Biznis - sukob interesa?

Ali evo jedan primjer: starci mog kuma imaju pilanu, i neki njihov dobar frend je tada radio u odjelu nabave za jedan njemački trgovački lanac. I kroz razgovor skuže da taj lanac kupuje čačkalice po daleko većoj cijeni od ove koju bi im ponudili ovi iz pilane. I taj frend probao u upravi progurati njihove čačkalice. I tako tog frenda pozove schwaba na raport i očita mu bukvicu u stilu da je to njemački lanac, da ga financira njemačka banka, pa da bu i čačkalice kupovali od njemačke tvrtke bez obzira na cijenu...
Mislim da to ipak ovisi od tvrtke do tvrtke. Evo primjer, LIDL je tu kod nas angažirao sve lokalne poljoprivrednike (OPG-ove) i lokalne firme, maksimalno podržavaju domaću RH proizvodnju.

Imam slično pitanje kao i kolega. Dakle radim u firmi koja se između ostalog bavi i web dizajnom odnosno izradom web stranica. U toj firmi ja ne radim taj dio posla, te sam na drugoj poziciji. Ako ja otvorim npr. j.d.o.o. i budem vlasnik te tvrtke, a pod djelatnostima stoji također izrada web stranica, da li se to također kosi sa zakonom. Znači ostao bih zaposlen u trenutnoj firmi, te bi bio direktor u svojoj, koja ne bi imala zaposlene. Ako ne bi moglo na taj način, da li bi direktor mogao biti npr. netko iz obitelji, a da ja odradim taj posao sastrane. Naravno to bi sve radio van radnog vremena. Tnx!

Ovo pitanje je deplasirano kada se zna da je većina poznatijih software firmi kod nas nastala tako da su preoteli poslove svom poslodavcu. U stilu znate ja bi vam to mogao jeftinije i tako to krene. Dakle u ovom poslu uglavnom nema morala ni sa jedne strane. Oni moralniji koji nađu isto takvu drugu stranu mogu biti sretni kao da su pogodili jackpot. A ima ih.
@mzopg
Kapitalizam već u svom imenu daje do znanja svoju cjelokupnu filozofiju. Koliko je u njemu zakonitosti ponude i potražnje, a koliko je to sve dirigirano, to mi mali smrtnici možemo samo nagađati.
Ali evo jedan primjer: starci mog kuma imaju pilanu, i neki njihov dobar frend je tada radio u odjelu nabave za jedan njemački trgovački lanac. I kroz razgovor skuže da taj lanac kupuje čačkalice po daleko većoj cijeni od ove koju bi im ponudili ovi iz pilane. I taj frend probao u upravi progurati njihove čačkalice. I tako tog frenda pozove schwaba na raport i očita mu bukvicu u stilu da je to njemački lanac, da ga financira njemačka banka, pa da bu i čačkalice kupovali od njemačke tvrtke bez obzira na cijenu...
Jedan kraći period, nakon umirovljenja, sam radio u inozemstvu, i to u tvrtkama koje su pojam kapitalizma, i metode kojima oni utiru put za svoje proizvode veze nemaju sa pravilima ponude i potražnje.
Glede tvrdnje da je čovjek spreman više trpiti što je siromašniji: da, ali do jedne granice, a tad postaje jako opasan kada više nema kaj izgubiti.
Već je ljudski rod prolazio razne faze društvenih uređenja, industrijske revolucije, evo nas i u svemiru, pa vjerojatno bumo našli odgovore na krize...
☺️