Kajima uto 24.4.2018 21:52

Evo ovako,pišem ti sada o vlastitome iskustvu.Tip sam osobe koju apsolutno ništa ne zanima osim smjerova koji su vezani za kozmetiku..ne kazem da sam u tome dobra nego jednostavno to mi je hobi,i sad,prosle godine pitanje je bilo sto upisati,jer smjer koji sam prethodno navela nije bio meni blizu osim u Zagrebu,no kasnije saznala sam da ga ima i u Osijeku..upisala sam turisticki smjer i poprilicno je tezak iako ne planiram u buducnosti raditi kao voditelj turizma nego se vise vidim kao neki kozmeticar ili kao policajka,i zato ti kazem,ako vec u tvojoj blizini nema smjer koji te zanima nemoj upisati nista sto je tesko a da te ne zanima,upisi neku laganu cetverogodisnju skolu poslje koje ces se moci opredjeliti za ono sto ti zelis i u cemu se vidis a sto te prije svega i zanima,i nemoj zaboraviti dobro razmisliti o svojoj odluci,nemoj zuriti prouci sve pa odluci.

Sretno!

Kajima uto 24.4.2018 21:59

Od malih nogu žudim za ravnim tbuhom,već neke 2 godine ajmo reći da pokušavam natjerati samu sebe praviti trbušnjake,i normalno krenem ja i vježbam 3 dana dok ne dobijem upalu mišića pa onda iodustanem ili zaboravim i tako,ili tipa znam vježbati pa se 10 minuta poslje dobrano nažderem čokoladi i tako toga..Zanimaju me vaši savjeti kako se odviknuti od slatkog i počet vježbat,kako se motivorati za takvo nesto?Inace zensko sam,hvala unaprjed😄

Anonimna12345 ned 31.3.2019 10:26

E imam problem ja sam poslala drugarici da mi izracuna bodove posto ona zna matematiku a ja ne i mislila sam da cu nesto pogrjesiti i onda sam odlucila sama sada izracunati bodove na nekoj online stranici i izaslo je 39 bodova a ona je meni rekla 48 bodova i sad sam zabrinuta jer zelim za poslovnog tajnika a nemam dosta bodova a zivim u zagrebu i gledala sam bodove i svi najmanji bodovi za upis su oko 48 i sad neznam sto cu

noagero pet 17.3.2023 19:12

Sada sam 8. razred. Bodova ću imati 78-80. Planiram ić za elektrotehničara u Tehničkoj školi Čakovec i zatim na FOI. Znam malo ludi zvuči.. Prije sam mislio ić u gimnaziju i na medicinu, al nekako me više to ne interesira. Tehnika i računalstvo me oduvijek zanima, pa bi htio ići za nešt takvoga. Za srednju školu nisam još sto posto siguran kam ću ići, no elektrotehničar mi se čini najbolje jer onda još mogu na faks. Da li mi se to isplati? Ne želim u gimnaziju jer mi je to nekak bezveze, a znam da tu u tehničkoj školi imaju super opremu i super profesore..

cvaja997 ned 19.3.2023 01:02

Elektrotehnicar je poprilicno ozbiljna srednja skola. U rangu gimnazije po strucnim predmetima u srednjoj skoli, sa puno manje opterecenja jer nema likovnog, latinskog, biologije toliko, hrvatski, povijest i geografija su isto opusteniji u smislu da se ne ide toliko duboko. Puno je vise prakse nego u gimnaziji, radi se nesto, doduse sitno, rukama. Postoji prakticna nastava. Jako zanimljiv program, zahtjeva puno ucenja i logike jer nista te nece pripremit na prvih par mjeseci srednje. Uzivaj u ljetu, svaki slobodan dan. Osnovna skola mene osobno uopce nije pripremila za srednju, srednja mi je dala malo podloge za fakultet. Srednja i faks su isto, samo na faksu ono sto u srednjoj radis citavu godinu, prodes u 3 mjeseca. Matematika na faksu je bila nevjerojatna. Samo letis kroz gradivo, 3 sata 3 puta tjedno, ili je 4 bilo? i to sam pokusavao vikendima pohvatat, a gdje su bili ostali predmeti, koje jednostavno nisam shvacao. Statika, dinamika, mehanika fluida, vibracije i dinamika strojeva, ulazilo se lagano u malo apstraktnije stvari, no medutim ne toliko apstraktno jer se radi o stvarnim, materijalnim, opipljivim stvarima, materijalima za koje postoje pretpostavke i lakse je nesto izracunat, radi se o strojarstvu. Sad sam nadrobio hrpu besmislica, ali vjeruj mi, ako si prosjecna osoba, slijedi puno rada i moras vec sad imat jasan cilj. Inace, sogijev brat radi kao elektromonter. Vecinom po zgradama, privatno. Terenski rad, vecinom je sad na obali jer tamo ima posla. 2200 eura je prosjek netto. Na zalost radno vrijeme je 70 sati tjedno, ali sad ima znanja i ustedio je dosta novca kako bi sebi krenuo otvorit obrt. Mora polagat majstorski ispit, sto ja sa 4 godine srednje, bar mislim, nebih trebao. Tu je jos 3 godine faksa, al pricam o razlici 4 godine srednje i 3 godine srednje strukovne skole. Opet drobim, al poanta je da se i sa 3 godine strukovne skole moze zaradit novac dostojan covjeka, da se prezivi i da jos nesto malo ostane. U RH. Isto tako, ako ti roditelji bas i nemaju materijalnog dovoljno, nemoj studirat. Radit i studirat svaki dan je pakao. Ja imam 26 godina, od izlazaka mogu nabrojat mozda 10 dobrih kao srednjoskolac i student. Meni je to jako puno znacilo, ali znalo se dogodit da zaspis od umora u roku minute. Sa predavanja na posao od 14 do 22 i onda doma sat vremena, ujutro ustajanje u 6.00. To ti ne treba. Vikendom nadoknada jer ne stignes ucit. A moras. Projekti cekaju. Nemoj si to radit, pogotovo ne na zahtjevnijim tehnickim fakultetima. Tu je bitna logika, od strebanja nemas nista. Kad se sjetim, nebih nikad studirao.