Slaganje PC konfiguracija

Mini PC, Raspberry Pi ili nešto treće ? Savjet

walentkane uto 1.4.2025 16:51

Pozdrav.

Trebao bi kupiti nešto za gledanje filmova, pokretanje emulatora, surfanje internetom i takve jednostavnije stvari. Uvijet je da ima LAN priključak.

Što uzeti? Mini PC, Rasberrry Pi, jeftiniji laptop ili tablet ?

Krunoo7 uto 1.4.2025 17:50

Od sveg ovog, neki MiniPC (tipa Chuwi je imao onaj Larkbox X za nekih 130-140€, dva LAN utora i N100 proc, dušu dao za takve taskove) ili neki jeftiniji laptop.

Raspberry Pi ne bi dolazio u obzir jer su jednostavno preskupi s obizrom na šta nude.

10alex uto 1.4.2025 18:09

Ja imam mini PC sa N100 i ovaj moj ima dva LAN priključka. Nezgodno je što imam ssd od 256Gb pa moram dva eksterna diska koristiti jer na njemu imam Plex server. Uglavnom za cca 150€ dobiješ ga sa aliexpressa. Dobiješ i win11 ako ti to nešto znači.

Rhodin uto 1.4.2025 18:20
Krunoo7 kaže...

Od sveg ovog, neki MiniPC (tipa Chuwi je imao onaj Larkbox X za nekih 130-140€, dva LAN utora i N100 proc, dušu dao za takve taskove) ili neki jeftiniji laptop.

Raspberry Pi ne bi dolazio u obzir jer su jednostavno preskupi s obizrom na šta nude.

Raspberry PI ima onaj retropi koji ima u sebi milion emulatora, mislim da radi sve do ps/ps vita, možda jače, nisam dugo gledao, ima kodi itd.

Ovisi o primarnoj namjeni film, emulator, nešto treće

ako je to windows surfanje strimovi Netflix.... vjerojatno je minipc bolji, ima ih koliko hoćeš

judge9xx sri 2.4.2025 08:06

Mini pc s n100 je stvarno odličan i svestran stroj. Od važnijih formata, ono što nećeš dobiti kao video player je dolby vision (ako ti to išta znači), ali sve ostalo je tu. Glede emuliranja - do praktički sve do 6. generacije konzola radi gotovo savršeno (MAME izuzetci), a i 6. generaciju je moguće emulirati uz neke kompromise (720p, nativna interna rezolucija i ps2/GC/WII radi praktički sve). Raspberry pi je odlična stvarčica i imam ih jedno 5-6 komada i svaki ima svoju namjenu, ali s podizanjem cijena jednostavno su postali preskupi pa se puno više isplati kupiti mini PC s n100 ili n150 osim ako ti ne treba raspberry radi neke posebne namjene. Kupiš npr. raspberry pi 4 ili 5 s 8 GB rama, SD karticu ili SSD, nekakvo kućište, originalno napajanje - dođe te isto ili više kao i lijepo upakirana kutijica s n100 i uglavnom 512 GB SSD, WIN 11, 12 GB RAM, 2.5GBPS LAN, WIFI 6 itd.

Imam lark box x i GMKTec G2. Jednog koristim kao low power PC spojen na TV sa sličnom namjenom kao što bi ga koristio i ti, a drugi mi je home lab server s linuxom (NAS, docker, cloud, selfhost itd) koji radi 24/7.