Stanovanje

Klima uređaj - pitanje

gocc01 čet 12.6.2025 13:29

Unutarnja jedinica mi desno iznad vrata od lođe a htio bih i nju rashladiti. Kemijao sam sa nekim alu vrećama da preusmjerim dio hladnog zraka tamo ali je nakaradno. 

Ako kupim jedan stupni ventilator, di bi ga bilo najbolje pozicionirati? 

Na lođu da puše topli zrak u dnevni ili da iz dnevnog puše na lođu? 

To je dosta velika zatvorena lođa, PVC stolarija al nema nikakve vanjske ni unutarnje izolacije, betonski zid debljine 6cm. 

plavi08 čet 12.6.2025 14:37

S obzirom da nema izolacije ja bi stavio da iz dnevnog puše u lođu kad si tamo (ventilator nisko, možda čak i pdoni da puše u tvom smjeru kad si tamo). Realno lođu nikad nećeš rashladiti i to je čisti gubitak kad nema izolacije.

Da je ok izolacija onda bih samo u lođu postavio ventilator obrnuto.

ja-on ned 15.6.2025 15:39

Mitsubishi Electric Standard Eco Inverter 3.5 kW - MSZ-HR35VF/MUZ-HR35VF uzeo 2 komada, 950 EUR svaki sa montažom u roku 3 dana. Vidim da su Made in Turkey, to valjda normalno, japanca je nemoguće dobiti original?

Novice ned 15.6.2025 19:45
ja-on kaže...

Mitsubishi Electric Standard Eco Inverter 3.5 kW - MSZ-HR35VF/MUZ-HR35VF uzeo 2 komada, 950 EUR svaki sa montažom u roku 3 dana. Vidim da su Made in Turkey, to valjda normalno, japanca je nemoguće dobiti original?

Pretpostavljam da su japanci original u višljim klasama?

sirka666 uto 17.6.2025 22:06
Novice kaže...
ja-on kaže...

Pretpostavljam da su japanci original u višljim klasama?

Daikin ima tvornice po europi - to znam iz prve ruke, stim da im je skladište rezervnih djelova u austriji a postoji i podružnica Daikin hrvatska tako da je sve dostupno kroz 2-3 radna dana u slučaju kvara.

Adoon pet 20.6.2025 10:52

Zna li netko postoji li funkcionalno rješenje za udaljeno paljenje klime preko wifi mreže za starije klime? Doslovno mi treba samo da je mogu upaliti i ugasiti preko mobitela. Gledao sam prije par godina ali nije bilo ništa slično na tržištu. Klima je Mitsubishi ako nešto znači.

gast0n pet 20.6.2025 11:37
Adoon kaže...
Zna li netko postoji li funkcionalno rješenje za udaljeno paljenje klime preko wifi mreže za starije klime? Doslovno mi treba samo da je mogu upaliti i ugasiti preko mobitela. Gledao sam prije par godina ali nije bilo ništa slično na tržištu. Klima je Mitsubishi ako nešto znači.

Nešto ovakvo pametne utičnice

Pero Dinamit pet 20.6.2025 11:57
om-prat kaže...
https://a.aliexpress.com/_ExCVFGK

Ovakih rješenja imas koliko zelis, a bilo ih je i prije par godina....

Ja imam nešto ovako, pisao sam već tu na temi i stavljao link na aliexpress što sam uzeo. Skroz sam zadovoljan, preko moba palim-gasim, namještam brzinu i temperaturu po potrebi. Super mi je kada odemo negdje pa se vraćamo, samo upalim klimu da me dočeka rashlađeni stan.

gast0n kaže...

Nešto ovakvo pametne utičnice

Ovo je okej ako mu je klima na utičnici, ali ako ju nema, tj direktno je na žici u zidu spojeno, onda je ovaj prvi izbor bolji.

Adoon pet 20.6.2025 22:37

Klima je na utičnici i probao sam preko ove pametne utičnice, ali ne upali mi klimu kad se uključi pametna utičnica nego samo dobije napon i ostane ugašena? Nema razlike da li je klima bila upaljena ili ugašena prije isključivanja na pametnoj utičnici. Doduše, probao sam samo sa Tapo utičnicom, imam i neku Xiaomijevu, mogu probati i sa njom. Ako ne, naručit ću ovo sa Alija. Hvala na informacijama.

ivan dragi sub 21.6.2025 21:48
Adoon kaže...

https://www.klimakoncept.hr/hr/oprema-mitsubishi_electric_wifi_adapter_mac_587if_e-wifi_adapter_za_upravljanje_klima_uredajem_s_udaljene_lokacije/597/61

Ima po yt "uradi sam" tutoriali, par šarafa, cca 15-20 min za instalaciju. Provjeri model klime prije kupovine, možda ti odgovara.

A inače, neznam zašto bježite od maxona? Za ispod 500€, još radi preko wifija bez greške, aplikacija je top, od rasporeda do neznam čega..

Imam mitsubishi kirigamine zen u dnevnom, tada kad sam je stavljao bila je hvaljena i nema tko mi nije pjevao hvalospjeve, sve ok s njom ali kako sam maxona stavio u ured i u "vešeraj", bome sad mećem i trećeg u hodnik. I da, u istoj aplikaciji upravljate svim maxonima pa eto..

https://www.termol.hr/maxon-klima-fresh-plus-wifi-mx-12hc009-3-5-3-8-kw.aspx

https://www.klimakoncept.hr/hr/klima_uredaji-maxon_klima_uredaj_mx_12hc013i-fresh_wi_fi_inverter__komplet_sjajna_bijela_zidna_unutarnja_i_vanjska_jedinica/2108/188

roby27 uto 24.6.2025 06:17
kiwi_91 kaže...

Evo nekoliko dobrih ponuda za kvalitetnije klime (A+++):

Hitachi Airhome 600 3,5 kW (SEER: 8,5; SCOP: 4,9) - 743 €

LG ArtCool AI Air Mirror 3,5 kW (SEER: 9,5; SCOP: 5,1) - 1.016 € (uz plaćanje Mastercardom u aplikaciji do 22.5. ili iskorištenja svih kupona)

Panasonic Etherea 3,5 kW (SEER: 9,5; SCOP: 5,2) - 1.145 €

Toshiba Super Daisekai 9 3,5 kW (SEER: 9,5; SCOP: 5,1) - 1.225 €

trazi se inžinjerska klima sa pravom vanjskom jedinicom 

https://www.forum.hr/showpost.php?p=108723381&postcount=6247

thinkpad jučer 12:57
plavi08 kaže...

Nema se tu kaj osjetiti ako je oprano kak spada.

Jesu privjereni odvodni kanali. Obično se miris osjeti ako ti ostaje kondenzat u kadici pa se naprave gljivice.

Ne sjećam se, moguće je da nisu. To je bio osnovni servis za 40€ gdje je majstor skinuo neke djelove i oprao ih u kadi, pa je našpricao tonu otrova(spreja) u klimu i složio ju, reko je da ostavimo vrata otvorena neko vrijeme dok radi da otrov izađe. 

Sad ne znam što je najpametnije učiniti, pozvao sam isti servis, kažu 50€ je godišnji servis, poskupilo jel, ali ako čišćenje kanala i kadice ne spada u to šta imam od toga? Pitao sam njihovu centralu na telefon o odvodnim kanalima, pa nemaju pojma. 

Našo sam neki drugi servis, lukavsystemi nešto, kaže 89€ je dubinsko čišćenje i kaže da koriste vreću za odvod tekučine, što mi se čini pametnije od onog otvaranja vrata da otrov ode. Je li 89€ normalna cijena? Ili mi se više isplati sam kupiti alate i svake godine besplatno dubinski čistiti? Ne znam zašto je to tolko skupo.

PzKpfw jučer 13:53

Nemojte držati ništa teško na vanjskoj jedinici od klime. Zaština plastika za propler od vanjske jedinice udbi se prema unutra, pa propler počinje lupati o istu....

Na vanjskoj jedinici ne smije biti ništa teško.

ivaninho jučer 14:03

Kakvi su Mitsubishi klime u cjenovnom rangu od 600-800 EUR za 3,5 kW u odnosu na druge proivođače? Za dvije sobe je li mi bolje multi split, kako da su vanjske multi split jedinice drastično bolje u odnosu na mono...puno hvala na odgovorima