Razni mrežni problemi

Spajanje 2 rutera - proširivanje dometa Wifi-ja

CrowX sri 3.6.2020 01:21

Pozdrav, htio bih prosiriti domet svoje kucne wifi mreže pomoću spajanja dva rutera UTP kabelom

Trenutno imam ruter koji je vezan na liniju i nalazi se u dnevnom, radi se o modelu Speedport W 724V Type Ci 11 ac

U planu mi je izbušiti 2 rupe kroz dva zida, provući 10tak metara UTP kabela i povezati ruter iz dnevnog sa drugim ruterom koji se nalazi u drugom dijelu kuće

 

Zanima me sljedeće

1) Je li ruter kojeg planiram kupiti (na ovom linku naveden) prikladan za povezivanje sa ruterom iz dnevnog: link https://www.links.hr/hr/adsl-router-asus-rt-n12e-n300-4-port-switch-2x-antena-bezicni-053524081

2) Hoće li nakon povezivanja OBA rutera moći normalno odašiljati wifi signal ISTOVREMENO, i biti povezana UTP kabelom na komp ili tv

3) Hoće li oba rutera odašiljati wifi signal iste jačine

4) Može li netko detaljnije objasniti što je sve potrebno učiniti nakon povezivanja dva rutera sa UTP kablom i isključivanja DHCP-a na ruteru koji nije u dnevnom, i naravno postavljanja istog naziva i šifre za mreže na oba rutera

 

LP, hvala unaprijed

Posmatrač sri 3.6.2020 07:36

Ne treba ti drugi router vec Access point. Ionako ce raditi kao access point. 

 

Samo povezi kabelom udjes u podesavanja i podesis WIFI. Imaces dvije wifi mreze. Ako zelis da imas naizgled jednu wifi mrezu onda ce raditi kao repeater ali tada gubis na brzini i to ne bih preporucio....

ihush sri 3.6.2020 08:22
Posmatrač kaže...

Ne treba ti drugi router vec Access point. Ionako ce raditi kao access point. 

..

 -router je ipak bolji izbor, tj svaki može raditi kao AP, dok ne može svaki AP kao router + nema 4portni switch, obično manji ROM (ako se želi instalirati 'jači' router-soft-firmware..) dok su cijene iste-podjednake pa čak i AP često skuplji jer ljudi traže (ponuda-potražnja). Jedina razlika za početnike je u defaultni postavkama, od prvog paljenja ili reseta router ili ap rade u svom modu i to je za početnika lakše.

 

-odgovor na pitanje, može svaki router, tj onaj koji ima wan-port jer na taj port spajaš liniju-modem dok ostalo radi automatika tj sam naziv routanje kao i naziv uređaja govore što je primarna namjena nekog uređaja (kao router, modem, nas, ap.. mediaplayer, iptv..) tj to su sve 'iste' kutijice samo s različitom primarnom namjenom tj soft-defalut je napravljen tako da to radi od paljenja-automatika i neki mediaplayer tad ima npr HDMI dok nema switch, ima video dekoder h.265 itd.. ali je teoertski ista kutija.

-kad kupuješ router, možeš tražti uređaj koji radi sve što želiš ali to će tad koštati, npr većina ima USB port koji može služiti za file-storage-share (kao nas) i/ili za printshare printera na mreži, neki može podržavati dongle za npr mobilnu mrežu, sad je već normalno imati gbe-1000 brzinu pa pripazi na to kao i wifi standarde koje želiš, a, b, g, n, ac.. + s time i mogućnost povezivanja wlanom tj mimo-antene 2-3 koje dozvoljavaju istovremenu komunikaciju itd.. ali to ovisi i o drugom uređaju kao modem-ap, pa do mesh-a koji služi za pokrivanje 'kompliciranijih' prostora kao kuća-kat..

 

-spojen na wan port, automatika bi trebala podesiti ostalo tj ako je identičan subnet npr ako je modem na 192.168.1.1 tad bi automatika to trebala detektirati i podesiti na npr 192.168.2.1 tj gledaj treći broj, to je subnet-mreža-workgroup i to je jedan router-jedanšef.. spajanje tih subnetova je ono što rade routeri (+ portovi, rulovi, fwd..). Ako to ne radi automatika, tad moraš ručno. uobičajno su operateri na 1, 2, 0, 5...

-tad možeš imati dvije mreže, dva odvojena wlana-sida-passa i uređaji se defaultno ne vide tj modem ne može vidjeti routerovu mrežu dok mu to router ne dozvoli-ulaz-fwd dok router može modemovu jer je spojen na njega. Zgodno za dvije odvojene mreže npr guest.. ali to jači routeri nude i u opcijama.

-ovo što tražiš, tad se isključuje dhcp-routanje i tad ga spajaš na lan port (ne na wan) tj tad je router samo switch-ap dok modem i dalje obavlja sve za jednu mrežu. Tad su možda neke funkcije onemogućene tj ovisi koji-kakav soft ima i što se može podešavati, npr može biti povezano da tad ako nije pravi router-isključeno ne može raditi npr printserver itd. odnosno, ako prolistaš manual ili smao pogledaš kutiju u trgovini obično je na njoj kratka reklama router-ili-ap moda rada i shema spajanja.. tj router može sve ovisi samo o soft+cpu u njemu, dok ap može nešto manje a često je skuplji.

-opcije bi trebale biti dovoljno jednostavne tj neki početni meni-izbor koji nudi upravo to.. i dalje je klik-next, tj ako moraš ručno, tad je to isključivanje dhcp-a i time više router nije router + promjena njegove ip adrese na neku u subnetu routera samo da nije dupla-zauzeta (tj to može dodjeliti dhcp modema-automatika..).

-neki routeri sve promjene da bi aktivirali, moraš save&reboot.. tj ne mora biti trenutno, pa dok mreža obavi svoje (1-2min).. tj možda ti izgleda da ne radi a treba samo malo pričekati.

-proguglaj i za mesh sustav, možda to tražiš-trebaš.. obično je dvostruko skuplje ali te automatika oslobađa podešavanja-uparivanja.

 

routeri su od 150-300kn, ima i jeftinijih starih kao 54g ili skupljih koji osim što rade, kuhaju-čuvaju djecu .. dok su uređaji klase firewall skuplji za jednu nulu a rade to isto samo jače (sigurnost-vpn-tuneliranje..) no to su sve iste kutijice u osnovi, kao i ap pa usporedi u trgovini što ti se isplati, ako je cijena ista, tad prednost router ili druga trgovina :)

 

edit: + svakako konzultiraj pernara koji gasi modeme i tako ljude po kućama spašava od raka i tko zna čega.. pogotovo za 5g, mada sve radi mobačem koji valjda ne zrači :))

itomic009 čet 4.6.2020 19:02

 Mene isto to u biti zanima. Odnosno imam u jednoj prostoriji router i sve je ok, ali u drugoj (nije prva do nego dalje) je maltene nepostojeći wifi signal. Ono što bih ja napravio je kupio bih router iz linka i njega spojio na glavni (kablom) i stavio ga onda u tu prostoriju da odašilje wifi. To je onda sve ok ? Dakle, ovaj drugi bi onda bio kao AP ? Tražim jednostavno što povoljnije riješenje za wifi signal u toj sobi. Koliko sam shvatio, klasični neki router kao ovaj s linka se može u tome slučaju ponašati kao AP ?

 

https://www.tp-link.com/au/home-networking/wifi-router/tl-wr820n/#specifications

ihush čet 4.6.2020 22:23

vidi.. specifikacije:

https://www.tp-link.com/en/home-networking/wifi-router/tl-wr820n/#specifications

Working Modes:

... Router Mode
... Access Point Mode
... Range Extender Mode
... WISP Mode

tj to znači da može biti normalan router ili AP..

-ima 1xwan i 2xlan porta.. tj normalni routeri-većina ima 4x lan porta, pa ako ti to nije bitno može, ali može i bilo koji drugi-sličan (jer svi su 'isti..' tj ovaj je sličniji APu koji u pravilu ima 1xlan port bez wan porta..)

 

ima samo 2,4ghz mrežu (nema 5ghz..) pa ako ti je to bitno, tražiš dalje, kao i bilo koja druga opcija-dodatak npr nema usb..

tj imaš 'bolju' verziju.. istog routera po domaćim trgovinama, jedina razlika x4 lan porta.. :) pa do jačeg koji ima gbe-1000 dual-wlan i usb.. tj ovisi što trebaš/cijena.

itomic009 pet 5.6.2020 10:29

 Ma ne treba mi USB ili neke napredne funkcije. Sve što meni treba u ovoj situaciji je za što manje para "dovesti" wifi iz jedne prostorije u drugu, u kojoj je dead zone s obzirom gdje router stoji. Gledao sam bio malo pa mislim da je to ovako mogu postići ali nisam se nikad nešto bavio mrežama pa da pitam ovdje da ne bi bezveze kupio router.

BlackMoon pet 5.6.2020 19:15

Kabel uključi u LAN port na drugom routeru. Postavi ga u AP rad, ako imaš fiksne IP adrese u lokalnoj mreži, dodijeli mu jednu. Gateway ti mora biti ip adresa prvog (glavnog) rutera. Isključi mu DHCP opciju i pdesi wifi postavke isto kao na glavnom ruteru. Imati ćeš dvije iste wifi točke, a uređaji će se spajati na onu jaču. Problema možeš imati neznatno samo na području gdje se te dvije iste točke preklapaju po snazi signala. i to je cijela filozofija.

Nemo nemo čet 19.10.2023 07:39

Na ruteru mi je prestao raditi WiFi. Restart i ostala rješenja nisu pomogla. Služba za korisnike kaže da je razlog starost rutera i da će ga zamijeniti. E, sad, dok ga oni zamijene, ja nemam WiFi. Kako da svojim, podesnim drugi, stari ruter da od njega "iskoristim" WiFi. Stari ruter je Zyxtel.