ihush sub 1.6.2013 20:46

-filter/skretnica ide na antenu, u nju se spajaju antene (radio-tv, tv ima područja vhf-uhf.. tj ako imaš više antena svaka ide u svoj priključak), izlaz ide do TVa.

-kod ovog modela je (po izgledu) pojačalo u sobi, spojiš kod TVa i to je sve. Kod vanjskog bi morao dovuči struju.

-TV i radio se spaja na taj priključak (pojačalo) ili ako ga postaviš npr na tavanu, pa dalje postojećim kablovima, tj pojačalo može biti bilo gdje između TVa i antene (ali ga se u pravilu stavlja bliže antene tako da pojača što čišći signal, ovako već nakupi smetnje, ali je praktičniji).

Ddrt sub 1.6.2013 21:16

Ja imam model s pojačalom u kutiji za vanjsku montažu. Ako sam dobro razumio, koaksijalni kabel antene ide u ulaz pojačala, izlas pojačala ide u TV odnosno dvb-t receiver. No gdje se na pojačalu spaja napajanje/ispravljač i kojim kabelom ?

ihush ned 2.6.2013 10:43
Ddrt kaže...

..gdje se na pojačalu spaja napajanje/ispravljač i kojim kabelom ?

-sve se spaja antenskim 75ohm coax kablom. Struja se prenosi tim kablom do pojačala (zato oznake 12V-ili-24V).

-strujni kabel (kao na slici za unutarnji model već tu) se na vanjskom modelu obično spaja stezaljkom-šarafom, dvije žice s kojima ne možeš pogriješiti, tj na kutiji-pločici gdje spajaš antenski i strujni kabel, moraju postojati oznake, antena i područja (UHF-radio i sl) i struja. Na slici su antenski f-konektori dok je strujni kabel već spojen, isti sistem je na svim modelima, razlika je samo u tipu konektora koji se može koristiti (F ili stezaljka gdje ide goli kabel).

za skidanje izolacije s antenskog kabla, postoje pravila-sheme, cca 1cm skidaš više vanjske izolacije, dok srednji izolirani dio ostavljaš. vidi sliku (i desno ima još par slika...).

Potrebno je dobro napraviti taj spoj, kvalitetno izolirati, ne prerezati previše zica.. jer to treba raditi godinama bez smetnji. Može se i lemom osigurati...