Windows

Windows 10 - problemi

Sevelj sri 27.11.2024 11:46

Ono što viđam već duže vremena, a što sam nekidan detaljno provjerio.
Obzirom da mi je program za praćenje prometa mreže UL/DL u taskbaru svaki put kada ubacim USB stick u računalo (jedno desetak njih) uz DL u svojih 8 sekundi ode najmanje 50 kB UL što niukom slučaju nije malo i da netko/nešto pokupi sve osnovne informacije tipa ime, extenzija, veličina... na USBu
Obzirom da ja nisam jedini na forumu koji ima kontrolu mrežnog prometa molio bih komentar i iskustva tko nam to uz Google i ostale čuči na ramenu i kupi podatke ili se radi o tome da računalo komunicira sa stickom jer je isti ipak mikro računalo s tim da pratim isključivo ethernet promet jer me druge interne komunikacije ne interesiraju.

AF139 sri 27.11.2024 12:36

Svaki prijenos data podataka radi tako da se prebacuje u kratkim paketićima podataka a za svaki paketić prijemna strana mora kratko odgovoriti da li je paketić ispravno primljen pa bilo to sa PC na PC ili sa PC na vanjski HDD , USB ili FDD.

Tako rade svi OS od kad postoje a ne samo WIN-10 .

ihush sri 27.11.2024 14:52
AF139 kaže...

Svaki prijenos data podataka radi tako da se prebacuje u kratkim paketićima podataka a za svaki paketić prijemna strana mora kratko odgovoriti da li je paketić ispravno primljen pa bilo to sa PC na PC ili sa PC na vanjski HDD , USB ili FDD.

Tako rade svi OS od kad postoje a ne samo WIN-10 .

-da (za 'normalan rad', većinu), ne (za izuzetke..) :)

-i to vrijedi za sve, svaku komunikaciju, kontrolnu logiku, računala-komponente-periferiju-interno... npr sdram-burst i način kako su banke rama isprepletene kako bi se 'uštedjelo' na čekanju-latencijama kao crc-u..

-da, svaka komunikacija, dvosmjerna, konstantno se provjerava npr mrežno slanje paketa, primitak-potvrda i povratni kontrolni kod, snimanje-copypaste filea što radi interno kontroler u uređaju kao disk itd..

-ne, za izuzetke, npr mrežni preimjer je stream, kao i radio-tv emitiranje koje je jednosmjerno, nema povratnog, nema dvosmjernog.. + kao i malware za koji u ovakvom primjeru postoji sumnja pa i za legitimni blatware, driver, nešto bezvezno..

-po pitanju (post prije) ne možemo znati ništa, tj računalo ima tisuće mogućih legitimnih razloga-izvora slanja nekog podatka kao i npr sama rutina kad god se nešto priključi na usb, obavijest kontrolera sysu, provjera osa-drivera ima li sve potrebno ili ga treba instalirati kao i moguće ažuriranje postojećeg, postavke powersavinga ili suspenziranja nekih dijelova npr dok se playa filmić itd.

-npr, koliko računalo ima ram-a, viška, agresivan keš, tad će ovisno o tome, količini i postavkama (+ moguć i treći dodatni soft-driver kao što često ima npr samsung za ssd-flash..) neovisno trebamo li podatke-fileove sam algoritam keširanja učitavati sadržaj unaprijed, bez našeg zahtijeva.. kao i web stranice i sl.. + ovisno o samom tipu filea, npr slike, agresivan dio nekog preglednika slika će učitavati tisuće slika, pregleda, u svim podfolderima, kao što će i antivirus rutinski provjeravati pa i recimo zipirane fileove.. dovoljan je takav detalj za objasniti bilo koju komunikaciju periferije usb i sysa dok je sve konstatno na mreži-internetu pa antivirus možda traži novu definiciju-ažuriranje kao i driver ili treći soft, pa do banalnog da slučajno u tom trenutku recimo mreža traži provjeru točnosti mrežnog sata prema timeserveru online a da nam to tad izgleda kao povezano sa stikićem i sl. ..

-previše bilo čega.. zato ne 'pazimo' mi kao ljudi-korisnici na npr malware, nego to radi soft-av, dok mi recimo bezbrižno koristimo, tj uzaludno je biti paranoičan, beskorisno.. dovoljno legitimnih-logičnih razloga za takvo ponašanje, dok za 'jači' spy ionako nemamo ništa adekvatnog, tj ako nas av nije spasio, tad neće ni sumnjičavost prema mreži-računalu osim što će juzer u svemu tad 'vidjeti' nešto sumnjivo, neki pattern, kao zvijezde na nebu i horoskop :) ..

-kraće, kao odgovor na sumnjičav rad, da-ne, opasno-malware ili normalno.. čarobnom kuglom (ili iz dupeta, statistički, iskustveno) možemo reći da je vjerojatno 99% puhanje na hladno, da je to normalno.. da tako radi (skoro) sve, konstatno, osim onog dijela koji je izuzetak, dok 'normalno' računalo nikad nije takav izuzetak pa da bi tako mogli zaključiti da je nešto tu stvarno, ne samo sumnjivo.. osim da je isključeno :)

Sevelj sri 27.11.2024 23:33

Ovdje se ne radi o klasičnom prijenosu podataka kakvog inače smatramo jer je to interna komunikacija kod samog priključenja periferije na računalo.

Spomenuo sam da bi se moglo raditi o dogovoru dva računala ali kada ja gledam samo kada ubacim USB stick, a ne i kada uključim 5 TB disk u ladici koji je isto povezan pomoću USB kabla.

Nakon tvoje elaboracije napravio sam ono što sam trebao napraviti prije nego što si me ti nježnim udarcem u zadnjicu uputio u pravom smijeru pa sam pritisnuo prekidač ladice i pojavio se promet koji je identičan po brzini, a tu je negdje i po trajanju.

Ostalo si mogao preskočiti jer to da se računala/računalo-server "dogovaraju" spada u elementarna znanja iz informatike, a i vidi se da kod kojekakvih sitnih DL da je isti kraći od dogovora dok se kod sadržaja veličine 10 ili više GB, a pošto se ponekad radi o brzinama komunikacije preko 900 Mbps jasno vidi kako je brzina na početku manja i da moje računalo stalno govori pusti vodu još jače

Obzirom da mi je profesija, između ostalog, bila i radio veze (nisam ja izgubio posao nego posao mene pošto sam over 70) tako da se i u simplex radu između dva čojeka radi potpuno isto. Kada stupimo u vezu, a trebamo poslati neku poruku kaže se "imam telegram za tebe" (QTC) dok on odgovara "spreman sam" tako da mi, kada su se pojavila prva računala i brzine od nezamislivih 600 Bauda, nije bilo teško proniknuti kako funkcionira.

BlackMoon pet 29.11.2024 02:16

Ako te brine "curenje" prometa, a taj tvoj hvaljeni Norton nema FW, nego koristiš windows firewall, lijepo instaliraj WFC i namjesti da ti za svaku vrstu prometa iskoči prozor i nudi dozvolu ili zabranu.

Još jednostavnije bi bilo za outbound konekcije uključiti fw i tako blokirati sve, ali onda to jednostavno postaje komplicirano, jer za sve moraš manualno davati dozvolu, s obzirom da čvoljavi windows firewall ne podržava nikakav pop up za izlazne konekcije...

Sevelj pet 29.11.2024 19:02

Smislit ću ja već neki fazon, bogat mi je dijapazon.

Ja sam ti ko i krava, idem putem i vidi mi se zvička tako da nemam što skrivati samo mi nije jasno gdje mi bježi taj promet.

Obzirom na loš utjecaj bivše profesije znam da je jedino sigurno isključivanje elektronike isčupati utikač od zida, a jedino sigurno sprječavanje mreže ovo ispod.

BTW, da proslavim uspješnu operaciju oka kupio sam još šaku USB stickova s tim da je nešto malo kvalitetnijih Sandisk koji imaju write od 40 MBps što je za mene više nego zadovoljavajuće ali i nekoliko total jeftinjaka Kingston za kojeg je CDM pokazao random rezultat na slici

A da svojim očima pružim još više kupio sam monitor s frekvencijom osvježavanja 240 Hz.

kaw_liga sri 19.2.2025 22:02

Dešava mi se zadnjih dana kad ugasim pc ne mogu ga više upaliti dodje do login djela i tu ulazi u bootloop izbacuje grešku.Onda idem na sistem restore i vratim na 11.02 i sve radi normalno mislim da je do updata može li se isključiti ili šta da napravim?

Uspio sam u postavkama odgoditi za 7dana pause update

biro46 sub 22.3.2025 02:28

htio bih napraviti nadogradnju sa win 10 na win 11 i u PC Health Check mi sve prolazi osim što dobivam poruku This PC must support Secure Boot i ne mogu insalirati valjda radi toga win 11 pa ako netko zna kako to riješiti inače je konfiguracija kompa ryzen3 3200G with vega 8 grafic,8GB RAM,windows 10 Enterprise LTSC

ihush sub 22.3.2025 10:48

-secboot kao i ostali uefi fičeri se podešavaju u biosu, enable-disable.. uz moguće probleme boota, keya, 'lakše' ti je napraviti win-install s rufusom i isljučiti te uvjete kao uvjet, jer samom win je sve to nevažno.

+veći problem ti je ltsc ent.verzija, licenca (koju za kućnog ne možeš imati..) i time ograničene verzije koje možeš nadograditi, s kojom verzijom možeš nadograditi.. može se riješiti editiranjem stringa verzije u reg.. no imaš vjerojanto i jezični problem ingliš, pa je ovo možda trenutak kad trebaš umjesto nadogradnje na clean .. 

biro46 sub 22.3.2025 11:16

E sad u biosu sam nešto ili krivo stisnuo ili neznam što pa mi sad neče prebaciti na disk boot nego me stalno vraća u bios dakle neče prepoznati disk na kojem su windowsi u stvari prepozna disk ali neče napraviti boot ploča je A 520M KV2 MA ZNAM DA SAM GLUP ono ako može pomoć da to pokrenem

ihush sub 22.3.2025 12:23

-ako pročitaš prethodni post.. problem-boot..

-da, jer sec.boot služi tome, kao i bios key.. i to su stvari koje se ne mijenjaju, jer se lančano vežu, nasljeđuju.. tako radi secboot i to mu je smisao.

-vratiš nazad .. uz problem da je to zbog lančane povezanosti u par koraka, tj kad napraviš jednu izmjenu, tad u idućem rebootu imaš ili nemaš opciju dalje u biosu pa tek tad nastavljaš s podešavanjem biosa ili install-bootanjem osa.

-klasično, prvo kreneš od učitavanja defaulta-tvorničkih, ako je tako bio prije podešen bios, bit će ponovo.. ako nije, vidiš jednak problem i uđeš u bios, vidiš-promjeniš, save-reboot i opet vidiš što se tad od opcija ponudi jer su lančano uvjetovane, dok nema 'a' nema ni opcije 'b'..

+ za potrebe installa bios ima oem key, koji se resetira-uključi.. u install proceduri win ubaci svoj key .. da bi sad bootao probaj uključiti 'enrolati' bios-oem key, traži po menijima.. nazivi-meniji 'sve je to isto' .. kad vidiš jasno ti je na što se odnosi kao žmigavci-truba u autu..

-opet, rufusom možeš ukloniti lažne-izmišljene uvjete koje je ms zadao (ili praćenjem ms uputa za isto to ručno) .. i takav install-medij (usb stikić) kod installa ili nadogradnje ne uvjetuje secboot i ostale uefi uvjete koje ms traži, jer su za os zapravo nevažni.

-kao i to da imaš enterprise ltsc.. i da će i s tim biti problem sama licenca.. tj secboot i problem koji sad imaš je jedan, ovo je drugi koji će te pogoditi kad upgrade prođe.. tad će ms vidjeti licencu i možda te pustiti.. ili neće :)

edit: možda nije jasno.. pa evo:

-ako netko želi upgrade s win10 na win11 ... a neka od uefi-fičer-opcija mu nije u skladu s ms uvjetima iz bilo kojeg razloga, npr stariji hw-bios koji ne podržava ili noviji različito podešen iz bilo kojeg razloga.. umjesto provjere ms-smećem koje reklamira-gura win11, pokrenete npr hwinfo besplatan util koji prikaže ostnovne stvari o računalu.. pa i podršci za uefi-tpm20-secboot crveno-sivo-zeleno pri čemu svaka boja ima značenje..

-napravi se rufusom install bez tih uvjeta, oni su i dalje prisutni-mogući, identično, samo nije uvjet-kriterij.. i tad umjesto automatike-ažuriranja-nadogradnje pokrene setup.exe s tog stikića iz win što je upgrade.. a ako boota tad je clean.. dalje je isto, nextati i dobijete win11 s istim postavkama uefija, sec-tpm.. s ili bez njih ovisi što vam računalo podržava i kako je podešeno a ako želite uključiti možete jednako u win10 ili 11 uz iste ove probleme kao post između.. :)

Zaporožac ned 23.3.2025 12:33

Imao sam problem gdje mi je matična po defaultu stavljala sve što upiknem, u Raid polje, pa je USB stick s bootabilnim windowsima i ssd na koji ide install raidala, te sistem nije mogao skontati s čega da digne windowse.

nikada nisam imao takvu ploču, pa sam dva sata dumao zašto mi neće bootati sa sticka.

Cobra33 ned 13.4.2025 16:36

Imam jedno pitanjce. Preko 1 god. Win 10 su mi imali problem ažuriranja. Koliko sam vidio nisam jedini. Uglavnom javio mi je da neme nekekvog mjesta dovoljno za ažurriranje i da trebam povećati prostor za to. Nisam htio to dirat i nakon 2 mjeseca počelo mi javljati poruku "Your device is missing importmant security and quality fixes"- Probao sam sve što sam našao kako otkloniti tu grešku i niti jedna nije pomogla. Baš nekeko 1 god. od tada. I nama šanse da Update prođe, ali prolazilo ažuriranje za antivirus i .NET Framework.

Kada danas odjednom bio u kuhinji vratio se na komp kada vidim radi nekevo ažuriranje. I trajalo je to 1 sat sa 3 resetiranja stroja pa sam mislio da možda automatski prelazi na Win11, bez mog odobrenja. Vraga, kada je sve ažururao, resetirao i vidim i dalje Win10. Prošlo je ažuriranje KB4023057 od listopada prošle godine. Lupio još jednom provjeru za Update i skinuo je najnoviji .NET Framework 4.8.1. i ništa više. Opet restart ponovo još jednom kada ono nema više one greške i javlja da je sve ažurirano. Što se to moglo desit da je to odjednom proradilo. Ono što sam isto primijetio da radi tih preobema nisam mogao instralirat novije aplikacije, jer je javljalo stalo neku grešku. Recimo Kasperski Standard. Kupljana licenca za 2 god na 3 korinika, za Kasperska Internes Security i to jako, jako povoljno, a njegov nasljednik je Standard. Jedino je kod mene javljao tu grešku kod instaliranja i odmah sam posumnjao da nije to radi ovog preblema sa ažuriranjem Win10. Evo sada sam opet probao sa instalacijom standarda i grešku nije javio. Znači mogao bi ali neću, neka bude dok licenca važi za KIS. 

Ostala 2 korisnima imaju Kaspersky standard. Jedan ima Win10, a drugi Win11.

Sada da pitam ako me opet pita za prelazak na Win 11 što da napravim? Da li se nešto može pošemerit kod takve instalacije, prelaska sa Win10 na Win11? Do kada traje službeno ažuriranje Win10?

yoko999 jučer 09:03

Ovaj problem sa premalo prostora za ažuriranje ti je vezano za onu "hidden/reserved" GPT ili MBR sistemsku particiju..

Preporuka je da navedena ima više od 128Mb, a ne treba biti veća od recimo 512Mb.

Windowsi ti inače u tu particiju spremaju neka svoja $ranja kod instaliranja updates i ako ti je ta particija premalena nema teorije da će ti dopustiti install updejteva.

Sad, tebi je kod instalacije Win11 vjerovatno automatski povećao tu particiju, zbog toga toliki restartevi.

Naravno, da ti nakon toga radi update kako treba, jer sad ima dosta mjesta na toj particiji..

Mislim da Win10 prestaje u 10/25.