Windows

Amilo PA 2510 - Windows XP Pro install problem

Zerrb pet 13.2.2009 03:52

Situacija je sljedeca:

Prije nekoliko mjeseci kupio sam gore navedeni laptop. On je kao "Vista recommended", dobio sam Home Basic verziju uz njega. Ali, laptop nije pogodan za vise zbog slabog hardvera, pa sam ja odlucio instalirati XP, i to je radilo sve fino, nasao sam drivere za xp i sve, dok se nije pokvario DVD-RW. Poslao sam laptop na popravak, zamijenili su opticki uredjaj sa novim i od kada su mi ga vratili win xp nece da se instalira. Kad bootam sa CD-a sve sto se desi je da se ucitaju oni driveri na pocetku instalacije, pa na onoj traci dolje pise "Windows setup is starting" ili tako nesto, nakon toga dobijem poruku "To install Windows press Enter" (ili tako nesto :P), i u tom momentu se ugasi PC, kao da se desi prekid napajanja. A instalacija viste radi normalno. Ovo mi se dosad nikad nije desavalo, al eto za sve postoji prvi put. Ima li ko kakvih prijedloga?

Unaprijed zahvalan, Zerrb

Zerrb uto 15.9.2009 23:52

Bump :P

Posljedni put kada sam pisao nisam imao uspio naci drivere za ovo cudo, nisam uspio cak ni odgonetnut o kojem se uredjaju radi, ali evo:

HL DT ST GSA T40N

A "HL DT ST" navodno stoji za Hitachi-LG Data Storage, pa sam cackao po njihovom sajtu malo, ali nista... Google mi uvijek mi izbacuje neke sajtove tipa "Ask Yahoo" sa drugim problemima, stvarno vec dugo vremena trazim drivere za ovo govno ali nista nisam uspio naci. Ima li neko kakvih ideja slucajno?

Zerrb pet 18.9.2009 20:12
ihush kaže...

-netreba (niti nema) driver za CD/DVD, nego za SATA kontroler, jednostavno prebaci u IDE/comaptibile mod u biosu.

To je nadam se bilo ono "32 Bit I/O - Enables/disables 32 bit IDE data transfers", jer je to bila jedina opcija sto sam naso u vezi uredjaja.

Zerrb pet 18.9.2009 21:46

Sve sto sam naso oko CD uredjaja je ovo:

Multi Sector Transfer - Disabled (opcije su: 2,4,8,16 sektora)

LBA Mode Control - Disabled

32 Bit I/O - Disabled

Transfer Mode - FPIO 4 / DMA 2 (opcije su: PIO 1 do PIO 4, FPIO 3 / DMA 1 i FPIO 4 / DMA 2

Ultra DMA Mode - 2 (opcije su od 0 do 6)

Imal sta od toga? :/

ihush sub 19.9.2009 00:04

-nećeš naći pod CDom, to je opcija kontrolera

(SATA), dakle i HDD i CD, na sasvim drugom mjestu.

-može biti, da ti treba druga verzija BIOSa, ponekad priozvođači imaju deal s MSom oko otežavanja korištenja starijeg OSa....

-ili XP s integriranim driverom (nLite...)

ihush sub 19.9.2009 10:49
Zerrb kaže...

Znaci trebao bi nac ili drugu verziju biosa ili taj SATA driver za windows xp?

-da (ako u BIOSu ne postoji opcija..) ali BIOS možeš nabaviti jedino od proizvođača...

-SATA driver imaš i na CDu od MBO, trebaš ''DOS'' 'BOOT'' ili ''F6'' driver (razni nazivi za istu stvar. Pošto notebook nema Floppy, moraš ga sleepstreamati na instalaciju, predpostavka da imaš drugi PC na kojem to možeš napraviti, instalaciju windowsa (CD), nLite (program za to) i spomenuti driver. U nLiteu odaberi TXT driver. Isti program za Vistu se zove vLite.

-Oba rješenja nisu baš za početnike...

Zerrb sub 19.9.2009 11:50
ihush kaže...
Zerrb kaže...

Znaci trebao bi nac ili drugu verziju biosa ili taj SATA driver za windows xp?

-da (ako u BIOSu ne postoji opcija..) ali BIOS možeš nabaviti jedino od proizvođača...

-SATA driver imaš i na CDu od MBO, trebaš ''DOS'' 'BOOT'' ili ''F6'' driver (razni nazivi za istu stvar. Pošto notebook nema Floppy, moraš ga sleepstreamati na instalaciju, predpostavka da imaš drugi PC na kojem to možeš napraviti, instalaciju windowsa (CD), nLite (program za to) i spomenuti driver. U nLiteu odaberi TXT driver. Isti program za Vistu se zove vLite.

-Oba rješenja nisu baš za početnike...

Ma znam kako s tim, samo sam ja radio sa nekim drugim programom (unattended cd creator ja mislim). Idem bas pogledat na CD-u, ako ne bude naso sam ovo na netu:

http://www.amilo-forum.de/download/file.php?id=2924&sid=b89fba88ced0ad0af3ba9882f4b15f9c