Komentari članaka s naših web stranica

DOGE pristupa ključnim američkim vladinim IT susta

Vezano uz: DOGE pristupa ključnim američkim vladinim IT susta

Apachy čet 13.2.2025 09:57

"Postoji to čudno uvjerenje da sposobnost rada s računalima znači da morate biti super pametni u svemu ostalom."

Ovo je baš u sridu.

Inženjer računarstva nije i nikada neće biti dobar pravnik, socijalni radnik, ekonomist, medicinar ili obrazovni radnik (i vrijedi obrnuto). 

A uz to, Musk očito ima stav da je vođenje privatnog poduzeća = vođenje države.

Višak ljudi iz birokracije definitivno treba uklonit sa radnih mjesta, ali tu se opet dolazi u problem - što s tim ljudima koje treba otpustit na račun tehnološkog viška, koji je plan njihovog reeduciranja, promjena karijera? Ne možeš istovarit nekoliko stotina tisuća ljudi (koliko Muskvić tvrdi da ih ima viška) na burzu rada i očekivat da će se snaći za 2 mjeseca i samo tako naći nove poslove. 

Ista stvar vrijedi za RH. Treba i nama detaljna reforma birokracije, a još više i preustroj lokalne samouprave. Imamo preko 380 općina, od 428 ukupno, koje imaju manje od 5000 ljudi. Od 127 gradova, samo ih 10 ima preko 50.000 ljudi.

Županije u ovom obliku nemaju smisla, realno bi bilo da postoji 5-6 regija/županija i to je to. I mi imamo nekoliko desetaka tisuća ljudi koji bi nekom reformom kroz sljedećih 5 godina dobilo bucu - što s njima? Što će raditi i od čega živjeti? Konkurirati nepalcima za minimalce u građevini i dostavi hrane? 

Nepromišljenom, neplanskom i isforsiranom reformom javne uprave može se napravit 10x veće sranje nego sada imamo, problem oko inflacije činio bi nam se ko mačji kašalj. Sjetite se samo 2009. kad je financijska kriza došla do nas i jebeno stanje u kojem ljudi nisu mogli raditi niti za minimalac jer ih nitko nije trebao. Danas svatko tko želi raditi - može raditi. 90-ih i 2000.-ih to nije bio slučaj.

gpd čet 13.2.2025 10:13
Apachy kaže...

Što će raditi i od čega živjeti? Konkurirati nepalcima za minimalce u građevini i dostavi hrane? 

Da nema tih nepalaca stala bi ekonomija istog trena.

Gdje je nama nestalo milijun i 600 tisuća stanovnika? To je pitanje.

Nemon čet 13.2.2025 10:25
šime e kaže...

Što ste mislili da se močvara neće boriti kada je počnu isušivati??

Najtuznije je sto je Bug WOKE

Iskreno ne kuzim ljude kao ti. Bez napada na tebe - da li mi mozes malo vise objasniti tvoju perspektivu?

Znaci problem je sto ljudi koji su dobili pristup uopce nisu prosli nikakav "security clearance" - konkretno - inzinjer koji je dobio pristup (full pristup) ima doslovno racisticke JAVNE stavove:

Konkretno je pisao i govorio online: (Ima jos - nisam sve stavio)

“I would not mind at all if Gaza and Israel were both wiped off the face of the Earth,” he said in a post from July.

“Just for the record, I was racist before it was cool,” Elez also wrote that month.

“You could not pay me to marry outside of my ethnicity,” Elez said in a post from September.

https://www.thedailybeast.com/doge-staffer-jumps-ship-after-pro-eugenics-posts-surface/
https://truthout.org/articles/elon-musk-reinstates-doge-member-who-resigned-over-racist-posts/

Pitanje za tebe - da li osoba koja ima FULL ADMIN privilegije - a koja je otvoreno rasist treba imati pristup podacima ljudima koje moze unistiti zivote istih tih ljudi? 

Pitanje za tebe - da li ako ja mislim da takva osoba koja je rasist ne bi trebala imati pristup podacima sam woke?

Zasto je WOKE traziti da osobe / ljudi koji imaju pristup podacima recimo nisu rasisti ili na bilo koji nacin mrze ili zele ubiti neku grupu ljude i slicno?

Zasto to spada pod WOKE?

Osobno mislim da je ideja iza DOGE fantasticna, tj fakat se lova trosi na sve moguce gluposti i fakat se to treba srediti - ali zasto je uopce WOKE ocekivati da ljudi koji bi radili na tome moraju imati neki integritet?

Da li mi mozes objasniti zasto tebe to uopoce ne dira i zasto ti je OK?

Zasto je OK da osoba koja MRZI druge rase (i to otvoreno kaze) je 100% OK da ima pristup informacijama koje doslovno mogu unistiti (citaj sjebati) zivote drugih ljudi?

Hvala!

Aldo čet 13.2.2025 10:27
Apachy kaže...

Inženjer računarstva nije i nikada neće biti dobar pravnik, socijalni radnik, ekonomist, medicinar ili obrazovni radnik (i vrijedi obrnuto). 

osobno poznam, i to ne mali broj, i jednih i drugih slučajeva, koji su jako dobri u svojim novim profesijama... nemojmo mistificirati i glorificirati nijedno zanimanje.

šime e čet 13.2.2025 11:08
Nemon kaže...
šime e kaže...

Iskreno ne kuzim ljude kao ti. Bez napada na tebe - da li mi mozes malo vise objasniti tvoju perspektivu?

Znaci problem je sto ljudi koji su dobili pristup uopce nisu prosli nikakav "security clearance" - konkretno - inzinjer koji je dobio pristup (full pristup) ima doslovno racisticke JAVNE stavove:

“I would not mind at all if Gaza and Israel were both wiped off the face of the Earth,” he said in a post from July.

“Just for the record, I was racist before it was cool,” Elez also wrote that month.

“You could not pay me to marry outside of my ethnicity,” Elez said in a post from September.

https://www.thedailybeast.com/doge-staffer-jumps-ship-after-pro-eugenics-posts-surface/
https://truthout.org/articles/elon-musk-reinstates-doge-member-who-resigned-over-racist-posts/

Pitanje za tebe - da li osoba koja ima FULL ADMIN privilegije - a koja je otvoreno rasist treba imati pristup podacima ljudima koje moze unistiti zivote istih tih ljudi? 

Pitanje za tebe - da li ako ja mislim da takva osoba koja je rasist ne bi trebala imati pristup podacima sam woke?

Zasto je WOKE traziti da osobe / ljudi koji imaju pristup podacima recimo nisu rasisti ili na bilo koji nacin mrze ili zele ubiti neku grupu ljude i slicno?

Zasto to spada pod WOKE?

Osobno mislim da je ideja iza DOGE fantasticna, tj fakat se lova trosi na sve moguce gluposti i fakat se to treba srediti - ali zasto je uopce WOKE ocekivati da ljudi koji bi radili na tome moraju imati neki integritet?

Zasto je OK da osoba koja MRZI druge rase (i to otvoreno kaze) je 100% OK da ima pristup informacijama koje doslovno mogu unistiti (citaj sjebati) zivote drugih ljudi?

Hvala!

Woke NPC će u nedostatku argumenata priču početi okretati na rasizam i sl.,... čudi me da nisi spomenuo Elonov "nacistički" pozdrav?

Bichanich čet 13.2.2025 11:33

Zar itko vjeruje da je najbogatiji čovjek na svijetu svojevoljno i altruistički ušao u sustav američke vlade da bi poboljšao stvari i napravio ga učinkovitijim?

Što više gledam Elon Muska sve se više pretvora u gotovo savršenu karikaturu Bondovog zlikovca, a svijet stoji postrance i dopušta mu da radi što hoće. Ona presica od prije neki dan gdje on u crnom baloneru s kapom na glavi pored nijemog Trumpa u Ovalnom uredu drži riječ, a njegov klinac vrluda uokolo je malo zastrašujuć prikaz u što se "najsnažnija demokracija" pretvorila.

Gebirgs čet 13.2.2025 11:50
gpd kaže..

Da nema tih nepalaca stala bi ekonomija istog trena.

Gdje je nama nestalo milijun i 600 tisuća stanovnika? To je pitanje.

"Hrvatska trenutno ima 1.227.747 osoba koje primaju mirovinu, a na jednog umirovljenika dolazi manje od jednog i pol radnika, odnosno 1,39." (podaci iz sijecnja 2025)

Svejedno na dnevnoj bazi imamo neprijateljstva prema Nepalcima, Filipincima i ostalim korisnim stvorenjima koja uplacuju lovu u nas proracun.

Kako promasismo ceo fudbal.

Apachy čet 13.2.2025 12:27

Neki su umrli, neki su iselili, a od njih 99% neće se vratiti prije mirovine, ako i tada uopće. Tu opet dolazi i pitanje prirodnog priraštaja - koji je kod nas u žešćem ku*cu. Hladno i matematički gledano - na jedne i druge više ne možemo računati. 

Treba raditi sa sadašnjim problemom, a ono je tko od građana RH želi raditi za 750e / minimalac? Misliš da će svi ti načelnici i gradonačelnici, njihovi zamjeni, predstojnici i referenti 1001 ureda za X radnju sa trenutnim primanjima pristati na takvu reformu gdje se njihovo radno mjesto gotovo sigurno briše? Ista stvar sa menadžmentom i administracijom svih državnih poduzeća kojih je čak 36 - Hrv. ceste i autoceste, Šume, Vode, Jadrolinija, HŽ itd. 

Misliš da će slegnuti ramenima i reći ok - idem raditi za 750-800 eur + neoporezivi dodaci? 

Ti ljudi sa iznadprosječnim primanjima troše ogromne novce i također pokreću gospodarstvo. Što kad maknemo njihov obrt novca iz trenutne ekonomije? Misliš da će kruh magično opet koštati 80 centi?

Osobno mislim da Hrvatska trenutno ne samo da nema politički dovoljnu masu motiviranih osoba da reformiraju upravu i lokalnu samoupravu, nego nema uopće sposobne za tako velik zadatak. 

gpd čet 13.2.2025 12:37
Apachy kaže...

Neki su umrli, neki su iselili, a od njih 99% neće se vratiti prije mirovine, ako i tada uopće. Tu opet dolazi i pitanje prirodnog priraštaja - koji je kod nas u žešćem ku*cu. Hladno i matematički gledano - na jedne i druge više ne možemo računati. 

Treba raditi sa sadašnjim problemom, a ono je tko od građana RH želi raditi za 750e / minimalac? Misliš da će svi ti načelnici i gradonačelnici, njihovi zamjeni, predstojnici i referenti 1001 ureda za X radnju sa trenutnim primanjima pristati na takvu reformu gdje se njihovo radno mjesto gotovo sigurno briše? Ista stvar sa menadžmentom i administracijom svih državnih poduzeća kojih je čak 36 - Hrv. ceste i autoceste, Šume, Vode, Jadrolinija, HŽ itd. 

Misliš da će slegnuti ramenima i reći ok - idem raditi za 750-800 eur + neoporezivi dodaci? 

Ti ljudi sa iznadprosječnim primanjima troše ogromne novce i također pokreću gospodarstvo. Što kad maknemo njihov obrt novca iz trenutne ekonomije? Misliš da će kruh magično opet koštati 80 centi?

Osobno mislim da Hrvatska trenutno ne samo da nema politički dovoljnu masu motiviranih osoba da reformiraju upravu i lokalnu samoupravu, nego nema uopće sposobne za tako velik zadatak. 

pa, trenutni problem je da fali 1 600 000 stanovnika.

ili treba uvesti još Nepalaca ili pustiti Viagru u vodovod. nešto od toga.

yoko999 čet 13.2.2025 13:24

Apachy, kažeš: "..Ti ljudi sa iznadprosječnim primanjima troše ogromne novce i također pokreću gospodarstvo..".

Da li si se ikada upitao čiji su to novci, odnosno, što je taj netko proizveo da bi to bili njegovi novci, zarada njegovih ruku?

Ti novci koji oni troše su naši novci, i moji i tvoji, uplaćeni od poreza od PDV-a itd. Mogli bi se recimo utrošiti u potporu našoj industriji i obrtu, a ovako oni troše naše novce u strane korporacije čiji kapital izlazi iz države.

Dakle, duplo zlo..

Da ih ne troše oni, vjerujem da bi se našlo rupa gdje bi se potrošili (nažalost), a i vjerujem da bi se od tih novaca ipak nešto moralo i izgraditi/popraviti..

Zamisli samo da je polovina manje tih općina, gradova, uprava (što je zapravo reala), koliko bi novca ostalo za izgradnju nečeg?

Napominjem, naš novac..

BroccDaRock čet 13.2.2025 13:24

Zaštitari i čistačice su po hodnicima pregledavali Covid potvrde izmišljene na osnovu fejk Pfizerovog marketinga i branili ljudima dolazak na posao sve do otkaza -> mudra javnozdravstvena politika

Ovlašteni zaposlenik Vlade pristupa IT sustavu za kojeg je ovlašten -> upad, proboj, masovno kršenje privatnosti i sigurnosnih protokola

Nemon čet 13.2.2025 13:40
šime e kaže...
Nemon kaže...
šime e kaže...

Zasto to spada pod WOKE?

Hvala!

Woke NPC će u nedostatku argumenata priču početi okretati na rasizam i sl.,... čudi me da nisi spomenuo Elonov "nacistički" pozdrav?

Jos uvijek cekam odgovor zasto je NIJE NORMALNO ocekivati da osoba koja ima FULL PRIVILEGIJA i PRISTUP svim informacijama moze biti OTVORENI RASISTA koji potencijalno moze sa svojim pristupom nasteiti grupi ili pojedincima u drustvu?

Ja pojma nemam da li je Musk dao "nacistički" pozdrav - ali mene oputujes da sam "WOKE NPC" - jer imamo cinjenicu - a ti argumentiras sto tocno? 

"Frajer koji je rekao otvoreno da je rasista je OK - jer moj argument jer nisi spomenuo - "nacistički" pozdrav od Muska?"

Jesi ti lud? Ja lud?

Kakvi su ovo tu razgovori?

Da li je normalno da osoba koja otvoreno MRZI odredjenu skupinu ljudi ima FULL pristup svim podacima i mogucnost da te podatke na bilo koji nacin "dira" na stetu bilo koga ?

Da li je to normalno?

Da ili Ne ?

Ako je DA - zasto?

Ako je NE - zasto?

I da li mozes prestati pricati o "WOKE" i "NPC" i slicne gluposti jer doslovno ti zvucis kao "NPC" sa tim sranjem.

Gallu čet 13.2.2025 13:58
Apachy kaže...

To je novac stečen porezom. Smanjenjem birokracije taj novac neće nestati.

Globi čet 13.2.2025 14:15

Uhljebljeni birokrati u panici od metle. Inače je poznato da u IT odjelima državnih i javnih institucija radi creme de la creme struke. Mo'š mislit'! Nestrpljivo iščekujem dan kada će se s ovime krenuti i kod nas.

sporttest čet 13.2.2025 14:16
Nemon kaže...

Zasto to spada pod WOKE?

Hvala!

nevezano sta gore od toga (skoro) nista nije rasisticki

ali "“You could not pay me to marry outside of my ethnicity,” Elez said in a post from September." zbog cega je ovo na iti jedan nacin problematicna recenica? 

ante_etna čet 13.2.2025 14:52
Globi kaže...

Uhljebljeni birokrati u panici od metle. Inače je poznato da u IT odjelima državnih i javnih institucija radi creme de la creme struke. Mo'š mislit'! Nestrpljivo iščekujem dan kada će se s ovime krenuti i kod nas.

Misliš u EU i Briselu pa da ukinu poticaje i subvencije za nerazvijene članice u kojima su najsposobniji i najhvaljeniji poduzetnici oni koji crpe iz "woke" fondova? Ili na HR? Meni bi za to najbolja ekipa bila Kerum i Pernar. Učinkovitost više/manje ali bi ih bilo zabavno gledati u nekom našem pandano ovalnog ureda. 

Nemon čet 13.2.2025 17:56
sporttest kaže...
Nemon kaže...

Zasto to spada pod WOKE?

Hvala!

nevezano sta gore od toga (skoro) nista nije rasisticki

ali "“You could not pay me to marry outside of my ethnicity,” Elez said in a post from September." zbog cega je ovo na iti jedan nacin problematicna recenica? 

Znaci to nije jedina stvar koju je rekao (Nisam ih sve stavio) - medjutim problem je ogroman ako ne kuzis? Naime zamisli da ja kazem da ja na ovaj ili onaj nacin ne podnosim ljude kao ti (Ajmo reci da si ti Filipinac).

I sada bi ja objektivno trebao raditi / obradjivati / whatever / bilo kakve odluke / bilo kada i bilo gdje za ljude koji su Filipinci (Ali i dalje gradjani Americke drzave).

Jel kuzis problem? ili i dalje nije jasno?

mejt čet 13.2.2025 17:59
Bichanich kaže...

Zar itko vjeruje da je najbogatiji čovjek na svijetu svojevoljno i altruistički ušao u sustav američke vlade da bi poboljšao stvari i napravio ga učinkovitijim?

Što više gledam Elon Muska sve se više pretvora u gotovo savršenu karikaturu Bondovog zlikovca, a svijet stoji postrance i dopušta mu da radi što hoće. Ona presica od prije neki dan gdje on u crnom baloneru s kapom na glavi pored nijemog Trumpa u Ovalnom uredu drži riječ, a njegov klinac vrluda uokolo je malo zastrašujuć prikaz u što se "najsnažnija demokracija" pretvorila.

Tebi je prestrasno sto covjek sasvim opusteno svoje djete drzi pored sebe i daje normalan intervju a nije ti zastrasujuce kada nakaze raznih duginih boja vriste i vrjedjaju i kada budes optuzen za nasilje u koliko odgovoris takvoj nakazi, mask ovo radi ocito iz vlastitog interesa, a taj je interes buducnost njegovog potomstva, a najveci problem mafiji koja glodje novac americki gradjana jeste sto ga nemogu podkupit jer drugo je kada te pretresa neki politicar zeljan karijere, pa mu tutnes par stotina miliona i sve ok, a drugo kada to radi lik koji zna sa bagrom i kojeg nemozes kupit jer vec ima sve sto mu treba....

Nemon čet 13.2.2025 23:31
sporttest kaže...
I dalje mi nisi objasnio kako je tocno ona recenica kontroverzna i rasisticka?

"Normalize Indian hate"

"Just for the record, I was racist before it was cool."

"I just want a eugenic immigration policy, is that too much to ask."

Tebi to nista nije rasisticki?

Tj ako nije - sto je?

Isto tako Musk i Vance su napisali sljedece:

"Vice President J.D. Vance on Friday said he disagrees with Elez's posts but that "stupid social media activity" should not "ruin a kid's life," he wrote on X. "So I say bring him back," which President Trump said he would support.

Musk replied with: "He will be brought back. To err is human, to forgive divine."

Sto je jos totalno ironicno i glupo - a to je da Vance ima zenu koja je Indijka!

https://en.wikipedia.org/wiki/Usha_Vance

Isto tako to su dvostruki standardi, ako je to "stupid social media activity" - zasto to onda ne vrijedi i za sve druge i bilo kada?

Kakva su to sve jebena sranja?

sporttest pet 14.2.2025 07:30
Nemon kaže...
sporttest kaže...
I dalje mi nisi objasnio kako je tocno ona recenica kontroverzna i rasisticka?

"Normalize Indian hate"

"Just for the record, I was racist before it was cool."

"I just want a eugenic immigration policy, is that too much to ask."

Tebi to nista nije rasisticki?

Tj ako nije - sto je?

Isto tako Musk i Vance su napisali sljedece:

"Vice President J.D. Vance on Friday said he disagrees with Elez's posts but that "stupid social media activity" should not "ruin a kid's life," he wrote on X. "So I say bring him back," which President Trump said he would support.

Musk replied with: "He will be brought back. To err is human, to forgive divine."

Sto je jos totalno ironicno i glupo - a to je da Vance ima zenu koja je Indijka!

https://en.wikipedia.org/wiki/Usha_Vance

Isto tako to su dvostruki standardi, ako je to "stupid social media activity" - zasto to onda ne vrijedi i za sve druge i bilo kada?

ja te i dalje pitam po čemu je ona recenica kontroverzna i rasisticka
evo da ti je ponovim ovdje pa da je mos procitat 
"You could not pay me to marry outside of my ethnicity,” Elez said in a post from September."

Ti reci za koga je to vrijedilo?
kad je netko na ozbiljnoj funkciji najebao zbog toga?

wyks pet 14.2.2025 07:32
mejt kaže...
Bichanich kaže...

Tebi je prestrasno sto covjek sasvim opusteno svoje djete drzi pored sebe i daje normalan intervju a nije ti zastrasujuce kada nakaze raznih duginih boja vriste i vrjedjaju i kada budes optuzen za nasilje u koliko odgovoris takvoj nakazi, mask ovo radi ocito iz vlastitog interesa, a taj je interes buducnost njegovog potomstva, a najveci problem mafiji koja glodje novac americki gradjana jeste sto ga nemogu podkupit jer drugo je kada te pretresa neki politicar zeljan karijere, pa mu tutnes par stotina miliona i sve ok, a drugo kada to radi lik koji zna sa bagrom i kojeg nemozes kupit jer vec ima sve sto mu treba....

Todorić i Sanader citaju tvoj komentar iz zatvora i govore si kakve smo budale, samo da smo se udružili i vikali da su svi Woke i DEI vladali bi do kraja života.

Evo neki vide Isusa u Musku, i govore da sve radi iz dobrote i jer je nepotkupljiv, a Musk od pobjede na izborima inkasitao 237 milijardi $.

Al sve radi jer već ima para pa ga nitko ne može potkupiti. 237 milijardi dolara je eto, lemozina za kaficu dala mu žena hahahahahhaha

Kapetan Nemo pet 14.2.2025 08:06
BroccDaRock kaže...

Zaštitari i čistačice su po hodnicima pregledavali Covid potvrde izmišljene na osnovu fejk Pfizerovog marketinga i branili ljudima dolazak na posao sve do otkaza -> mudra javnozdravstvena politika

Ovlašteni zaposlenik Vlade pristupa IT sustavu za kojeg je ovlašten -> upad, proboj, masovno kršenje privatnosti i sigurnosnih protokola

Ajde priznaj, spopala te neka čistačica, odvukla u mračni hodnik i iskoristila...zato si tako ogorčen Inače, ja sam definitivno za čiste račune, iako me to više zanima u Hrvatskoj nego u USA, ali ovo što se sad radi je predstava za široke narodne mase. Ajmo izvuči račune za transrodno kazalište u Rumunjskoj (tko zna što je time financirano)...Nek malo pretresu čitavu financijsku industriju koja je stvorila paralelni svijet koji više nema veze sa realnošću, egzibicije s kojima najbogatiji izbjegavaju plaćanje poreza, pump/dump dionica, kriptovaluta...Tu bi bilo zgodno imati transparentnu situaciju ali to se naravno neće dogoditi.

BroccDaRock pet 14.2.2025 08:51
Kapetan Nemo kaže...

Ajde priznaj, spopala te neka čistačica, odvukla u mračni hodnik i iskoristila...zato si tako ogorčen

U mojoj tvrtki je outsoursani zaštitar (koji nije imao veze s našom tvrtkom) branio dolazak na posao regularno zaposlenom radniku s 25 godina staža i ugovorom na neodređeno koji se na kraju jedva spasio od otkaza odlaskom na bolovanje (nevezano uz Covid). Milijuni drugih radnika širom svijeta nisu bili te sreće. Ali čemu duljiti, tebi je to ionako smijurija.