Windows

Windows 10 - problemi

ihush čet 14.9.2017 14:41
Marko :D kaže...

Pa da nisu točni, imao bih probleme, ali nemam. Osim toga, lagano se može provjeriti što je aplikacija napravila. 

Nemojmo više u off-topic.

- nije off, upravo je on topic, problemi .. i uzroci, tj kako ih otkloniti, dio toga je i ponašanje ((ne)razmišljanje) juzera. Edukacija :)

- imaš probleme, tj konstantno njurgaš, updateovi i sl. .. dakle? Što misliš da je uzrok tvog problema s npr updateom? Možda i to što (naivno) vjeruješ softwareu 'x' dok sumnjaš u velike, zle, korporacije.. i omrženi MS koji te (strašno) šijunira i važno mu je gdje si se kretao, lajkao i tak to.. (i mene smeta, alergičan na npr win8-izbacivanje starmenija, promjene zbog PRa.. ali, to nema veze s radom OSa nego UX/gui/izborom i sl.). Jednostavno, ti si pročitao opis i vjeuješ mu.. a kako radi klasičan malware? zar nije upravo zavaravanje juzera osnovno (crv-virus je podskupina, nevezano, backdoorovi nešto treće itd.) svim malwareima.. možda bolji primjer, razni tweaksi.. npr fancy (korisno za foldere/destkop..) ili izmjena UIa npr winblinds, zgodno ali sys često postane nestabilan (jer prčka po sys dijelu, pošto sad automatika provjerava originalnost sys dijela, upravo svaka izmijena će biti/može biti sumnjiva i blokirana od OSa/AVa..). Jedan stariji tip virusa se širio kao screensaver, juzeri su vjerovali, downoalali i instalirali. Lijepo izgleda, ali scrsv ima direktan pristup (pravo) na nivou OSa, kao AV.. i problem je bio tu za inače benigno-glupi virus, kojeg je juzer sam instalirao. Moraš razmišljati i kao MS (koji štiti svoje legitimne interese, zaštita), kao AV, kao.. ili budi juzer i jednostavno koristi što želiš, ali tad nisi za temu, osim kad ti se ponovo pojavi neki problem, mada ćeš uzrok možda previdjeti. Kad ti opet neki update neće proći, upitaj se ima li veze s AV, OO, nečim što si izmijenio na OSu, što vlasnik-MS ne dozvoljava i što zbog recimo malwarea mora biti tako (istina, MS gura svoje interese kroz update, ali nije to tema.. pljuckanje po MSu nije tema, otvori drugu) :) Ako ti pak ne odgovara ms-win, napravi svoj, koristi nešto treće.. nema prisile. No ako ga želiš/moraš koristiti, tad, pogodi, tko se komu mora prilagoditi?

btw, djigiabao ti je dao vrlo dobar link, pročitaj, razmisli.. pa sad prođi ponovo priču i vidjet ćeš gdje je problem, ne zato jer ja to kažem.. ja sam nevažan :)

Marko :D čet 14.9.2017 14:49

Znači svi ovi alati koji blokiraju špijuniranje su malware? Želim dokaz. Dokaži mi da je O&O ShutUp10 malware i da ne radi ono što piše.

Nema dokaza, nema razloga da ti vjerujem. Da taj program izaziva probleme, ne bi ga korisnici koristili.

I da, mogu se pojaviti problemi, ali to se događa jako jako malom broju ljud tj. onima koji ne čitaju nego samo pale-gase.

Ajmo vidjet što kaže HowTo-Geek:

• Blocking Windows Update completely, preventing the installation of important security updates and leaving your PC vulnerable.
  • Tampering with the hosts file to block specific Microsoft web servers, leading to various problems like Skype failing to synchronize chat messages or being unable to update itself.
  • Breaking the Windows Store, preventing you from installing apps from there and preventing it from updating the included applications in Windows 10.
  • Disabling the Windows Defender antivirus, which helps keep Windows 10 secure, and other system components you may actually want, like OneDrive.
  • Deleting various services and parts of Windows 10, breaking various things and potentially blocking you from installing major updates like the Anniversary Update and November Update before it.

-----

1. U O&O ShutUp10 postoji opcija blokiranja ažuriranja i označena je crvenim uskličnikom što znači da se ne preporučuje isključivanje Windows Updatea. Ta opcija kod mene nije omogućena i ažuriranja se normalno instaliraju. S druge strane ima opcija gašenja peer-to-peer updatea i ista je namještena kao preporučena, te to imam uključeno (jer ne želim da me Microsoft koristi za dostavljanje njihovih ažuriranja)

2. Da, aplikacije diraju HOSTS file, to znam tj. i ja sam dodajem u njega nešto što mi se ne sviđa. O&O ShutUp10 ne dodaje ništa u HOSTS file, ali dodaju drugi proizvodi. Skype nemam instaliran na računalu niti ga koristim.

3. Windows Store ne koristim, nije mi zanimljiv i pun je smeća. I da O&O ShutUp10 nešto napravi s njim, baš me briga. Vidi čuda, uz omogućen ShutUp10 Windows Store radi bez problema. 😮

4. U O&O ShutUp10 postoji opcija onemogućivanja Windows Defendera, ali je isto, kao i Windows Update, označena crvenim uskličnikom tj. ne preporuča se aktiviranje te opcije. Kod mene je ta opcija isključena iako koristim 3rd party antivirus. OneDrive ne koristim.

5. Tu sam ih čekao. Tu je slučaj ponovnog blokiranja Windows Updatea koji je kod mene uključen i radi. Uz O&O ShutUp10, Windowsi su se upotpunosti i bez ikakvih problema nadogradili na Anniversary update.

Dakle, ni jedno od ovog za mene ne vrijedi.

U aplikaciji su postavke podijeljene na tri kategorije:

1. Zelena (kvačica) - preporučeno je i može se omogućiti bez ikakvih poteškoća i provjereno neće biti problema
  2. Žuta (trokutić) - sve preporučene opcije za gašenje i još neke dodatne koje mogu pokvariti neke funkcionalnosti
  3. Crvena (uskličnik) - ove opcije gase važne dijelove Windowsa

Osim toga, program je portable i prije primjene postavi napravljena je točka za System Restore. Program nije instaliran niti radi konstantno u pozadini. Jednostavno se skine, promijene se postavke i obriše, to je to.

Ali složit ću se s tobom oko jedne stvari, postoje programi kao O&O ShutUp10 koji rade probleme, pa su instalirali malware i svašta. Takvih se treba pazit, ali ovaj je siguran.

Marko :D čet 14.9.2017 15:10

Vrlo jednostavno. Sve se vidi u firewallu i logovima. Osim toga, program je portable i nije instaliran na računalu. I kad je aktivan, u firewallu ga nema jer ne zahtjeva pristup internetu ili ima, ali zahtjeva samo za provjeru ažuriranja.

Keylogger se vrlo lako primjeti. Da bi isti radio, mora biti uključen cijelo vrijeme i imat pokrenut svoj servis. Moje računalo to nema...

O&O vjerujem jer je dobra Njemačka firma koja nudi odlične programe. Njihov Disk Defrag je svrstan među najbolje i najpoznatije programe za defragmentaciju diska.

Microsoftu ne vjerujem jer su lažovi;

- nikome nisu rekli da OS postaje adware i da se prikupljaju podaci i da je zato nadogradnja besplatna (namamili su korisnike)

- politiku privatnosti OS-a nisu napisali do Creators Updatea (zbog keyloggera u starim verzijama) nego govorili da skupljaju samo neophodno za rad računala (a keystrokeovi korisnika su stvarno neophodni kao i njihove lozinke)

- preporučuju korištenje gpedit.msc koji zapravo ne radi i kad se to pročulo, rekli su da bolje ne koristiti nego da se to ostavi kako je

- nakon što su uvalili ljudima Windows 10, instalirali bez pitanja korisnicima, priznali su kako su koristili tehnologije malwarea za forsiranje korisnika

To je samo par razloga zašto mrzim Microsoft, a ima ih još dosta.

ihush čet 14.9.2017 15:17

Znači svi ovi alati koji blokiraju špijuniranje su malware? Želim dokaz. Dokaži mi da je ...

blabla, bla. :) ja tebi trebam dokazivati? što..? nešto takvog tvrdim? Odnosno, gdje tvrdim da je npr oo malware? Zašto bi tad ja bio dužan dokazivati, nešto što ne tvrdim? Pingponganje, obrnuto, ti tvrdiš, imaš probleme, moguć uzrok je... što? Ako imamo identične HW+SW-OS, što je različito? Može biti krivac oo, može biti nešto treće, može biti kombinacija faktora .. od tog, juzer je vrlo bitna faktor. Što od tog trebam dokazivati, komu, kako..? Empirijski, meni radi, nemam spešledišn win koje mi je dao billy.. dakle? što se već time dokazuje ili je još potrebno nešto dokazivati? Možda je problem tvoj internet-linija, možda struja u kvartu (već sam to spomenuo.. igonriraš, selektivno čitaš i imputiraš).. možda imaš neki banalni kvar a možda su u šumici :) no ti za sve probleme kriviš MS-win i umjesto argumenta traži neki dokaz nečega.. čega, da meni sys radi bez OOa? OO je odlična firma s odličnim alatima (bar je bila, npr partitionmanageri..) nekad je i Norton bila cijenjena firma .... no, znaš, stvari se mijenjaju. Fahidioti se drže 'pravila', oni koji razumiju, prilagode se.

BlackMoon čet 14.9.2017 15:17

Vrlo jednostavno. Sve se vidi u firewallu i logovima. Osim toga, program je portable i nije instaliran na računalu. I kad je aktivan, u firewallu ga nema jer ne zahtjeva pristup internetu.

Keylogger se vrlo lako primjeti. Da bi isti radio, mora biti uključen cijelo vrijeme i imat pokrenut svoj servis. Moje računalo to nema...

A jadno tvoje računalo, koje torture trpi...

Marko :D čet 14.9.2017 15:31
ihush kaže...

Znači svi ovi alati koji blokiraju špijuniranje su malware? Želim dokaz. Dokaži mi da je ...

blabla, bla. :) ja tebi trebam dokazivati? što..? nešto takvog tvrdim? Odnosno, gdje tvrdim da je npr oo malware? Zašto bi tad ja bio dužan dokazivati, nešto što ne tvrdim? Pingponganje, obrnuto, ti tvrdiš, imaš probleme, moguć uzrok je... što? Ako imamo identične HW+SW-OS, što je različito? Može biti krivac oo, može biti nešto treće, može biti kombinacija faktora .. od tog, juzer je vrlo bitna faktor. Što od tog trebam dokazivati, komu, kako..? Empirijski, meni radi, nemam spešledišn win koje mi je dao billy.. dakle? što se već time dokazuje ili je još potrebno nešto dokazivati? Možda je problem tvoj internet-linija, možda struja u kvartu (već sam to spomenuo.. igonriraš, selektivno čitaš i imputiraš).. možda imaš neki banalni kvar a možda su u šumici :) no ti za sve probleme kriviš MS-win i umjesto argumenta traži neki dokaz nečega.. čega, da meni sys radi bez OOa? OO je odlična firma s odličnim alatima (bar je bila, npr partitionmanageri..) nekad je i Norton bila cijenjena firma .... no, znaš, stvari se mijenjaju. Fahidioti se drže 'pravila', oni koji razumiju, prilagode se.

Pa da, istina je, pojedine dijelove preskačem. Pišeš ogromne poruke bez formatiranja. Poruke s natuknicama bi trebale biti kratke, ne kilometarske, a i različite djelove bi trebalo odvajati. Kad vidim takve postove, samo ih projurim jer izgubim volju za čitanjem istih. NHF 😀

BlackMoon kaže...

Vrlo jednostavno. Sve se vidi u firewallu i logovima. Osim toga, program je portable i nije instaliran na računalu. I kad je aktivan, u firewallu ga nema jer ne zahtjeva pristup internetu.

A jadno tvoje računalo, koje torture trpi...

Da mi je samo znati koje torture... 😄

Marko :D čet 14.9.2017 15:41
Torent kaže...

Znaci ti u stvari ne znas je li pristupa netu ili ne i sta radi kad pristupa ;) 

Ovo za keyloger necu ni komentarisati. Posto si ti strucnjak kao u matrixu ti vidis sve sto komp radi ;) 

Al ok ti imas vremena analizirati tvikati podesavati iskljucivati ukkljucivati i mrziti... Mi koji nesto korisno i radimo na kompu (a ne "bavimo" se gejmanjem) nemamo vremene za to i pazi cuda nemamo probleme na koje cemo potrositi 5 dana da ih rijesimo ;)

Bitno da ti vjerujes da je program ok ;) Nego koliko si platio taj O&O? 

Ne, trenutno ne znam jer nisam na računalu. Evo, čim dođem do njega, pokazati ću ti je li se program spojio na internet, koliko je podataka prenio i gdje. Jel može? 😉

Kakve to veze ima koliko sam platio program? Aha, sad će doći ona "if you're not paying the product, you're the product". To ne mora nužno biti, ali može. Sve ovisi od programa do programa. Evo, igrom slučaja, to vrijedi za Windows 10. Ili možda ne, ako sam platio Windows 10, tad sam svejedno "the product" iako sam ga platio. 😁

bunker čet 14.9.2017 20:07

@marko

U zabludi si ako stvarno mislis da portable apk ne utjecu na sistem. Udji u regedit, u search polje upisi ime nekog portable programa kojeg si koristio i uzivaj u poduzem popisu. A u istom tom regeditu 'optimizirate i tweakate" sistem, tako da nestoji tvrdnja da portable apk neutice na sistem.

Telemetrija ? Dnevno prodjete uz desetke kamera ( uz sve ucestaliji soft za prepoznavanje lica ), uz dnk zapis te i netreba čipirati, koristite smartphone koji te prati danonoćno ( od lokacije, net prometa , im poruka, mailova, a zasigurno i kamera i mikrofonom su cesto zloupotrebljene bez naseg znanja )...... I na svee se to presutno pristaje, a iste te radnje u windowsima su vam odjednom panj u oko.... Di je dosljednost, temeljitost, principijelnost... A tek kaj banke i hrok znaju o svima nama...

😊

.

Marko :D čet 14.9.2017 20:42
bunker kaže...

@marko

U zabludi si ako stvarno mislis da portable apk ne utjecu na sistem. Udji u regedit, u search polje upisi ime nekog portable programa kojeg si koristio i uzivaj u poduzem popisu. A u istom tom regeditu 'optimizirate i tweakate" sistem, tako da nestoji tvrdnja da portable apk neutice na sistem.

Telemetrija ? Dnevno prodjete uz desetke kamera ( uz sve ucestaliji soft za prepoznavanje lica ), uz dnk zapis te i netreba čipirati, koristite smartphone koji te prati danonoćno ( od lokacije, net prometa , im poruka, mailova, a zasigurno i kamera i mikrofonom su cesto zloupotrebljene bez naseg znanja )...... I na svee se to presutno pristaje, a iste te radnje u windowsima su vam odjednom panj u oko.... Di je dosljednost, temeljitost, principijelnost... A tek kaj banke i hrok znaju o svima nama...

😊

.

Pa znam da programi ostavljaju tragove u registryju jer tamo spremaju postavke, a što realno ti ključevi mogu napraviti sustavu - ništa.

bunker čet 14.9.2017 20:52

@marko

Nije to bas tako, no registry tema bi nadrasla cjeli forum pa nema smisla da pocinjemo, a po tvom odgovoru je vidljivo da nisi upućen bas u dubine reg stabla.

Ako stvarno mislis da je rijec samo o spremljenim postavkama, ja ti u pm posaljem koje nule bus promjenio u jedinice u reg keyevima i nakon restarta te win vise nebus gledao bez clean instala.

😊

bunker čet 14.9.2017 20:56

A i zaobisao si glavno pitanje : ako si toliki protivnik nadzora i zagovaratelj privatnosti, kaj onda cekicem razbijas bandiceve kamere, nedas oib u banci ....ili te ta paranoja pere samo u win a u svemu ostalome pristajes na nadzor i gubitak privatnosti ?

😊

Marko :D čet 14.9.2017 21:41
bunker kaže...

@marko

Nije to bas tako, no registry tema bi nadrasla cjeli forum pa nema smisla da pocinjemo, a po tvom odgovoru je vidljivo da nisi upućen bas u dubine reg stabla.

Ako stvarno mislis da je rijec samo o spremljenim postavkama, ja ti u pm posaljem koje nule bus promjenio u jedinice u reg keyevima i nakon restarta te win vise nebus gledao bez clean instala.

😊

Ma ajde molim te. A što je taj broj koji mijenjaš nego neka postavka u Windowsima i to očito tako važna da kada je promijeniš da ti se OS više neće bootat. 

bunker kaže...
A i zaobisao si glavno pitanje : ako si toliki protivnik nadzora i zagovaratelj privatnosti, kaj onda cekicem razbijas bandiceve kamere, nedas oib u banci ....ili te ta paranoja pere samo u win a u svemu ostalome pristajes na nadzor i gubitak privatnosti ?

😊

To je drugo, to je nešto što ne možeš izbjeći i svi smo na to navikli. Ovo s Windows 10 je nešto sasvim drugo i neopravdano.

bunker čet 14.9.2017 22:00

Pa ti velis da su to samo spremljene postavke u registryu te da nemaju uticaj ( krenuli smo od tvoje teze da koristis neku portable apk pa si zato uvjeren da nema utjecaj na os, a ja ti velim da i portable apk mogu narusiti os ).

No, ako si ti tako siguran u to, evo ti direktorija za učenje , pa se poigraj sa nulama i jedinicama ( naravno, image sistema se podrazumijeva ) :

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows| CurrentVersion\ Explorer\

.

Marko :D čet 14.9.2017 22:02
bunker kaže...

Pa ti velis da su to samo spremljene postavke u registryu te da nemaju uticaj ( krenuli smo od tvoje teze da koristis neku portable apk pa si zato uvjeren da nema utjecaj na os, a ja ti velim da i portable apk mogu narusiti os ).

No, ako si ti tako siguran u to, evo ti direktorija za učenje , pa se poigraj sa nulama i jedinicama ( naravno, image sistema se podrazumijeva ) :

HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows| CurrentVersion\ Explorer\

.

E baš sam to otvorio u registryju i ne vidim ni jedan ključ od 3rd party aplikacije. Tu su ključevi samo od Windowsa i ti mogu oštetiti instalaciju. Ključevi od 3rd party aplikacije (pogotovo one koja nije instalirana) ne mogu oštetiti Windowse već samo tu aplikaciju. Igraj se ti malo s ključevima 3rd party aplikacija. 

Torent čet 14.9.2017 22:07
....
bunker kaže...

😊

To je drugo, to je nešto što ne možeš izbjeći i svi smo na to navikli. Ovo s Windows 10 je nešto sasvim drugo i neopravdano.

Znaci svi imaju sve tvoje podatek ale je tragedija ako ms zna kuda surfas ;) hehehhehehehe Kad odrastes i pocnes raditi nesto korisno na kompu neces imati vremena za ove budalastine.....

BlackMoon pet 15.9.2017 02:58

Program može biti portable, ali čim si mu dao administratorske ovlasti, može po registry bazi raditi što ga je volja. Upravo to i radi taj diskutabilni tweaker. @Marko: Ma nije registry bitna stavka u windowsima, slobodno ga ignoriraj ili se igraj s nulama i jedinicama do mile volje...

Marko :D pet 15.9.2017 09:38
BlackMoon kaže...

Program može biti portable, ali čim si mu dao administratorske ovlasti, može po registry bazi raditi što ga je volja. Upravo to i radi taj diskutabilni tweaker. @Marko: Ma nije registry bitna stavka u windowsima, slobodno ga ignoriraj ili se igraj s nulama i jedinicama do mile volje...

Pa slažem se. Ali meni računalo radi bez problema i sa tim programom tako da nema veze.

bunker sub 16.9.2017 07:38

@marko

U istoj temi, prvo kazes da editiranje reg keyeva od apk nemogu ostetiti sistem, a ubrzo kazes da se slazes sa misljenjem da reg keyevi od apk ipak mogu ostetiti sistem. I sve pravdas time da tebi sve ok.

Nedavno si tvrdio da nisi preporucivao neki soft pa su te andi i djigi linkom podsjetili da si ipak hvalisao taj program. Tada si to pravdao protekom vremena.

Relax.... Nije soft vrijedan senilnosti ili gubljenja razuma. Park, sport i pankerice su rjesenje !!

😊

Torent sub 16.9.2017 08:09

MA pusti dijete da misli da je uber haker i ultra moderator svog kompa ;) Ocigledno ne radi na njima nista osim "hakiranja" ;) Vidis da mu je trenbalo samo 5 dana da rijesi problem koji nije ni imao i sam ga ja napravio pa je sretan do neba ;)

Marko :D sub 16.9.2017 09:07

Mijenjanjem ključeva OD OS-A se može zeznuti sustav. Mijenjanjem ključa OD 3RD PARTY PROGRAMA se ne može zeznuti sustav.

Ako i dalje misliš da se može zeznuti sustav, instaliraj FileZillu recimo i probaj uništiti sustav igrajući se s njenim ključevima.

Marko :D sub 16.9.2017 09:08
Torent kaže...

MA pusti dijete da misli da je uber haker i ultra moderator svog kompa ;) Ocigledno ne radi na njima nista osim "hakiranja" ;) Vidis da mu je trenbalo samo 5 dana da rijesi problem koji nije ni imao i sam ga ja napravio pa je sretan do neba ;)

djigibao sub 16.9.2017 09:40

Cini se da je zadnji update prouzrocio neke probleme...

http://windowsreport.com/kb4038788-issues/

The Patch Tuesday September updates are now available for download. Windows 10 KB4038788 is one of the many updates that Microsoft rolled out yesterday. This particular update fixes a long list of problems, including graphics issues, Start Menu bugs, sleep issues, and more.

Windows 10 KB4038788 also brings issues of its own, as users report. Some of them are quite severe, preventing PC owners from using their devices, while others are minor issues.

In this article, we’re going to list the most common KB4038788 bugs reported by users to give you an idea of what to expect in terms of issues.

Windows 10 KB4038788 issuesKB4038788 won’t install

Many Windows 10 users can’t install the latest Windows updates on their PCs. The install process starts, but doesn’t seem to progress and then suddenly stops.

[…] everytime an update comes up, my Windows 10 will always fail to install the update. […]  I’ve tried both system and catalogue, none of them worked. It’ll just come up failed after restarting. […] The update that i now have problem with is the latest one (KB4038788)
Another thing that i noticed is that during the restart sequence, it doesn’t show any percent, just the text and it gives up

Edge constantly crashes

If Microsoft Edge is your main browser, you may want to postpone installing the latest Windows 10 updates. Many users reported that Edge constantly crashes after they installed KB4038788. Strangely enough, some users also say that although the browser doesn’t appear to have crashes, the  Event Viewer displays a lot of Edge errors.

Hi, same issue, odd thing is the browser does not appear to crash, but if you open Event Viewer there will be lots of errors showing Edge has crashed. This started after this latest update.

Black screen issues

It appears that KB4038788 also messes up PC graphics. Users reported that sometimes the screen goes black, flashes, and then remains completely black.

It seems like this cumulative update messes up my laptop: after installing the updates, I get a normal login screen, but when logging in, the screen turns black, with cursor, I’m able to get into task manager etc. etc., have already tried to uninstall graphics drivers etc., nothing helps until I pick a restore point.

Blue Screen of Death

KB4038788 may sometimes cause BSOD errors, preventing PC owners from using their devices.

[…] Bluescreened. Can’t get to any “feedback hub capture” because it won’t boot. Wiping and reinstalling from backup after lunch. Will not try these on any other system for a month or so, maybe whatever it is gets fixed.

These are the most common bugs triggered by KB4038788. If you’ve encountered other issues apart from the ones listed above, use the comment section below to tell us more about your experience.

Marko :D sub 16.9.2017 09:54
Mr.ddevil kaže...
Šta imaš protiv file zille, to je jedan jako koristan programcic, koristio sam ga svaki dan dok sam radio za americku firmu , sve pohvale za program

Nemam ništa, program je odličan. Dobro dođe kad ne radi file manager. 

Uzeo sam taj program za primjer, da ga instalira, pa da se malo poigra s FileZilla ključevima da vidi kako se ništa neće dogodit. Eventualno će mu program prestat s radom, ali neće cijeli OS.

djigibao kaže...

Cini se da je zadnji update prouzrocio neke probleme...

http://windowsreport.com/kb4038788-issues/

The Patch Tuesday September updates are now available for download. Windows 10 KB4038788 is one of the many updates that Microsoft rolled out yesterday. This particular update fixes a long list of problems, including graphics issues, Start Menu bugs, sleep issues, and more.

Windows 10 KB4038788 also brings issues of its own, as users report. Some of them are quite severe, preventing PC owners from using their devices, while others are minor issues.

In this article, we’re going to list the most common KB4038788 bugs reported by users to give you an idea of what to expect in terms of issues.

Ma ne djigi, nije Microsoftova greška što je naš 100% kompatibilni hardver nekad nekompatibilan s Windows 10. /s

ihush sub 16.9.2017 13:35
..

Ma ne djigi, nije Microsoftova greška što je naš 100% kompatibilni hardver nekad nekompatibilan s Windows 10. /s

- MS ne priozvodi drivere, to radi proizvođač HWa, MS samo certifiira (naplaćuje, logo..) .. i defaultno je već par godina, necertificiran driver blokiran (safemod za instalaciju.. sigurnosni razlozi.. i novčani).

- hw je taj koji mora udovoljiti kriterij kompatibilnosti, ne mswin.

... svaki neispravan komad HWa, nevažno koliko je sporedan (druga tema, usb stikić +kms) može biti uzrok problema uz yogurt.. i juzer+postavke +prčkanje po systemu..

koji smisao je konstantno napadati MS/win? Imaš problem ili riješenje.. ostalo je nevažno dok teorije zavjere ili telemetrija nije tema.. :) btw, nvidia me prati..

Marko :D sub 16.9.2017 14:11

Pa ne proizvodi, ali pogledaj problem malo sa stajališta proizvođača hardvera. Prije su proizvođači napravili drivere i oni bi radili, ne bitno koji update stigao. Sada svaki drugi update tjera proizvođače da sve ponovno rade. Izgleda kao da programeri jednostavno ne mogu popraviti toliko grešaka koliko ih Microsoft može napraviti. Po tvome bi proizvođači hardvera trebali izbacivati ažuriranje za svaki Windows Update. Ili još bolje, trebali bi napraviti baze pa ugrade te baze u programe i namjestiti da se updateaju svaki dan kao antivirusni programi.

Osim toga, recimo da to nije problem raditi programerima (što vjerovatno i nije), ali pogledaj sada kućne i poslovne korisnike. Ljudi su koristili Windows 7 i navikli su da im sve radi bez ikakvih problema. Prije je sve radilo koliko-toliko, neću reći da nije bilo problema, bilo ih je, ali ne toliko i ne takvih da se računalo ne bi moglo normalno koristiti. Jednom kada sam instalirao drivere oni su radili po par godina. U stvari, ne sjećam se koliko sam puta prije Windowsa 10 deinstalirao drivere, možda samo jednom i to je to.

Sad kad je Windows 10 došao, normalno da su se ljudi pobunili jer svako malo nešto ne radi. Fanovi Microsofta (kao ti) će reći da je problem u nama i našem hardveru što je i moguće, ali ako sve radi prije updatea i poslije drugog ispravljenog updatea, problem nije u hardveru jer, logično, sve radi. Da, naravno, došlo je do nekompatibilnosti drivera (zato i je taj problem), ali kako bi korisnici onda trebali riješiti problem ako nove verzije drivera nema? Da li bi možda oni sami trebali programirati nove? Smiješno. Ti ćeš sad reći "kako ja nemam problema", pa zna se dogoditi da sve radi iako drugima ne radi - smatraj se sretnikom. Da imaš ovakve probleme s Windowsima 10, ne bi ih tek tako hvalio već bi garantirano prešao na Windows 7 ili 8.1. A i imam osjećaj da si ti jedan od onih koji kaže, "ah, ne radi sada, bude valjda idući update to sredio" i ne popravi problem...

Zanima me što bi rekao na onaj problem kada je Windows 10 zeznuo DHCP, da router ili mrežna kartica nisu kompatibilni s Windows 10? Ili kada su sve web kamere prestale radit, i one nisu bile kompatibilne? Meni to sve smiješno zvuči. Dobro, mogu se problemi dogoditi tu i tamo, ali ne svaki drugi update. Za riješavanje tih problema treba dosta vremena, a zamisli još gubitke u pojedinim tvrtkama koji nastaju zbog Microsoftove nemarnosti. To se dogodi kada otpustiš testni tim i sve daš korisnicima na raspolaganje od kojih većina nit su programeri, nit imaju pojma što se i zašto događa. Upravo zato se takvi problemi događaju tj. počeli su se događati od Windowsa 10 kad je Microsoft podijelio svima otkaze. Prije je Microsoftu (kako su i Microsoftovi zaposlenici rekli) bio korisnik na prvom mjestu, sad im je korisnik na zadnjem mjestu, a lova na prvom mjestu. I još lažu gdje god stignu. Nevjerovatno!

Ja, iskreno, ne bih imao ništa protiv telemetrije da im ona zapravo služi za nešto osim prodaje. Čovjek bi rekao, ugradili su telemetriju da mogu popraviti OS, objavili su pristojnu politiku privatnosti i podaci se ne šalju trećim stranama. Kad ono ništa od toga, tu je da bi špijunirala korisnike, a ne za popravljanje OS-a. Jer da nije, odmah bi objavili cijelu politiku privatnosti i OS ne bi bio toliko bugovit. Nego gospoda sve skriva i kaže "prikupljamo najvažnije za funkcioniranje OS-a", a to najvažnije može svašta. Tek su od Creators Updatea objavili i to je napisana u kodu da samo developeri mogu razumjeti.

Ja sam jedan od onih koji vole da im sve radi i zato više preferiram Windows 7 nego Windows 10. Na Windows 10 se stalno nešto mijenja i ta promijena uvijek donese neke probleme. Ne bojim se promijena i dobro je da tu i tamo dođe do nekih promijena, ali ne sad stalno da se nešto mijenja pa da dosta toga ne radi.