Klima uređaj - pitanje

DAIKIN FTXF42F/RXF42F
Načelno u Dalmaciji te ne mora previše brinuti marka jer je to najproblematičnije za grijanje u teškim uvjetima.Većina dobro hlade.
Top brandovi tipa Mitsu, Daikin imaju naravno svojih prednosti. Al ak si na problematičnom području gledao bih i koju mrežu servisa imaš oko sebe.

Pozdrav ekipa,
Uzeo bi klimu za kuću. Jel ima neka firma koja se nalazi u Rijeci , a da je pouzdana? Znam da se tu ne smije reklamirat, pa mi slobodno pošaljite privatnu poruku. Bile bi dvije unutarnje jedinice i jedna vanjska.
Unaprijed hvala

DAIKIN FTXF42F/RXF42F
Načelno u Dalmaciji te ne mora previše brinuti marka jer je to najproblematičnije za grijanje u teškim uvjetima.Većina dobro hlade.
Top brandovi tipa Mitsu, Daikin imaju naravno svojih prednosti. Al ak si na problematičnom području gledao bih i koju mrežu servisa imaš oko sebe.
Hvala na savjetima!

Pozdrav svima..
Kupio bi klimu prvenstveno za hlađenje i u prijelaznim razdobljima za grijanje..
Stan mi je 50m2 i klima bi bila smjestena u dnevnom gdje bi puhala dalje po prostorijama..
Da li mi je dovoljna od 3.5kw ili moram od 5kw?
Gledam ovu klimu Hisense CF50XS1FG/W, mogu je kupiti u pola cijene. No strah me da ne kupim macka u vreći..

@titanx bila bi dovoljna 3,5kw ali će se mučiti i moguće brže crknuti ako će raditi non stop.
Za grijanje klimu obavezno uzimaj one što su predviđene za grijanje zato što klime koje su predviđene za grijanje imaju grijače u vanjskim jedinicama pa se klima ne pati dodatno kao kod običnih klima koje nemaju vanjske grijače pa moraju ugasiti unutarnje grijanje da bi grijale vanjsku jedinicu ako temperatura ode ispod nule vani.
Gledaj na što veći SCOP broj, to je jako bitno (svaka klima ima oznake za grijanje i hlađenje ono a+, A+++,... ili samo A). Recimo SCOP broj se tiče grijanja , recimo broj 4,5 to je A++ za grijanje, a to znači da za 1kw potrošene struje klima grije jačinom od 4,5kw, i tako manje struje troši od recimo neke koja ima samo A i troši 1KW struje da napravi 3KW topline.
A SEER je oznaka za hlađenje, isto tako se računa , ako je SEER 8,5 to znači da za 1KW potrošene struje ohladi prostor za 8,5KW.
Znači što veća ta dva broja (SCOP i SEER) to je bolja ušteda i jača i kvalitetnija klima ali i skuplja. Pa idi što više i koliko ti budžet dozvoli.
Uglavno dugoročno će ti se isplatiti.

Ako već ideš na Kineza savjetujem ovu vivax za grijanje , dobiješ najviše za najmanje novca ali uzmi od 5kw
https://www.nabava.net/klima-uredaji/vivax-r-design-acp-12ch35aeri-klima-uredaj-cijena-inverter-ionizator-r32-153034391

Struka veli..1kW=10m^2. Koliko radijatora, toliko i klima uređaja. Nije toliko stvar kvadrature, nego pregradni zidovi između soba.

Znači, strašno nešto...
Grijači u vanjskoj jedinici služe samo da se ne nakupi veća količina leda koji se stvara na većim i dugotrajnim temp. minusima kod svakog defrosta. Defrost ima svaka klima i to je "ono kada unutarnja jedinica prestane grijati" na par min. Tada se događa reverzibilni proces koji služi za odleđivanje vanjske jedinice.
Pošto će se klima koristiti samo za dogrijavanje u prijelaznom razdoblju totalno mu je nepotrebna ta stavka (grijač), a koju pretežito imaju skuplje klime i koje se koriste npr. u kontinentalnom dijelu gdje se (u današnje vrijeme) može pojaviti minus na par dana.
Što se tiče kvadrature i količine kW, ta "struka" je jako loša, jer najviše sve ovisi o položaju stambenog objekta, vrsti stambenog objekta, izolaciji, vrsti stolarije i kvadraturi (prije kubikaži koja se grije).
Ukoliko misliš grijati dodatno prostore koji su u spoju s nekim hodnikom i prostorijom di je klima, to ćeš podosta teško napraviti. Govorim ti iz vlastitog iskustva, i što se tiče hlađenja a posebno grijanja.

Istina sve ali što se tiče grijača vanjske jedine , nije toliko bitno da će biti vani minus nego je to je glavni znak da je klima predviđena za grijanje čim ima grijače vanjske jedinice. Čim ima vanjske grijače ima i veći SCOP ( a to je bolje grijenje i manja potrošnja i jači kompresor). Za razliku od neke obične klime koja nema vanjske grijače. Eto zato gledajte koja ima vanjske grijače ako mislite se grijati i na jadrana.

Nemoj covjeka dovoditi u zabludu jer pises neistine, posebno sto se tice SCOP vrijednosti koja nema apsolutno nikakve veze sa vanjskim grijacima.
Jedna Daikin Perfera ima puno bolji kompresor, elektroniku, modulaciju i guta debelo manje uz veci SCOP, i radit ce bolje i pod minusom bez vanjskih grijaca nego bilo koja Midea s dva grijaca (to ti dajem samo jedan banalni primjer).

Jedna daikin klima koja je predvidena za grijanje kosta cca 3puta vise od midea
Ispod 1000 eura nema daikin klime koja je i za grijanje...ove ulazne daikin klime s tim se nebus nagrijao na -15
Ako kupujes klimu zbog primarnog grijanja onda kupujes klime koje su predviđene za grijanje

Ispod 1000 eura nema daikin klime koja je i za grijanje...ove ulazne daikin klime s tim se nebus nagrijao na -15
Ako kupujes klimu zbog primarnog grijanja onda kupujes klime koje su predviđene za grijanje
Kao što sam rekao, dao sam banalni primjer nevezano za cijenu zbog upisa i tvrdnje da klima ima boji scoop radi grijača - što nije točno.
Ako baš želiš u detalje, da, ima Perfera "obična" i "namijenjena za grijanje". Također, upit je bio za klimu koja bi samo grijala u prijelaznom razdoblju, što znači za vanjske temperature iznad 0°C i to će mu svaka odraditi bez problema.
Provjeri malo klime na eurovent-u; grafove, scoop-ove, i snage koje daju na ispuhu pa ćeš vidjeti o čemu pričam...

Ljudi, bok!
Vidim da Vivax ima nekoliko serija klima: M, Q i R+ design. Koja je od njih najbolja? Čuo sam da su i Korel (Midea) neki srednja klasa.
Trebao bih klimu od 5kw, a da je na jeftiniju stranu :D. Imate neku preporuku? Bila bi korištena samo za hlađenje. Wifi nije potreban, ali neće smetati ako ga ima.
Primarno sam gledao ove: Korel Hisense Vivax Q Vivax M Vivax R+ i Korel wifi.
Hvala!

A jesi našao primjer za usporedbu daikin perfera 3,5kw košta 2000 Euro , stvarno za usporedbu sa vivax koja košta 500 eura i koja je u rangu osobe koja je pitala za klimu za grijanje prijelaznog razdoblja 👏👏
Ne kažem da nije vrh ali brate mili 2000 eura za klimu , još što čovjeku treba jedinica od 5KW, koja košta 2500eura.
Ima li koja bez grijača i da ima SCOP 4,5 a da je cijenom blizu Kineza ?

@LLAMaboy gledaj obavezno koja ima najveći SEER koeficijent i ta najbolje hladi uz najmanju potrošnju. Znači najbolje da ima A+++ za hlađenje.

Ne kažem da nije vrh ali brate mili 2000 eura za klimu , još što čovjeku treba jedinica od 5KW, koja košta 2500eura.
Ima li koja bez grijača i da ima SCOP 4,5 a da je cijenom blizu Kineza ?
Dakle, pročitaj još jednom moj upis jer vidim da si preskočio onaj dio di sam napisao da dajem banalni primjer (nisam se uopće referirao na cijenu), jer ono što pišeš da će se "klima patiti ako nema vanjske grijače" uopće ti ne drži vodu.
Po tvojem bi svaka klima koji ima vanjski grijač bolje grijala nego ona bez što apsolutno nije točno, jer, kao što sam napisao, taj grijač služi samo da se ne nakuplja led u podnožju vanjske jedinice tj da se ne smrzava voda koja je nusprodukt procesa defrosta - taj koji ti je rekao drugačije te zavaljao i priča ti nebuloze.
Imaš ekipu koja si je sama napravila taj grijač, jer su na kontinentu te im se nakupljao led ukoliko je par dana temp. bila ispod nule, a SCOP im je ostao isti i klima grije s istom snagom.
A što se tiče preporuke, ja nisam ni jednom spomenuo da uzme Daikina ili bilo kojeg skupog Japanca. Dapače, i taj Hisense će mu odraditi posao u prijelaznom razdoblju, samo što će mu možda biti predimenzioniran pa će mu često dolaziti do paljenja i gašnja klime te će klima raditi (skoro) kao i stare on/off klime i inverter neće doći do izražaja.
Grijem/hladim dvije vikendice na klimu i stan u prijelaznom razdoblju, i vjeruj mi znam dobro što pričam jer u ta tri objekta imam tri različita ranga klima, od jefinijih kineza do Mitsubishija FT serije i vidim kako se koja ponaša u kakvim uvjetima, kako modulira, troši struju itd...

@odabrani jedan07 dobro čime si ti sada pomogao nekome tko bira klime, naveo si da će mu svaka odraditi posao, nemoj zezat!
Pa odradit će naravno ali će potrošiti više struje nego da kupi neku koja je dizajnirana za GRIJANJE.
Opet molim te daj primjer klime koja je odlična za grijanje i da nema vanjske grijače a da nije preskupi japanac (ne treba nama banalni primjer)?
Sve što si napisao si samo pobijao mene, a ja sam naveo da će se patiti klima od 3,5kW za njegovih 50m2, pogotovo će se zato patiti ako nema vanjske grijače ako temperatura padne na nulu ili ispod (kao što je pala ovih dana). Jesam što slagao?

R serija je optimizirana za grijanje i cak je a+++ u hladenju i a++ u grijanju.to ti je midea klima sa dva grijača u vanjskoj jedinici.narucio sam klimu prije 2tj.sljedeci tj dolazi.. takodjer imam mideu all easy pro isto optimizirano za grijanje.ovu cijelu sezonu se grijem na klimu.kod mene je velika vlaga i zna ic u defrost i zna biti neogodno pored nje jer ko da puse hladno iz nje...ima problem sa defrost kad je temp u plusu do 7 stupnjeva.ma da kazu da je to preheating i da je to normalno...usporedit mogu jedino sa klimom daikin koju sam imao...ono sta ti mogu rec između japanca i kineza je to da Japanac bolje balansira rad klime ,bolja komunikacija između vanjske i unutrašnje sto dolazi do tiseg i stedljivijeg rada.i ono najbitnije sta sam primjetio je to da na japancima neces cut zvukove pucketanja , vibracija i ostale zvukove plastike unutarnje jedinice kao na kinezima
Da ti nadodam jos nesto....ako je vani hladno minusi i vlaga kad ode u defrost (pricam za klime za grijacima) iz vanjske jedinice ne kaplje nego curi na sve strane.neznam di zivis al ako si u zgradi moglo bi bit neugodno sa stanarima ispod.....

Pa odradit će naravno ali će potrošiti više struje nego da kupi neku koja je dizajnirana za GRIJANJE.
Opet molim te daj primjer klime koja je odlična za grijanje i da nema vanjske grijače a da nije preskupi japanac (ne treba nama banalni primjer)?
Sve što si napisao si samo pobijao mene, a ja sam naveo da će se patiti klima od 3,5kW za njegovih 50m2, pogotovo će se zato patiti ako nema vanjske grijače ako temperatura padne na nulu ili ispod (kao što je pala ovih dana). Jesam što slagao?
Pobijao sam te jer pišeš nebuloze i širiš netočne informacije pa bih želio pomoći ljudima koji čitaju ovu temu da ih ne dovedeš u zabludu. Padaš na marketing umjesto da proučiš materiju. Rekao si opcenito da se klima pati ako nema vanjske grijace sto je netocno jer ponavljam ti grijaci sluze samo da se otopi led u tacni kod duzih minusa, nema apsolutno veze sa jacinom grijanja. Takodjer ukoliko je klima predimenzionirana radit ce kao i stara on-off jer nece moci tako fino modulirati, a tada ce fino gutati.

Da ti nadodam jos nesto....ako je vani hladno minusi i vlaga kad ode u defrost (pricam za klime za grijacima) iz vanjske jedinice ne kaplje nego curi na sve strane.neznam di zivis al ako si u zgradi moglo bi bit neugodno sa stanarima ispod.....
Svaka lijeva ko iz kabla u takvim uvjetima kada defrost otopi led sa izmjenjivaca na vanjskoj jedinici, samo u vecini slucajeva ekipa/majstori ne otvore sve otvore na dnu pa kod nekih curi malo slabije, a da ne pricam ako ostave onu lulicu i cijev nataknunna nju - to se zaledi u roku keks :D
Dapace, cak u nekim uputama to pise ukoliko ce se koristiti za grijanje da se povade svi cepovi kako bi voda lakse oticala i da se stvara sto manje leda na dnu ukoliko nisu ugradeni grijaci u tacne.
Ja na jednoj viksi koja je uz rijeku imam Haier Flexise i kad njih defrost odledi krene slap, samo kaj je problem sto se voda smrzne na podu ispod njih pa ko nezna ako prođe pored kuce moze se raspasti ko kruska :D
ps. Poznanik mi ima te Midea klime i kaze da s njima uspije grijati bez beda, samo racunaj da je njemu kuca novogradnja i ima izolaciju deblju nego ja cijeli zid na zgradi ;)

Nalazim se u stambenoj zgradi. Sredisnja hrvatska. Fasada, pvc stolarija. Okruzen stanovima. Klima bi bila smještena u boravku koji ima cca 20m2 i puhala bi po ostalim prostorijama direkt. Tog hisensa mogu kupiti za 300eu , inace je 690...klima bi bila prvenstveno za hladenje i eventualno za grijanje u jesen i proljeće..

@titanx ta hisense ne vrijedi tolike novce , to je trgovačka navlakuša. I sam sam nedavno birao klime od 3,5kw i kupio sam vivax design R+ ,koja je baš za grijanje A++ i hlađenje A+++ i cijena je oko 500 eura. A da ta hisense koja je neučinkovitija i nije za grijanje košta 150 eura više nema šanse da je to realna cijena. Više djeluje da je 300 eura njena prava cijena i da toliko vrijedi.
Moja ti je preporuka vivax r+ designe zato što sam kao i ti tražio što jeftinije a da je odlična za grijanje.
Za sada nema neke mane , super grije , ništa se ne čuje kao neko škripanje , kvrckanje, klima je jako tiha.

KOJU KLIMU ODABRATI?
Pozdrav svima, Planiram uzeti multi split klimu s dvije unutarnje jedinice (cca 2,5 kW + 3 kW) i tražim preporuku za marku koja je ekonomična, pouzdana i dugoročno kvalitetna (da se ne kvari često).
Budžet mi je oko 1400–1500 €.
Gledao sam ponudu na ovom linku: ikoma.hr - multi split klime
Zasad su mi zapeli za oko Bosch, Hyundai i Vaillant (kojeg cijenim zbog iskustva s bojlerima).
Tu je i VIVAX koji mogu uzeti povoljnije (oko 1100 € s 5 god. garancije preko poznanika).
Ne znam što misliti o Midea i Gree – sve ih je više na tržištu, ali nemam iskustva s njima.
Koju marku biste vi preporučili?
Unaprijed hvala na savjetima!

Od prva tri ponudena Hyundai je daleko bolji ulog od boscha i bojlera.
Midea i gree rade svoje klime s tim da se vivax radi u midea tvornici.
Vivax je dobar zbog same podrske jer svi klimatizeri rade sa vivax klimama i dijelovi su dostupni na svakom cosku.ako imas para na japanca,ako nemas srednja klasa midea, gree vivax,

Ima li tko iskustva sa Mitsubishi kirigamine zen klimama? Cijena je malo viša (oko 1500€) pa me zanima jel se isplati ju uzet. Prvenstveno bi služila za hlađenje, ali i za grijanje u prijelaznim razdobljima.

Pozdrav, molim vas za preporuku klima uređaja za prostor od 60 kvadrata. Klima će se prvenstveno koristiti za hlađenje, dok se grijanje neće uopće koristiti ili dosta rijetko. Nisam siguran da li mi je dovoljna klima od 3,5 kw, ili možda bolje da uzmem odmah od 5kw, da sam miran duže vrijeme. Max iznos koji mogu izdvojiti je 700 eura. Hvala.
Molim Vas za preporuku klima uređaja za stan površine 40 m2 (otvoren prostor) na jugu Dalmacije. Ista bi se koristila tijekom čitave godine grijanje/hlađenje. S vanjske strane se nalazi termo izolacija a otvori su novi PVC, okolni stanovi se ne koriste tako da se i to može uzeti u obzir. Planirarani budžet je 1000 eura + troškovi ugradnje. Svi savjeti su dobrodošli:)