Razni softverski problemi

CDBOOT:Cannot boot from CD -code 5 pomoc

Gamer21 pon 18.1.2016 21:35

Postovani kolege forumaši!Curi za faks moram instalirati nov windows.Imam na cdu win 7 sp1,win 8.1 i win 10.Pri instalaciji mi javlja ovu gresku.Nakon trazenja rjesenja sam odlucio ovdje potraziti pomoc jer se vec dva tjedna mučim sa time.Nasao sam ovaj tutorial http://www.unawave.de/windows-7-tipps/code5-error.html?lang=EN ,skinuo sam taj img burn no nazalost nisam nesto strucan po pitanju toga te takoder nemam pristup win visti pa ako ima koja dobra dusa da bi mi pomogla na pm ili u komentare bio bih zahvalan.Sutra ujutro opet idem to probati joj instalirati.Hvala unaprijed

ihush uto 19.1.2016 11:42

idi na MSovu stranicu i skini (pravi) install-ISO, možeš snimiti na DVD ili USB..

preduvijet je ispravan PC na kojem to radiš + ispravan medij na koji snimaš, za DVD nižu brzinu itd. Soft za snimanje je nepotreban, može svaki, MSov tools klik-next..

prije instalacije (bilo kojeg OSa), podesiti BIOS (prema potrebama OSa ili OSeva..) i naravno ispravan PC-HW.

testirati možeš npr Hirensom ili linux distra kao ubuntu (skineš, snimiš, bootaš i znaš).

poneka MBO (chipset+BIOS) može imati problema s bootanjem, različito s CD-DVD-USB.. prilagodi se onome što radi, probaš.. (npr promijeniti port na koi je spojen disk), čak ne moraš ni bootati-instalirati OS, možeš ga ručno raspakirati i kreirati npr boot .. ali nemaš dovoljno predznanja, tad to prepuštaš installeru.

razni modificirani installeri (slipstrimani) imaju više problema nego 'čisti', upravo zbog chipseta i generičkih drivera.. veća šansa da ćeš na problematičnom PCju instalirati s origigija.. mora raditi.

edit: + pročitaj requirementse za svaki OS (soft) koji želiš instalirati, to je preduvijet. Npr NXbit, ponekad samo podešavanje BIOSa, zato čitaj..

ihush sri 20.1.2016 12:41

proc je 64bitni.. (skoro je nemoguće pronaći neki koji nije..), podesi BIOS, tj nije to jedini requirements (EMT64).. ima ih još.

naravno, za tvoj PC nema ni potrebe ići na 64bit.. optimalniji je 32bit. (čemu si uopće krenuo s x64..)

nešto ne možeš izbrisati.. nema veze s vezom. (npr aktivan file? mountan ISO? ..) nema veze s installom (to se ne radi iz win, tj tad je jasna poruka, ne možeš iz 32bitnog OSa nadograditi na 64bitni, mora ići clean iz 'DOSa').