Vijesti by forumaši
Firefox 14 Aurora

A vidi Speed Dial sa Opere...
Neću spammati, inače koristim Operu, ali to je samo stvar navike jer smatram da su Chrome, Firefox i Opera podjednaki manje-više. Opera ima veliku prednost radi tog Speed Diala (kojeg sad očito ima i FF), ostali isto imaju svoje prednosti i mane, ali kako sam naviknut na Operu, ostajem...
A o jeziku članka ne bih.

dobro je da svaki dan ne izlazi neki novi preglednik ili dodatak za njega...

zanimljivo mi je ovo sa adresnom trakom, nadam se da neće biti neki fail, a ne da mi se sada instalirati auroru samo zato da bih to isprobavao. Budem vidio na što ce sličiti kada se dovuče do bete...
Mozila (Mozilla) je izdala novu nadogradnju na Aurora kanalu.
Sigurnija pretraga na Guglu (Google)
Iako je bilo moguće koristiti sigurniju pretragu na Guglu ukoliko je to sam korisnik hteo, sada se tokom pretrage automatski koristi šifrovana pretraga.
Sprečavanje obmana sa SSL sertifikatima i sličicama za sajtove
Mozila je promenila način na koji će se sličice sajtova prikazivati:
Pametna (super) adresna traka:
Pritiskom do pokretanja priključaka
Ova mogućnost Vam daje veću sigurnost i manju opterećenost procesora.
Kada je ova mogućnost omogućena, Fleš (Flash) priključak se neće automatski pokrenuti. Ako uzmemo u obzir da skoro svaki sajt ima sadržaje, banere i reklame koji su bazirani na Fleš priključku, oni Vam opterećuju procesor i time smanjuju performanse Vašeg pregledača.Sa Vašom kontrolom koji ćete priključak omogućiti na stranici, dobijate na performansama i ušteđenoj bateriji na laptopu.
Moguće je i odrediti za koji sajt želite da se priključak automatski pokrene.
Fajerfoks i u ovoj verziji koristi manje memorije, a „ispod haube“ ima raznih poboljšanja koje čine Fajerfoks još bržim i odzivnijim.
Za opširnije informacije o svim novim pobošljanjima ispod haube posetite sajt Mozile (članak na engleskom) .
Eksperimentalno
Isprobajte novi upravljač preuzimanja (download manager) koji je sada integrisan u Fajerfoks alatnoj traci, dok se inače prikazuje u odvojenom prozoru.
Ovaj novi upravljač preuzimanja je trenutno onemogućen u Fajerfoksu 14 zbog neophodnog dodatnog „doterivanja“ , pa bi trebao biti omogućen u Fajerfoksu 15.
Zainteresovani ste za Fajerfoks 14? Preuzmite ga sa Moziline (Mozilla) stranice.