Windows

Windows 11 - općenito

jelchek jučer 10:35

Pozdrav svima, planiram kupiti laptop sa uključenom instalacijom Windows 11 Pro el. licence. 

Možete li mi ukratko što to znači, do koje razine se prilikom kupnje instalira WIN 11? 

Ako će u budućnosti biti potrebe za nekim resetom cijelog kompa, hoću li i dalje imati mogućnost instalacije OS ili ga moram nositi do dućana gdje je kupljen?

Također, može li se nakon instalacije odabrati podjela diska na particije ili to moram naglasiti prilikom kupnje tj.instalacije od strane dućana? 

Malo su pitanja početnička ali do sada nisam kupovala komp sa prethodno instaliranim WIN pa me zanima što me čeka....

Hvala :) 

Stric_Jura jučer 11:24

Pozdrav,

licenca ti može biti kodirana u UEFI/BIOS, ali jednom kad ga se instalira (ne znam kupuješ li odvojeno licencu ili je OEM tj. dolazi predinstalirani WIn 11 s laptopom) i aktivira, u veeeeelikom MS bazi podataka će biti i digitalni zapis tvog hardvera i prateće licence, pa možeš sam kad god želiš, "zguliti" Windowse s SSDa, preformatirati ga 100x i instalirati i prvom prilikom s Interneta će ti povući važeću licencu...

Prilikom same instalacije na čisto, ako je OEM, instalacija će pročitati Win ključ iz BIOSa, a ako si ih kupio odvojeno, onda ti moraš reći kad te pita za ključ - instaliraj mi Win Professional, ne Home, BEZ upisivanja ključa, pa će opet sve biti u red čim ode prvi put na Interent i pokupi licencu...

ihush jučer 12:58

-trgovina nema ništa s osom, .. čak ni jamstveno, tj jamstvo se odnosi na hw, ne na sw.

-sve se riješava s ms-om, online, upališ-instaliraš win i automatika aktivira postojeću aktivnu licencu kroz id-računala.. jedino je stvar hoćeš li neki teoretski popravak računala u budućnosti raditi sam ili će to raditi netko kao serviser-osoba.. jednako zamjena nekog hw-dijela kao diska ili instalacija softa-osa..

-zapravo, zanemari.. upališ-radi.. čak slično kao za mac-a uz razliku da kad sam instaliraš os za win-lin trebaš pripremiti install medij kao usb-stikić, dok za maca može mrežno-online pa ni to nije uvjet a razlika što maca prodaje jedan proizvođač vlasnik, ne oem-i tj ms je poizvođač osa, dok je proizvođač računala oem brand npr asus-hp-lenovo.. dvije odvojene firme koje nemaju (skoro) ništa zajedničko i svaka radi svoj dio, auto-gorivo-gume-cesta...

-nešto o čemu zapravo ne trebaš brinuti .. :)