda mobitel ili cloud-juzer-reg .. npr zbog produljenog jamstva ili kupnje tonera-tinte što rutinski hp gura do boli.. ali ja i juzer ne moramo imati iste želje-kriterije.. on možda baš želi kupiti original tintu-toner iz hp košarice i ispuniti neki blentavi obrazac prijave.. ima svega pa iz sado-mazo, tak da je to stvar juzera, subjektivno a tad nema objektivnog odogovora ili poštenih ravnopravnih uvjeta za benč-trku-usporedbu.. i opet, svrha?

-odnosno, ono što misliš, pod lin, spojiš printer-skener i printaš-skeniraš, .. zašto misliš da je pod win nešto drugačije, teže-sporije? tj to što si se ti možda namučio (jadno malo pingvinasto) ne znači ništa, osim možda da ni to ne znaš na pravi-lakši način, npr ne pišati protiv vjetra, besmisleno .. kao i sama svrha ovih prepiski, .. promijenit ćemo što ako zaključimo nešto? ms način ili tvoje mišljenje o ms-u? -nećemo.. itd.

-realnost, više traje, fizički je teže, izvaditi printer iz kutije, odljepiti sve trakice i pobacati stiropor-smeće, pripremiti printer-uređaj, nego instalirati-podesiti driver, tj to pod win obavi automatika u 99%.. osim kad je pingvin u blizini pa nešto pokvari jer on zna bolje.. ako je printer npr usb, tad nakon što spojiš, pod uređajima vidiš nešto kao satić, automatika radi, za aktualni-supportan hw će ostalo obaviti automatika ovisno o brzini mreže, par sekundi, dok će hp mastadont soft možda potrajati satima dok sve instalira.. (karikirano, no opet, nije to stvar ms-win-osa, nego hp-oema-proizvođača..).. za normalan uređaj bi to bilo pitanje sekundi i možda ažuriranje novije verzije ako postoji, npr kad spojiš miša, može biti sekunda i to je to ili može ponuditi install nekog soft-driver-alata kojim podešavaš rezoluciju-osjetljivost, pališ rgb lampice itd.. no to opet nije mw-win-os, nego miš, driver, druga firma-oem.. i vrijedi za sve uređaje, pa i printere-skenere.. npr samsung je daleko uredniji, xerox.. hp je katastrofa, no glavni u toj branši-dominantan, pa ako ništa drugo zbog ponude zamjenskih tinti-tonera primarni izbor dok su sami printeri ekšli isti, tj radi ih samsung ili canon ili .. čak ponekad radi hp :)) ...

-čak je teže samo izabrati optimalan printer-uređaj, ono što ekšli juzeru treba, povoljniji toner-tinta ili neka mogućnost kao duplex.. ili nešto deseto, pri čemu kriterij određuje juzer-korsnik, ne ja-ti u ovom postu..

-tako će prosječan kupac kad dođe u trgovinu i kad mu trgovac ponudi, čak kako kažeš pohvalno, odgovarajući uređaj.. na to će kupac potrošiti recimo 15min ili više.. samo na gledanje na polici i priču s trgovcem. .. koliko na instalaciju? minutu? .. smiješno.

-no ti si uvjeren da je pod win to nešto teško, .. jer imaš takvo iskustvo, odnosno jer nemaš iskustva s win.. i ono što imaš je pogrešno, loše.. imaš prdac, pljuvačku, pišanje protiv vjetra..

-.. kao da ms nema dovoljno pravih gluposti za kritizirati.. ili kao da je meni gušt braniti ms .. onak, zapišamo ga sad zajedno, .. no svrha-smisao? 'oče'l tad biti nešto bolje'?

.. - neće.. najvažnija natuknica u ovom postu :))

...

syncmaster245b danas 00:23
ihush kaže...

Paz' sad koliko je to makedonsko vino bilo dobro, da cu ti sad odgovriti natuknicu po natuknicu ( a nije da te nisam zamolio da probas izbjeci )

ihush kaže...

... 

-benč utrka print-skena, .. a svrha? ili barem neki polazni okvir, npr koji printer, usb ili lan-wlan, pa možda mobitel ili cloud-juzer-reg .. npr zbog produljenog jamstva ili kupnje tonera-tinte što rutinski hp gura do boli.. ali ja i juzer ne moramo imati iste želje-kriterije.. on možda baš želi kupiti original tintu-toner iz hp košarice i ispuniti neki blentavi obrazac prijave.. ima svega pa iz sado-mazo, tak da je to stvar juzera, subjektivno a tad nema objektivnog odogovora ili poštenih ravnopravnih uvjeta za benč-trku-usporedbu.. i opet, svrha?

Svrha?

Klaud juzer?

Produljeno jamstvo?

Covjece, zelim samo isprintati sto sam otipkao na komad papira. Kakvi crni "cloud accountsi"

ihush kaže...

-realnost, više traje, fizički je teže, izvaditi printer iz kutije, odljepiti sve trakice i pobacati stiropor-smeće, pripremiti printer-uređaj, nego instalirati-podesiti driver, tj to pod win obavi automatika u 99%.. osim kad je pingvin u blizini pa nešto pokvari jer on zna bolje.. ako je printer npr usb, tad nakon što spojiš, pod uređajima vidiš nešto kao satić, automatika radi, za aktualni-supportan hw će ostalo obaviti automatika ovisno o brzini mreže, par sekundi, dok će hp mastadont soft možda potrajati satima dok sve instalira.. (karikirano, no opet, nije to stvar ms-win-osa, nego hp-oema-proizvođača..).. za normalan uređaj bi to bilo pitanje sekundi i možda ažuriranje novije verzije ako postoji, npr kad spojiš miša, može biti sekunda i to je to ili može ponuditi install nekog soft-driver-alata kojim podešavaš rezoluciju-osjetljivost, pališ rgb lampice itd.. no to opet nije mw-win-os, nego miš, driver, druga firma-oem.. i vrijedi za sve uređaje, pa i printere-skenere.. npr samsung je daleko uredniji, xerox.. hp je katastrofa, no glavni u toj branši-dominantan, pa ako ništa drugo zbog ponude zamjenskih tinti-tonera primarni izbor dok su sami printeri ekšli isti, tj radi ih samsung ili canon ili .. čak ponekad radi hp :)) ...

-čak je teže samo izabrati optimalan printer-uređaj, ono što ekšli juzeru treba, povoljniji toner-tinta ili neka mogućnost kao duplex.. ili nešto deseto, pri čemu kriterij određuje juzer-korsnik, ne ja-ti u ovom postu..

-tako će prosječan kupac kad dođe u trgovinu i kad mu trgovac ponudi, čak kako kažeš pohvalno, odgovarajući uređaj.. na to će kupac potrošiti recimo 15min ili više.. samo na gledanje na polici i priču s trgovcem. .. koliko na instalaciju? minutu? .. smiješno.

coolinarka.com ceka.

Moja majka ni dan danas ne zna nastimati sat na pecnici. ali  je na Debianu od Squeeza "and she would  kick you moms ass" pri instalaciji printera, koliko se god ti pozivao na trakice i stiropor 

ihush kaže...

-no ti si uvjeren da je pod win to nešto teško, .. jer imaš takvo iskustvo, odnosno jer nemaš iskustva s win.. i ono što imaš je pogrešno, loše.. imaš prdac, pljuvačku, pišanje protiv vjetra..

-.. kao da ms nema dovoljno pravih gluposti za kritizirati.. ili kao da je meni gušt braniti ms .. onak, zapišamo ga sad zajedno, .. no svrha-smisao? 'oče'l tad biti nešto bolje'?

.. - neće.. najvažnija natuknica u ovom postu :))

...

Jest jest, nemam iskustva sa Windowsima. Da bi rijec dodao.

Svrha-smisao je konacno pomaknuti ljude iz ove informaticke ucmalosti, u kojoj smo dosli i do toga da se i promjena ikonica naglasava i najavljuje  kao napredak.

Ako to nije informaticka ucmalost i smrad, onda neznam sto je.

Hlapi ovo vino iz mene... prozor ti se zatvara...dosta ti je svjezeg zraka... ne bih te htio  prenaglo "ozraciti". 

ihush danas 11:55
Boris grozni kaže...

Tvrdnje je barem  lako izmjeriti i usporediti
https://browserbench.org/Speedometer2.1/
 Na Pc/win je to i dalje definitivno Chrome i to debelo najbrzi!

-opet.. verzija 2.1, u članku 3.0, aktualna 3.1 .. u čemu je razlika samog testa-verzije? odnos rezultata ver. 2.1-3.x ..

-edge je chrome, chromium.

-brzina npr učitavanja-prikaza neke stranice primarno ovisi o brzini veze-interneta + opterećenje, kao gradska gužva-promet, ne ovisi o brzini računala-auta pa ni browsera u toj mjeri.. odnosno, cpu, os, .. nemjerljivo malo utječu na rezultat, browser donekle mjerljivo ali zanemarivo .. tj u browseru više na rezultat utječu postavke kao učitavanje unaprijed-keširanje, pri čemu su browseri defaultno bahati i ako juzer samo instalira-pokrene tad će 99% postavki biti upravo takve, .. tad će zbog keširanja, juzer kliknuti neku stranicu iz npr favorita, koja će se otvoriti trenutno.. jer je već učitana, samo se prikaže.. dok ako je keširanje isključeno, tek tad kreće učitavanje, koje ovisi o gužvi u prometu tj juzer-mreža, koliko ima juzera, što koji od njih radi, ostali uređaji-ažuriranja, gleda li tko tv-iptv, downloada.. pa do tog da juzeri imaju loše instalacije-žice, da ih pas-štakor izgrize, da .. onak, što mjerimo, kako postavljamo jednake uvjete-reference.. tj ako želimo barem prividno pošten test tad moramo isti benč učitavanja stranice napraviti na istim linijama u istoj gužvi a već to samo nije isto kroz recimo prosječan dan pa se za reklamaciju telekomu o isporučenoj brzini prema hakom testu uzima brzina u vršnom opterećenju večernjih sati .. ne jutarnje bez gužve itd..

- samo to vrijeme, 9-ujutro ili navečer daje različite rezultate brzine surfanja.. što tad uspoređujemo, tj u gradskoj gužvi jednako stoje, ne voze, fićo i ferrari .. snaga motora, felge, sve je tad sporedno jer nije probem u autu.

-benčevi.. recimo da načinom rada, taskova koje generiraju, pokušavaju eliminirati utjecaj keša-učitavanja unaprijed.. no i dalje za ovaj test nemamo tumačenje što koji broj znači, što znači +9%.. što u pojedinom dijelu testa, što znači ako je u testu 2.1 +5% a što ako je u 3.1 10% ili 0% .. tj tad je računalo i browser isti.. u čemu je tad razlika? u verziji benča? njegovoj težini .. ili geometrijskoj sredini, što će reć, u tadašnjoj masi korisnika-rezultata u odnosu na njihove rezultate neka meidjalna vrijednost koja daje referentnu točku, index 100 (ili nulta točka od koje ide minus-plus) .. pa ako su u starijoj verziji korisnici imali prosječno slabije rezultate čistom evolucijom it-a, internet brzine i snage računala, tad će u usporedbi sa slabijima moj rezultat biti veći, + .. ako se uspoređujem s novijim rezultatima, tad će biti niži, .. stvar reference-konkurencije, pri čemu sam 'ja' ostao isti u dlaku..

-ima smisla da svi napravimo isti test i vidimo koliko smo plus-minus u odnosu na prosječnu masu rezultata.. no i samim time utječemo na rezultat jer i naš rezultat ulazi u medijalnu masu-indexa.. i milijarda kineza i indijaca, odnosno ako većina ljudi na planeti ima prosječno lošije uvjete, liniju-računalo, tad će njihovi rezultati većinom biti ispod mojeg, tad će moj rezultat biti +%.. no i dalje je to apsolutno isto računalo, isti browser, samo ga recimo preselimo iz jedne države u drugu.. tj ako je stvar u brzini linije tad će to ovisiti o lokaciji-liniji, .. ako je stvar u snazi računala, cpu-gpu-ram, tad će ovisiti o tome, tad će isti browser na jačem računalu dati veći rezultat.. tad nije razlika u browseru nego u HWu.. itd.

-npr šbb-kbb.. što da isto računalo, ista linija, isiti browser.. ima manje-više rama? npr 4gb, 8, 16... kako će to utjecati na neke rezultate kao ovaj benč ili neki drugi, prosječno korištenje juzera koji ima otvoreno desetke tabova vs onog tko otvara po jedan-dva... isti browser i sve ostalo osim manje-više rama i već imamo drugi rezultat.. što tad mjerimo i kako, kako uspoređujemo rezultate, što znače ... itd.

-bez tih temeljnih referenci nema smisla nikakav test-benč, kao što neka cifra brzine-težine-visine bez znanja koja je mjerna jedinica ne znači ništa, kmh-mph.. metar-yard.. ili metar-milimetrar.. bez mjerne jedinice je samo brojka koja tad ne znači ništa, tj tad samo možemo reći da je 2 dvostruko od 1.. no koliko ekšli ne znamo, a to je čak ok za apsolutne brojke, dok je ovo geometrijska sredina, time i sama referenca-index drugačiji jer i testni rezultat tad sudjeluje u izračunu sredine-reference-indexa 100 .. tj za čitati statističke brojke treba znati barem osonove statistike, kao što je to i za kemiju-fiziku.. bez tog znanja-razumijevanja, bez tog su samo brojke koje služe nabacivanju i đabriš-loremipsumu medija, zavaravajućih reklama .. i opet povratak na početno (moje) pitanje. .. što nam ms u ovom članku želi reći, što mediji prenose? -ništa? smeće? tek da se nešto piše a ako je u rezultatu neki + kao +9% tad ga PR marketing gurne u vijesti jer je pozitivna reklama mada nitko ne zna temeljem čega.. onak, smeće-ništa.

-što je ovaj test, čemu služi ova ms objava, kako se mjeri-uspoređuje, što s čime, .. ništa od tog nema, .. u bezveznom gaming benču prosječan gamer ima više poznatih pravila kako to radi, npr aktualna ažuriranja osa i drivera pa se po pravilima navede koji driver chipseta-gpu.. što nam kažu za ovaj test, osim da su starije verzije browsera i testa?

edit: ponovo pitanje, što ovaj benč mjeri, kako čitati rezultate + msova reklama da je noviji browser brži od starijeg..

npr, oolka speedtest mjeri brzinu internet-linije, up-download i ping-latenciju, rezultati ne ovise o browseru nego o liniji.. usporedivo i služi testu brzine internet-linije, kao i obračun-ugovor-paket koji se plaća telekomu uz zakonsku regulativu da mora biti isporučeno minimalno 70% nominalno ugovorene brzine.

-acid test mjeri točnost interpretacije prikaza stranice, theme-css-skripte.. ono što ovisi o browseru-enđinu-prikazu na ekranu. acidom tad mjerimo točnost prikaza-tumačenja, opet usporedivo, ne kao brzinski benč nego kao benč kvalitete-točnosti prikazanog.

-benčevi za igre, svi browseri kao i frontendovi osa-guija-svega, danas koriste hw, gpu.. bez odgovarajuće gpu-akceleracije bi sve morao raditi cpu pri čemu je gpu x-puta jača za ove taskove kao npr prikaz video materijala.. takav benč će ovisiti o hw-u, dok će browser u postavkama-opcijama-konfiguraciji imati uključenu gpu .. tad taj benč manje govori o browseru, tj zanemarive razlike, dok je najveća razlika u gpu, kao u svakom drugom grafički-zahtijevnom testu-radu, primarno 90% ovisi o gpu, zatim cpu-ram-disk i tek karikirano oko 1% os-driver-app-browser.. više statistička greška nego rezultat browsera.

-sintetika.. ovisi što je cilj, kako i što se želi uspoređivati, npr anulirati utjecaj brzine linije, anulirati hw.. sintetika može svašta, no koliko je to realno-usporedivo .. iz klase računanja calculatora pa je neki cpu brži za milisekundu dok računa trinaesti korijen iz pi .. onak, svrha ili što od tog ima korisnik, .. kako čita koji benč? zašto bi npr promijenio browser? .. + ms to navodi kao razliku između starijeg-novijeg edgea, dakle isti browser.. ne drugi, je brži.. a to juzer ne bira, jer su to ažuriranja koja rutinski-redovno stižu i juzer može samo postponati-odgoditi, ne isključiti-odbiti, ne može koristiti browser verziju po želji.. ne može ni na mobitelu, ne može s chromeom.. automatika i praktički prisila.. pa ako je 'bolji' ok, ako nije? zašto starija verzija ne bi bila bolja? odnosno ako je svaka novija verzija bolja tad čemu uopće uspoređivati sa starom-starijom.. pa i sami benčevi-verzije ovog benča.. što se mijenja kad je druga vrezija, starija-novija, browsera i-ili benča... kako se čita i što ekšli znači.. jer rezultat je samo neka brojka, veći broj izgleda bolje.. dok u slučaju ping-latencije imamo suprotno no i to juzer mora znati-razumjeti da bi pravilno čitao rezultat i možda izabrao browser ili što već..

Zaporožac danas 13:30

Evo brzina Chrome, Opera, Edge i Brave

Opera i Brave su tek instalirani, bez dodataka i kolačića, Edge nije korišten, Chrome je u full pogonu dva mjeseca, pa je opet od ovijih najbržiji.

ihush danas 13:57

-zašto je u tvom testu chrome dobio 5xx u postu iznad 7xx, +200 razlike nije malo +40-50%. O čemu tad ovisi rezultat, dok je za npr chrome-edge razlika 40, tj razlika između browsera na istom računalu je manja nego isti browsr na različitim računalima ... što tad taj test znači za tumačenje rezultata? -nikako razliku browsera, tj daleko više računala..

+ koja verzija, vrlo važno, jer se i s time mijenjaju rezultati pa sam edge po ovom članku ima +9% u odnosu na samog sebe-verziju. .. što znače rezultati? kako ih 'normalizirati' za usporedbu, tj da bi neki benč rezultat imao smisao i značenje..

-npr ti imaš stariji cpu gen12, on gen 14.. i ram ddr5.. što ako je razlika u tome? kakve tad veze to ima s browsreom pri čemu se formalno njega benča.. ili se benča cpu-ram? gpu? ostale postavke osa? ima li razlike na istom računalu linux distra i win ili win7-11 ima li razlike hdd-ssd-nvme.. što utječe na rezultat uz podsjetnik da je između ova dva rezultata razlika 200, veća od najslabijeg-najboljeg na istom računalu..

Zaporožac danas 14:34

Nije bitno koje su komponente, ako još desetak forumaša testira ta četiri preglednika+ firefox, to bi postala činjenica, dokaz da je tako.

No, ti lakše ulaziš u kvazi filozofiju nego da izmjeriš i ti ta četiri preglednika, da nešto utvrdimo. Nije bitno je li laptop star 10 godina, ili i5 12500k, ako shvaćaš.

Ako je kod svih raznih računala rezultat taj da je Chrome najbrži +- 10/20 %, Edge br 2, Brave 3, Opera 4 mjesto, to bi bila činjenica.

Ne mora biti isti skor, ali je dokaz.

Možda je i firefox najbrži.

Vidim da mi je kod testa CPU na nuli, memorija na 13 % kao kad se ništa ne događa, izgleda da test slabo koristi CPU, memoriju, kontrolere bah, bah...

ihush danas 15:02
Zaporožac kaže...

..to bi bila činjenica.

.

-činjenica, sve na računalu radi cpu, o njemu ovise direktno svi rezultati.

-činjenica 2, platforma, hw, bios, postavke.. uključuju-isključuju mogućnosti hw-a, npr aes-256, cpu ima ili nema neki fičer-mogućnost-SIMD .. npr playanje h264-265 videa, imaš ili nemaš dekompresor-čip, moderni uređaji kao mobitel imaju, rade glatko, stari nemaju, muče se ili kao dvbt(1) baciš u smeće kad dođe do promjene na dvbt2-265.. a to je čip, hw .. ne browser, os, dirver, ne soft, ..

-ili sve je soft, samo je pitanje koji dio čipa ga izvodi, jači-specijaliziran ili generički-slabiji. soft u specijaliziranom dijelu čipa kao simd-instrukcije.. možemo se 'svađati' jel to soft ili hw..

-testovi, kao acid i speedtest su konkretni, eliminiraju koliko je moguće utjecaj hw-računala, pa speedtest da rezultat downloada jednako neovisno o računalu ovisno o kvaliteti linije tj paketu kojeg se plaća, dok acid testira točnost prikazanog sadržaja i tad su to usporedivi rezultati, nešto znače.. na bržoj liniji ćeš brže downloadati .. ping će biti isti neovisno koristiš li prastari-slabi pc ili topmodel... acid će jednako dati rezultat točnosti-kvalitete prikaza, neovisno o brzini tj tad ne mjeri koliko se cpu muči da nešto prikaže nego točnost..

-a što ovaj benč benča? kako? .. benč koji u tvom slučaju da 500 u postu iznad 700, na istom browseru. .. ako je isti browser, ako je to test browsera, .. tad rezultat mora biti isti, tj mora se sintetikom osigurati jednakost ostatka i eliminirati hw utjecaj, jer ili mjerimo cpu ili browser.. tj ako browser prikaže cpu rezultat kao svoj tad je to kićenje tuđim perjem, laž-prevara.. besmislica za benč.

-imamo dva rezultata .. imamo i ms članak kojeg bug prenosi.. što imamo? da je stariji browser sporiji u odnosu na noviji, da su koristili benč ver3 .. i da su usporedili par prethodnih verzija edgea, koje normalan juzer ne može ponoviti jer nema izbor kao isključiti nadogradnje-ažuriranja.. jer je to u win10-11 uvjet (ne ulazimo u hack-modifikacije-zaobilaznice..) .. juzer ne može imati stariji edge, chrome.. ne pita ga se, ažurira se. .. i kažu 'ovaj je brži od prethodnog'.. i daju neki + rezultat kojim to 'potvrde' .. ekšli ne daju ništa, osim sličke na ekranu.

-imamo sad ova dva rezultata.. trebamo više? zašto? .. a trebamo li i neka pravila? npr koji os, detaljno, ne samo w7-10-11 nego i build-verzija, kao za browser, + cpu+gpu+ram+disk.. pa čak možda neki gaming benč koji će u startu jasno reći da je ovo jako računalo ili slabo-srednje.. tj na top modelu recimo i9 s rtx5080 će naravno juzer imati trenutno najjače rezultate u bilo kojem benču kao za gaming, imat će i 2,5-5-10gbe mrežu, imat će opiku-liniju .. imat će sve kao bolid f1 na pisti, dok isti f1 u gradu ne može brže od 50 jer je to ograničenje-kazna uz to da ne smije na cestu u promet jer nema registraciju.. ili što nam tad znači da bi f1 put hg-st prešao za recimo 53min .. ništa.

-što da imamo 20 rezultata? .. evo, nabacat ću dvadeset brojki, 1.-150, 2.-200, 3.-550.. sve na npr edgeu i-ili chromeu.. pa i to da na chromeu bude +5% više.. što to dokazuje? koje su postavke? podsjetnik za gamerske benčeve imamo kriterij rezolucije-efekata, postavke kao low-hight-ultimate.. tek tad je benč relevantan.. koje postavke browsera trebaju biti, defaultne-bahate koje keširaju ili optimalne za korisnika-računalo, jer ne služi računalo samo browsanju, ovisi.. može biti i za rad, igre, ostalo.. pa tad i podjela resursa ili razbacivanje-optimum .. zato su postavke browsera važne + cpu ram i ostalo jer to uvjek utječe na rezultat, mora, nije isto cpu na 2ghz ili na 5ghz, kao ni 10 ili 40 jezgara.. tj upravo u tim podatcima je ona razlika jako-slabo-srednje kao i cijena npr mac-a ili gpu.. a tad opet, što se benča, hw ili browser? može s isključenom gpu? kakav je rezultat na hdd? .. može na macu, win, lin isti chrome? mobitel-android? .. što ako mobitel da jači rezultat?

edit: evo što imamo u članku (linkam sliku, nadam se da će biti prikazana..) 

https://www.bug.hr/img/microsoft-tvrdi-da-je-novo-azuriranje-ubrzalo-edge-za-9_XViUWf.jpg

-imamo edge, verzije 132, 133, 134. .. aktualna u vrijeme objave je 135..

-imamo naveden win11, i5-13500.

-pošto je naveden cpu tad vjerojatno ima veze s rezultatima.. + nije naveden npr F, što može značiti da koristi intel internu gpu.. i time smanjene kombinacije tj utjecaj gpu kao amd-radeon-nvidia-rtx.. itd. a naravno da i ram tad ima utjecaj jer ga tad osim cpu korisit i gpu, dok browseri koriste gpu.. tad je važno i ddr4 ili ddr5.. a ako nije važno, zašto je naveden cpu? .. ili zašto je naveden win11, pri čemu je ista vezrija, isti browser na win10 i ostalim podržanim platformama.. ne samo win11, tj utječe li win11 na rezultat? .. kako? a ako ne utječe, čemu tad osim reklami?