Razni softverski problemi

Dual boot Windows/Ubuntu problem

Nikom pon 8.9.2014 09:47

Postirao sam na međunarodnom forumu na engleskom jeziku pa eto i vama copypaste da ne prevodim :)

I have accidentally deleted my partition that had Linux Ubuntu 12.04.02 LTS on it, while maintaining Windows 7 on a separate partition. Having restarted my computer Lenovo G560, I got the message:

error: unknown filesystem.
grub rescue>

I can use recovery disc for windows7 to return to initial settings, but it will erase all current data on the disc. I also have back up windows installed on a separate partition, but I don't know how to get to it.

Is it possible to save the data on the disc in this case?
And, is there a way to restore windows to the settings just before I deleted ubuntu partition?

Hvala na bilo kakvoj sugestiji :)

ihush pon 8.9.2014 10:36

-svaki boot možeš popraviti njegovim OS/install medijem (grub zna biti malo žešći..). Idi do dijela instalacije za bootmanager..

-btw, 99% je uzrok update BIOSa (UEFI) i promjena postavki na factory.. uđi u BIOS i podesi, trebalo bi biti dovoljno ako se grub nije raspao.

josipva pon 8.9.2014 12:12
Harold kaže...

linux je muka isusova i za iskusnije korisnike. ako ga ne misliš intezivno koristiti, nemoj ga više instalirati. sačuvaćeš sebi puno živaca.

Tako je, reci mu! Konstruktivni komentari od ljudi koji nemaju pojma su uvijek dobrodošli.

bunkermax pon 8.9.2014 13:07

Ja čak velim obrnuto : koristite prozore ako vam je do svakodnevnog natezanja sa problematičnim i dugim nadogradnjama, bsodovima, defragmentacija, registry errorima, dllovima, verzijama net frameworkova, malwerima,....

A ako hoćete vrijeme provesti produktivno ili u zabavi, onda odma na ubuntu, mint, opensuse....čak vrijedi i za početnike....

Nikom pon 8.9.2014 13:54
josipva kaže...

Da. Ubuntu može pristupiti i windows particiji.

gdje ću sad nabavit live usb? :(

možda imam live cd, ali usb sumnjam

dakle, na taj isti USB prebacim te podatke?

da li je ikako moguće nekako povratit stari izbornik u DOSu na kojem mogu jednostavno izabrat da mi učita windowse? mislim da te ne bi trebao biti problem, potrebna je samo prava komanda, ali koju izgleda nitko ne zna

josipva pon 8.9.2014 13:57
Nikom kaže...
josipva kaže...

da li je ikako moguće nekako povratit stari izbornik u DOSu na kojem mogu jednostavno izabrat da mi učita windowse? mislim da te ne bi trebao biti problem, potrebna je samo prava komanda, ali koju izgleda nitko ne zna

Taj izbornik je GRUB i moguće ga je vratiti no prije daljnjih eksperimentiranja preporučio bi ti osigurati najbitnije podatke. Ne moraš koristiti Live USB, može i Live CD/DVD, bootaš se u to i prebaciš bitne stvari na nekakav rezervni usb ili hdd.

Nakon toga možeš probati s ovim.

1domagoj1 pon 8.9.2014 14:00
Nikom kaže...

Dakle, kao sto je ihush rekao: "svaki boot možeš popraviti njegovim OS/install medijem (grub zna biti malo žešći..). Idi do dijela instalacije za bootmanager..". S obzirom da je rijec o GRUB-u, treba ti instalacijski medij od Ubuntua. Kako si ga instalirao, ne znam. Preko CD-a, USB-a, totalno svejedno, bitno je da ga imas i da onda s njega bootas "zivi sustav" (live). Dalje mozes kopirati podatke, popraviti GRUB (tako da ti opet ponudi izbor bootanja), sve formatirati ako zelis, itd.

Nikom pon 8.9.2014 14:24
josipva kaže...
Nikom kaže...
josipva kaže...

Taj izbornik je GRUB i moguće ga je vratiti no prije daljnjih eksperimentiranja preporučio bi ti osigurati najbitnije podatke. Ne moraš koristiti Live USB, može i Live CD/DVD, bootaš se u to i prebaciš bitne stvari na nekakav rezervni usb ili hdd.

{#}

taj link zlata vrijedi, hvala do neba!

ali, ja sam skoro pa totalni početnik u ovome

stoga, gdje mogu nabaviti live cd ili usb, ima li to negdje kupiti?

to nije isto kao obični instalacijski CD ili USB?

Nikom pon 8.9.2014 14:27
1domagoj1 kaže...
Nikom kaže...

Dakle, kao sto je ihush rekao: "svaki boot možeš popraviti njegovim OS/install medijem (grub zna biti malo žešći..). Idi do dijela instalacije za bootmanager..". S obzirom da je rijec o GRUB-u, treba ti instalacijski medij od Ubuntua. Kako si ga instalirao, ne znam. Preko CD-a, USB-a, totalno svejedno, bitno je da ga imas i da onda s njega bootas "zivi sustav" (live). Dalje mozes kopirati podatke, popraviti GRUB (tako da ti opet ponudi izbor bootanja), sve formatirati ako zelis, itd.

imam instalacijski cd, valjda s tim mogu obaviti taj live session

pokušat ću pa javim rezultate :)

1domagoj1 pon 8.9.2014 16:44
Nikom kaže...
{#}

taj link zlata vrijedi, hvala do neba!

ali, ja sam skoro pa totalni početnik u ovome

stoga, gdje mogu nabaviti live cd ili usb, ima li to negdje kupiti?

to nije isto kao obični instalacijski CD ili USB?

Live CD ili USB je obican instalacijski CD, ne treba nista kupiti. Znaci instalacijski CD je ujedno i live CD, jer kad bootas instalacijski CD, otvoriti se kompletan OS na kojem mozes raditi (ali promjene nece biti sacuvane), a mozes ga i instalirati.

Prije bilo kakvog eksperimentiranja obavezno backup!!!

Nikom uto 9.9.2014 07:11

bootao sam s ubuntu live CDom i napravio backup

dakle, taj CD mogu ubaciti u bilo koji komp, zaobići sve passworde i kopirati sve dokumente na USB ili CD?

barem sam ja to napravio :D

čudi me tako loša zaštita računala općenito s obzirom da običan takav CD ulazi u sve fajlove

Nikom uto 9.9.2014 07:23
josipva kaže...
Nikom kaže...
josipva kaže...

Probao sam s tim i nastao je problem

kad u terminal ukucam

"sudo add-apt-repsitory"

i stisnem enter pojavi mi se poruka "Error: need a repository as argument"

Potom sam pokušao ukucati

"sudo add-apt-repsitory ppa:yannubuntu/boot-repair"

nakon što stisnem enter, pojavi se dugačka poruka "Traceback (most recent call last): .................... " te završava s "pycurl.error: (6, "Couldnt resolve host 'lounchpad.net'")

očito nešto radim krivo :(

ihush uto 9.9.2014 10:24

... {#}

ne kemijaj, popravi GRUB (to je samo bootmanager, problem s bootanjem nema posebne veze s OSevima i podacima, tj 99% ne treba ništa spašavati-backupirati mada je to uvjek pametna preporuka. ako se fixa boot sve je gotovo za 5min)

hrx uto 9.9.2014 10:39

Koliko sam shvatio, želio bi ukloniti GRUB da bi mogao ući u Windowse? Budući da si izbrisao particiju s Ubuntuom na kojem je bio GRUB, popravak nije moguć bez vraćanja izvorne tablice particija.

Bootaj Windows 7 DVD (ili Recovery CD), odaberi jezik, vremensku zonu, mapu tipkovnice, odaberi "Use recovery tools ..." i zatim "Command Prompt". U naredbenom retku utipkaj slijedeće naredbe:

bootrec.exe /FixMbr
bootrec.exe /FixBoot
bootrec.exe /RebuildBcd

Te naredbe rade slijedeće (kopirano iz MS-ove pomoći i podrške):

/FixMbr
Mogućnost /FixMbr na particiju sustava zapisuje MBR kompatibilan sa sustavom Windows 7 ili Windows Vista. Ova mogućnost ne prebrisuje postojeću particijsku tablicu. Koristite ovu mogućnost kada morate otkloniti oštećenje MBR-a ili kada trebate ukloniti nestandardni kôd iz MBR-a.

/FixBoot
Mogućnost /FixBoot zapisuje novi početni sektor na particiju sustava putem početnog sektora koji je kompatibilan sa sustavom Windows Vista or Windows 7. Koristite ovu mogućnost ako je istinit jedan od sljedećih uvjeta:
  -  Početni sektor zamijenjen je nestandardnim početnim sektorom sustava Windows Vista ili Windows 7.
  -  Oštećen je početni sektor.
  -  Nakon instalacije sustava Windows Vista ili Windows 7 instaliran je stariji operacijski sustav Windows. U ovom slučaju računalo se pokreće putem programa Windows NT Loader (NTLDR) umjesto Windows Boot Manager (Bootmgr.exe).

/RebuildBcd
Mogućnost /RebuildBcd skenira cijeli disk u potrazi za instalacijama koje su kompatibilne sa sustavom Windows Vista ili Windows 7. Uz to, mogućnost omogućuje odabir instalacija koje možete dodati u BCD pohranu. Koristite ovu mogućnost kada morate u potpunosti ponovno izgraditi BCD.

Ubuntu obično instalira GRUB bootloader ('nestandardni kod' prema MS-u) u MBR, tako da u većini slučajeva druga naredba (/FixBoot) nije nužna, ali je korisno izvršiti ju za svaki slučaj.

Nakon izvršavanja te tri naredbe, ponovno pokreni računalo - Windowsi bi se trebali podignuti. Nakon toga možeš ponovo instalirati Ubuntu ako želiš.

ihush uto 9.9.2014 10:44
hrx kaže...

Koliko sam shvatio, želio bi ukloniti GRUB da bi mogao ući u Windowse? U tom slučaju, gornji postovi previše kompliciraju ...

..

-(koliko sam ja pročitao..), raspao se grub, treba ga popraviti. Ništa više (ne uklanjati win i sl..).

Sve ostalo je krenulo kao 'šum na liniji'.. (pa i pametni savjet za backupom).

hrx uto 9.9.2014 10:52

U prvom postu piše:

I have accidentally deleted my partition (...)

a pitanja su

Is it possible to save the data on the disc in this case?
And, is there a way to restore windows to the settings just before I deleted ubuntu partition?

Kaže da je backup napravljen (riješeno prvo pitanje).

Ne vjerujem da je imao GRUB na zasebnoj particiji (/boot), tako da se i popravi bootloader, GRUB-ove datoteke nisu prisutne na računalu budući da su bile na izbrisanoj particiji. Moguće je probati povrat stare particijske tablice pomoću Testdiska, ali mislim da je jednostavnije (budući da, kako kaže, nema baš puno iskustva) popraviti MBR i nanovo instalirati Ubuntu ako želi (ili preskočiti popravak i odmah instalirati Ubuntu).

Nikom uto 9.9.2014 15:48
ihush kaže...

... {#}

ne kemijaj, popravi GRUB (to je samo bootmanager, problem s bootanjem nema posebne veze s OSevima i podacima, tj 99% ne treba ništa spašavati-backupirati mada je to uvjek pametna preporuka. ako se fixa boot sve je gotovo za 5min)

ok, bekap je ionako napravljen

kako se to fixa boot?

bio bih najsretniji da postoji komanda i sve riješeno :D

Nikom uto 9.9.2014 15:52
hrx kaže...

Koliko sam shvatio, želio bi ukloniti GRUB da bi mogao ući u Windowse? Budući da si izbrisao particiju s Ubuntuom na kojem je bio GRUB, popravak nije moguć bez vraćanja izvorne tablice particija.

Bootaj Windows 7 DVD (ili Recovery CD), odaberi jezik, vremensku zonu, mapu tipkovnice, odaberi "Use recovery tools ..." i zatim "Command Prompt". U naredbenom retku utipkaj slijedeće naredbe

moj windows recovery disc samo vraća na initial settings, nema uopće opcija za nešto drugo, već sam probao

možda mi je to najjednostavnije

i nakon toga ponovno instalirat ubuntu :)

1domagoj1 uto 9.9.2014 15:56
Nikom kaže...

ok, bekap je ionako napravljen

kako se to fixa boot?

bio bih najsretniji da postoji komanda i sve riješeno :D

Pogledaj hrx-ov post:

http://www.bug.hr/forum/topic/razni-softverski-problemi/dual-boot-windowsubuntu-problem/214690.aspx?page=0&jumpto=4348478&sort=asc&view=flat

Stvar je u tome sto ima raznih nacina, na tebi je da izaberes. Nisu komplicirani, ali se sastoje od nekoliko koraka koje treba izvrsiti pa ti se zato cini jako komplicirano.

U krajnjem slucaju, samo opet instaliraj Ubuntu na istu particiju gdje je i bio, on bi automatski trebao sloziti boot.

zerocool12 uto 9.9.2014 16:01

Citiram ovu stranicu : 

"

The graphical way

• Insert your Ubuntu CD, reboot your computer and set it to boot from CD in the BIOS and boot into a live session. You can also use a LiveUSB if you have created one in the past.
  • Install and run Boot-Repair

• Click "Recommended Repair".
  • Now reboot your system. The usual GRUB boot menu should appear. If it does not, hold Left Shift while booting. You will be able to choose between Ubuntu and Windows.

"

Znači pokreneš LiveCD (Ubuntu-a), pritisneš ctrl+alt+t (ili odeš na prvu ikonu s lijeve strane zaslona i napišeš terminal), tamo upišeš redom :

"sudo add-apt-repository ppa:yannubuntu/boot-repair" ,

"sudo sed 's/trusty/saucy/g' -i /etc/apt/sources.list.d/yannubuntu-boot-repair-trusty.list",

"sudo apt-get update",

"sudo apt-get install -y boot-repair && (boot-repair &)" ,

"boot-repair",

znači samo ono što je unutar navodnih znakova,liniju po liniju bez navodnih znakova.

Tamo odabereš "Recommended Repair", kad završi zapiši onaj URL što dobiješ na papir/mobitel i restartaj PC.

Sada bi GRUB trebao raditi,ako ne radi zalijepi nam ovdje URL što si tamo prepisao.