Windows

Problem "Error loading operating system"

boxer čet 1.10.2009 16:46

Xp sam instalirao na desetke puta i nikad nisam imao problema prilikom instalacije tako da me je ovaj problem iznenadio.

Radi se o starijem kompjuteru koji je na sebi imao windows 98 i bio je pun raznog smeća.

Celeron 667 Mhz sa 192Mb memorije, 40 Gb HDD, Riva TNT2 32Mb.

Znam da je hardware slabašan, ali zadovoljava system requestments za Windows Xp, a i Xp mi je bio pri ruci.

Znači, prebacim sve dadoteke na D particiju koje je trebalo sačuvati, ubacim Xp, namjestim boot sequence i formatiram C particiju u NTFS i krenem sa kopiranjem fajlova. Na završetku kopiranja fajlova, javi da će napraviti restart, te nakon restarta izbaci post screen i Verifing DMI Pool Data, Boot from ATAPI CD ROM, Press any key to boot from CD i onda samo izbaci "Error loading operating system" i to je to.

Instalacija i finaliziranje instalacije se ne nastavlja.

Par puta restart i nije ništa pomoglo, uvijek isti vrag.

Probao sam još 4 puta formatirati i ponovno instalirati, ali uvijek poslije restarta izbaci "Error loading operating system" i neće da finalizira instalaciju. Uopće nemože da dođe do djela kad se upisuje serial key, odabire se jezik itd.

Probao sam još jednom ali ovaj puta da formatira u FAT i desi se ista stvar samo što ovaj puta javi "Missing operating system".

Probao sam sa dva cd-a WinXp, WinXpSp2 i WinXpSp3, ali nema uspjeha. Instalacijski diskovi su ispravni.

Neznam šta da radim više, komp je u takvom stanju neupotrebljiv, zato pomagajte...

geek_boy1 čet 1.10.2009 20:15

probaj umjesto ovog hard diska ubacit drugi mozda je ovaj ostecen pa ne moze nastaviti instalaciju mislim ono probaj ako imas koji rezervni hard disk da ti ne treba ako instalacija na ovom disku uspije onda znaci da ti onaj  disk odlazi sacuvaj si vazne podatke sa d particije ako mozes

boxer uto 6.10.2009 21:41

Zamjenjen je disk sa drugim još starijim od 20 Gb i uspjela je instalacija.

Podatke sa D particije nisam uspio spasiti jer je disk odnosno d particija nečitljiva, Windowsi samo vide C particiju sa prekopiranim fajlovima prilikom instalacije Windowsa.

Šteta podataka jbg.

Edit:

Omaklo mi sa više postova jbg. Neodlučan