Razvoj web-stranica

Izrada web stranice, hosting zakupljen

Gamer21 pet 23.5.2025 10:48

Pozdrav, imam zakupljen Toto hosting, zakupio sam dvije domene, odnosno jedan je free, druga je na tvrtku, dobio sam pristup c panelu, prijatelj koji je senior dev mi je nesto u kratkim crtama pokazao kako što gdje, no svaka čast onome tko radi ovakve stvari jer na c panelu ima jedan i miljun opcija, onda idu i varijacije na temu. Zanima me da li imate preporuku za neki AI za izradu stranice, ili kako da najjednostavnije i najjeftinije izradim stranicu? Reviewe sam pročitao, dosta njih su ai generated, pa me zanima da li je netko od Vas na forumu izrađivao preko AI ? Trenutna opcija plaćanja web designa nije opcija zbog financija, svaki konstruktivni komentar ili prijedlog je dobrodošao. Hvala unaprijed. 

BugLove pet 23.5.2025 19:29

Cpanel je trivijalan, ako ti je to komplicirano.. 

Treba li ti site  sa bazičnom funkcionalnosti, napraviti ćeš stranicu u WP lako i brzo, čak i sa besplatnom temom.  Ako poželiš nešto specifično brzo ćeš vidjeti da ćeš morati kupovati pluginove.

ivic55 pet 23.5.2025 20:14

Ja sam ovako napravio, uzeo besplatni template sve preveo na hrvatski jezik, slike i ikone bi zamijenio svojim ali u istim pikselima i zadržao bih naziv originalnih slika da ne moram u kodu mijenjati ništa.

2-3 dana mi trebao da sve riješim i evo stranica sada ima godinu dana. A također i web dizajnera danas ima na bacanje kao u svakoj IT struci pa imaš ekipu po 50-100 eura nudi izradu stranice.

Gamer21 jučer 16:15

Došao sam do par novih informacija, ovdje bih pitao da mi kazete da li su točne, te naravno da kažete svojim komentarima da li je to pravi put ili nije:

1. Wordpress rješenja su načelno okej kratkoročno, najbrža su, no oni koriste pluginove i nekada update tog plugina donosi za sobom dosta problema, ako se koristi za webshop, moze doci do promjene cijene, ulazi se u nezakonitu sferu itd, te takoder treba odrzavanje mjesecno ? 

2. Najbolje rjesenje je ono koje je gotovo, next js, brzina stranice i ne zahtijeva naknadna odrzavanja?

dont shoot the messenger, samo prenosim sto su mi ljudi rekli. 

Stoja jučer 16:52
Gamer21 kaže...

Došao sam do par novih informacija, ovdje bih pitao da mi kazete da li su točne, te naravno da kažete svojim komentarima da li je to pravi put ili nije:

1. Wordpress rješenja su načelno okej kratkoročno, najbrža su, no oni koriste pluginove i nekada update tog plugina donosi za sobom dosta problema, ako se koristi za webshop, moze doci do promjene cijene, ulazi se u nezakonitu sferu itd, te takoder treba odrzavanje mjesecno ? 

2. Najbolje rjesenje je ono koje je gotovo, next js, brzina stranice i ne zahtijeva naknadna odrzavanja?

Sve ovisi za koju svrhu je web. S obzirom da jako puno stranica je na wordpressu (i od nekih jako velikih brandova koji bi si mogli priuštiti custom web), očito imaju računicu. Po mom mišljenju danas postoji već hrpa servisa gdje se mogu lako napraviti jednostavni webovi a mogu imati integriran i blog, plaćanje i sl. 

Ja sam se odlučio sa platformu systeme.io gdje praktički cijelo svoje poslovanje radim sa njim. Dižem stranice po potrebi za nove ponude/promocije (povezane na moju domenu), imam glavni web, blog, newsletter, integriran stripe za plaćanje i cijeli CMS sustav za upravljanje kontaktima + automatizacije svega i svačega. Sam web builder je klikalica tako da bez puno petljanja se da složiti web (a imaju i gotove teme pa možeš od njih samo prilagoditi content). 

Radio sam u IT firmi i radili smo hrpu webova za klijente i na kraju ono šta ja imam ovdje na platformi naši klijenti ne bi dobili ni 5% tih funkcionalnosti za puno više love nego što košta pretplata na servis (a imaju i besplatnu verziju)

Mana je jedino ako želi da je web ultra fancy sa neznam kakvim animacijama i sličnim kerefekama onda je bolje iskodirati (doduše imaju i oni opciju da umetneš svoj kod u web tako da se i to tehnički može složiti uz više posla)

millennial jučer 17:38
Gamer21 kaže...

1. da i ne, ako ti netko to složi za 100 eura onda ćeš i dobiti koliko si platio i brzo će krenuti problemi, s druge strane imaš firme koje rade ogromne projekte u WPu, ali to je potpuno drugačiji rad od onog za 100 eura

2. opet i da i ne, teško je pronaći gotovo rješenje koje će 100% zadovoljiti nečije potrebe i zahtjeve, ali ukoliko pronađeš nešto takvo onda za tebe može biti najbolja opcija jer će omjer uloženo dobiveno biti vjerojatno ok

3. treće rješenje je kada se radi po narudžbi, tada se sve prilagodi tebi, kasnije se može razvijati u bilo kojem smjeru i nadograđivati, ali to ima i svoju cijenu i od ova tri spomenuta načina je obično najskuplje

e sad podvučeš crtu, staviš svoje zahtjeve na stol, pogledaš koliko imaš u novčaniku i vrlo lako odabereš. 

Gamer21 jučer 18:59

Jedan mi je covjek pokazao za opciju inspect i lighthouse, ja sam na 7 domaćih stranica to pogledao, btw neke su i bogatije tvrtke sa oko 10 zaposlenih i brojke su ispod 50 , a to je actually webshop.

mrgood danas 12:02

Inspect i lighthouse nisu baš relevantni, ako želiš dobiti pravu sliku brzine učitavanja idi na webpagetest.org .
Tamo odaberi najbliži server (Milano) i odaberi Native Connection (No Traffic Shaping). Tada ćeš vidjeti stvarno stanje.