Windows

Win 7 64 bit licenca

shanshu čet 9.12.2010 08:38

Kupio sam novo racunalo sa preinstaliranim win 7 64 bit. Kako da ddodjem do kljuca, licence, ako kasnije budemo morao preinstalirati ili tako nesto? NAravno nikakav CD nije dosao sa racunalom ( kako se to prije radilo, davno).

Ako sam sad dobio licencirane winowse sa racunalom ( i platio) gdje mi je dokaz za to??

djigibao čet 9.12.2010 09:10
shanshu kaže...

Kupio sam novo racunalo sa preinstaliranim win 7 64 bit. Kako da ddodjem do kljuca, licence, ako kasnije budemo morao preinstalirati ili tako nesto? NAravno nikakav CD nije dosao sa racunalom ( kako se to prije radilo, davno).

Ako sam sad dobio licencirane winowse sa racunalom ( i platio) gdje mi je dokaz za to??

Za pronalazak kljuca mozes koristit Magical Jelly Bean Keyfinder

...

nCh! čet 9.12.2010 09:42

Da ali samo verziju koju si dobio predinstaliranu. Dakle ako imaš Home Premium, ključ ti šljaka samo za njega itd.

Hvala bogu moj fakultet je uključen u MSDNAA program pa svatko od nas ima pravo na original Windows 7 Professional x64 i pripadajući cd key.

Oelav čet 9.12.2010 11:04
shanshu kaže...

Microsoft više ne isporučuje medije za računala sa predinstaliranim OS-om, nego kod prvog pokretanja računala moraš napraviti recovery ( backup ) image po mogućnosti na DVD-e, i u slučaju

rušenja Windowsa ili sl. vraćaš računalo u prvobitno stanje sa tim diskom.

http://support.microsoft.com/kb/971759/hr

Darky čet 9.12.2010 11:10
Oelav kaže...

Microsoft više ne isporučuje medije za računala sa predinstaliranim OS-om, nego kod prvog pokretanja računala moraš napraviti recovery ( backup ) image po mogućnosti na DVD-e, i u slučaju

rušenja Windowsa ili sl. vraćaš računalo u prvobitno stanje sa tim diskom.

OEM distributer sam odlučuje da li će ti tvoju kopiju win dati kao CD/DVD ili kao image copy na skrivenoj partici HDD-a

Ono što godinama prakticira HP i Lenovo (IBM) je skrivena particija, dok neki drugi daju i medij.

Licenca u svakom slučaju mora biti zaljepnjena na lako dostupnom i lako vidljivom mjestu na kućištu

Ulaskom u BIOS i čitajući upute koje si dobio sa računalom je pokazano kako da dođeš do same instalacijske datoteke i kako da napraviš backup