Iban & vat broj

IBAN je International Bank Account Number - traži ga u svojoj banci ili si pogledaj na Internet bankarstvu, to je u biti tvoj broj računa ali za upotrebu u međunarodnom prometu.
VAT number bi bio porezni broj za PDV (VAT=Value Added Tax). Naš ekvivalent toga je OIB.
Porez moraš plaćati za svaki dohodak koji ostvariš.

Znaci za VAT kucam OIB? A za IBAN broj kartice' I kada ako meni frend posalje 12 HRK, koliko moram platiti porez? I jel se to sami skine ili sta?
Koliko znam OneBip uzima 50% poslanog novca zbog poreza

Da, stavi OIB za VAT no. Iako, ako je račun na fizičku osobu a ne na firmu, ne vidim zašto bi im trebao.
IBAN nije broj kartice nego poseban broj oblika HR402360001101234567.
Mislim da ti neće nitko ništa za 12 kn... porez na dohodak morao bi prijaviti u godišnjoj poreznoj prijavi i predati Poreznoj upravi na kraju godine.
OneBip, mislim, kao ni PayPal neće ti uzimati nikakav porez. Ali to nek ti savjetuje netko tko se time služio, ja nisam pa se ne bi štel mešat.

Sta je onda ovo ?
- SWIFT/BIC
I tamo pise da stavim Bank city, da to stavim gdje je sjediste banke, ili u kojem sam ja gradu?
I sta da stavim ovjde?
Address(personal)
Hvala unaprijed.

E sad...
SWIFT isto trebaš dobiti od svoje banke. I stavljaš grad gdje je sjedište banke i pod personal svoju adresu.

Jel pod IBAN ide broj kartice? Meni na Wiki pise nesto AAAABBBB tako nekako

Jel netko zna mozda, hitno mi je potrebna pomoc

Ne, IBAN nije broj kartice nego broj računa. Kako je gore i napisano, sastoji se od oznake zemlje (HR), kontrolnog broja od 2 znamenke a ostatak je u Hrvatskoj vodeći broj banke (npr. 2340009 za PBZ + broj računa). IBAN nekad piše na kartici računa a nekad ne. Možeš provjeriti u poslovnici ili u internet bankarstvu, tamo bi trebao biti i taj podatak. SWIFT je međunarodni kod banke, npr. za Zagrebačku banku ZABAHR2X. Za tvoju banku pitaj, guglaj.

Ne, IBAN nije broj kartice nego broj računa. Kako je gore i napisano, sastoji se od oznake zemlje (HR), kontrolnog broja od 2 znamenke a ostatak je u Hrvatskoj vodeći broj banke (npr. 2340009 za PBZ + broj računa). IBAN nekad piše na kartici računa a nekad ne. Možeš provjeriti u poslovnici ili u internet bankarstvu, tamo bi trebao biti i taj podatak. SWIFT je međunarodni kod banke, npr. za Zagrebačku banku ZABAHR2X. Za tvoju banku pitaj, guglaj.
Koliko sam ja mogao vidjeti imaju SWIFT većina na svojim stranicama
http://www.pbz.hr/Default.aspx?art=3917&sec=16#devizni2
http://www.rba.hr/my/bank/common/info.jsp?path=/info/sjediste_banke&language=HR
Samo treba malo googlati.
IBAN ti je broj računa, kako ti je čovjek lijepo opisao. Možeš ga naći na svakom internet bankarstvu ili otići u banku i neka ti ga ispišu.

IBAN NIJE broj racuna, kako mu je covjek lijepo opisao!!!

Nego kako bi ti preveo International Bank Account Number?
http://hr.wikipedia.org/wiki/IBAN

WTF, a što je onda IBAN? Iban je samo druga konstrukcija računa koja se koristi u međunarodnom prometu umjesto VBDI+Račun konstrukcije.

Wikipedia kaze:
Hrvatski IBAN sastoji se od 21 alfanumeričkog znaka i izgleda ovako:
HRcc AAAA AAAB BBBB BBBB B
gdje cc označuje kontrolni broj, slova A vodeći broj banke (7 znamenka), a slova B broj računa (10 znamenka).
U platnim dokumentima koji se dostavljaju elektroničkim putem hrvatski IBAN ne smije sadržavati prazna polja, dok pri unosu u platne naloge na papirnatom mediju svaka četiri znaka trebaju biti odijeljena jednim praznim poljem.
Dakle, ako IBAN u sebi sadrzi broj racuna, onda on sam ne moze opet biti broj racuna. OK?

Wikipedia kaze:
gdje cc označuje kontrolni broj, slova A vodeći broj banke (7 znamenka), a slova B broj računa (10 znamenka).
U platnim dokumentima koji se dostavljaju elektroničkim putem hrvatski IBAN ne smije sadržavati prazna polja, dok pri unosu u platne naloge na papirnatom mediju svaka četiri znaka trebaju biti odijeljena jednim praznim poljem.
Dakle, ako IBAN u sebi sadrzi broj racuna, onda on sam ne moze opet biti broj racuna. OK?
wat?
IBAN je standard za bankovne racune tak da ne nastane clusterfuck. Ne kuzim kak nemre bit broj racuna kada ocito to i je jedna od njegovih svrha.

Koje cjepidlacenje na semantici. Ponekad stvarno mislim da forumasi ovdje nemaju pametnijeg posla.

Wikipedia kaze:
Boldano potpuno netočno, ali nema veze.
3206001111 - broj računa (interni za identifikaciju unutar banke)
2340009-3206001111 - broj računa (za identifikaciju unutar bankarskih institucija neke države), ima dodan VBDI u ovom slučaju VBDI PBZ-a (svaka banka ima svoj VBDI)
HR0423400093206001111 - broj računa (za identifikaciju unutar bankarskih institucija cijelog svijeta), ima dodanu još i IBAN konstrukciju
Sve su to brojevi računa, jer se koriste za identifikaciju korisnika/klijenta banke, svaki od njih ima svoju namjenu i svi su jedinstveni za nekog klijenta.
Bok,
mene nesto zanima. Ja bi zelio napraviti OneBip Bank Account, tj, da mi netko moze uplatiti novac na karticu. Ja sam otisao na Bank Account, i tamo sve ispunio. Meni nije jasno na cega se odgosi IBAN i VAT broj? I jos me nesto zanima.
Jel ako ja imam registrirani Bank Account na OneBipu, jer moram placati neki porez ili slicno ?
Hvala unaprijed na pomoci.