Sport

Kutak za ljubitelje Formule 1

Schumix ned 6.4.2025 18:53
markma kaže...
Nitko ne ceka da se netko zabije kao sto u nogometu ne cekamo da netko nogu slomije. Cekamo da netko dadne gol (po mogucnosti sto vise i sto napetije), a ovdje cekamo da netko nekoga prestigne ili pokusa prestici.

Cuvanje guma, goriva, putanje i slicno mogu i sam raditi kad se vozam autocestom.

Govori u svoje ime.

Analogija s nogometom je poprilično površna, da ne kažem promašena. Dati gol to jest gol više od protivnika je cilj nogometa. GOAL doslovno znači cilj na jeziku izumitelja te igre.

Preticanje nije cilj kružnih utrka. Cilj je pobijediti. A veće su šanse za pobjedu s prvog startnog mjesta nego sa začelja, i svi bi rado startali prvi stoga imamo kvalifikacije. I naravno, ponekad imamo utrke gdje nema puno preticanja zbog kombinacije brojnih razloga...

Dakle, preticanje nije cilj nego sredstvo utrkivanja. Jedno od njih.

Čuvanje guma, između ostalog je reakcija na namjerno ograničene, rekao bih loše, gume. Upravo ove gume kakve su uvedene da bi "začinili" sport (povraća mi se od tog izraza u ovom kontekstu ali ga koriste mediji kao opravdanje za svako nakaradno i umjetno srozavanje nekad vrhunskog sporta) i povećali broj "preticanja".

Memphis ned 6.4.2025 21:21
Jazavac1980 kaže...

Molim da svi koji nisu ljubitelji formule takve kakva je da napuste KUTAK ZA LJUBITELJE FORMULE 1. Hvala. Ima i drugih sportova i podforuma pa odaberete nešto što vam se sviđa. Kriket, karate, biljar, pikado, judo, šah itd. Doviđenja.

A tko si ti? Mladi jazavac koji je došo se tu pravit pametan. Ak te smeta zaobiđi.

steve90 pon 7.4.2025 09:06

Ima netko da gleda preko morningstreams-a? Meni je u zadnje vrijeme počelo štekati u smislu da mi se samo slika zamrzne i onda moram refresh stranice. Mislio sam da je do uređaja (gledao na tv-u) ali ista stvar se događa i na laptopu i na tabletu nebitno s kojim god browserom pokušao.

Chronosus pon 7.4.2025 09:38
loky4i4 kaže...

znači komotno mogu izbaciti ovu stazu

Nije stvar u stazi, stvar je u bolidima. Kina je široka ko aerodromska pista pa opet nešto marginalno bolja bila.

Kad se sjetim 2000s ere, 130R je epic zavoj vozači su trebali fakat imati muda da prođu ful gas, a šikana i hairpin su bila standardna mjesta za pretjecanje.

https://www.youtube.com/watch?v=bGv3k3K_rcQ

Sad ni uz sve DRS-e i ostalo ne mogu doć dovoljno blizu da ni u šikani napadnu, a 130R prolaze kao da je lagana neravnina na stazi. Generalno ovi bolidi izgledaju umrtvljeno na stazi (well, svi osim Red Bulla), nije ih uopće zanimljivo gledati.

Tužno, jer je grid stvarno stisnut što se tiče razlike u performansama. Melbourne je stvano bio dobar, al očito samo zbog kiše.

loky4i4 pon 7.4.2025 16:29
deepshitcro kaže...
Ni ne trudim se, svatko ima pravo na misljenje. Htio sam ukazati da ima i drugih zanimljivih stvari u F1 osim prestizanja/sudara. Kada utrka bude monotona kao danasnja usredotocim se na druge stvari, putanje vozaca, izlaske iz zavoja, shiftanje, kontrola guma itd... Ja te razumijem, meni je nogomet najdosadniji i najgluplji sport pa sam automatski stigmatiziran... XD

ne glumi intelektualca, pratimo mi svi to, ali nije zanimljivo, vozačima je bila dosada od utrke

deepshitcro pon 7.4.2025 23:46

Dosadna je bila utrka, steta sto se nije nitko razbio. Al ono, Da je bila bar jedna crvena, igro na kladi. Maxu najdosadnija utrka karijere, skoro ko i nama. A vidjet cu, ako dobijem jos 1-2 komentara sa losim kontekstom mozda prestanem gledat F1. Najgore od svega su gume, unistile su utrkivanje, sve se svodi na potrosnju guma. Svi voze hamdjinim "kruzer" djirom i cuvaju to malo gumce ko oko u glavi. Totalno sam razocaran, ako mi Leclerc ne wina sljedecu utrku podrapat cu ulaznice za monzu, imam VIP haas pit. Odj..em ja to sve i dodjem samo nakon utrke ovdje i procitam od loky4i4 kratki osvrt. Jos i nek ubaci tezu da ne moze gledati nas stream u 4K rezoluciji jer imamo lose voditelje pa bolje gleda ilegalne live streamove i njemu je stvarno tako bolje gledat.

sudy_freak uto 8.4.2025 09:06
deepshitcro kaže...
Dosadna je bila utrka, steta sto se nije nitko razbio. Al ono, Da je bila bar jedna crvena, igro na kladi. Maxu najdosadnija utrka karijere, skoro ko i nama. A vidjet cu, ako dobijem jos 1-2 komentara sa losim kontekstom mozda prestanem gledat F1. Najgore od svega su gume, unistile su utrkivanje, sve se svodi na potrosnju guma. Svi voze hamdjinim "kruzer" djirom i cuvaju to malo gumce ko oko u glavi. Totalno sam razocaran, ako mi Leclerc ne wina sljedecu utrku podrapat cu ulaznice za monzu, imam VIP haas pit. Odj..em ja to sve i dodjem samo nakon utrke ovdje i procitam od loky4i4 kratki osvrt. Jos i nek ubaci tezu da ne moze gledati nas stream u 4K rezoluciji jer imamo lose voditelje pa bolje gleda ilegalne live streamove i njemu je stvarno tako bolje gledat.

Ne znam koju ste vi utrku gledali jer je pola grida doslovno reklo da je bilo flat-out nakon starta. Prva trojka je vozila "kvali krugove" zadnjih 10ak krugova.

Ovo Maxu sigurno nije bila najdosadnija utrka jer je itekako oduševljen i sretan bio na radiju i post-race intervjuu.

Razlog dosade je to što je bilo nešto hladnije od uobičajenog pa je tire deg isto bio neprepoznatljivo slab (nešto kao i Kina par vikenda prije), novi asfalt i činjenica da je field prilično izjednačen pa su se samo mogli pratiti, jer mjesta za preticanje nema.

Oni glasovi razuma koji zagovaraju izbacivanje Suzuke iz kalendara stvarno nemaju veze s realnosti.
Treba prilagođavati pravila, sad smo na vrhuncu trenutnih i zato je ovako kako je.

Schumix uto 8.4.2025 10:04

Dosadna utrka? Suzuka 2025?

Ja sam je pogledao bez da sam išao na zahod tijekom utrke (jer nije bilo Safeta :) ). Od 7 do 8 ipo gledao bez treptaja oka. Nije bilo puno preticanja, pa šta?!

Bilo je toliko tema za pratit, kakav će biti odnos u strategijama između Maxa i 2 McLarena, šta će Ham napraviti sa suprotnim odabirom guma, hoće li Yuki napredovati tijekom utrke, Bearman, šta će biti s vremenom...

Plus auti su izgledali brzo cijelu utrku, atipično, valjda kombinacija relativno niske degradacije guma i spektakularne dobre stare Suzuke.

Jedan detalj koji se ne komentira puno izgleda, Lec se isto kao i Ver, kvalificirao ispred naizgled bržih Mercedesa i završio utrku ispred njih sa minimalnom sekundom i sitno...

Još jedan plus izostanka Safeta, čak i ako vam je bila dosadna utrka, barem traje vremenski kraće ;)

volegradele uto 8.4.2025 12:05

Uz sve to paracenje..kalkuliranje..nista se nije dogodilo..dosadna utrka za gledatelje!
Max bez greske kao i vecina grida..rutinski i skolski!
Suzuku vozaci vole ali definitivno nije za ove ogromne bolide koii se sad voze!
Idemo dalje!

Gnjavator čet 10.4.2025 19:38
Schumix kaže...
markma kaže...
Nitko ne ceka da se netko zabije kao sto u nogometu ne cekamo da netko nogu slomije. Cekamo da netko dadne gol (po mogucnosti sto vise i sto napetije), a ovdje cekamo da netko nekoga prestigne ili pokusa prestici.

Cuvanje guma, goriva, putanje i slicno mogu i sam raditi kad se vozam autocestom.

Govori u svoje ime.

Analogija s nogometom je poprilično površna, da ne kažem promašena. Dati gol to jest gol više od protivnika je cilj nogometa. GOAL doslovno znači cilj na jeziku izumitelja te igre.

Preticanje nije cilj kružnih utrka. Cilj je pobijediti. A veće su šanse za pobjedu s prvog startnog mjesta nego sa začelja, i svi bi rado startali prvi stoga imamo kvalifikacije. I naravno, ponekad imamo utrke gdje nema puno preticanja zbog kombinacije brojnih razloga...

Dakle, preticanje nije cilj nego sredstvo utrkivanja. Jedno od njih.

Čuvanje guma, između ostalog je reakcija na namjerno ograničene, rekao bih loše, gume. Upravo ove gume kakve su uvedene da bi "začinili" sport (povraća mi se od tog izraza u ovom kontekstu ali ga koriste mediji kao opravdanje za svako nakaradno i umjetno srozavanje nekad vrhunskog sporta) i povećali broj "preticanja".

A u vrijeme najvećih utrkivanja se mjenjalo gume po 3-4 puta po utrci... a dosade su postale kad su jedne gume izdržavale cijelu trku pa se izgubio dio napetosti kako će ko odraditi promjene... ali nekada je i razlika performansi mekših i tvrđih guma bila puno veća.

Chronosus pet 11.4.2025 12:29

Evo nešto za ljubitelje Ferrarija i lijepih trkaćih strojeva - uspješan Ferrarijev bolid.

https://www.youtube.com/watch?v=e087nzfYJpc

Na prvoj utrci sezone su rasturili s 1-2-3. Eto kakvi su tu razmaci i utrkivanje (i to nakon 10 sati utrke) - borba za 2. mjesto i pobjedu u obje klase skroz do cilja.

https://www.youtube.com/watch?v=iA3JnVs1UjY

Onaj lik koji govori kak je zanimljivo pratiti Suzuku - pogledaj malo ovu utrku, imaš cijelu na YT, pa javi jel i dalje F1 tak zanimljiva.

Odgledam ovih 10 sati (kroz tjedan dana)  s guštom svaku minutu, uvijek se nešto dešava.

deepshitcro ned 13.4.2025 11:16

Ipak sam dobro prognozirao nakon prosle sezone da ce Piastri izgurati Landa, kao i da ce hamdjo biti frustriran sto je ispran, spor i samo marketinski isplativ vozac. Sljedece sezone Max dolazi u Ferrari kada hamdju isprate na modnu pistu i napokon osvajamo obje titule. Idemo crveni !!!

Korny1603987 ned 13.4.2025 11:27

Max je jedini dostojni zamjenik za Schumachera. Nije bio na početku svoje priče, ali od sezone 2021. pa na dalje je spreman. Niti Kimi, niti Alonso, niti Vettel, niti Leclerc, niti Hamilton to nisu bili.

sudy_freak pon 14.4.2025 09:28

Dosta eventful utrka, Piastri svaka čast. Naguzi tog midfield Landa.

Čovjek ima najbolji start u karijeri - samo kad bi bio unutar grid boxa 

Al točno sam znao da je Max to prijavio, kako je cijelo vrijeme gledao u Landa da je sjebao svoj start hahaha.

Bože koji je RB21 traktor, pa to nisu istine, jedino pozitivno Yuki u bodovima, solidan Haas, Olie s 20 na 10.

Vezano za Maxa, dosta priča je jučer kružilo po paddocku kako je Maxov menadžer imao monolog s Helmutom Markom i kako su vrhovnici RBR-a imali hitni sastanak.
uključujući Wachea, Horrner, Helmut. Onakvi pitstopovi su nedopoustivi. Sve se strmopizdilo nakon horndog fileova prošle godine.

Jako se priča da je Max blizak aktivaciji performanse klauzule svog ugovora.

Subjektivno nategnuta odluka sa Safety Carom, doduše mislim da je Race Control to napravila nakon drame na GP Qatar prošle godine i Bottasovog retrovizora.

Joe Cooker pon 14.4.2025 13:48

Ne može Lando fullat ni sa sto grešaka.koliko je bolid dominantan,kao što sam rekao prošle godine dok je RB vodio još u oba prvenstva da je ML kao Mercedes prije dominantan, da jedan Botas može biti u utrkama drugi :))

syncmaster245b pon 14.4.2025 17:50
Joe Cooker kaže...

Ne može Lando fullat ni sa sto grešaka.koliko je bolid dominantan,kao što sam rekao prošle godine dok je RB vodio još u oba prvenstva da je ML kao Mercedes prije dominantan, da jedan Botas može biti u utrkama drugi :))

Botas je bio odlican F1 vozac. Ne znam zasto bi podcjenjivao njegov talent.

Na kraju krajeva, svih ovih 20 na gridu su CRÈME DE LA CRÈME u vozackim pojmovima.

Mislim, dovoljno je da se podsjetis pocetka 2023 sezone i Aston Martina. Jedan promil konkurentniji bolid i eto ih u vrhu.

Krellac pon 14.4.2025 17:57

Pa kako onda nije uspio zaobići Russela zadnjih pet krugova pogotovo kad znamo da je Russel bio u problemima s mijenjačem, potrošenim softom...? Nije bolid uopće toliko dominantan koliko ti misliš.

syncmaster245b pon 14.4.2025 18:14

Apsolutno je bolid presudan.

Sve i jedan na gridu su odnosu na mene i tebe vanzemaljci (u vozackim sposobnostima), a razliku medju njima 90% cini bolid, ostatak otpada na extra talent i Bozicu Srece.

Istina, postoje iznimke (ono sto se kaze koje potvrdjuju pravila ) u vidu Maxa,Lewisa, Ayrtona, Michaela, Nikija, Juan Manuela...(u svakoj generaciji/dekadi je bio jedan koji je iskakao iz gabarita).