XP vs VISTA vs 7

Ja sam oduvijek koristio xp ali mislim priječi na windows 7 kad kupim novu matičnu

to ti je jedino pametno što si rekao. ajd molim te daj mi ijedan dokaz da je vista na bilo koji način ili po ičemu bolja od xp-a? brža? preglednija? zauzima manje prostora? brže se diže? okretnija? ljepša? NIŠTA OD NAVEDENOG! daj mi dokaz molim te kad je već toliko smatraš boljom od xp-a!!!
loš driver neće srušiti vistu...dok kod xp-a...većinu korisnika (prosječni korisnici...ne power useri)...čeka nova instalacija
vista mi se NIKADA nije smrznula...a koristim ju...godinu i po...
drugim riješima...STABILNIJA JE!
(ne da mi se sad nabrajati...nedjelja je i čekam ručak da bude gotov)
a za koliko se diže...je stvarno irelevantno...i nije pokazatelj baš ničega...
i jako mi se sviđaju fancy stvarčice...poput window preview-a...kad imam otvoren IE...potpuno je svejedno jel novi prozor u pitanju...ili je pojedini tabulator...vrlo praktična sitnica...
sa radom na bateriji sam si isključio te stvarčice...čisto radi praktičnosti...i baterija mi na lapu starom 2,5 godine traje skoro 2,5 sata...
naravno da se podrazumjeva da je legale...bussiness corp licenca...svi update-i uredni...u stvari...sav soft je...legale...

to sve ja mogu reći i za xp. svi pljuju po njemu a mane nema. za razliku od viste - šminkersko smeće (a nije ni lijepa ni pregledna kad se poredi s xp-om), najveći promašaj microsoftsa ikad. nije zaživila među većinom korisnika, blago rečeno. i nikad neće. kolko vas nju koristi mogli biste otvorit klub, ne bi vas bilo bogzna kolko.
lijep pozdrav.
Niko tebi ne brani moj prijatelju da koristis XP.Sto se mene tice mozes jedini ostati na njemu.
Ja ovdje ne uticem da bi neko koristio ono sto koristim i ja.Nego dajem svoje misljenje,a to je da sam koristio i XP i Vistu i da je Vista bolji i mnogo sigurniji OS.
A ti ko zna na kakvoj kofiguraciji si "tjerao" vistu.I ko zna je li ta vista legalna.Uvijk volim rec, da moz' imat sve falsh,ali OS i AV nikad nemoj.
Ova slika ispod je o Visti,debela je kao saka.Kupio sam je 3i dan kad sam vidio da je o Visti potrebno nesto znati,a ne pretpostavljati.
I znaj,ne smeta meni sto ti koristis i hvalis XP,smeta mi pljuvanje po Visti od koje mnogi ocekuju da ce letiti na konfiguracijama na kojoj XP prezivljava.To je nemoguce.
Lijepi tebi pozdrav!

pa koje to spike slušam? kakvo smrzavanje o čem ti pričaš? pa godinama koristim xp i nikad se nije smrznuo. a ostalim stavkama što xp ima stvarno zadovoljava ama baš sve moje potrebe. kakvi prozorčići kakvi bakrači o čem ti pričaš...
a štose tiče konfiguracije pa rekao sam da je vista tjerana na 2.0 Intel Dual Core 3GB RAM...i opet troma ko drogirani slon.
a što se tiče prihvaćanja viste...haha, samo se nadajte, prošla baba s kolačima...

karakteran daj se malo smiri,šta pljuješ toliko po visti?Jel drugi pljuju po xp-u?Ne!!!!!
Tvoje mišljenje je da je vista lošija a xp bolji i u redu a to sve što si ti rekao o visti ja mogu reč o xp-u!
Vista je i brža i sigurnija,preglednija i ljepša!

Na 1. sam stranici rekao da će tema prerasti u svađu i pogodio sam

dečko smiri živce, sve što si rekao za vistu moš vješat mačku o rep i vrapci na grani znaju da guta ram više nego 7. nema nikakve prednosti nad xp-om svi mi kažu da treba imat zvijer od komapa da radi kao xp. moj komp je nov, ali nije zvijer i sigurno imam brži i okretniji os nego svi vi koji imate vistu na svojim boljim konfiguracijama.

Ma nije se s tobom vrijedno svađat,izgleda da si došao ovdje solit pamet i dizat živce ljudima.

Ljudi jeste primjetili danas nekoliko novih članova na foruma,valjda se bal*** napila pa rekla idemo i mi na bug kad su tamo svi

to ti je jedino pametno što si rekao. ajd molim te daj mi ijedan dokaz da je vista na bilo koji način ili po ičemu bolja od xp-a? brža? preglednija? zauzima manje prostora? brže se diže? okretnija? ljepša? NIŠTA OD NAVEDENOG! daj mi dokaz molim te kad je već toliko smatraš boljom od xp-a!!!
Gospon "0 dana". XP je bio savrsen OS u svoje vrijeme ali sad je star i treba u mirovinu.
Windows Vista je OS za ovo vrijeme i takodjer je skoro pa savrsen za vrijeme u kojem postoji.
Ako trebas dokaze ja ti ih na svu srecu mogu i pruzit.
-Kao sto mozda znas ili neznas Vista ima napredniji NTFS sustav sto samom OSu omogucuje brzi rad i neke vise administratorske cice mice.
-Stabilnost je jedna od najboljih vrilna Viste, jer negdje po netu kruzi legenda da je na Visti BSOD zapravo crveni, ali nedovoljno ljudi je to iskusilo pa zapravo niko nezna istinu. Na XPu je plavi to znam sigurno. ;)
-Izgled je naravno new age i nemozes rec da XP izgleda bolje jer ocito na Visti nikada nisi ukljucio Aero koji je fenomenalan. Takodjer widgeti koje mozes stavljati po desktopu dizu ovaj OS na jedan potpuno novi nivo kostumizacije samog sucelja. XP tako nesto moze samo emulirat uz puno vecu potrosnju radne memorije nego li sada Vista koristi.
-64 bitni Windows. Kao sto mozda znas ali vjerojatnije da neznas je da kad su izasli Windowsi XP 64 bit bili su dosta bugoviti sto nije slucaj sa Vistom koja je razvijana da bude 64 bitni sustav i sve radi kao podmazano bez bugova.
-Sigurnost! Jedna od najvaznijh stvari kod OSa. Osim sta Vista sama po sebi ima manje rupa u svom kodu, kao dodatak njenoj sigurnosti mozemo dodati i da daleko vise virusa postoji za XP nego za vistu. Ako jos ukljucite UAC bit cete jos nesto sigurniji. I naravno, za XP ce uskoro prekinuti podrsku, a za Vistu ce jos raditi sigurnosne zakrpe tako da ce XPu sigurnost pasti na nulu a Vista ce biti sigurna od svih smeca ovog neta.
Prije nego mi odgovoris na moj post, ja vec od prilike znam sta ces reci pa cu ja odmah tebi odgovoriti vec ovdje.
Ne Vista ne zauzima puno resursa. Ako ti nemozes podnijeti dati Visti nekih 700 megabajta radne memorije, vjerojatno imas PC koji je star i spreman za mirovinu bas kao sto je i XP sto znaci da ti nebi trebao ni stavljati Vistu na svoje racunalo ako zelis stabilno i brzo raditi na njemu i bas zato tebi i treba XP jer imas racunalo iz tog vremena.
Rjesenje je naravno kupiti novi PC i uz njega novi OS.
Pocni skupljat novce od deparca kojeg ti majka daje i jednog dana vise neces morati mrziti Vistu nego ces ju i sam moci imati i uzivati u njoj.
Danas Vista i sedmica nisu jedini OS-evi koji su bolji od XPa. Imas verzija Linuxa ohoho a i naravno odlicni Snow Leopard tako da ja neznas sto jos radis na XPu.
Inace tema je Xp vs Vista vs 7.
Moj odgovor je 7, iako ga jos nisam probao, citao sam dosta. XP nije niti u konkurenciji za nas zahtjevnije korisnike. Sedmica je nadogradnja Viste i samim time nemoze biti losija.
Sada je XP dobar samo poslovnim korisnicima ali kad MS ukine podrsku i kad prve tvrtke budu postajale zrtve napada virusa, svi ce preci na 7.
To je barem moje misljenje.

kad nemaš argumenata ideš na čovjeka.
iznio sam i razgovarao samo dokazima i činjenicama xp vs vista xp je daleko bolji barem kad se govori o normalnim korisnicima kakvih je na planeti 90% koji rabe normalna računala (na stranu vojska, tajne službe, sveučilišta, istraživački centri...). nitko čak ni kompjuterski stručnjaci s kojima sam razgovarao nisu mi dali nikakav dokaz da je vista bolja od xp-a. čak ni oni koji zarađuju od svog softwerskog znanja.
xp za sada apsolutno bez mane, vista ko drogirani slon, nepregledna puna suvišnih itema koji usporavaju komp i jedu promet nepotrebno. a ljepota? tvrdiš da je vista ljepša? e pa nije! jesi vidio moj desktop gore?
lijep pozdrav, za mene je ova tema zaključena.

ajde psiho da se još i tebi javim nisam vidio tvoj post kad sam pisao svoj predzadnji.
moj komp je malo bolji nego misliš, klikni dole pa vidi konfiguraciju.
a sve to o čemu pričaš za vistu nemam pojma kome se obraćaš, pa ja imam krakirne win xp i nikad nisam virus pobrao! nikad se smrznuo nije! kakav viši nivo sučelja? od čega ti patiš? pametnome dosta.
p.s. vista na 700 MB RAM-a? hahaha, ako je i od tebe previše je.

Svaka čast psiho 246.
Evo za sve oni koje govore da vista zauzima previše rama.Meni to nije ništa previše..

Opcenito ove VS teme nikad nisu nista korisno donijele osim prepiranja.Jos kad neko uleti ko lose granje lozi to je onda nizasto.
Fora je u tome sto sve izumire,XP je poceo i to mnoge boli,vecinom one koji nisu presli ili ne mogu preci na novi OS,takodjer i one koji su htjeli da im Vista ili WIN7 rade na oldtimer racunalima i jos k tome cesto i crack.. pa se onda drze folova da je XP-kako oni to vole rec: "ZAKON"!!!
Jedno je sigurno,na nize grane se ne silazi,na vistu (win7) ili win8 ce svi doc-kad tad.
Pozdrav. :)

dečko smiri živce, sve što si rekao za vistu moš vješat mačku o rep i vrapci na grani znaju da guta ram više nego 7. nema nikakve prednosti nad xp-om svi mi kažu da treba imat zvijer od komapa da radi kao xp. moj komp je nov, ali nije zvijer i sigurno imam brži i okretniji os nego svi vi koji imate vistu na svojim boljim konfiguracijama.
I da na kraju sam ja uvijek kriv i meni admini šalju kartone jer ja sam uvijek kriv kad uzmem pravdu u svoje ruke,a gdje ste vi na nedjeljnom pikniku?

ajde psiho da se još i tebi javim nisam vidio tvoj post kad sam pisao svoj predzadnji.
moj komp je malo bolji nego misliš, klikni dole pa vidi konfiguraciju.
a sve to o čemu pričaš za vistu nemam pojma kome se obraćaš, pa ja imam krakirne win xp i nikad nisam virus pobrao! nikad se smrznuo nije! kakav viši nivo sučelja? od čega ti patiš? pametnome dosta.
p.s. vista na 700 MB RAM-a? hahaha, ako je i od tebe previše je.
Tvoje uprono negiranje cinjenica mi govori da nema smisla raspravljati sa tobom.
Imao sam XP dugi niz godina i netrebam nikoga da mi soli pamet kako se taj OS ponasa jer sam sve iskusio iz prve ruke.

Jedno je sigurno,na nize grane se ne silazi,na vistu (win7) ili win8 ce svi doc-kad tad.
Pozdrav. :)
ma uvijek ista priča...
kako god koji os dolazi...uvijek će biti onih koji se ne žele i ne mogu prilagoditi...
i dan danas čujem izjave ljudi...koje hvale win98...što reći na to...samo odmahnuti rukom...i isključiti se iz bilo koje rasprave...
sve se mijenja...OS-ovi olaze i odlaze...ali ljudska psiha ostaje ista...

I da na kraju sam ja uvijek kriv i meni admini šalju kartone jer ja sam uvijek kriv kad uzmem pravdu u svoje ruke,a gdje ste vi na nedjeljnom pikniku?
tandara budalo zar misliš da sam retrad da budem mod? pa to su sve manje više iskompleksirane budale. btw, otkud srbi sada' jel ti netko nagazio sestru? ajde više dosta i vas.

Mozda sam corav, ali ja te "bugove" na visti nisam vidio o kojima se priča.
Upalim PC, vista se pokrene za cca pol minute, i mogu dalje normalno radit/surfat/igrat.
Na XP-u je drugačije??? Desktop se pokaže odma poslije biosa?

Xp je moj prvi operativni sustav koji sam koristio dosta dugo. Vistu sam imao nekoliko puta i uvijek sam imao nekih problema, padova. Vratio sam se na xp i kada je izašla sedmica prešao sam na nju i evo već skoro dva mjeseca je koristim kao glavni operativni sustav (koristio sam i prije beta verzije). Moj je izbor svakako Windows 7 i mislim da xp može u zasluženu mirovinu.
No to je samo moje mišljenje i ne vidim zašto se vi svađate oko tuđih mišljenja jer svako ima svoje iskustvo i svoje mišljenje.

Evo da vam se i ja pridružim u ovoj "raspravi". Imao sam na disku skoro sve MSove OSove od Win98 pa do Win7. Aktivno sam koristio Win98, WinXP (sa svim SPovima), Win Vistu i sad koristim Win7.
XP je stari OS koji se na zna snalaziti sa hrpama memorije i više jezgri. Pokreniite program koji koristi 4 jezgre i 8GB RAM-a u potpunosti na XP i na Visti recimo. Razlika je zemlja-zrak XP nije napisan za višejezgrene sustave i 3+ GB RAMa. Napisan je P4 procesore i 1-2 GB RAMa. Memory managment je katastrofa na XP - pokreni više programa koji gutaju puno memorije pa ćeš vidjet kako će počet štucat. Za 1-2h trebat će reset jer će se RAM napuniti hrpama DLLova koji ne služe ničemu ali ostanu učitani. XP se jako brzo zaguši - registry postane natrpan svim i svačim nakon instalacija/deinstalacija, Windows folder naraste za nekoliko puta u odnosu na početnu veličinu, vrijeme startupa se podupla nakon 6 mjeseci...
A da ne govorimo o sigurnosti. XP je šupalj kao sito sa svim mogućim zakrpama i patchevima jer je otpočetka krivo napisan. Neki proces lako dobije veće ovlasti (čak može doć i do kernela) bez puno muke. Na XPu ti je potreban jako dobar AV (free gluposti poput AVGa ili crackirani Norton, Kaspersky i sl. ne dolaze u obzir), firewall dostojan tvrtki i nekoliko anti-spyware programa. Općenito, sigurnost na XP je očajno niska. Prođi po nekoliko sumnjivih stranica sa Win XP bez ikakvih sigurnosnih alata i bez SPa pe ćeš vidjet o čem pričam.
A Vista/Win7? Vista troši malo više memorije (al stani čovječe - ako ti 200MB više predstavlja problem, čemu si uopće instalirao Vistu?) ali nakon malo podešavanja to je odličan OS. Ima UAC koji puno znači (više nemaju praktički svi iste ovlasti kao na XP), driverski model je puno pametniji (pokušaj stavit kakav lošiji driver na XP pa ćeš vidjet) i upravljanje memorijom je puno bolje. I izgled također (prikaz fontova i ikona na većim LCD monitorima). Sigurnost je puno bolja tako da kao dostatna razina zaštite ostaju interni firewall i solidan AV (Avira npr.). Uz uključeni UAC. Nije krivnja MS-a što hrpe ljudi instaliraju piratsku Vistu na kompove koji jedva jedvice gone XP. Pa onda ti isti ljudi pljuju po Visti i Win7. Oni bi vrtili Win7 na 486-ici ako je ikako moguće.
Win7? Budućnost ali i sadašnjost. Još u beta fazi, taj OS je imao stabilnost o kojoj je XP mogao samo sanjati. Jel se netko sjeća Whistlera i Longhorna? To su bile bete koje nisu radile skoro pa nikako. A Win7 je radio ko urica još od builda 7000. RC je već bio savršeno ispoliran i mogao se komotno zvati RTM. Troši manje resursa od Viste, brži je i stabilniji od XP a i bolje izgleda. Što još poželjeti? Kompatibalnost na viskoj razini (i hardverska i softverska), sigurnost isto tako... Jednom rječju - vrhunski OS.
Pogledajte pod Moj PC - na tom stroju (na ovom prvom :D na popisu) vrtim Win7 RTM. Do nedavno tu je bio i XP SP3 u dual bootu. XP se srušio 6 puta i pokazao 4 BSODa dok u tom istom vremenu Win7 nije imao nijedno smrzavanje - nijednom nije trebalo zvat task manager. Pod XP je bio stalno upaljen. Ista konfiguracija, isti softver. Pa sad razmislite.
Ako imate legalnu Vistu na raspolaganju, možete ostat na njoj (Vista SP2 i Win7 su praktički isti OS) a ako imate namjeru kupovati novi komp ili želite maknuti stari XP, stavite Win7. Svake preporuke. XP ostavite za stare kante i na njima vrtite kućne file/print servere.....
Tolko od mene (ispričavam se na dugom postu).
EDIT: Mala usporedbica

Kažeš zvjer od kompa, ja kažem da ne. Imao sam Visu Ultimate na komjuteru koji je imao Celeron 2.66GHz (jedna fizička i logička jezgra), 1.25GB RAM-a (oko 500-600MB bi se koristilo) i integrirano DX7 grafiku. Komp je radio sasvim dobro, nije bio spor... Kasnije sam nadogradio RAM na 2.25GB (oko 1GB bi se koristilo) i OC-ao procesor na 3.8GHz i kupio HD3650 grafiku. Svejedno, to je sporiji komp od tvoga, a radi kao dobro podmazan stroj...
Vista, sve u svemu i nije tako loš OS...

Karakteran vidit ćeš ti kad završi f1 pa kad dođe ivo

teško je očekivati da novi sustavi mogu zahtijevati manje resursa. teško je nabrojiti primjere suprotnog, premda nije nemoguće. što se tiče evolucije računala i njegovog programskog dijela to je trenutno teže zamislivo budući da je razvoj hardwarea oduvijek išao prema gore u performansama, a adekvatno tome i software u kompleksnosti. Tako npr. windows 95 traži jedne resurse, windows xp druge, a windows 7 treće (ponekad se može postaviti pitanje je li ta kopleksnost potrebna i opravdana). ta sprega hardwarea i softwarea nažalost ide na ruku najviše proizvođačima koji s njima profitiraju (kad bi se igre ili windowsi illi programi mogli izvoditi na računalima iz 1991. onda bi potreba za potražnjom i potreba za proizvodnjom računala nestala kao i potreba za novim programima te potreba za novim hardwareom), što ne znači da i krajnji potrošač nema koristi jer u krajnjoj linijij zbog njega se i on razvija...
jedna od stvari koji se nameču danas tržištu, može dovesti do prekida sprege komponenti i programa je i cloud gaming (igranje preko interneta) te online os-ovi gdje bi rad s sustavom i igrom ovisio o brzini interneta, a ne grafičkoj kartici ili procesoru, količini rama... a ujedno bi uništilo i pirate, pa bi onda gubili proizvođači komponenti a ne programa.

Kaj se tice sigurnosti 7 je puno sigurnija od Drive-By Downloads ili Exploit napada a takvi napadi su najopasniji danas na internetu pa je po tom pitanju sigurnost poboljsana itekak. Ali ce isto tak šaptom past ako je za kompom smotan i neoprezan korisnik koji mora skinut bas to s onim krekom i kad ga otvori ak nema srece to ce bit Virut i ode windowsi u vjecana lovista takvih slucajeva je bilo an 7 kolko hoces. Ja sam spomenul samo Virut a takvih gadnih napasnika Rotkit-a ima barem 200 i kad oni dođu na bilo koji komp sa Windows 7 nema pomoci. Uglavnom Malware se danas vrlo lukavo radi i razvija tj oni koji to rade i ispred je zastite na windowsima pa treba jako pazit kaj se skida jer 7 nije imuna na takve napasnike uopce upravo suprotno to treba imat na umu stalno!

Mrzim kad me prekidaju dok gledam zadnje krugove...
to sve ja mogu reći i za xp. svi pljuju po njemu a mane nema. za razliku od viste - šminkersko smeće (a nije ni lijepa ni pregledna kad se poredi s xp-om), najveći promašaj microsoftsa ikad. nije zaživila među većinom korisnika, blago rečeno. i nikad neće. kolko vas nju koristi mogli biste otvorit klub, ne bi vas bilo bogzna kolko.
lijep pozdrav.