Škola - osnovna, srednja, faks

Matematika...1 razred srednja škola (Ekonomska)

Moj Dom sub 5.2.2011 12:34

Kako da skratim algebarski razlomak?

Dali postoje kaka pravila?

Što trebam raditi da bi skretio algebarski razlomak??

(imam u ponedjeljak test iz toga, a neam blage kako se to radi...pa bi volio malenu pomoć...)

prm.

3ab-6ac                      3a(b-2c)                    -1

36a²bc²-9a²b³     =   9a²b(4b²c²-b²)    =   3ab(4b²c²)

(između tih redova idu crte...to je kao razlomak)

nadam se da razumijete šta želim reći...kako sad to dobit?

Molim pomoć!

Inferno sub 5.2.2011 13:12

reko bi da si nes krivo napisal, 2 znaka jednakosti?

tj mozda ako je zaista tako postavljeno onda uzmes dvije i dvije pa rijesis zasebno, nego aj onda provjeri to a sto se tice rjesavanja evo npr za prvi razlomak:

3ab-6ac/36a^2bc^2-9a^2b^3

gore i dolje mozes izluciti 3a cime dobivas

3a(b-2c)/3a(12abc^2-3ab^3), skratis 3a i ostaju samo ovi iz zagrada

u nazivniku dalje vidis da mozes izluciti 3ab i dobivas

b-2c/3ab(4c^2-b^2)

4c^2-b^2 raspises na (2c-b)(2c+b)

da bi mogao dalje kratiti, izlucis -1 iz brojnika i dobivas

-1(2c-b)/3ab(2c-b)(2c+b), kratis 2c-b i imas -1/3ab(2c+b)

uglavnom moras znati formule kvadrata zbroja razlike, zbroj kvadrata razlike i sta ste vec sve ucili, gledaj imas li u svakom clanu u brojniku i nazivniku neki izraz koji bi mogao izluciti pa skratiti, izlucivati moras jer mozes kratiti samo clanove koji se mnoze a ne koji se zbrajaju, oduzimaju i slicno

Moj Dom sub 5.2.2011 15:21
Inferno kaže...

reko bi da si nes krivo napisal, 2 znaka jednakosti?

tj mozda ako je zaista tako postavljeno onda uzmes dvije i dvije pa rijesis zasebno, nego aj onda provjeri to a sto se tice rjesavanja evo npr za prvi razlomak:

3ab-6ac/36a^2bc^2-9a^2b^3

gore i dolje mozes izluciti 3a cime dobivas

3a(b-2c)/3a(12abc^2-3ab^3), skratis 3a i ostaju samo ovi iz zagrada

u nazivniku dalje vidis da mozes izluciti 3ab i dobivas

b-2c/3ab(4c^2-b^2)

4c^2-b^2 raspises na (2c-b)(2c+b)

da bi mogao dalje kratiti, izlucis -1 iz brojnika i dobivas

-1(2c-b)/3ab(2c-b)(2c+b), kratis 2c-b i imas -1/3ab(2c+b)

uglavnom moras znati formule kvadrata zbroja razlike, zbroj kvadrata razlike i sta ste vec sve ucili, gledaj imas li u svakom clanu u brojniku i nazivniku neki izraz koji bi mogao izluciti pa skratiti, izlucivati moras jer mozes kratiti samo clanove koji se mnoze a ne koji se zbrajaju, oduzimaju i slicno

Dobro sam napiso...2 znaka jednakosti jer prvi broj mi je zadatak (3ab-6ac "kroz" 36a²bc²-9a²b³) onda ide = pa ide izlučivanje tj. (   3a(b-2c) "kroz" 9a²b(4b²c²-b²)  ) i onda opet ide jednakost tj. ide 3 broj a to je rješenje (-1 "kroz" 3ab(4b²c²) )

e sad ja ne znam forumle...nisam bio na predavanjima zbog bolesti i nisam to ni prepiso.. :(

jel imaš ti te formule da mi ih ovdje prepišeš?

1domagoj1 sub 5.2.2011 15:34

Nema ti tu baš nekih formula, osim ajd razlike kvadrata, kvadrat zbroja i sl., sve se svodi na to ga gledaš kaj imaš zajedničko. Evo brojnik npr:

3ab - 6ac

Kak ti je rekao Inferno već, moraš gledati kaj ti je zajedničko u oba člana. Idemo nekim redom, prvo gledaš brojeve. Kod jednog člana je trojka, kod drugog šestica. Koji je onda zajednički broj od oba člana? Pa trojka. Zašto? Zato što trojku imaš i u prvom i u drugom (jer je 6 = 2 * 3) članu. Ne može zajednički broj biti 6 npr., zato kaj 6 imaš samo u drugom članu (u prvom imaš 3, ne možeš od 3 uzeti 6, jer je 6 veće od 3). Dalje gledaš "slova", pa možeš primjetiti da i u prvom i u drugom članu imaš a. To znači da a možeš isto izvući, dok recimo b ne možeš jer je on samo u prvom članu. Znači sad smo zaključili da su zajednički brojevi oba člana 3 i a. Sad to možemo izvući van:

3a*(b - 2c)

Sad ako pomnožiš opet to međusobno (svaki sa svakim), opet ćeš dobiti početna dva člana, 3ab - 6ac.

Kod takvih zadataka, sve se svodi zapravo na to. Naravno, ovo je banalan primjer, kod težih zadataka ima raznih caka i sl., ali bitno je da sad skužiš bit i kak se to rješava.

EDIT: Evo ti i nekih bitnijih formula, možda ti sve neće niti trebati, al nek se nađe XD

(x + y)2 = x2 + 2xy + y2 - kvadrat binoma, zbroj

(x - y)2 = x2 - 2xy + y2  - kvadrat binoma, razlika

(x + y)3 = x3 + 3x2y + 3xy2 + y3 - kub binoma, zbroj

(x - y)3 = x3 - 3x2y + 3xy2 - y3 - kub binoma, razlika

x2 - y2 = (x - y)(x + y) - razlika kvadrata

x3 - y3 = (x - y)(x2 + xy + y2) - razlika kubova

x3 + y3 = (x + y)(x2 - xy + y2) - zbroj kubova

To bi bilo to ja mislim...

Moj Dom sub 5.2.2011 19:33
1domagoj1 kaže...

Nema ti tu baš nekih formula, osim ajd razlike kvadrata, kvadrat zbroja i sl., sve se svodi na to ga gledaš kaj imaš zajedničko. Evo brojnik npr:

3ab - 6ac

Kak ti je rekao Inferno već, moraš gledati kaj ti je zajedničko u oba člana. Idemo nekim redom, prvo gledaš brojeve. Kod jednog člana je trojka, kod drugog šestica. Koji je onda zajednički broj od oba člana? Pa trojka. Zašto? Zato što trojku imaš i u prvom i u drugom (jer je 6 = 2 * 3) članu. Ne može zajednički broj biti 6 npr., zato kaj 6 imaš samo u drugom članu (u prvom imaš 3, ne možeš od 3 uzeti 6, jer je 6 veće od 3). Dalje gledaš "slova", pa možeš primjetiti da i u prvom i u drugom članu imaš a. To znači da a možeš isto izvući, dok recimo b ne možeš jer je on samo u prvom članu. Znači sad smo zaključili da su zajednički brojevi oba člana 3 i a. Sad to možemo izvući van:

3a*(b - 2c)

Sad ako pomnožiš opet to međusobno (svaki sa svakim), opet ćeš dobiti početna dva člana, 3ab - 6ac.

Kod takvih zadataka, sve se svodi zapravo na to. Naravno, ovo je banalan primjer, kod težih zadataka ima raznih caka i sl., ali bitno je da sad skužiš bit i kak se to rješava.

EDIT: Evo ti i nekih bitnijih formula, možda ti sve neće niti trebati, al nek se nađe XD

dobro kad imam tako...šta kad imam ovakvu situaciju?? x2-9 ... koje mi je tu rješenje? razlika kvadrata (formula) ide ovako a2-b2 - što znači da ja u zadatku imam samo jedan broj na kvadrat a u formuli dva broja na kvadrat....kaka je tu situcaija?

dmanz sub 5.2.2011 19:35
Moj Dom kaže...
1domagoj1 kaže...

3ab - 6ac

3a*(b - 2c)

dobro kad imam tako...šta kad imam ovakvu situaciju?? x2-9 ... koje mi je tu rješenje? razlika kvadrata (formula) ide ovako a2-b2 - što znači da ja u zadatku imam samo jedan broj na kvadrat a u formuli dva broja na kvadrat....kaka je tu situcaija?

x2-9 = (x+3)(x-3)

1domagoj1 sub 5.2.2011 20:04
Moj Dom kaže...

dmanz kaže...

x2-9 = (x+3)(x-3)

Tako je, x2 - 9 = (x + 3)(x -3), zato što se to može napisati kao x2 - 32, a iz toga vidiš da je to razlika kvadrata. I dajte malo te citate skratite.

ilija2010lukic ned 6.2.2011 13:20
Moj Dom kaže...

kako ide grupiranje a kako kvadratni trinom (mislim da se tako zove, ak se ne varam)???

ax2+bx+c- kvadratni trinom 1.(neki broj x)+2.(neki broj y)=b, 1.(x)*2.(y)=a*c

evo neki primjer:x2+3x+2=x2+x+2x+2=x(x+1)+2(x+1)=(x+1)(x+2)-zajedničku zagradu pišeš kao jednu

- u ovom slučaju 1+2=3, 1*2=2   važno ti je da nađeš brojeve koje odgovaraju formuli

što se tiče grupiranje: ac+bc+a+b=c(a+b)+(a+b)=(a+b)(c+1)

- prvo gledaš koji su ti zajednički faktori i zajednički faktor izlučiš, a ostalo pišeš u zagradi

može se riješiti i ovako: ac+bc+a+b=a(c+1)+b(c+1)=(c+1)(a+b)

MarinGoldstein_CRO ned 6.2.2011 17:58

dali je ovo točno?

12x2y-18xy2         12xy(x-y)

12x2y-8x3          =  8x (x-y)  

??? dali je ovo točno?

i onda kad skratim 12xy (x-y) i 8x (x-y) dobijem 12xy "kroz" 8x   (jer sam skratio ovo u zagradi)

dali to valja?

dmanz ned 6.2.2011 18:12
MarinGoldstein_CRO kaže...

dali je ovo točno?

12x2y-18xy2         12xy(x-y)

12x2y-8x3          =  8x (x-y)  

??? dali je ovo točno?

i onda kad skratim 12xy (x-y) i 8x (x-y) dobijem 12xy "kroz" 8x   (jer sam skratio ovo u zagradi)

dali to valja?

12x2y-18xy2   = 6xy(2x-3y)

12x2y-8x3 = 4x2 (3y - 2x)

Moj Dom pet 18.2.2011 12:11

Sada u ponedjeljak imam test iz zbrajanja, oduzimanja, množenje i dijeljenja algebarskih razlomaka...može pomoć?

Molio bih vas da mi malo objasnite kako da dobijem onaj nazivnik? Od onoliko slova i brojeva...kako to sve sažeti?

Imaju li tu kake formule?

1domagoj1 pet 18.2.2011 12:15
Moj Dom kaže...

Sada u ponedjeljak imam test iz zbrajanja, oduzimanja, množenje i dijeljenja algebarskih razlomaka...može pomoć?

Molio bih vas da mi malo objasnite kako da dobijem onaj nazivnik? Od onoliko slova i brojeva...kako to sve sažeti?

Imaju li tu kake formule?

Daj neki konkretan primjer koji ti nije jasan, pa ćemo onda to riješiti.