Windows 10 - problemi

Pozdrav,
Nedavno smo curi kupili PC (970Pro3 R2,0, FX6300, 2x4gb HyperX 1866, GT730 2GB, Toshiba 1TB hdd...)
Uglavnom, gore je vec neko vrijeme Windows 10, znaci nov PC, fresh install.
Nedavno se pocelo desavati da se PC nece ugasiti, odnosno Start->Power->Shutdown - pc se "krene" gasit na moment, ali se isti tren vrati na desktop. Ponovimo opet isto Start->Power->Shutdown i nece nikako. Navedeno se desavalo ponekad, neovisno.
Jucer se desilo isto, te je PC bio ugasen drzanjem tipke na kucistu. Danas smo probali upalit PC, te windows sam krece u recovery posto je bio ugasen "na silu", ALI kad krene ucitavat recovery, tada dolazi BSOD i pise ( Fault in nonpaged area, failed:ntfs.sys)
i znaci nikako nemogu doci do safe moda ili neceg, jer uopce nemogu uci u windows. PC je bio i iskopcavan iz sruje, bios vracan na tvornice postavke, ali nece i nece.
Nzenam sto napraviti, pretpostavljam da se nesto corruptalo u windowsu i zato nece bootat. A kako da ga upalim kad nemoze doci ni do safe moda? ima li neka alternativa?
Sto mislite do cega je? Molim za pomoc posto je hitno.. ima bitnih stvari na PC pa reinstall nije opcija.
Hvala
Kažeš da BSOD-a. Daj mi dump fileove iz C:/Windows/Minidump da ih analiziram. Napravi scan SFC-om i HD Tuneom. (Slikaj Health tab i odradi Error Scan, ne Quick).
Sad vidim da ne boota, a ništa, bootaj Hirens ili nešto i testiraj HDD za početak.
Izgleda da ništa ne pomaže.
Uzeo sam Win 10 instalaciju i pokušao bootat ali niti to ne želi, kao da se smrzne dok krene bootat s dvd-a.
Dali postoji mogućnost da je prisilnim gašenjem, odnosno držanjem tipke na kučištu, odapeo HDD?
Jer mi sve nekako smrdi da je HDD otisao, posto nece bootat ni sa HDD, nemoze u repair jer odma bsoda (ntfs.sys), a nece ni bootat s dvd-a za reinstal winsa.
To bi mi prije bilo za corrupted data. Ajde izvadi taj HDD van iz kućišta i spoji ga na neku live linux distru, pa vidi možeš li šta izvuć i probaj ga skenirat za bad sektore.

nedavno sam prešao s linuxa na windows i imam par problema:
1) laptop mi se ne može ugasiti do kraja
kada laptop duže vrijeme bude upaljen i kada ga oću ugasit, kliknem shut down. piše "isključivanje", on se ugasi, ali procesor i dalje radi i ventilatori se i dalje okreću. i tako sve dok se baterija na laptopu ne potroši ili dok dugo ne pritisnem tipku za uključivanjem. u postavkama sam isključio onu opciju za brzo paljenje, probao sam u device manageru deinstalirat onaj driver intel management interface (ne može se vratit na onu verziju 9.0). ništa ne pomaže. ima itko kakvu ideju? verzija windows 10 je potpuno legalna, skinuta preko dreamsparka sa točnim ključem. nemam niti jedan program koji je skinut piratski i antivirusni program mi javlja da je laptop čist od virusa. i što je zanimljivo, na svim verzijama linuxa kojim sam bio (ubuntu, mint, fedora...) nigdje nisam imao ovakav problem. tako da nije ništa hardverski, već je nešto oko windowsa.
2) laptop je nekako stalno preopterećen
kako da smanjim to? evo imam upaljen samo firefox i koristi se 44% memorije i 1% procesora, a imam 4GB rama. i da nemam ništa upaljeno, laptop mi je i dalje glasan kao isus. u usporedbi s linuxom, jače mi se pregrijava, mnogo kraće traje baterija. tih pozadinskih procesa imam pun k*, ima ko savjet kako da to malo optimiziram?

Ne mogu ga izvaditi van jer je PC pod garancijom, odnosno ima naljepnicu na kucistu.
Dali ima neki drugi nacin kako rijesiti problem?

Ako malo razmisliš, shvatit ćeš da je i u tom slučaju bio problem u driverima koji su na Win98 radili ok ali na ME nisu jer je to ipak drugačiji OS. Tko je kriv? Pa proizvođač, on piše drivere a ne MS.
P.S. Održavam jedan komad softvera koji je nastao u doba Viste. Radi na Win7/8/10/Server 2008/2012 bez prigovora jer je napisan kako treba. Ništa nije trebalo čačkati (specifično za OS) nit dolazi do pada performansi. Radi. Zašto radi? Pa jer je napisan kako treba, što se ne može reć za većinu drivera čiji autori su plaćeni po megabajtu koda...
Da, baš, popi si Lupocet 500 ako te glava boli win 98 je instalirao "svoje" drivere, iako za taj gamepad nepoznate kineske tvornice nije ni došao s driverima ???!!!
U to vrijeme sam tražio po netu, nema ni te firme, ni sajta ništa.
I što sad ?
Kako je kriv proizvođač drivera kad ih uopće nije ni proizveo i kako je gamepad funkcionirao na Win '98 ?
Ajde, kao programer objasni, kako je taj win 98 prepoznao gamepad a nitko za njega nije napisao drivere ?!
Ne razumijem ali vjerojatno je sam kernel OS-a 98 imao nekakve univerzalne drivere.
Zašto mojim poznanicima pola USB stickova ne radi na Win 10 a radi na win 8,1 ili sedmici ili XP-u ?!
Tko instalira danas za USB stick drivere i tko to proizvodi ?!
Stick treba funkcionirati na način "Ubodeš i odeš" a ne razmišljati o driverima.
Takve glupe, banalne stvari događaju se milijunima ljudi na svijetu koji su "digli" win 10 kao OS.
Čovjek upikne glupi miš Razer i win 10 ga ne prepozna....oooooomaj gad..to je tebi normalno ?!

Ne mogu ga izvaditi van jer je PC pod garancijom, odnosno ima naljepnicu na kucistu.
Ako je PC pod garancijom i ne možeš pristupiti kućištu, pravac servis. Za dijagnostiku bilo čega mi treba ili live os ili neki boot medij, ali budući da kažeš da ne pali OS, niti da možeš bootati, a ni vaditi iz kućišta, ja rješenje ne vidim.

Nije ti bas jasno kako driver model na windowsima radi, jel tako? Ili napises driver za svoj uredjaj pa ga user mora instalirati ili napravis uredjaj (firmware...) tako da ga kuzi standardni, plug'n'play driver. Nema tu neke mudrosti.
Kad popijes lupocet (ili stogod jace, za taj tvoj slucaj), mozda shvatis zasto je gamepad radio na 98 a nije na ME.
I mis je bio uredno prepoznat, radio je ali je stalno svijetlio kao da je PC upaljen. Problem se "magicno" rijesio jer je taj drugi USB kontroler imao ispravno rijesen power handling tj. one razne power stateove (S... nesto). Nit je problem u misu, nit u Windowsima, nit u USB kontroleru nego u hebenim driverima koji ne znaju reci kontroleru (firmwareu) da je PC ugasen a ne u sleepu.
Sto se tice simpaticne pricice o USB stickovima - bas fino. I onda je svizac zamotao cokoladu.

Tješi se.
Pun forum je tragičnih a ujedno banalnih priča sirotih forumaša kojima uređaji ne rade (a svi kažu radili su) na tom poluproizvodu.
Ali, čut ćemo se za dvije godine kad Microsoft izbaci windows 11 ili 12 a ovaj će proći kao Vista.

Ok.

Ako je PC pod garancijom i ne možeš pristupiti kućištu, pravac servis. Za dijagnostiku bilo čega mi treba ili live os ili neki boot medij, ali budući da kažeš da ne pali OS, niti da možeš bootati, a ni vaditi iz kućišta, ja rješenje ne vidim.
Tako ćemo onda i napraviti..
Hvala na pomoći kolega !!

Dizao sam Windowse sa disketa i Win je bio „težak „ 80 –setak megabajta …sad su 15 i više gigabajta (doduše, tad sam i ja imao 30 godina.. sad ..eb ga puno više ) … koristio sam ih sve verzije
Što se mene osobno tiče, meni Win 10 pro, radi bez ikakvih problema ( imam ih na tri laptopa ), igre osobno ne igram ,pa o tome neću puno ,ali klinac mi igra i nikada se nije žalio na nešto da ne radi (osim neke starije koje je morao omogućiti rad ,pokretanje, u način Win 7), također sam nadogradio desetke računala i laptopa poznanicima… nikakvih smetnji nije bilo
Opet naglašavam , to su moja iskustva s desetkom…. Ne moraju se svi slagat… niti su vjerojatno svima radili kako treba … niti ču ja nekoga uvjeravat kako desetka valja ili ne valja … svatko valjda koristi ono što mu paše i naravno ima svoje mišljenje o tome
Ali znam jedno…. Win 10, baš ne podnosi.. „ preinake u registu“… nekako ih ne voli i najbolji je onakav kakav je došao uz naravno personalizaciju, koju si podesite (kako tko želi )
Privatnost… ah..ona je odavno umrla … tako da se s njom ne opterećujem
Mišljenja sam da se polako približavaju stabilnosti u radu s Mac-os…. Uzevši u obzir da Windowsa ima stvarno ,mali milion raznih proizvođača komponenti na laptocima
Moje mišljenje... najbolji njihov OS do sada ----naravno uz sitne dječije bolesti.. koje brzo budu otklonjene... A ono eh kako su oni Windowsi radili i slićno...samo nostalgia..kao i ono eh kad sam ja onda mogao ono ili ovo..e mogao...nagalasak na mogao...sve prolazi...

Nije ti bas jasno kako driver model na windowsima radi, jel tako? Ili napises driver za svoj uredjaj pa ga user mora instalirati ili napravis uredjaj (firmware...) tako da ga kuzi standardni, plug'n'play driver. Nema tu neke mudrosti.
Kad popijes lupocet (ili stogod jace, za taj tvoj slucaj), mozda shvatis zasto je gamepad radio na 98 a nije na ME.
I mis je bio uredno prepoznat, radio je ali je stalno svijetlio kao da je PC upaljen. Problem se "magicno" rijesio jer je taj drugi USB kontroler imao ispravno rijesen power handling tj. one razne power stateove (S... nesto). Nit je problem u misu, nit u Windowsima, nit u USB kontroleru nego u hebenim driverima koji ne znaju reci kontroleru (firmwareu) da je PC ugasen a ne u sleepu.
Sto se tice simpaticne pricice o USB stickovima - bas fino. I onda je svizac zamotao cokoladu.
Sinoć je bilo kasno pa se nisam toga sjetio.
Taj problem sam imao dok sam imao Bartona a problem je bio u matičnoj ploči USB kontrolerima a ne u driverima.
Kad bih isključio računalo miš je i dalje svijetlio s driverima ili bez drivera.
Ploča je bila Abit (neka).
Nisam to mogao podnijeti te sam išao zamijeniti matičnu.
Ne sjećam se koju sam uzeo ali nakon što sam ugradio drugu matičnu, mišonja nakon gašenja računala nije više svijetlio.
Dakle, stvar je bila u hardveru a ne u pjesnicima i piscima drivera za miša.
Ne znam koji miš isto ne funkcionira na normalnom Os-u s tvojim plug and play ili po mome prijevodu "ubodeš pa odeš"
Driver za miša (ne mislim na kompleksniji hardver) bi trebao služiti samo kao programska opcija za podešavanje opcija miša a ne kao bitna stavka za njegovo funkcioniranje.

Sinoć je bilo kasno pa se nisam toga sjetio.
Taj problem sam imao dok sam imao Bartona a problem je bio u matičnoj ploči USB kontrolerima a ne u driverima.
Kad bih isključio računalo miš je i dalje svijetlio s driverima ili bez drivera.
Opet ti sa i bez drivera, driver je uvijek tamo da bi nešto radilo!!!
Ne znam koji miš isto ne funkcionira na normalnom Os-u s tvojim plug and play ili po mome prijevodu "ubodeš pa odeš"
Driver za miša (ne mislim na kompleksniji hardver) bi trebao služiti samo kao programska opcija za podešavanje opcija miša a ne kao bitna stavka za njegovo funkcioniranje.
Miš je normalno funkcionirao samo što je svijetlio dok je PC ugašen.
A što se ja uopće raspravljam sa tobom kad ti tupiš po svoje... Over&out.

Kad si bez daljnjih argumenata, odeš.
Sad može plug and play, sad ne može ?!
Moj Logitech 518 vozi već 5 godina bez "drivera". Nikad nisam ništa instalirao (drivere), sve tipke rade, on je plug and play ?!
A njegov Razer nije, njegov je neki poseban, ajde nemoj mi......
Priznajem, kod njega nije kriv ni win 10, eto, ali nije ni driver već je kriv hardver.
Paz sad; EOD i od mene.

Bez argumenata????
Pa ti cijelo vrijeme tupiš da nešto RADI BEZ DRIVERA! BEZ DRIVERA NE MOŽE RADITI!!! KRAJ. TOČKA. END!
Je8ote daj malo čitaj i razmisli što pišeš. Miš ti NE RADI bez drivera! Ima plug'n'play drivere a obično takvi driver NEMAJU podršku za sve opcije (powerstate, sve tipke, remap, podešavanje osjetljivosti iz softvera...) i ZATO je njemu miš svijetlio dok je PC ugašen a PRESTAO svijetliti kad je stavio DRUGI USB kontroler sa DRUGIM je8benim driverima!
Ti si fenomen, jedino tebi nešto radi bez drivera.

Nisam detaljno čitao vašu prepirku... Uglavnom, vidim da bi jedan razlog nesporazuma mogao biti to što svaki od vas naziva driverom.
Kad plug'n'play miš radi "bez drivera" (tj. bez instalacije proizvođačevog drivera), ne znači da doista radi bez drivera, nego da radi s generičkim Windowsovim driverom, koji ne može iskoristiti sve mogućnosti miša ako se radi o imalo složenijem mišu.
Osobno nikad ne instaliram driver za miš (pod tim dakle mislim na proizvođačev driver), jer manje-više svi koje sad dosad probao modificiraju kretanje kursora miša, a to mi se nikako ne sviđa - sviđa mi se defaultno kretanje koje omogućava defultni Windowsov (Microsoftov) driver za miš.

yupi (za EOD).
- i onako, usputno.. sve (pa i njegov brat) na PCju radi isključivo kroz driver, kako god ga nazvali ili različito podrazumijevali. Razlika što poneki juzer ne razlikuje driver upakiran s OSom (jer neki set osnovnih stvari mora imati) tj ono što se popularno naziva generički driver.. i onaj kojeg sam korisnik instalira (što također obavi OS automatikom, ukoliko postoji) itd...
sve radi kroz driver. Sve je soft..

Evo da malo pojasnim problem. Dakle, radi se o Razer-ovom Abysusu ili kako se već zove. pri prvom pokretanju, instalirali su se generički driveri iz windowsa, a zatim iza njih, s interneta je povukao Razerov softver-driver Synopse. Gašenjem računala, USB portovi na ploči ostaju pod naponom, što je bilo dovoljno da logo u obliku zmije na mišu svijetli i dalje. U samim postavkama softvera-drivera ima opcija da uslijed gašenja monitora, softver isključi i svjetlo loga na mišu. Dakle, driver bi uz pomoć sistema trebao djelovati na logiku u samom mišu i isključiti svjetlo, bez obzira šta su USB portovi i dalje pod naponom. E sada dolazimo na ono najzanimljivije. Na windows 7 OS-u ova opcija funkcionira, na windows 10 ne radi, mada je uključena.
Kako imam PCI hub od četiri USB-a, u jedan od njih sam piknuo miša. Gašenjem se napon isključi i logo prestane svijetliti. Ostavio sam ovako, a Razerov softver spriječio da se podiže s windowsima, jer nema potrebe da bude aktivan, kad se kroz windowse sve može poštelati. Ovo je jednostavan miš i ima samo osnovne tipke, kao svaki drugi. Problem je s ovim, za mene bio riješen...

Bez argumenata????
Pa ti cijelo vrijeme tupiš da nešto RADI BEZ DRIVERA! BEZ DRIVERA NE MOŽE RADITI!!! KRAJ. TOČKA. END!
Je8ote daj malo čitaj i razmisli što pišeš. Miš ti NE RADI bez drivera! Ima plug'n'play drivere a obično takvi driver NEMAJU podršku za sve opcije (powerstate, sve tipke, remap, podešavanje osjetljivosti iz softvera...) i ZATO je njemu miš svijetlio dok je PC ugašen a PRESTAO svijetliti kad je stavio DRUGI USB kontroler sa DRUGIM je8benim driverima!
Ti si fenomen, jedino tebi nešto radi bez drivera.
Nigdje ja ništa nisam tupio da radi bez drivera.
Uvijek sam ti aludirao da windows instalira "svoje" drivere ali ti to nisi mogao iščitati iz mojih postova već si se sad sjetio.
Rekao si; E..to je plug'n'play sistem a nisi spominjao drivere.
Kao, ja ne znam da Windows instalira degeneričke drivere
Opet ti kažem da pročitaš ponovno moj post kad sam imao isti slučaj a krivac je bila majčina ploča a ne driver za mišonju.
E, sad je EOD.
Moja je zadnja strikane... poslije ihusha, njegova je uvik zadnja

Nemaš pojma o čemu pričaš.
Ne razlikuješ PNP (windows) drivere od onih koje je pisao proizvođač, tu lupetaš o nekom aludiranju (otkud ja znam koji se k dešava u tvojoj glavi, ili piši ili nemoj kasnije lupetati "ja sam to tako htio reć ali nisam"), ne razumiješ kako WDM radi i najbitnije, nemaš pojma što je driver. Lupetaš o nekim stickovima i ne znam ti čemu i promiče ti OČITA ČINJENICA DA KAD JE PROMIJENJEN USB KONTROLER I PRIPADNI DRIVER DA JE ONDA SVE PRORADILO!!!
I još mi kažeš da pričam bez argumenata. Tvoj je jedini argument da ti je gamepad radio BEZ drivera - da li to moram quotati da se prisjetiš?
Je8em tebe i tvoje "aludiranje". Informatika je jako egzaktna znanost, ne lupetaj bezveze i ne unosi neke svoje interpretacije što je driver a što nije.
Isprike na rječniku ali lik mi digao tlak do plafona. Prestao sam pušiti prije koji mjesec, sad si idem zapalit jednu.

E, sad je EOD.
Moja je zadnja strikane... poslije ihusha, njegova je uvik zadnja
- nije. ..?
- ne razumiješ ništa.. možda misliš da pametniji popušta? Popusti već jednom ..
govori se o konkretnim problemima, riješavanju, tupiš u neznanju netočno. Eto nek ti bude tvoja zadnja :)) ali daj neki validni argument.. ili odskakući u suton. (nhf for maj frenč rekao bi sum..)
opet aludiram na modove u ovakvim temama, pročistiti netočne navode (ne mišljenja i sl. nego konkretne spam-netočne postove, jer su dezinfomativni i ubijaju smisao teme).

Nekad osjetim lagano usporenje rada (čak i brzinu interneta) i pogledam u task manager i vidim zauzeće disk 70-100%, nekakvi windows ''zadaci'', jel to tako treba bit?

Spam bi onda na ovoj temi bio svaki post u kojem se piše da je Win 10 super OS bez mana a da su korisnici krivi što nisu doktorirali na FER-u i što im svaki čast na tom uglađenom OS-u nešto ne radi kako treba.
EOD

Jeste se ispuhali?
Molim manje prepiranja, a više konstruktivne rasprave.

Pozdrav svima ,
sinoc sam napravio update na windowsima i prilega.
jutros palim komp i nista vise ne radi. Niti jedan program ne mogu otvorit, sve usporeno a ni
u settings ne mogu uci?!?!
Ima li neko slicnih problema

Zanima me zašto kada pomičem neki program (prozor) ne drugo mjesto,zašto se ne miče on nego prvo njegov "okvir",pa onda kada premjestim i pustim miš onda se stvori tamo. Slika u prilogu. Zna li tko kako da to rješim?

Instalirao sam sad bio ovaj zadnji update koji je problematican nekim korisnicima (KB3201845) i sad mi se nece pokrenuti Google Chrome ni Internet Explorer 11 (koristim ga jel upravo radim nesto preko njega, inace koristim Edge). Obrisao i ponovo sam instalirao Chrome ali ni dalje nece, nisam jos uspio naci rijesenje, jel ima netko mozda kakvu ideju ?

Pozdrav svima ,
sinoc sam napravio update na windowsima i prilega.
jutros palim komp i nista vise ne radi. Niti jedan program ne mogu otvorit, sve usporeno a ni
u settings ne mogu uci?!?!
Ima li neko slicnih problema
Zanima me zašto kada pomičem neki program (prozor) ne drugo mjesto,zašto se ne miče on nego prvo njegov "okvir",pa onda kada premjestim i pustim miš onda se stvori tamo. Slika u prilogu. Zna li tko kako da to rješim?
Instalirao sam sad bio ovaj zadnji update koji je problematican nekim korisnicima (KB3201845) i sad mi se nece pokrenuti Google Chrome ni Internet Explorer 11 (koristim ga jel upravo radim nesto preko njega, inace koristim Edge). Obrisao i ponovo sam instalirao Chrome ali ni dalje nece, nisam jos uspio naci rijesenje, jel ima netko mozda kakvu ideju ?
Vjerojatno su krivi glupi developeri što nisu napisali dobre drivere za neki uređaj pa se stvara konflikt.
Evo, pitajte forumaša Sum_of_all_fears on to riješava bez beda.

Evo instalirao sam windowse nanovo, naravno instalirao mi se isti update opet, i kad sam instalirao sve programe koje inace imam, opet mi nije htjelo i kad sam slucajno nesto cackao u novom malwarebytes (3.0.4) i ugasio exploit protection, odjednom mi je chrome i IE 11 proradio, hmm, jel to sad bug do malwarebytes ili je ipak do tog update-a?
Edit: Evo upalio sam Exploit Protection i ugasio da stiti Chrome i IE tako da mi rade sad sa ukljucenim Exploit protectionom, ali neznam ni dalje sta mi je taj problem prouzrokovalo
Pozdrav,
Nedavno smo curi kupili PC (970Pro3 R2,0, FX6300, 2x4gb HyperX 1866, GT730 2GB, Toshiba 1TB hdd...)
Uglavnom, gore je vec neko vrijeme Windows 10, znaci nov PC, fresh install.
Nedavno se pocelo desavati da se PC nece ugasiti, odnosno Start->Power->Shutdown - pc se "krene" gasit na moment, ali se isti tren vrati na desktop. Ponovimo opet isto Start->Power->Shutdown i nece nikako. Navedeno se desavalo ponekad, neovisno.
Jucer se desilo isto, te je PC bio ugasen drzanjem tipke na kucistu. Danas smo probali upalit PC, te windows sam krece u recovery posto je bio ugasen "na silu", ALI kad krene ucitavat recovery, tada dolazi BSOD i pise ( Fault in nonpaged area, failed:ntfs.sys)
i znaci nikako nemogu doci do safe moda ili neceg, jer uopce nemogu uci u windows. PC je bio i iskopcavan iz sruje, bios vracan na tvornice postavke, ali nece i nece.
Nzenam sto napraviti, pretpostavljam da se nesto corruptalo u windowsu i zato nece bootat. A kako da ga upalim kad nemoze doci ni do safe moda? ima li neka alternativa?
Sto mislite do cega je? Molim za pomoc posto je hitno.. ima bitnih stvari na PC pa reinstall nije opcija.
Hvala
Kažeš da BSOD-a. Daj mi dump fileove iz C:/Windows/Minidump da ih analiziram. Napravi scan SFC-om i HD Tuneom. (Slikaj Health tab i odradi Error Scan, ne Quick).
Sad vidim da ne boota, a ništa, bootaj Hirens ili nešto i testiraj HDD za početak.
Izgleda da ništa ne pomaže.
Uzeo sam Win 10 instalaciju i pokušao bootat ali niti to ne želi, kao da se smrzne dok krene bootat s dvd-a.
Dali postoji mogućnost da je prisilnim gašenjem, odnosno držanjem tipke na kučištu, odapeo HDD?
Jer mi sve nekako smrdi da je HDD otisao, posto nece bootat ni sa HDD, nemoze u repair jer odma bsoda (ntfs.sys), a nece ni bootat s dvd-a za reinstal winsa.