32 bit VS. 64 bit

64 bitni sustavi:
+:podrska za vecu kolicinu RAM-a,bolja komunikacija sa multi-core procesorima itd...
-:veći hardverski zahtjevi,manjak drivera,nema konkretnog napretka
2GB Crucial Balistix
19" ASUS LCD

Cijela rasprava ti starta pogrešno jer iznosiš netočne informacije. Kako da se onda objektivno raspravlja?

Moj razlog zašto da ne odem na 64bitne Windowse je taj, što Adobe nije proizveo CS3 paket koji podržava 64bitne Windowse... Dok se to ne promjeni ostajem na 32bitnoj Visti.

64 bitni sustavi:
+:podrska za vecu kolicinu RAM-a,bolja komunikacija sa multi-core procesorima itd...
-:veći hardverski zahtjevi,manjak drivera,nema konkretnog napretka
stand one bit of competition

Pretpostavljam da se na PC računala instalirava 32 bit-na verzija Viste, a na recimo Macove 32 bit-na.

Mene zanima koja je razlika između 32 bit-ne i 64 bit-ne verzije Windows Viste, tj. kako znati dali trebam na svoje računalo instalirati 32 bit-nu ili 64 bit-nu verziju Viste? Pretpostavljam da se na PC računala instalirava 32 bit-na verzija Viste, a na recimo Macove 32 bit-na. Je li to istina i kako znati da li je moje (ili bilo koje drugo računalo) 32 bit-no ili 64 bit-no?
Molim brz i lijep odgovor!

Cijela rasprava ti starta pogrešno jer iznosiš netočne informacije. Kako da se onda objektivno raspravlja?

Glavne prednosti korišćenja 64-bitnog OS-a su:
- mogu adresirati preko 4GB RAM-a i dodeliti pojedinačnoj aplikaciji preko 2GB (nebitno ako nemaš mnogo RAM-a);
- brži rad sa 64-bitnim brojevima (ali samo ako je i softver kompajliran za 64-bitni OS);
- brži rad zbog povećanog broja registara kod 64-bitnih procesora, koji se ne koriste kada radi u 32-bitnom modu (opet samo ako je i softver kompajliran za 64-bitni OS).
Mane:
- tu i tamo drajverska podrška (danas u najvećoj meri prevaziđen problem);
- veća glad za memorijom (memorijski pokazivači su 64-bitni, dakle duplo veći).

ma glavni problem 32 bitnih windowsa sta oni uopce ne mogu adresirati tih 4 GB rama. Ovisno o grafičkoj kartici koju imas tvoji 32 bitni windowsi mogu vidjeti i manje od 3 GB rama
OS ne može pristupiti memoriji grafičke kartice i PCI kartica, ali zog načina dodjele adresa ukupnoj računalnoj memoriji, 32 bitni Windowsi neće vidjeti rama onoliko koliko ti imas dodatne memorije ugrađene u računalo (što li u grafičkoj kartici, PCI kartici ili BIOS)

Koristim 64-bitni XP već dulje vrijeme, ali sve više mi se čini da je trud oko prelaska bio uzaludan... Za prosječnog korisnika gotovo da uopće nema razlike pri korištenju 64-bitnog OS-a, čak i napredniji najčešće ne mogu profitirati... Vrlo rijetki su slučajevi da nešto radi osjetno bolje, a na problem se naiđe svako malo. Stare USB uređaje, PCI modeme, tv i zvučne kartice uglavnom ne bude moguće upogoniti. Također i neke aplikacije ne budu htjele raditi, iako je, mora se priznati to danas već rijedak slučaj. Doduše nije sve to ukupno gledajući preloše i većina tih problema se na neki način može riješiti, ali tu dolazi do izražaja najveći razlog protiv - ISPLATIVOST.
Nema puno smisla uložiti veliku količinu vremena (i novaca) da se nađu driveri za uređaje koji mogu raditi, eventualno zamjene uređaji koji ne mogu raditi, nađu prilagođene verzije aplikacija, instalira OS i sve potrebne aplikacije, riješe još neki nepredvidivi problemi, kad su prednosti uglavnom neprimjetne, sitne i više teoretske. Prema mom mišljenju još uvijek je velikoj većini najbolje ne gnjaviti se s tih 64-bita.
S druge strane ako kupujete komp s 4 GB memorije ili više, koji bi služio uglavnom za igranje (znači neće biti starog hardware-a, puno aplikacija…), onda bi već bio donekle opravdan prelazak, pošto 32-bitni OS nije u stanju iskoristiti 4 ili više GB memorije.

biseru, otkrit ću ti novost: za igranje rijetko trebaš više od 2, a pogotovo 4GB RAM-a. Veće količine memorije trebaju neke sasvim druge aktivnosti...

Nema puno smisla uložiti veliku količinu vremena (i novaca) da se nađu driveri za uređaje koji mogu raditi, eventualno zamjene uređaji koji ne mogu raditi, nađu prilagođene verzije aplikacija, instalira OS i sve potrebne aplikacije, riješe još neki nepredvidivi problemi, kad su prednosti uglavnom neprimjetne, sitne i više teoretske. Prema mom mišljenju još uvijek je velikoj većini najbolje ne gnjaviti se s tih 64-bita.
S druge strane ako kupujete komp s 4 GB memorije ili više, koji bi služio uglavnom za igranje (znači neće biti starog hardware-a, puno aplikacija…), onda bi već bio donekle opravdan prelazak, pošto 32-bitni OS nije u stanju iskoristiti 4 ili više GB memorije.

Jasno mi je da današnje igre vrlo rijetko zahtijevaju više od 2GB RAM-a, ali kak bude vrijeme prolazilo, to bude se sve više mijenjalo… A i nije baš najbolji osjećaj kad znaš da ti veliki dio memorije stoji potpuno neiskorišten.
Paolo2612, napisao sam gore da se većini ne isplati prelazak, ali naravno postoje iznimke… Naveo sam samo jedan primjer gdje 64-bita ima smisla, a mogao bi se sastaviti podulji popis gdje bi sve bio isplativ prelazak… Ali uglavnom, rijetki su ti koji koriste te aplikacije u profesionalne svrhe, pa onda imaju određenu dobit od prijelaza na 64-bita, dok je slučaj korištenja skupocjenog stroja za igranje ipak puno češći.

Sad još pokušajmo se izjasniti tko koristi koji tip sustava!!!????

A je'l moguc prijelaz sa win xp 32 na 64 da ti ostanu stari fileovi ? Slicno kao sto vista napravi ako zelis sacuvat stare datoteke na windowsima xp ?

Ako misliš na upgrade, nije moguće, mora se napraviti reinstalacija.

Evo ja sam jucer presel na vistu 64bit!
Prvi dojmovi su i vise nego dobri, muce me samo neke stvari oko tv kartice jer mi ne radi daljinski!
Sto se tice tko je bolji, za sad mi se ovaj os pokazao kao uvjerljivo najbrzi.
Vista 32bit potrajala je na mom kompu oko 2, 3 dana!
Ova se za sad pokazuje mnogostruko brza u mom primjeru.
Tu je podrska za sva 4GB rama, puno iskoristavanje procesora, lijep izgled, brzina i sto je najvaznije, stabilnost!
Primjer je recimo Winrar- kad sam danas isel spajati dva parta u jedan (svaki 1 Dvd), trajalo je puno manje nego na xp-u!
Mozilla i sve drugo puno brze se otvara.
Za sad, za 64 bita imam samo pohvale.
Treba ipak pricekati da se napuni programa i svega po malo, da prode barem mjesec dana na internetu punom svakakvih opasnosti pa cemo vidjeti! Ipak je sad skoro friska instalacija!

Moj razlog zašto da ne odem na 64bitne Windowse je taj, što Adobe nije proizveo CS3 paket koji podržava 64bitne Windowse... Dok se to ne promjeni ostajem na 32bitnoj Visti.

Nema logicnog razloga za prijelaz na 64bit OS.Kad je bio prelaz sa 16 na 32 bitne svi smo presli.Sad je red na korisnicima da pocnu koristiti 64bitne sustave i onda ce manjufekčreri počet ispravljat bagove
8600GT512Mb
2GB Crucial Balistix
19" ASUS LCD

Najveća prednost je to da ima podršku za više RAM-a...

Osnovni problem sa 64bitnim Windowsima je u ograničenom softveru i drajverima. No, to nije problem onima koji u svom radu zahtjevaju 64bita i orjentirani su na aplikacije koje su razvijane baš za takav operativni sustav. Dakle, neusporedivo.

Evo ja sada sebi bas nabavljam widnows vistu na kojoj cu imat opciju hocu li 32 bitne ili 64 bitne (ultimate verzija).E sada posto sam ajdemo reci gejmer(imam amd phenoma)i da ne otvaram novu temu samo bi molio preporuku koji os da instaliram 32 bitni ili 64 bitni.
Da li ce procesor jednako radit na 32 bitnima i 64 bitnim?
Sapphire Hd3870 Toxic 512mb ddr4|
2 x 1gb kingmax 800mhz dc|
gigabyte GA-MA770-ds3|
hdd wd 320gb|
psu xilence 500w

Osnovni problem sa 64bitnim Windowsima je u ograničenom softveru i drajverima. No, to nije problem onima koji u svom radu zahtjevaju 64bita i orjentirani su na aplikacije koje su razvijane baš za takav operativni sustav. Dakle, neusporedivo.
Nema logicnog razloga za prijelaz na 64bit OS.Kad je bio prelaz sa 16 na 32 bitne svi smo presli.Sad je red na korisnicima da pocnu koristiti 64bitne sustave i onda ce manjufekčreri počet ispravljat bagove

Osnovni problem sa 64bitnim Windowsima je u ograničenom softveru i drajverima.

Pa zato nema veze. Bolje je imat 64bitne widnowse kad na njima mozes pokrenut sav 32-bitni software bez problema. Ja imam home premium 64bitni i vrtim sve bez problema kad se instaliraju widnowsi u pojavi se Program files (x86) i obican program files di se instalira 64bitni software

Pa zato nema veze. Bolje je imat 64bitne widnowse kad na njima mozes pokrenut sav 32-bitni software bez problema. Ja imam home premium 64bitni i vrtim sve bez problema kad se instaliraju widnowsi u pojavi se Program files (x86) i obican program files di se instalira 64bitni software

Sad se više isplati imati 32 bit win zbog ovog SP3 koji je izišao.... Za 64bit win još neće neko duže vrijeme izići kako sam vidio na netu
Evo budući da znamo da je Windows postigao mnogo u prošlosti prelaskom sa 16 bit-ni na 32bit-ne sustave! 32 bit-ni su bili brži i efikasniji .... itd.!
Pa probajmo svi iznjeti razloge ZA i PROTIV jedne od ovih opcija? 32bit VS. 64bit??? Svi komentari su dobrodošli!!!