Rasprava o 3D printanju

Stigao je Anycubic S1C, za sada fino sve radi. Kasnije stavim neke usporedbe.

Stigao je Anycubic S1C, za sada fino sve radi. Kasnije stavim neke usporedbe.
Kad si ga naručio i koliko mu je trebalo?
Mog S1 su poslali u Četvrtak, jučer je stigao u ZG, tako da ga sutra očekujem.
Daj baci neku brzinsku recenziju nešto, ne mogu dočekati svog.
Edit
S Anycubic.de si uzeo? Došao je čitav?

ja sve uzimam s anycubic de, nikad problema s dostavom ili ostecenim paketima, sve stigne super zapakirano.,...

ja sve uzimam s anycubic de, nikad problema s dostavom ili ostecenim paketima, sve stigne super zapakirano.,...
Uzeo sam i ja gro stvari do sada no gledam u dosta grupa ljudi prijavljuju ajme oštećene pakete a bome budu i printeri oštećeni. I to baš s tom S1 postovi budu. Dapače nisam do sada imao nikakvih problema s njima iskreno.

Gledam sad taj Anycubic S1 i S1C...
Jel Bambu vrijedan razlike u cijeni?
Čekam recenzije od vas koji ste kupili da ne trošim bezveze više novaca na P1S.
Ako se odlučim za S1 uzeti ACE Pro ili ne?

Došao danas S1C, odradio 4-5 printova i više nego zadovoljan i iznenađen. Jedino me muči što nema mogućnost mjenjanja z offseta na njemu samom.
No ovako, tiši je od k3c ajme. Usudio bih se reć izgleda je to onaj kojem pukneš print zatvoriš vrata i odeš svojim poslom, no ne želim ga ureć prije vremena.
Vidjet ćemo kroz 100tinjak sati. No ovako ako nastavi to je to, ne razmišljam više o bambuovim printerima.
Za vikend ću testirati abs i asa kako će funkcionirati pa javim.

Nakon 24 sata druženja s S1C i zadnjeg printa koji sam puknio i otišao nazad na posao ugodno sam iznenađen!
Uopće nije kiksala niti najmanje, doslovce pukni print zatvori vrata i dođi kad završi.
Čista preporuka!
Iskreno sad mi je krivo što nisam uzeo više komada po preorder cijeni...

Koji filament si koristio?
Jel sposoban printati pla i petg skroz zatvoren?

Petg, s full zatvorenim sam printao, moram još pla s zatvorenim probati, pa iza toga idem asa i abs.

Želim jedan dio isprintati u dvije boje pa sam na određenom dijelu printa mislio ubaciti ovaj kod (Orca slicer i Ender 3 V3 KE sa klipperom) pa me zanima jel to ok ili trebam što ispraviti:
; Pause
PAUSE
M104 S[last extruder temperature] ; Zadrži temperaturu extrudera
M140 S[last bed temperature] ; Zadrži temperaturu radne ploče
G91 ; Postavi relativno pozicioniranje
G1 E5 F1500 ; Extrudiraj 5 mm filamenta (prilagodi po potrebi)
G90 ; Postavi apsolutno pozicioniranje
G1 Z[last Z height] F300 ; Spusti nozzle na zadnju Z visinu
G1 X[last X position] Y[last Y position] F3000 ; Vrati nozzle na zadnju poziciju
M117 Nastavljam Print ; Prikaži poruku na LCD-u

Došao danas S1C, odradio 4-5 printova i više nego zadovoljan i iznenađen. Jedino me muči što nema mogućnost mjenjanja z offseta na njemu samom.
No ovako, tiši je od k3c ajme. Usudio bih se reć izgleda je to onaj kojem pukneš print zatvoriš vrata i odeš svojim poslom, no ne želim ga ureć prije vremena.
Vidjet ćemo kroz 100tinjak sati. No ovako ako nastavi to je to, ne razmišljam više o bambuovim printerima.
di si ga kupio?
dal je ovo jedina tema za 3d printanje il ima jos kaj? nemrem nis drugo nac

Petg, s full zatvorenim sam printao, moram još pla s zatvorenim probati, pa iza toga idem asa i abs.
Meni je bitno da ima filtraciju (ionako me dosta zeza disanje nakon korone) i da to može odraditi bez opasnosti od cloga.

di si ga kupio?
dal je ovo jedina tema za 3d printanje il ima jos kaj? nemrem nis drugo nac
Putem de.anycubic uzeo 20.1 došao 10.3, evo ga već je na 110-115 sati i 2.8kg materijala. Toliko je dobar da sam naručio još 4 komada.
Probao sam do sada PLA, SILK PLA, PETG, PCTG, ASA, ABS sve radi savršeno s zatvorenim enclosureom.
Nikakvih mirisa niti išta. Svakako ako planirate printat ove žešče materijale obavezno printer van sobe ne pomažu nikakvi filteri(glavobolja i omamljenost, više puta doživio).
Da da nažalost jedina tema za 3D printanje.
Slobodno bacite oko na tiktok, tamo imamo već sad dosta timelapsova i videa gotovih modela večinski odrađeni s Kobra 1 Max, Kobra 3 Combo i Kobra S1 Combo.

Želim jedan dio isprintati u dvije boje pa sam na određenom dijelu printa mislio ubaciti ovaj kod (Orca slicer i Ender 3 V3 KE sa klipperom) pa me zanima jel to ok ili trebam što ispraviti:
; Pause
PAUSE
M104 S[last extruder temperature] ; Zadrži temperaturu extrudera
M140 S[last bed temperature] ; Zadrži temperaturu radne ploče
G91 ; Postavi relativno pozicioniranje
G1 E5 F1500 ; Extrudiraj 5 mm filamenta (prilagodi po potrebi)
G90 ; Postavi apsolutno pozicioniranje
G1 Z[last Z height] F300 ; Spusti nozzle na zadnju Z visinu
G1 X[last X position] Y[last Y position] F3000 ; Vrati nozzle na zadnju poziciju
M117 Nastavljam Print ; Prikaži poruku na LCD-u
Puno ti je jednostavnije pauzirati na onoj liniji s desne strane, dodaš pauzu točno na layeru gdje želiš mjenjati boju. Imaš puno jednostavnijih opcija nego da se igraš s g kodom.

Čitam da ima nekih problema sa S1C pa se dvoumim oko kupnje.
Cijena i mogućnosti su svakako primamljive i jeftinije je taj combo nego Bambu P1S bez AMSa.
Trenutno imam Ender3 V3 KE i nije da nisam zadovoljan, ali želio bih se maknuti od bed slingera.

Kakvi su problemi sa S1C?

Trenutno sam na 75h printanja, kada budem na 100h onda napisem vise ili potvrdim ovo od sada. Za sada printer dobro radi, kvaliteta printova je u rangu P1S, a kose kuteve bi rekao da bolje odradi od P1S. Kamera je 10x bolja nego na P1S. AI prepoznavanje problema je 50/50. Z-Offset je morao ici dolje 0.03mm kod mene i kod prijatelja da prvi layer bude bez linija. S1 mi je tisi od P1S ali nije tih kao A1 Mini.
Combo radi dobro ali nekada zna izbaciti filament iz utora ako se taj filament dugo ne koristi, valjda jer sve redom vrti kada radi provjeru, jucer je dosao update vezan za to pa cemo vidjeti, tijekom printanja mi nije radilo problem. U prosjeku svakih tjedan-dva izade novi update firmware.
Displej jako brzo reagira na dodir tako da tko ima A1 ostati ce iznenaden. Filtriranje je bolje od P1S, kada printam ABS-GF smrdi cijeli prostor od 80m2, dok kod S1 ne osjetim nista. Wiper sistem je bolji, na P1S sam imao slucajeve gdje mi povuce "poop" na plocu i sjebe print.
Stavim fotografije kasnije.

Ne mislim ništa loše.
Uostalom i za moj Ender3 V3 KE ima isto loših komentara, a ja osobno nemam s njim problema.

Nakon 150+ sati na S1 mogu reć da su odradili odličan posao!
Znači trenutno brojimo 163sata i 3.59kg filamenta.
Od grešaka samo jedan filament tangle do sada.
Što se tiče first layera morao sam zoffset u sliceru za -0.05 spustiti, uglavnom od xy printera na ovom sam izvukao do sada najbolji first layer.
I stvarno što se tiče pouzdanosti, zadnjih xy printova sam samo puknuo print okrenuo se i otišao svojim putem(svi su uspješno završeni).
U nastavku par slika prvog layera.
Sve u svemu, frend je uzeo sebi jednu S1, nakon tog smo odlučili jednoglasno sve strojeve s S1 zamjenjujemo.
ivanzu Gledam sad sliku tvog prvog layera, u sliceru spusti z offset za cca -0.02 tako nešto da makneš u potpunosti vidljivost layera :D
Što se tiče izbacivanja filamenta van na ACE-u, rješen je problem s zadnjim FW-om 2.5.0.6, imao sam taj problem s izbacivanjem filamenta svaki 4-5 print morao bih vračati filament. Nakon updatea je rješeno to i odmah uzima rolu koja mu treba(ne povlači više sve nazad pa onda tek nego odmah sad). Ako su ti samo na jednoj strani onako vidljivi layeri, probaj ručno krevet uštimati, otpusti malo tamo gdje ti se vide i listaju layeri 2 vijka s gornje strane pa vidi, stvarno malo minimalno ih otpusti! I ponovno pukni first layer. Ja sam svog cca 2 sata uštimavao da bih dobio first layer s slika.
Iskreno S1 da sexam sve po spisku, sexam :D 10.3 je došla, ugašena je bila svega 20tak sati sve skupa. Isto kao i K3C. Baš sam dodao sad 2 slike ovoga što printaju od sinoć. Spool winder(ubijaju me kartonski spoolovi).
Jučer smo K3C ubacili u enclosure(nije gotov, moramo produžiti taj ikein lack za 10cm i bit će full zatvorena), nova glava, novi krevet, nova matična, novi svi stepperi(nakraju problem je bio u glavi i krevetu) i evo radi odlično, kao i prvi dan kad je došla.
I da, printovi bi bili gotovi da sam na standardnoj brzini ostavio, ali oba prinitera sam na quiet brzini preko noći ostavio i nakraju ću ih sad do kraja ostaviti tako.

Zaboravio sam napomenuti da osim što bi se htio maknuti sa bed slingera svakako bi mi odgovarlo da može pla i petg printati potpuno zatvoren.
Ako je to stvarno moguće to bi meni osobno bio veliki plus.
Od svih enclosed printera za sad sam samo u najavi vidio da Prusa Core One to može, ali mislim da sam već prije i spomenuo da je i Prusa cijena u pitanju.
Ovaj S1C sve definitivno tuče cijenom, a koliko vidim i nekim mogućnostima koje drugi nemaju.
Ne kužim jedino to sa Z offsetom.
Zar nema neki auto bad leveling koji bi to popravio?

Zaboravio sam napomenuti da osim što bi se htio maknuti sa bed slingera svakako bi mi odgovarlo da može pla i petg printati potpuno zatvoren.
Ako je to stvarno moguće to bi meni osobno bio veliki plus.
Od svih enclosed printera za sad sam samo u najavi vidio da Prusa Core One to može, ali mislim da sam već prije i spomenuo da je i Prusa cijena u pitanju.
Ovaj S1C sve definitivno tuče cijenom, a koliko vidim i nekim mogućnostima koje drugi nemaju.
Ne kužim jedino to sa Z offsetom.
Zar nema neki auto bad leveling koji bi to popravio?
Crveni petg u S1C, također printano i PLA bez problema ZATVOREN! To moram naglasiti! Petg konstantno zatvoren printam, za pla iskreno do sada još nije bilo potrebe. ABS Se ne osjeti, asa se malo osjeti. Filamente od Crofil3D uzimam, čista petica što se tiče materijala nikad nikakve niti najmanje greške.
Iskreno hejtao sam AC i bilo me strah S1 jer sam imao hrpetinu problema s K3C na nekih 200-250 sati, ali evo i nju sam uspješno rješio radi kao i prvog dana. Zamalo da sam uzeo P1S ali iskreno nije mi žao što nisam. Oduševljen sam s S1 definitivno.
Topla preporuka, ja sam sad na čekanju iduće, uzimam samo s anycubicove stranice pa moram sad pričekati 20-30.4 za treću S1.

Kakav je crveni PETG od Crofila? Uzimao sam od Azurea crevni PETG i tesko je krhko smece.

Kakav je crveni PETG od Crofila? Uzimao sam od Azurea crevni PETG i tesko je krhko smece.
I PLA i PETG i ASA su mu čista 10tka.
Već sam cca 30kg njegovog filamenta sprašio nikakvih problema stvarno.
Najbitnije frišak je uvijek.

Trebam novi printer asap...
Nakon što sam ga malo nahvalio Ender3 v3 KE mi je sad stvarno dopi_dio sa stalnim podešavanjima neć podešenoga.
S obzirom da Anycubic treba čekati cca mjesec dana to mi nije opcija za odmah...možda kasnije.
Molim neke prporuke u kom smjeru da gledam.
Printam najviše PETG i malo PLA.
Multicolor nisam koristio za sad, a i nisam ga trebao još, ali tko zna za ubuduće
Želje bi bila enclosed printer, ali ako PETG i PLA ne mogu printati zatvoreni ne znam ima li smisla.

I ja tražim printer ali prvi i svako malo pročitam nešto novo. Šta znači ovo da ne može zatvoren printati?

To vrijedi za PLA i PETG... treba otvoriti vrata i/ili skinuti gornji poklopac

To vrijedi za PLA i PETG... treba otvoriti vrata i/ili skinuti gornji poklopac
Ja to ne činim i printevi mi ispadaju normalno, a imam bezvezni stari Creality Sermoon. Čak ne upalim niti ventilator od kučišta.
Jedina opasnost je stringing, a to riješiš retrakcijom. Ako printaš monolitne strukture onda ti niti to ne treba.

Ne znam jel P1S vrijedan razlike ili da samo uzmem A1
pitanje za korisnike filament printera.....
koliko su vidljive layer lines prilikom printanja medium sized objekata?
konkretnije, razne figure i slicno, 1/4 i 1/6 mjerilo?
resin je (vjerujem) nenadmasan sa 30um ili 50um layer heightom, no, printanje nekih vecih stvari, posebice postolja ili nekih baza za diorame i sl je nezgodno iz puno faktora i razloga, pa je ideja kojom se bavim nabaviti neki el cheapo fdm printer i koristiti ga za takve velike stvari koje uglavnom ni nemaju neke extra finw detalje, a i sama naknadna obrada poput smirglanja nije problematicna, naravno, ukoliko je moguce dobiti koliko toliko gladak print?
usput i neka preporuka za fdm printer, ne treba biti nista extra brz, niti pun featurea, bitno da radi i da je jeftin.....
Ovisno o layer hegihtu, za sada na fdm najniže 0.06mm s 0.2mm nozlom.
Evo ti par primjeraka, sve je s kobrom 3 rađeno.
Prva slika 0.08mm layer height, ostalo sve na 0.2mm, na nekim stvarima se dogodio layer shifting. Također na zadnje 2 slike imaš vidljive seamove i layere, tu sam testirao nešto s seamovima.
Mjesec mi je ujedno najdraži print, nisam očekivao da će uopće završiti print(Kobra Max) no nakraju je ispao BRUTALNO, a i ima još par faktora da ne duljim previše.
EDIT
Za sve koji planiraju kupiti printer, ukoliko kliknete odmah s njim i ne naživcirate se jer nikako da nešto isprintate i tek nakon 5 dana isprintate prvi print kako spada. E onda vam slijedi jedna "ovisnost". Dogodi vam se situacija da imate model koji traži 2-3 printa, vi to isprintate i budete sretni zbog toga. Pa nakon tog printa se ponovi opet ista situacija i onda krenete razmišljati kako bi bilo dobro još 1 uzeti. Frend i ja smo uzeli endera 3 s1 pro, pa smo rekli hajde još 1 i klippera(sonic pad) puknuti na njih. Nakraju se dogodilo da smo s 2 printera završili na 4 trenutno u cca mjesec dana od kupovine prvog printera. Nakon tog nismo si mogli pomoći pa smo još orderali 2 kobre. Nakraju vam se dogodi da ne možete prestati, vjerujte mi vrlo je zanimljivo i da se čak i zaraditi s njima bez problema(bez modeliranja zaboravite na neki jači profit).
Tako da braćo, priupitajte se dali vama ovo treba :D Jedina sreća što izumiru 3d printeri s ručnim štelanjem kreveta pa vam neće biti sexozovno toliko kao s ovim starim Enderima 3 s1 pro :D
A vi kolega iznad, uzmite si za 300 ili 400 eura nisam siguran Kobra S1 bez AMS(multi color, multi filament) i to je i više nego pristojno. Ako vam se ne čeka, imate Kobru 3 bez AMS za 300 eura, A1 za 330 eura, P1P cca 500 eura(samo napravite enclosure isti je kao p1s samo bez enclosurea), a ako će te gledati jeftinije ove onda nekakvog Endera obavezno s klipperom(nije to što ubrza, nego printer je puno precizniji i daleko bolje printeve izbacuje).