Stanovanje

Stan se vodi kao poslovni prostor

HCMAA uto 1.4.2025 10:53

ima u oglasniku stan koji se vodi kao poslovni prostor...osim nemogućnosti dizanja stambenog kredita jel postoje još kakva ograničenja ako netko od kolega zna da me savjetuje...HVALA

mar123 uto 1.4.2025 14:52
Darko150 kaže...
I po sadašnjim zakonima se ne može prenamijeniti u stan. Skupe režije---

a sto ako je prvo bio stan, pa prenamijenjen u poslovni prostor?

kule uto 1.4.2025 16:01

Evo, da ja objasnim svoju situaciju: dakle, kupio sam stan koji se vodi pod "poslovni prostor" prije godinu i pol i to novogradnja. Imam urednu prijavu boravišta, a što se tiče razlike u režijama, sve je isto kao i kod stambenog prosotora, jedina je razlika u tome što je struja malo skuplja. Jedini problem koji je ostao je prenamjena prostora iz poslovnog u stambeni: praksa je bila da odeš u HEP te predaš zahtjev za promjenu kategorije te priložiš uprobanu/građevinsku dozvolu. Nakon toga javi ti se netko od djeltanika HEP-a, pogledaju da je to zaista stambeni prostor i dobije se promjena kategorije. Tako sam i napravio pa sam dobio njihovu odbijenicu (imam negdje njihov dopis). To je bio novitet za koji nije ni znala agencija koja mi je prodala stan. Zato smo slali dopise HERI da se pritisne HEP kako bi promjenili kategoriju (napisano je kako imam uredno prijavljeno prebivalište i plaćam sve komunalije i da to nema smisla da se vodi kao poslovni prostor). Slali smo to čak četiri puta,pismeno i na mail, do danas nismo dobili nikakv odgovor. Ako ima tu netko da je imao sličnu situaciju, neka mi se javi.   Živim u Požegi, ne znam da li to ovisi od grada do grada. Dakle, nemam samo ja taj problem, već čitav grad.