meshy čet 26.2.2009 13:59

i meni je prije par dana avg signalizirao virus, odnosno trojanca na indexu,međutim iako sam stavio opciju heal, ćini mi se da to nije pomoglo. odmah mi je došla poruka da sa zvučnom katricom nešto nije uredu, odnosno da nemam instalirane sound drivere.a do tog trenutka zvuk normalno radio. da li se ovo još kome desilo? zna li tko kako da ovo riješim?

0v3r10rd čet 26.2.2009 14:47
meshy kaže...

i meni je prije par dana avg signalizirao virus, odnosno trojanca na indexu,međutim iako sam stavio opciju heal, ćini mi se da to nije pomoglo. odmah mi je došla poruka da sa zvučnom katricom nešto nije uredu, odnosno da nemam instalirane sound drivere.a do tog trenutka zvuk normalno radio. da li se ovo još kome desilo? zna li tko kako da ovo riješim?

Isključi virtualnu memoriju, (Start > Run upiši "SYSDM.CPL" bez navodnika, klikni OK, odaberi Tab Advanced, pod opcijom Performance klikni Settings, odaberi u novom prozoru tab Advanced, pod Virtual memory klikni Change, u novom prozoru klikni na No paging file, te zatim set, zatvori s OK sve prozore, kad te pita restart, nemoj restartat).

skini Spybot s&d (http://www.safer-networking.org/hr/spybotsd/index.html)

skini malwarebytes (http://www.malwarebytes.org/)

skini windows malicious software removal tool (http://www.microsoft.com/security/malwareremove/default.mspx)

instaliraj Spybot i Malwarebytes, updejtaj, odskeniraj, skeniraj s MSRT, skeniraj s stingerom...

restartaj, pokreni u safe modu računalo (tipka F8 nakon  POST ekrana), odskeniraj još jednom.

restarataj normalno, vrati Virtualnu memoriju...

Ehm, ovo ti je u kratko opisan (na brzinu) proces kak skinut virus, ak ikako imaš nekog tko se bolje kuži u kante, prepusti njemu...

Ima još trikova, javi ako treba...
genije_čudo_prirode čet 26.2.2009 15:12
0v3r10rd kaže...
meshy kaže...

Isključi virtualnu memoriju, (Start > Run upiši "SYSDM.CPL" bez navodnika, klikni OK, odaberi Tab Advanced, pod opcijom Performance klikni Settings, odaberi u novom prozoru tab Advanced, pod Virtual memory klikni Change, u novom prozoru klikni na No paging file, te zatim set, zatvori s OK sve prozore, kad te pita restart, nemoj restartat).

skini windows malicious software removal tool (http://www.microsoft.com/security/malwareremove/default.mspx)

instaliraj Spybot i Malwarebytes, updejtaj, odskeniraj, skeniraj s MSRT, skeniraj s stingerom...

restartaj, pokreni u safe modu računalo (tipka F8 nakon  POST ekrana), odskeniraj još jednom.

Ehm, ovo ti je u kratko opisan (na brzinu) proces kak skinut virus, ak ikako imaš nekog tko se bolje kuži u kante, prepusti njemu...

hahaha...evo bolji savjet: run>CMD>format c:

brže, bolje i učinkovitije do čistog kompa kojeg će ovi svi alati priklat ako ih ideš stavljat ovim redom

0v3r10rd čet 26.2.2009 15:47
genije_čudo_prirode kaže...
hahaha...evo bolji savjet: run>CMD>format c:

brže, bolje i učinkovitije do čistog kompa kojeg će ovi svi alati priklat ako ih ideš stavljat ovim redom

O čemu ti pričaš?!

Mislim, čemu komentar ako nemaš pojma. Zašto bi Spybot i Malwarebytes priklali računalo? Stinger je standalone virus cleaner koji se NE instalira nego tek pokreče kao aplikacija, Isto i MSRT...

Nemoj ostavljati takve zlonamjerne komentare i zbunjivati ljude...

Računalo i bez virtualne memorije može privremeno normalno raditi, a namjera je kako bi se spriječio virus od pokretanja (većina virusa koristi virtualnu memoriju za pokretanje nakon restarta računala, među ostalim)
DhulKarnain čet 26.2.2009 16:07

0v3r10rd kaže...
 O čemu ti pričaš?!

Mislim, čemu komentar ako nemaš pojma. Zašto bi Spybot i Malwarebytes priklali računalo? Stinger je standalone virus cleaner koji se NE instalira nego tek pokreče kao aplikacija, Isto i MSRT...

Nemoj ostavljati takve zlonamjerne komentare i zbunjivati ljude...

Računalo i bez virtualne memorije može privremeno normalno raditi, a namjera je kako bi se spriječio virus od pokretanja (većina virusa koristi virtualnu memoriju za pokretanje nakon restarta računala, među ostalim)

slazem se. iako je u puno slucajeva format puno brze i jednostavnije rjesenje, ovako bacanje "savjeta" o formatiranju bez ikakve veze sa temom je bezveze i samo ce odmoci na dugi rok jer niti ce sprijeciti ponovnu zarazu niti covjek moze reinstalirat OS svakih tjedan dva kad pokupi neki shit na naetu.
samo bih jos dodao da je pametno i iskljuciti system restore i obrisati restore pointove jer cesto AV softver zna automatski staviti taj dio diska gdje su restore points u scan exclusion pravila.

fromcelltohell čet 26.2.2009 16:17

0v3r10rd & DhulKarnain: palac gore za Vas,dečkiCool

Tako se pomaže ljudima da riješe problemCool

Svaka čast na spremnosti da se pomogne!Cool

Najlakše je formatirat systemsku particiju i spucat novi OS,

no to i nije uvijek najbolje riješenje.

meshy pet 27.2.2009 09:46

e imam problem s ovim stingerom, kliknem na stranicu koji si mi dao, i piše page is not found. možeš li napisat je li se taj program točno zove stinger ili nekako drugačije? jer na mcafee stranici koju mi otvara nema nikakvog stingera?

genije_čudo_prirode pet 27.2.2009 10:52

Malo smo zapeli s pitanjima koja nemaju veze s ovom temom no ukratko ću dati svoj komentar iz iskustva:

Navedeni savjet od 0v3r10rd-a preporučam svima koji imaju par sati vremena za utrošiti na čišćenje računala alatima koji nisu tome dorasli (Windows MSRT- hahahah…Stinger-samo čišćenje nekolicine posljednjih virusa…Spybot-ok, ali čisti isključivo spyware...Malwarebytes-nije mi baš uvjerljiv no ajde jedini malo napredniji alat). 

Jednom zaraženom računalu NIKAD više nemojte vjerovati, rađe format, povrat image-a i backupa te čista instalacija SW!

Novi malware nadograđuje sam sebe, povlači viruse, instalira backdoor i rootkite....

Za one koji se žele igrati sa čišćenjem: prvo Sophos, zatim McAfee pa onda i Spybot (no ovo bih isključivo koristio ako prije toga znam da je riječ o nekom starom tehnički zaostalom virusu)

0v3r10rd pet 27.2.2009 12:58

Ajde genije, da te pitam...

A koliko je to tvoje iskustvo?! Pet, deset računala ili stotine i tisuće?!

Čovjeku je dat brzinski odgovor, i nije istina da spybot čisti samo spyware. Čisti i trojance, a ima i rootkit detekciju. I MSRT zna pomoći, mada proces čišćenja potraje, stinger je naveden upravo s svrhom kako bi se računalo počistilo ukoliko je u pitanju neki noviji virus. I postoji još veliki broj specijaliziranih alata za čišćenje ovisno o vrsti zaraze...

Apropos rootkita, za njih postoje specijalizirani alati kao sophosov (http://www.sophos.com/products/free-tools/sophos-anti-rootkit.html)

Otišli smo malo u druge vode, no čovjeku se nakon posjete index.hr uselio trojanac, pa i ima veze s temom.

I nije istina kako se računalu ne može vjerovati nakon čišćenja, AKO ZNAŠ kako pošteno očistiti. I da, proces čišćenja traje daleko dulje od ponovne instalacije.

Uvijek je lakše preformatirati particiju pa si miran. No, što ako ti je primjera uletio win32.virut i naselio se u MBR?! Preformatiranje particije NE POMAŽE, virus će se vratiti...

I za detaljniju raspravu o tome kako očistiti računalo potreban je malo veći tutorijal, i nije baš za početnike. Ovi savjeti su dani kako bi čovjek pokušao riješiti problem bez da formatira. I napomenuto mu je ako nije siguran što radi nek nađe nekog tko zna.

Usput meshy, naziv programa je stinger, genije ti je također dao link, možeš ga i putem googla potražit samo upiši stinger...

meshy ned 1.3.2009 18:30
0v3r10rd kaže...
meshy kaže...

majstore svaka čast! napravio sve što si rekao, instalirao malwerbytes, malwerremover tool, spybot, stingera i sophos anti- rootkit, skenirao normalno i u safe modu i zvučna kartica ponovno radi! nema više nikakvih problema. i nije ni najmanje utjecalo na performanse računala. svaka časti još jednom hvala na pomoći!!
mislav_01 ned 1.3.2009 19:14

Pa ono posto je tema stara tjedan dana jel, mozemo zakljucit da i ako je bilo nesta sada je maknuto. A kako je index bio jedno vrijeme nedostupan, i kako im forum nije radio radi "poteskoca" i "nadogradnje sigurnosnog sustava" moglo bi se zakljucit da Avast mozda ipak nije bijesnio tako bezveze...

0v3r10rd ned 1.3.2009 20:30

meshy kaže...
 majstore svaka čast! napravio sve što si rekao, instalirao malwerbytes, malwerremover tool, spybot, stingera i sophos anti- rootkit, skenirao normalno i u safe modu i zvučna kartica ponovno radi! nema više nikakvih problema. i nije ni najmanje utjecalo na performanse računala. svaka časti još jednom hvala na pomoći!!

I drugi put... (zlu ne trebalo Belji se)

0v3r10rd ned 8.3.2009 01:40

Uh, avaj!

Što učinit bez tog hvale vrijednog internet portala.

Ah, uh!

Moj život više nema smisla!

Ma mislim, niš čudno za n00bere. Što ih je sad poharalo, baš me zanima. Kuga, kolera, il ebola?!

anshika05 ned 8.3.2009 01:43
0v3r10rd kaže...

Uh, avaj!

Što učinit bez tog hvale vrijednog internet portala.

Ah, uh!

Moj život više nema smisla!

Ma mislim, niš čudno za n00bere. Što ih je sad poharalo, baš me zanima. Kuga, kolera, il ebola?!

da se to dogodilo kad sam imala 12-13 plakala bi jer mi život nebi imao smisla...shvaćam ljude koji su u šoku zbog fatal crasha :D
anshika05 ned 8.3.2009 14:28
fromcelltohell kaže...

Da...baš mi je teško sad....buhuhuhuhuhu....evo sve mi suze niz rit teku kak mi je žao index.hr portalaBelji se

Pola indexaša je na antidepresivima. Ja sam lijećena ovisnica o indeksu.
fromcelltohell ned 8.3.2009 14:42

Hm,svakom je zanimljivo ponešto.

Meni osobno je index.hr totalno out,poglavito poradi njihovog pravog lica

(ako netko nije znao,taj portal je tvorevina "gospodina" Save Štrbca,

koji je bio produžena ruka velikosrpske politike na ovim prostorima)

Ja kao hrvatski branitelj i još uvijek DVO ne želim posjećivat taj portal.

Ostali.....kako hoćete.....

mislav_01 ned 8.3.2009 14:55

Pa taj portal je dno dna na hrvatskoj medijskoj sceni. Konstanti pljuvacki tekstovi, vrsni "komentatori" koji su blago rečeno polupismeni, orijentirani na pljuvanju po svemu što se dešava u ovoj zemlji. Da ne govorim o licimjernosti i dvoličnosti istih. Primjer su konstantni textovi o "simonici" farmi, big braderu i ostalim produktima za debile te textovi koji kritiziraju i pljuju sve one koji gledaju, i pišu o tome. Drugi primjer je hrvatska nogometna reprezentacija o kojoj na dan dodje 150 clanaka, ali isto tako i clanaka koji seru po Bilicu i ekipi. Nikad ništa nevalja, samo znaju srat i jest govna ali naravno da bi netko nešta pametno predložio reko u silnim clancima nedaj boze. Nemaju niti trunke dostojanstva ni digniteta, pogotovo novinari koji pišu ono što im se naloži. Bitno da se skupljaju klikovi na bombastične naslove koji nemaju veze s clankom ispod naslova...Ali najveca mi muka dodje kad vidim koliko zapravo jadnika ima u ovoj zemlji koji samo klikaju i prosipaju gluposti na njihovom forumu. Ponekad me je sramota sto taj protal iza sebe ima .hr domenu.

To je portal kojima su SVI uspiješnji ljudi kradljivci i lopovi, portal kojimu su SVI branitelji besposličari, alkoholičari i teret ovog društva, sve u svemu jedna velika sramota. Portal koji SVE zna o recesiji a u nijednom članku ne kaže nista pametno o istoj. Portal koji SDP dize u nebesa te se nesposobnos oporbe u ovoj zemlji nigjde ne komentira. Komentira se i sere samo po HDZu. Nece HDZ dugo ostat na vlasti, ali o cemu li ce onda pisat, sigurno ne o vladajucoj stranci, ne onda ce se obrusit na oporbu (HDZ) dok sada uglavnom glavnu oporbenu stranku izbjegavaju kritizirat unatoc nesposobnosti iste.

0v3r10rd ned 8.3.2009 23:52

No...

Ova tema se nalazi na podforumu Sigurnosni softver i vezana je uz jedan konkretan nalaz zagađenosti dotične internet stranice virusom.

Bilo bi zgodno (u jednoj prilici je i ukazano na virus na drugim stranicama) ukazivati i na druge stranice koje su zaražene, jer je danas to najčešći način prijenosa virusa na računalo (fakat trebaš biti n00b i zarazit se otvarajući sumnjivi umetak u e-pošti).

Sumirati ću. Nije poželjno u ovoj temi isticati političke stavove jer se ova tema ne dotiče politike.

Priti pliz, vit šugar on top, politiku ne u moju butigu...

Garfield-LŠ pon 9.3.2009 00:23

Index.hr, živi od provokacije, i to im je glavna karakteristika. Njima nije bitno sa čime će provocirati, jer oni gledaju svijet kroz lisnicu i nemaju temljene ljudske vrijednosti.

Ali, neka, naša energija i vrijeme neće se na njima trošiti, a i oni će trebati kad-tad odgovarati za sve izrečeno, kao i svi ostali mediji koji laprdaju i mlate lovu.

dgigibao pon 9.3.2009 00:36
fromcelltohell kaže...

Zašto stalno ponavljaš ovu glupost i laž? Računaš da ako se laž puta ponovi da će postat istinita? LOL koji frik
fromcelltohell pon 9.3.2009 01:21
dgigibao kaže...
fromcelltohell kaže...

Zašto stalno ponavljaš ovu glupost i laž? Računaš da ako se laž puta ponovi da će postat istinita? LOL koji frik
Da,tako je ... i jesam freak i to freak koji je pol života proveo u odori HV-a(vjerojatno sam zato glup i lažljivac).

A,ti majstore ako ti je index.hr OK,samo odi tamo...ja ziher neću.

Pozz i ne obraćaj mi se više.

Nadam se da je to u redu?