bosko_balaban uto 23.9.2014 11:30

Evo ljudi, nisam stručnjak za računala, pa se možda neću moći pravilno izraziti, pa se unaprijed ispričavam ako napišem neku nelogičnu glupost..

Sve kreće ovako, ukratko..

Na kompu imam Win XP, a pošto je komp star otprilike godinu dana i relativno je dobar jer ima 4 gb ram-a, a Win XP koristi najviše oko 3gb i dosta su zastarjeli, odlučio sam se instalirati Win 7 64 bita, iako to nikada nisam radio sam.. Više mi je glupo radi svega zvati frenda pa sam se odlučio probati sam..

Na internetu skidam Windows7 Ultimate i pržim ISO file na DVD.. Znam da se u BIOSU mora postaviti da se računalo boota sa DVD ROM-a.. Tu sada dolaze problemi..

Moje računalo nema klasični BIOS nego "ASRock UEFI Setup Utility".. Malo je drugačiji nego ostali BIOS-i, ali pod opcijom "Boot" imam ponuđene Boot option priorities #1, #2, #3.. Ne piše mi kao u klasičnom BIOS-u da je, recimo, 1st Boot Device (DVD ROM), 2nd Boot Device (Hard drive) itd..

meni piše Boot option #1 Toshiba.... i još nešto ne mogu se sjetiti,

Boot option #2 HL..... nešto

Boot option #3 Uefi Built-in..... nešto..

Vidio sam na nekim stranicama da treba prebaciti da Boot option #1 bude ovo Uefi Built i tako sam napravio, snimio i izašao.. DVD je bio u DVD ROM-u, ali ništa se nije dogodilo.. Opet mi je ušlo normalno u Windows XP.. ne znam gdje griješim? da li je problem u Windowsima koje sam snimio, možda je trebalo prvo ISO file prvo extractati pa onda spržiti ili?

Vjerojatno još netko ima ovaj "AsRock uefi setup utility" ili zna sa njime raditi pa da mi pojasni kako i što trebam postaviti da bi mi se računalo bootalo sa DVD-a..

Unaprijed se zahvaljujem i ispričavam se još jednom ako sam napisao neku glupost.. pozz..

lmutak uto 23.9.2014 12:02

Iso je virtualni cd/dvd,znaci moras snimit sadrzaj sa iso-a na cd/dvd,za to koristis besplatan program imageburn (pogledaj sliku).U biosu podesis da ti boota 1 boot priority sa cd citaca,

kad resetiras komp stisces F11,pa bi te komp trebao pitati dal zelis bootat cd/dvd i stisnes enter....

bosko_balaban uto 23.9.2014 15:35

Ok.. Hvala za ovo sa ISO fileom, mislio sam da ga je dovoljno samo spržiti na DVD.. Skinuti ću si taj program pa sa njime prebaciti na DVD..

Samo mi je problem to u UEFI Setup-u, jer nije kao u standardnom BIOS-u, odnosno ne piše kao u standardnom BIOS-u pa ne znam što da odaberem da mi bude Boot option #1..

Sada nemam vremena, budem večeras ili sutra probao pa ću javiti kako je prošlo..

Hvala još jednom.. Ako još netko zna neka slobodno javi.. pozz..