Odjava HRT pristojbe!?

Pozdrav, mene zanima kako da odjavim TV pristojbu, pred skoro 2g iznenada mi se pojavio inkasator na vratima i okej, uhvatio sam se na njegovu priču da će mi oprostit kaznu ako platim zadnjih šest rata za pretplatu. Na njihovom webu pronalazim obrasce za odjavu, ali od tih svih razloga ja očito nemam niti jedan niti imam ikakav dokaz da sam npr prodao TV?
Ovo pitanje/pomoć je postavljeno osobama koje su uspjeli tako nešto napraviti. Hvala! :)
Ne trebas nikakav dokaz. Samo moras priloziti legalnu izjavu da vise nemas nijedan uredaj koji bi te ucinio obveznikom placanja, i tu si pred zakonom odgovoran za krsenje iste izjave. Ali ti naravno ne mogu i ne smiju nista dokazati, odnosno drugi put inkasatoru zatvaras vrata u facu.
A legalnu izjavu pretpostavljam da moram ovjeriti kod javnog bilježnika?
Nope, samo popunis njihov obrazac dostupan online. Ovako izgleda ili je bar izgledao kad sam ja to radio pred par godina.
Izgleda da su izmjenili obrazac, sada je ovakav > https://api.hrt.hr/media/1b/df/zahtjev-za-odjavu-obveze-placanja-mjesecne-pristojbe-fizicke-osobe-20241108122838.pdf

Također razmišljam o odjavi, ne znam kada sam zadnji puta išta gledao ili slušao od strane te uhljebske televizije.

Pozdrav, mene zanima kako da odjavim TV pristojbu, pred skoro 2g iznenada mi se pojavio inkasator na vratima i okej, uhvatio sam se na njegovu priču da će mi oprostit kaznu ako platim zadnjih šest rata za pretplatu. Na njihovom webu pronalazim obrasce za odjavu, ali od tih svih razloga ja očito nemam niti jedan niti imam ikakav dokaz da sam npr prodao TV?
Ovo pitanje/pomoć je postavljeno osobama koje su uspjeli tako nešto napraviti. Hvala! :)
Ne trebas nikakav dokaz. Samo moras priloziti legalnu izjavu da vise nemas nijedan uredaj koji bi te ucinio obveznikom placanja, i tu si pred zakonom odgovoran za krsenje iste izjave. Ali ti naravno ne mogu i ne smiju nista dokazati, odnosno drugi put inkasatoru zatvaras vrata u facu.
Nope, samo popunis njihov obrazac dostupan online. Ovako izgleda ili je bar izgledao kad sam ja to radio pred par godina.
Izgleda da su izmjenili obrazac, sada je ovakav > https://api.hrt.hr/media/1b/df/zahtjev-za-odjavu-obveze-placanja-mjesecne-pristojbe-fizicke-osobe-20241108122838.pdf
Mogu unutar obrasca sve zaokružiti kao NE u prvoj tablici da ništa ne posjedujem, ali što je s drugom tablicom?

Aha da, malo su izgleda zakomplicirali.
Onda napises da si ga prodao, pise da ti treba Izjava o prodaji - tvoja. Pa samo napises na list papira da si prodao i to je to :)

Aha da, malo su izgleda zakomplicirali.
Onda napises da si ga prodao, pise da ti treba Izjava o prodaji - tvoja. Pa samo napises na list papira da si prodao i to je to :)
Nekak mi to prebanalno djeluje, oni su državni aparat i pretpostavljam da traže za svaki vrag nekakav i dokaz, zato su sve i naveli :) Možda se netko javi tko je u skorije vrijeme uspješno odjavio pretplatu bez pravog razloga

dokaz o prodaji? posalji chat s frendom kak on kupuje tv i cijenkate se oko cijene i eto dokaza :D

Odem na njuškalo nađem prodani oglas tv-a i prioložim im screenshoot, ispod se potpišem.

Odem na njuškalo nađem prodani oglas tv-a i prioložim im screenshoot, ispod se potpišem.
Možeš i tako možda, tko zna. Treba probati.

dokaz o prodaji? posalji chat s frendom kak on kupuje tv i cijenkate se oko cijene i eto dokaza :D
Još ce i trazit njegov OIB, ime, prezime i ostalo :)

Nece i nemaju pravo to traziti... precjenjujes ih :)

Svašta nemaju pravo, tak dugo dok ne potpišeš da im daješ pravo.

Možda je na kraju i najbolje rješenje:
1. Kupiti stari TV
2. Odnijeti u firmu koja će ga zbrinut
3. Tražit potvrdu

1. Kupiti stari TV
3. Tražit potvrdu
Ali imaš opet uređaj za emitiranje njihovog tv ili radio signala.
Mobitel, laptop, radio u autu... TV je zapravo najmanji problem.

1. Kupiti stari TV
3. Tražit potvrdu
Ali imaš opet uređaj za emitiranje njihovog tv ili radio signala.
Mobitel, laptop, radio u autu... TV je zapravo najmanji problem.
Trebao bih sve po redu onda s liste odjaviti? :)

Stari tv predaš tvrtki koja preuzima elektronički otpad, za isti dobijes potvrdu koju prilozis uz obrazac odjave.
nije nužno, televizor možeš prodat preko oglasa i onda nemaš nikakav pisani dokaz
zato se u obrascu za odjavu uz opciju prodaje navodi "Izjava o prodaji ili drugi dokaz"
a izjavu sam napišeš u wordu i doslovce napišeš - izjavljujem da sam prodao televizor taj i taj, u potpisu staviš sebe i dokument nazoveš izjava o prodaji, te ga priložiš uz obrazac
EDIT
nisam ni skužio da je kolega Minneyar već objasnio
'izjava o prodaji' se smatra dokazom dok god oni ne dokažu da je lažna, odnosno da nisi prodao televizor, a to se mogu hebat, a ne dokazat

Stari tv predaš tvrtki koja preuzima elektronički otpad, za isti dobijes potvrdu koju prilozis uz obrazac odjave.
nije nužno, televizor možeš prodat preko oglasa i onda nemaš nikakav pisani dokaz
zato se u obrascu za odjavu uz opciju prodaje navodi "Izjava o prodaji ili drugi dokaz"
a izjavu sam napišeš u wordu i doslovce napišeš - izjavljujem da sam prodao televizor taj i taj, u potpisu staviš sebe i dokument nazoveš izjava o prodaji, te ga priložiš uz obrazac
EDIT
nisam ni skužio da je kolega Minneyar već objasnio
'izjava o prodaji' se smatra dokazom dok god oni ne dokažu da je lažna, odnosno da nisi prodao televizor, a to se mogu hebat, a ne dokazat
Možda i probam tako nešto. Znate li možda nekoga da je tako nešto pokušao i da mu je prošlo? 😁

Roditelji već plaćaju godinama HRT. Kako odjaviti bez da bude nekih posljedica?
Naravno da imaju i TV i radio u autu i mobitele. Ali TV se godinama već ne gleda preko antene, samo IPTV. HRT se ne gleda uopće. Smiješno je da se ovo dopušta kod nas.
Ukratko, kako ih se riješiti?

Naravno da imaju i TV i radio u autu i mobitele. Ali TV se godinama već ne gleda preko antene, samo IPTV. HRT se ne gleda uopće. Smiješno je da se ovo dopušta kod nas.
Ukratko, kako ih se riješiti?
To se dopusta u svakoj EU drzavi - IMHO. Placam ga ja i u Irskoj, a ne pratim njihove kanale. Naplacuje pretplatu i BBC Englezima. Mislim da je tako i u Njemackoj, Austriji...
Posjedujes TV - placas pretplatu. I da udjes u spor ne znam kako mozes dokazati da ne gledas odredjeni program. A budimo iskreni, sigurno ti roditelji gledaju HRT.

Ne gledaju.
Na IPTV i VOD su već godinama.
Kako god, mogu li ih se riješiti nekako ili ne?
Inače, žive u mojem stanu, ako nešto pomaže.

1000 puta u ovoj temi dosad raspravljeno, a koraci se svode na ovo:
1. odjavi se pretplata (obrazac mozes pronaci na njihovoj stranici, ispunis, isprintas)
2. posaljes sa povratnicom na adresu HRT-a na Prisavlju
3. pricekas da dobijes potvrdu o primitku
To je to.
Inkasatori nisu ovlastene osobe, ovlasti su im u rangu jehovinih svjedoka. Ne otvaras im vrata, sa privatnog posjeda potjeras. Bez naloga nema nitko pravo pristupa na privatnom posjedu, a nalog HRT nece od suda dobiti nikad, pa ni tad
Mozda dodje "Obavijest o pokretanju prekrsajnog postupka". Ta obavijest je pravno gledano, vrlo dobro napisan pokusaj zastrasivanja - gdje malim slovima mozes pronaci tekst "placanjem prilozene uplatnice prihvacate placanje pretplate". Tu obavijest ignoriras i tu prica zavrsava. Tu i tamo se mozda pojave inkasatori - ponovis korak sa izbacivanjem i kraj price.
Pretplatu ne placam godinama, niti znam koga da to radi.
Oni bi meni trebali platiti da gledam ono sranje od programa.
Svi ovi koji guraju kontru ovih tvrdnji, zapravo su dio sistema i uhljebi. Ako ti sto nije jasno - javi se u privatne poruke.
Pozdrav!

1000 puta u ovoj temi dosad raspravljeno, a koraci se svode na ovo:
1. odjavi se pretplata (obrazac mozes pronaci na njihovoj stranici, ispunis, isprintas)
2. posaljes sa povratnicom na adresu HRT-a na Prisavlju
3. pricekas da dobijes potvrdu o primitku
To je to.
Inkasatori nisu ovlastene osobe, ovlasti su im u rangu jehovinih svjedoka. Ne otvaras im vrata, sa privatnog posjeda potjeras. Bez naloga nema nitko pravo pristupa na privatnom posjedu, a nalog HRT nece od suda dobiti nikad, pa ni tad
Mozda dodje "Obavijest o pokretanju prekrsajnog postupka". Ta obavijest je pravno gledano, vrlo dobro napisan pokusaj zastrasivanja - gdje malim slovima mozes pronaci tekst "placanjem prilozene uplatnice prihvacate placanje pretplate". Tu obavijest ignoriras i tu prica zavrsava. Tu i tamo se mozda pojave inkasatori - ponovis korak sa izbacivanjem i kraj price.
Pretplatu ne placam godinama, niti znam koga da to radi.
Oni bi meni trebali platiti da gledam ono sranje od programa.
Svi ovi koji guraju kontru ovih tvrdnji, zapravo su dio sistema i uhljebi. Ako ti sto nije jasno - javi se u privatne poruke.
Pozdrav!
-po 1001.. jer ponavljanje je majka mudrosti ? :)
-da, točno.. + napomena (važno) nikako pristajati na plaćanje nekog 'malog-simboličkog' računa na koji možda inkasator nagovara, jer tad se plaćanjem računa prihvaćaju uvjeti.. pa je juzer opet na početku priče.
-zakon.. je šupalj, trul, neadekvatan.. i tako je već godinama-desetljećima, pri čemu bi hrt kao javni servis trebao dati prijedlog novog zakona u sabor.. no ne daje, jer ni sami nemaju ideju kako to sve pravno uokviriti dok im sud i ustav ne daju nadnaravne ovlasti kao pretres-upad i sl. .. (kao ni zetovcima, dok su pauk-službe umjesto kazne prešli na naplatu dnevne karte pa to nije protuzakonito..).
-problemi u pravu postoje, kako inkasator može utvrditi činjenično stanje ako nema ovlasti ući u stan.. odnosno, posjedovanje bilo kojeg uređaja kao mobitel ili autoradija je opet osnova za plaćanje, ali i tu sud-zakon imaju problem jer hrt nema nikakvu pravnu osonovu provjeravati ima li osoba mobitel-auto.. itd..
-iz takvih problema-razloga se upravo ni ne donosi novi zakon, koji bi teoretski bio bolji, primjenjiv.. inercijom se gura stari-postojeći mada je pravno stanje nikakvo, tj postoji procedura odjave i to je to.. a o osobi ovisi koliko će biti 'čvrsta' u provedbi ili se 'prestraši' pa popusti.. jer s druge strane uvjek postoji mogućnost npr ovršne naplate, što može ovisiti o trenutnoj političkoj volji, izborima, gradskim vlastima.. svačemu, pa sutra ne mora biti kao jučer-danas.. a dok mali čovjek izbori pravo, čak kad mu ga daje ustav i sudske presude, to traje, traži resurse, živce i novac.. pa većina tad popusti.
-s druge strane, zakonske-poštene.. 'poštene', svi koji imaju obvezu plaćanja po nekoj osnovi bi morali plaćati sve za što imaju obvezu, uklučujući i rtv pristojbu.
-kod nas, osnova je kućanstvo i članovi-ukućani su uključeni u pretplatu, 'pokriveni', neovisno imaju li tv, mobitel, auto, sve dok je to jedno kućanstvo, adresa, pošta, smeće, komunalije.. uključivo i vikendica.
-njemačka, za svaku kuću se plaća, zajedno s komunalnim računima na računu telekoma.. pa nema neplatiša .. jer tad nema ničeg, + nemaju viksu uračunatu..
-ostale zemlje nešto između-slično, kao i čitav sustav zampa, 197 država svijeta.. i brojači pjesama na radiju i sl. prema kojem ključu se dijele tantijemi svakom autoru-vlasniku koji se emitira, bilo gdje, globalno u tim državama svijeta, kao što se plaća zamp namet na medije i time pravo snimanja za osobne potrebe, kao i pravo slušanja radija-tv-a.. snimanja za osobne potrebe itd.. (sve osim javno-distribucije i sl.).
-tako da je to ekšli dobar način, čak jedini koji ima smisla i funkcionira.. globalno, ..
-to nema veze s time gleda li netko neki tv kanal-program, npt hrt1.. ne mora uopće gledati tv program, obveza je ista, ostaje... tj nije kriterij gledanje-slušanje-konzumiranje nego dostupnost i kućanstvo ili koji već način naplate. Svi kojima je dostupno, dok je digitalizacija-internetizacija medija sve izjednačila i napravila globalnim, pa razlike više nema kao za stare zemaljske tv antene ili satelitske.. više antena nije kriterij, nije ni tv-prijemnik-ekran.. tj svaki uređaj koji može primiti-prikazati je danas uređaj koji ispunjava taj uvjet a to je npr mobitel ili autoradio.. i za auto imamo registraciju u kojoj je i taj tehnički podatak naveden pa je kao dokument valjan-dokaziv i pravno dobra osnova, no eto dok se zakon ne napravi .. a kako hrt ne pokazuje ni naznake da to želi riješiti tad ni neće u skorije vrijeme, pa tko može nek odjavi, mada bi većina koja ne plaća po pravilima trebala-morala plaćati, jer je to jedna od poreznih-parafiskalnih stavki koja se ne naziva porez nego pristojba, tj samo druga riječ, .. plaćamo parking, sladoled, porez.. pa tako plaćamo i rtv pristojbu, moramo, .. ili ne.
-potražiti formular, ispuniti, odjaviti.. procedura je vrlo jednostavna. .. samo je treba izgurati do kraja, ili plaćati bez njurganja kao ostatak populacije, pogotovo s razlogom 'ne gledam'.. jer to nije razlog oslobađanja od obveze, važna je mogućnost a ne gledanje.