Windows

"please select operathing system to start" kako da

magistar pon 12.5.2008 13:18

Do sad sam instalirao win xp jedno 4.....5 puta bez problema. Prije neki dan sam opet instalirao windowse (sa 

formatiranjem C:) i sve je ok jedino što kod bootanja (crni ekran) dođe naslov:

"please select operathing system to start" 
----microsoft windows xp proffesional---
----microsoft windows xp proffesional---

Znači piše mi 2 puta isti naslov da odaberem.

To me smetalo jer moram svaki put lupiti enter da bi nastavio bootanje, te sam danas opet reinstall windowse ali 

opet isto.
Može li ko da objasni šta se to dešava i kako da to uklonim.

DrNasty pon 12.5.2008 13:34

Da nisi prethodno instalirao sistem na neku drugu particiju? Sad oba hoce da se bootaju. Mislim da sam se jednom sreo s takvim ili slicnim problemom pa me ovaj tvoj problem podsjetio na to.

Jer ako si formatirao C: prije zadnje instalacije, nelogicno je da imas 2 instalacije na jednoj particiji.

Nudim profesionalne usluge: Pucanje u zrak na vjencanjima, povracanje na koncertima, opijanje na proslavama, parazitsko izlezavanje... Kontaktirajte me za kvalitetnu uslugu.
Sivi pon 12.5.2008 13:40

To znaci da imas dvije instalacije windowsa na hdd to je posljedica da imas windowse na dvije particije ili si isao repair windows i sl.

Uglavnom zelis se rijesiti one instalacije koju si formatirao tj nepostoji tj ne koristis je jel tako?

E pa prvo moras znati koja ti radi prva opcija ili druga kako bi se rijesio nezeljene moras uciniti slijedece

system properties-advanced-startup and recovery settings-clickni na edit

i otvorit ce ti se ovo i sad obrisi onaj koji ti neradi tj. nezelis... to ucini tako da gledas po onomekoji si odabrao ako ti neradi druga opcija obrises ovo bold

na primjeru ako ne zelis prvu opciju onda obrises ovo underline i nakon toga odes na file-save... samo budi oprezan koji brises jer ako pogrijesis windowsi nece bootat...

[boot loader]

timeout=3

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /FASTDETECT /NOEXECUTE=OPTIN /USEPMTIMER /TUTAG=EEIIP0 /KERNEL=kernel1.exe

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /FASTDETECT /NOEXECUTE=OPTIN /USEPMTIMER /TUTAG=EEIIP0 /KERNEL=kernel1.exe

ako ti nesto nije jasno slobodno jos pitaj al mislim da je to ono sto zelis

DrNasty pon 12.5.2008 13:50

Evo sta bi ja uradio:

1. Sredio (formatirao) sistemsku particiju i instalirao xp (vec si to uradio).

2. Premjestio sve dokumente s te ''druge windows particije'' na ovu novu (u jedan folder) ili na neku trecu particiju/disk ako imas

3. Formatirao tu particiju (ovu iz 2.) gdje je neispravni windows

4. Vratio dokumente na staro-cisto mjesto

5. Otisao u grad popiti kafu jer je lijepo vrijeme Cool

Pozdrav Osmijeh

Nudim profesionalne usluge: Pucanje u zrak na vjencanjima, povracanje na koncertima, opijanje na proslavama, parazitsko izlezavanje... Kontaktirajte me za kvalitetnu uslugu.
magistar pon 12.5.2008 16:01

Uradio sam "system properties-advanced-startup and recovery settings-clickni na edit"

I evo što piše:

[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Ok izgleda da je neko od ukućana greškom napravio i treću particiju (14 Gb) i tu instalirao još jedne windowse

Windowsi na partition1 su oni koje želim te pretpostavljam da treba da obrišem ovo:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(3)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Da li sam u pravu.

Sivi uto 13.5.2008 00:14
magistar kaže...

Uradio sam "system properties-advanced-startup and recovery settings-clickni na edit"

I evo što piše:

[boot loader]
timeout=30
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Ok izgleda da je neko od ukućana greškom napravio i treću particiju (14 Gb) i tu instalirao još jedne windowse

Windowsi na partition1 su oni koje želim te pretpostavljam da treba da obrišem ovo:

Da li sam u pravu.

Da u pravu si to bi trebalo biti to...
Lazarus Long uto 13.5.2008 00:35

Zapravo ako je XP na C: particiji
boot.ini treba da "izgleda" vako:

[boot loader]
timeout=30
[operating systems]