Sklapanje PC konfiguracija - iznad 1300 EUR

Ovo je super, ajmo na ddr4...
Dakle AM5 sa 7500f ko uzme, sutra može na 9000 seriju, za godinu dana ako fali, možd zamijeniti cpu vjv na 11 seriju ili štogod dođe.
Ne znamo do kada će AM5 biti standard, možda se isprostituiraju kao sa nekim AM4 pločama što nisu dobile BIOS update za 5000 seriju, ali mislim da je AMD naučio lekciju, da će se moći.
U svakom slučaju svatko treba za sebe razmisliti što mu treba.
Kad kaže "trebam što jeftinije, što bolje, sasa za 400€ i treba držati 5 godina" , da, vjv. je to bolji izbor. Sve ostalo ja ne bih.

Ovo je super, ajmo na ddr4...
Dakle AM5 sa 7500f ko uzme, sutra može na 9000 seriju, za godinu dana ako fali, možd zamijeniti cpu vjv na 11 seriju ili štogod dođe.
Ne znamo do kada će AM5 biti standard, možda se isprostituiraju kao sa nekim AM4 pločama što nisu dobile BIOS update za 5000 seriju, ali mislim da je AMD naučio lekciju, da će se moći.
U svakom slučaju svatko treba za sebe razmisliti što mu treba.
Kad kaže "trebam što jeftinije, što bolje, sasa za 400€ i treba držati 5 godina" , da, vjv. je to bolji izbor. Sve ostalo ja ne bih.
ma de pusti ga lupeta gluposti kao i obično, taj i5 14600K nije igrača što se tiče potrošnje i grijanja, za njega treba solidna ploča i dobar hladnjak (čitaj vodeno) da se temperature drže pod kontrolom i da se dobije max iz njega i tako se otopi ta njegova "razlika" u cijenu, o mrtvoj platformi i potencijanim problemima da ne pričamo.
Ako ćeš ići već cjepidlačiti euro po euro razliku, treba spomenuti i struju - Intel troši domduolo više, a sigurno 40-50W u svakom trenutku više nego ryzen, u oeaku dosta više.
Ako je dnevna cijena struje 0.07479€ po watu, noćna upola manje , cca 1€ po satu te skuplje ispadne igranje na Intelu.
Da igraš dva sata dnevno u prosjeku, za 2-3 mjeseca ti se na struji isplati ryzen
Na stranu da ga danas/sutra zamijeniš sa 9, 10, 11 ... serijom, ovisno što će izać i što ćeš trebati, bez ikakvih dodatnih ulaganja, te svega ostalog što naginje AMD-u.
Godinama sam bio na Intelima, trenutno, osim jednokratne uštede od cca 100€ ako takav cpu staviš na ploču da ga ne možeš klokati, i ideš na RAM iste cijene, a ne skuplji kakav bi mu mogao izvlačiti maximume, Intel nema nekih prednosti.
Da li je Intel 14600k(f) loš? Nije... Ali AMD je bolji izbor.