Škola - osnovna, srednja, faks

Kilobit. megabit, gigabit, kilobajt, megabajt...

dachoxl čet 31.1.2013 00:58

Jedno pitanje, koje čini mi se nije sasvim definisano. Kako se pravilno skračeno pišu sljedeče jedinice, ili tačnije šta znače sljedeče skračenice? Ja sam dopisao kako mislim da jeste, a Vi me ispravite.

Kb - kilobit 

Mb - megabit

Gb - gigabit

KB - kilobajt

MB - megabajt

GB - gigabajt

Da li je tačno?

Da li imaju postoje sljedeće skračenice kao što su: kb, mb, gb, kB, mB, gB?

Ako je ispravno sve što sam napisao, onda je i ovo tačno:

1Kb 1024 bitova

1 Mb 128 kilobajta

1 Gb 128 megabajta

?

1suky1 čet 31.1.2013 01:14

kiloBIT megaBIT se najcesce koristi za mjerenje brzine interneta. 1 megabit ti je otprilike 100 kiloBAJTA / sekundi.

Inace ima pravilo neko (koje jos nitko ne koristi), gdje se kilobajti megabajti racunaju da je 1000 kilobajta 1 megabajt i pise se KB MB, dok ono vezano uz racunala (onih 1024 pravih kilobajta) se zove kibibajta, mebibajta i pise se KiB, MiB. 

A sad pravilno pisanje, svejedno je. Ljudi koriste i mb za megabajt megabit, nema neke razlike jel veliko ili malo, samo treba znat na kaj se odnosi.

dachoxl čet 31.1.2013 01:38
1suky1 kaže...

kiloBIT megaBIT se najcesce koristi za mjerenje brzine interneta. 1 megabit ti je otprilike 100 kiloBAJTA / sekundi.

Inace ima pravilo neko (koje jos nitko ne koristi), gdje se kilobajti megabajti racunaju da je 1000 kilobajta 1 megabajt i pise se KB MB, dok ono vezano uz racunala (onih 1024 pravih kilobajta) se zove kibibajta, mebibajta i pise se KiB, MiB. 

A sad pravilno pisanje, svejedno je. Ljudi koriste i mb za megabajt megabit, nema neke razlike jel veliko ili malo, samo treba znat na kaj se odnosi.

Hvala na odgovoru, ali nisam riješio nedoumicu, jer imam ovakav zadatak

1Kb ____ bitova

1 Mb_____ kilobajta

1 Gb_____megabajta

Ja sam ga riješio ovako:

1Kb 1024 bitova    jer je 1 kilobit 1024 bitova

1 Mb 128 kilobajta    jer je jedan megabit  1024 kilobita / 8 = 128 kilobajta

1 Gb 128 megabajta   jer je jedan gigabit 1024 megabita /8  128 megabajta

Je li dobro rezonujem. Zadatak je postavljen samo ovako kako sam napisao, bez ikakvih objašnjenja. Kako ga riješiti? Jesam li ga ispravno uradio?

ihush čet 31.1.2013 01:43

-ne, službeni SI sustav: 1k (svejedno čega, kilo-gram, kilo-bite...) je 1000 jedinica. Binarna PC baza 2, je 2-na10 približno 1000, točnije 1024. Sve razlike se akumuliraju iz te brojke.

-oznaka za takvu bazu je KiBi, pa tako možeš napisati za HDD od 1TB da ima 1000GB.. ili 931GiB oboje je točno, SI je službeni.

-malo b označava bitove, B baytove. Po toj analogiji, k je kilobita, K kilobajta .. - zapravo ne postoji malo i veliko k u SIu, nego PC izmišljotina kao i KiB.

- cm = inch.. ista stvar.

Sum_of_all_fears čet 31.1.2013 01:46

Obično velika slova predstavljaju SI (dakle tisuće) - DVD od 4.7GB, diskovi od 1TB i sl., dok "mala slova" znače "binarnih" tisuću dakle 1024...

Barem sam ja tako uvijek naletio na takav način označavanja.

ihush čet 31.1.2013 01:51
Sum_of_all_fears kaže...

Obično velika slova predstavljaju SI (dakle tisuće) - DVD od 4.7GB, diskovi od 1TB i sl., dok "mala slova" znače "binarnih" tisuću dakle 1024...

-kako se piše kilogram? kg, ne KG sve su mala slova. Velika slova su PCjevski bite-BAYT fora.. inače nije standard. Zato i vidiš isključivo kod PCjevskih brojki, DVD je PC, RAM, HDD, baudi-ADSL..

kratki wiki, samo izbacit-zamijeniti ''gram'' odgovarajućom jedinicom.

.. velike jedinice su velikim slovima.. M-mega,... dok je kilo još u grupi malih.

dachoxl čet 31.1.2013 02:26
ihush kaže...
Sum_of_all_fears kaže...

-kako se piše kilogram? kg, ne KG sve su mala slova. Velika slova su PCjevski bite-BAYT fora.. inače nije standard. Zato i vidiš isključivo kod PCjevskih brojki, DVD je PC, RAM, HDD, baudi-ADSL..

kratki wiki, samo izbacit-zamijeniti ''gram'' odgovarajućom jedinicom.

.. velike jedinice su velikim slovima.. M-mega,... dok je kilo još u grupi malih.

Hvala inush. Malo sam prelistao Wikipediju i pročitao ovo tvoje. Znam da se prefiksi kod računara računaju sa binarnim brojevima, umjesto 103 ide 210 i onda to nije 1000 nego 1024... i onda nije KB (kilobajt), nego KiB (kibibajt). 

Ostalo je još nejasno da li je KB i Kb različito, odnosno da li je KB kilobajt, a Kb kilobit. U stvari, evo nema veliko "k" nego se piše kB  i kb... :)

Ovo sam započeo jer mi je profesor dao ovakav zadatak.... Kako ga riješiti. Zna li neko?

1 Kb ____ bitova

1 Mb_____ kilobajta

1 Gb_____megabajta

Ili da kažem profesoru da malo gugla jer su se stvari i standardi malo izmjenili? :)

Medikus čet 31.1.2013 06:25

Koliko me pamćenje služi, ovako nekako bi to išlo:

1 Kb = 1024 bajta (1 bajt = 8 bitova) * 8 = 8192 bita
1 Mb = 1024 kilobajta
1 Gb = 1024 megabajta

Vjerojatno autori knjige nisu pazili na ta mala slova, čisto sumnjam da trebaš kilobite i megabite pretvarati.

dachoxl čet 31.1.2013 11:39
Medikus kaže...
Koliko me pamćenje služi, ovako nekako bi to išlo:

1 Kb = 1024 bajta (1 bajt = 8 bitova) * 8 = 8192 bita
1 Mb = 1024 kilobajta
1 Gb = 1024 megabajta

Vjerojatno autori knjige nisu pazili na ta mala slova, čisto sumnjam da trebaš kilobite i megabite pretvarati.

Hvala. Pisao je profesor u Wordu i vjerovatno pogriješio. Sada ja trebam da gatam, šta je mislio. Ako dobijem ovakvo pitanje, pitam ga i riješim problem. U svakom slućaju hvala svima na pomoći!

Old Iggy čet 31.1.2013 11:42
dachoxl kaže...

1 Kb ____ bitova

1 Mb_____ kilobajta

1 Gb_____megabajta

Ili da kažem profesoru da malo gugla jer su se stvari i standardi malo izmjenili? :)

Neka malo gugla. To što je napisao ne znači ništa.

K ne znači ništa.

b isto tako.

Ako je k (umjesto K) onda je 1.000, M 1.000.000, G 10^9.

A onda mu pokaži za kibidabi...

ihush čet 31.1.2013 22:58

-.. PCjevski standard, KB=kilobyte-kilobajt, Kb=kilobit. B-byte, b-bit. npr ADLS-bw je uvjek u b-bitovima, npr 8Mb ili 8Mbit da se izbjegnu nesporazumi, to je (dijeljenje s 8) 1MB/sec downloada.

-ako profesor nije pobrkao oznake, odgovori su:

1 Kb = 1.024 bit (PC mjera baza 2-na-10) inače u SIu = 1.000

1 Mb = 1024 Kb kilobita = 128 KB kilobajta

1 Gb = 1024 Mb = 128 MB

dachoxl pet 1.2.2013 00:02
ihush kaže...

-.. PCjevski standard, KB=kilobyte-kilobajt, Kb=kilobit. B-byte, b-bit. npr ADLS-bw je uvjek u b-bitovima, npr 8Mb ili 8Mbit da se izbjegnu nesporazumi, to je (dijeljenje s 8) 1MB/sec downloada.

-ako profesor nije pobrkao oznake, odgovori su:

1 Kb = 1.024 bit (PC mjera baza 2-na-10) inače u SIu = 1.000

1 Mb = 1024 Kb kilobita = 128 KB kilobajta

1 Gb = 1024 Mb = 128 MB

Opet se vratismo na početak. 

Da li je ovo tačno riješen zadatak

1 Kb 1024 bitova

1 Mb 128 kilobajta

1 Gb 128 megabajta

ili je ovo tačno riješen zadatak:

1 Kb 8192 bitova

1 Mb 1024 kilobajta

1 Gb1024 megabajta

Dakle, kada budemo znali tačan odgovor da li je stvarno

b - bit (eng. bite), 

B - bajt (eng. byte)?

Ko to stvarno propisuje i kako stvarno jeste, te da li se isto primjenjuje kada se dodaju prefiksi?

Odnosno da li je

kb . kilobit

kB - kilobajt?

Kada budemo imali ovaj tačan podatak onda će se moči riješiti ovaj zadatak. 

Mislim da je krajnje glupo ako ne postoji standard za skračenicu kilobit i kilobajt, gigabit i gigabajt, megabit i megabajt... itd. Ali ne naša nagađanja, nego kako se stvarno piše.

Dakle, tada čemo znati riješiti ovaj glupi zadatak.

1. Upiši brojeve koji nedostaju:

a) 1 Kb ____ bitova

b) 1 Mb ____ kilobajta

c) 1 Gb _____ megabajta

ihush pet 1.2.2013 00:22

dachoxl kaže...
..
Mislim da je krajnje glupo ako ne postoji standard za skračenicu kilobit i kilobajt, gigabit i gigabajt, megabit i megabajt... itd. Ali ne naša nagađanja, nego kako se stvarno piše.
Dakle, tada čemo znati riješiti ovaj glupi zadatak.
..
 -postoji. Kibibyte..
Problem je mjerni sustav, odnosno USA i carske mjere.. SI je službeni znanstveni, IEC (vidi razliku k i K). .. dok je binarni PCjevski standard na PCu jer USA diktira PCjedvske trendove. Zato svi mjerimo monitore u inchima, mada je naša mjerna jedinica metar (cm)..
-zapravo, svejedno.
edit: evo još jedan primjer SI - IEC razlika.

Old Iggy pet 1.2.2013 09:16

Problem je u tome što nema standarda.

Postoji standard prefiksa (SI, s dodatkom kibidabi varijante), no treba paziti i na prefikse (K je kelvin, k je kilo) te sufikse.

Isto tako, najjednostanije je računati 8 bit = 1 byte, ali ni to nije upotrebljivo u realnom svijetu.

Stoga je ovakav "zadatak" teško izvediv bez detaljnih podataka.

Old Iggy pet 1.2.2013 09:27
dachoxl kaže...

O.K. Znači, tačno rješenje:

1 Kb 1024 bitova

1 Mb 128 kilobajta

1 Gb 128 megabajta

Ne, sve mora biti na dekadskoj bazi, ako je ovako postavljeno (iako je i krivo postavljeno).

Ante pet 1.2.2013 11:40

Mislim da bi trebalo jos jednom ponoviti da nebi bilo zabune:

• B=bajt
  • b=bit
  • 1B=8b

Sad dal je k u kB malo, veliko ili ne je nebitno, bitni su B i b.

Problem ne nastaje kod poimanja k ili K, kod kojih mozemo zanemariti razliku malo ili veliko slovo dok je u pitanju binarni sustav. Zasto? Nije bitna jer nema konfuzije oko znacenja, pa mozemo slobodno reci da je K=k, isto neka vrijedi i za ostale prefikse zato sto svatko pise vise manje proizvoljno, nekad koriste GB nekad gB, a ne mozemo imat milibit ili milibajt pa nam je i svejedno, dal je M veliko ili malo.

Unatoc tome postavlja se pitanje - " Sto je zapravo ispravno?"

SI sustav definira malo k kao kilo, k=kilo, veliko M kao mega, M=mega, G=giga itd.. Obzirom da je kod nas zakonom o mjernim jedinicama propisano koristenje SI sustava, a slicni zakoni postoje u svim drzava svijeta izuzev SAD-a i par otocnih drzava koje su na imperijalnom sustavu, al njih mozemo zanemariti. Sad treba obratiti pozornost na wikipedijin clanak s popisom prefiksa i njihovih vrijednosti te uociti da se kratice za prefikse vece vrijednosti od kilo pisu velikim slovom(ponavljam mega=M), a samo kilo i svi prefiksi manji od njega malim slovom(mili=m).

Dakle ispravno bi bilo:

• B = bajt
  • kB =kilobajt
  • MB = megabajt
  • GB = gigabajt
  • TB = terabajt

• b = bit
  • kb = kilobit
  • Mb =megabit
  • Gb = gigabit
  • Tb = terabit

Problem nastane kad postavimo pitanje - "Koliko iznosi 1k bajtova?"

E pa koliko? Prema SI sustavu 1k je istovijetno 1000, dakle 1k = 1000. Sada uocimo da je 1000 potencija broja 10 pa pisemo 1k=103. Pogledajte tablicu za ostale vrijednosti i primjetite da su to sve potencije broja 10.

Dakle 1k bajtova iznosi 1000 bajtova sto je zapravo potpuno ispravno. Ponovo 1kB=1000b.

Pa gdje je onda problem?

Da bi to odgovorili trebali bi skociti 30-50 godina unazad.

Ljudi koji su se tada bavili racunalima primjetili su da je 1024(210) skoro pa  jednako 1000(103) te su radi jednostavnosti poceli koristiti SI prefiks k za oznacavanje ~1024 i eto ti prvog 1kB. Svatko tko se bavio racunalima i binarnim sustavom znao da se 1kB odnosi na 1024 bajta. Kasnijim sve vecim i vecim sirenjem racunala na ostatak svijeta, koji je bio upoznat SI sustavom i pojmom kilo kao 1000(1km=1000 metara, 1kg=1000g), doslo je upravo do brkanja 1000 i 1024. Ljudi iz drugih polja znanosti   opravdano su predpostavili da se radi o 1000 i nisu mogli, ako nisu bili upuceni u tematiku, znat da je kB u racunalnom svijetu sinonim za 1024 bajta. Stvar su pogorsali proizvodjaci diskova koji su koristili bazu 10, a ne 2, slicna stvar je napravljena u telekomunikacijama, a pokojne diskete su pak imale svoju shemu.

Sada znamo sljedece:

1. Ako se kB spominje u kontekstu s racunalima koristite bazu 2 i onda se treba pridrzavat toga da je kB=1024b.
  2. Ako se ne radi o racunalima, nego o fizici, kemiji i ostalom, koristi se k=1000.

Naravno da problem nije rjesen, bas zato su uvedeni KiB, MiB, GiB, TiB da se stane na kraj viseznacnosti i nesporazumima te bi se trebalo forsirat njihovo koristenje.

No da tada u svijetu racunala vrijedi sljedece :

• kB = 1024B
  • MB = 1024kB
  • GB = 1024MB
  • TB = 1024GB

• kb = 1024b
  • Mb =1024kb
  • Gb = 1024Mb
  • Tb = 1024Gb

Ovog gore se treba pridrzavat. U slucaju da se netko ne slaze s time objasni mu zasto nije u pravu.

Zato sada svi zapocnite koristiti kibibajt, mebibajt, gibibajt, tebibajt i drustvo za bolju buducnost.

dachoxl pet 1.2.2013 12:11

Ante kaže...

1. Ako se kB spominje u kontekstu s racunalima koristite bazu 2 i onda se treba pridrzavat toga da je kB=1024b.

Mislim da ovdje samo treba veliko "B", pa da piše "kB=1024B"....?

@Ante

Hvala. Lijepo i jasno. 

I KONAČNO RJEŠENJE JE:

1 Kb 1024 bitova

1 Mb 128 kilobajta

1 Gb 128 megabajta

(NAPOMENA: Nisam htio dirati tekst, jer ga je tako profesor napisao. Samo sam dopisao boldirane i podvučene brojeve.)

Old Iggy pet 1.2.2013 13:08
Ante kaže...

Mislim da bi trebalo jos jednom ponoviti da nebi bilo zabune:

• B=bajt
  • b=bit
  • 1B=8b

Sad dal je k u kB malo, veliko ili ne je nebitno, bitni su B i b.

I tu je mali problem - ni byte ni bit nisu definirani, tj. njihova oznaka.

Kako ni sam termin byte nije definiran (obično je 8 bitova, ali u samo dijelu priče), osnovna jedinica informacije može biti samo bit.

Isto tako, kako je već standardima definirano, k je isključivo 1000.

ihush pet 1.2.2013 18:03

dachoxl kaže...
Ante kaže...

Mislim da ovdje samo treba veliko "B", pa da piše "kB=1024B"....?

Hvala. Lijepo i jasno. 

I KONAČNO RJEŠENJE JE:

1 Kb 1024 bitova
1 Mb 128 kilobajta
1 Gb 128 megabajta

(NAPOMENA: Nisam htio dirati tekst, jer ga je tako profesor napisao. Samo sam dopisao boldirane i podvučene brojeve.)

-da ako se misli na PCjevskoj bazi 1024.. ono što Old napominje je SI službeno...
Old Iggy kaže...
..
Isto tako, kako je već standardima definirano, k je isključivo 1000.
 tad je odgovor: jer je dekadska baza 10-1000.. umjesto 1024. (SI-jevski odgovori)
1 Kb 1000 bitova
1 Mb 125 kilobajta (osmina)
1 Gb 125 megabajta
.. ali je mala šansa da je ovo predviđen odgovor, tj isključivo ako je 'trik pitanje', jer se podrazumijeva IEC-PC baza.

dachoxl pet 1.2.2013 20:45
Old Iggy kaže...
Iskreno, pitanje je glupo do bola, em krivo napisano em bez standarda.
Još nadodaj da je gotovo nemoguće direktno povezati bit i bajt...

Sve to stoji. I mene nervira. Ajd što me nervira, nego je jedno od pitanja koje mi može biti na testu... 

Samo bih još da se zahvalim svima koji su učestvovali u raspravi, jer je ovaj razgovor bio krajnje konstruktivan i poučan i ima šta da se pročita svakako.

Hvala. Najbolji ste!