tonchy pet 18.4.2014 20:44

Znači, imam problema sa mikrofonom. Točnije, izgleda da je problem u tome što računalo (USB) ne dobavlja dovoljno snage mikrofonu. Istražio sam, i shvatio da takav mikrofon treba phantom napajanje, a običan USB ulaz to ne može priuštiti (ne znam točno iznos). Mikrofon je Behringer C1U. Ugl, neki ljudi su rekli da se dovođenjem USB Huba, sa svojim napajanjem može itekako riješiti problem, pa pitam vas, ako možete reći je li to točno, i koji USB Hub da kupim? npr http://www.edigital.hr/Hub/Canyon_4_portni_USB_HUB_+_napajanje_(aktivan)-p39115.html

mbaksa sub 19.4.2014 18:16

Kakvih konkretno problema imaš s njim? Ozbiljniji mikrofoni inače obično trebaju Phantom napajanje, no ovaj mikrofon je konstruiran za napajanje putem USB-a. Ako pogledaš upute, piše da mu treba 5V koje mu daje USB sučelje te da maksimalno troši 50 mA, što je vrlo malo - recimo tipkovnica ili miš imaju pravo povući do 100 mA, a USB 2.0 normalno može isporučiti 500 mA.

Kako i kamo si dosad spajao mikrofon? Spoji ga direkt u matičnu ploču i ne bi trebao imati nikakvih problema. Naravno, preduvjet je da ti matična ploča podržava USB 2.0 standard, odnosno da si mikrofon spojio u USB 2.0 port. S obzirom na sve navedeno, kupovanje USB huba s napajanjem samo za mikrofon ti je bacanje novca.

tonchy sub 19.4.2014 18:22

Dobro, hvala. MIkrofon spajam cijelo vrijeme jednako, iza u matičnu (i usb je 2.0). Cijelo vrijeme ima jednaki level, dosta nisko.. Čak bi mi bilo dobro kad bih mogao jednostavno povisiti level na nešto više od onih "100" u Windowsu. Postoji li način za to?

Edit: na ovom mikrofonu ne postoji "Boost mic" opcija, pa zato pitam.. Kad bih ga mogao boostati malo, bilo bi savršeno

mbaksa sub 19.4.2014 18:48

Kako si mikrofon postavio? To je mikrofon u koji se ne priča odozgora, kao što vidiš one na pozornicama (dinamičke), nego on lovi s bočne strane i to samo s jedne. Dakle, budi siguran da je prema tebi okrenuta ona strana koja lovi zvuk i da ti je na odgovarajućoj visini i udaljenosti. Koliko si udaljen od njega? Trebao bi mu biti relativno blizu (na nekoliko desetaka centimetara) - recimo vidi kako tip koristi mikrofon poput tvoga (samo obična, XLR verzija):

http://www.youtube.com/watch?v=esLWz80zRzE

Ili USB verzija: 

http://www.youtube.com/watch?v=hO2fFub1rn0

A sad... Ako ti je i dalje pretih kad mu se približiš na dvadeset-trideset centimetara, jedino što ti preostaje je korištenje nekakvog softverskog rješenja. Ne znam što radiš s njim - ako s njim nešto snimaš, onda ti to ne bi trebao biti problem - prvo zvuk normaliziraš i onda ako treba upotrijebiš kompresor za smanjivanje dinamike. Ako ga koristiš u nekom program za razgovor, provjeri ima li taj program opciju za (dodatno) poglašavanje mikrofona. Ako nema - onda znači da taj mikrofon ne odgovara tvojim potrebama.

tonchy sub 19.4.2014 18:57

Okej, toliko nisam noob što se tiče tih stvari, znam kako ga okrenuti :P
Ali hvala, sad me zanima koje softversko rješenje mogu imati, po mogućnosti neko koje se integrira u Windows te postavi takvu glasnoću za sve programe koji bi koristili taj mikrofon?
Koristim ga za snimanje, sa Abletonom, i tamo radi lijepo, kad sam na nekih 10-15 cm od njega, također imam DIY pop filter, pa je kvaliteta jako dobra.. U Liveu znam kako poboljšati jačinu, kompresor i limiter i sve. Ali želio bih da se tako ponaša i izvan programa za snimanje, primjerice u TeamSpeaku, ili u nekim igrama koje podržavaju govor

mbaksa sub 19.4.2014 19:42

Ako si tamo u opcijama mikrofona u Control Panelu, u kartici Leves, glasnoću postavio na 100%, bojim se da ne možeš ništa drugo učiniti. Sad sam malo tražio po netu i svi bacaju prazne savjete o poglašavanju mikrofona i uključivanju boosta, što naravno ne postoji za digitalne (USB) mikrofone. Znači trebao bi neki driver koji bi uzeo zvuk iz mikrofona, omogućio ti da odrediš pojačanje glasnoće, i proslijedio dalje. Nisam upoznat da tako nešto postoji. Probaj još tražiti na Internetu ako ti se da, ali ne očekuj da ćeš to naći, odnosno da to postoji. Ako (dok {#}) ništa ne nađeš, onda idi kupi neki jeftin mikrofon koji ćeš koristiti za razgovor, kojeg ćeš moći poglasniti do mile volje, a Behringerov koristi za snimanje zvuka. Mislim da nemaš neke druge mogućnosti (osim kupovine dodatnog hardvera). Posebno je problem što je u pitanju USB mikrofon pa ne možeš koristiti nikakvo mikrofonsko pojačalo, miksetu, snimač zvuka.

Inače ima neki program koji omogućava "kanaliziranje" zvuka, ali sam sad zaboravio kako se zove. A i nisam siguran da radi s digitalnim ulazima, sučelje mu je katastrofa i treba ti tečaj da bi išta s njim uspio napraviti. I plaća se.

tonchy sub 19.4.2014 19:48

O tražio sam, sve sam pretražio, i niti jednog dobrog odgovora.. Svima je "tutorial" otići u postavke zvuka i pojačati level xD

Nego, mislim da je problem i u tome što nisam dobro postavio mikrofon. Tako sam mislio nabaviti neku scissor arm za radni stol, te shock mount za mikrofon.. Tako bih mogao mikrofon dovesti bliže ustima dok pričam. Nešto ovako: http://www.ebay.com/itm/Microphone-Standing-MIC-Suspension-Scissor-Arm-Stand-Broadcast-Studio-NI5L-/281296302746?pt=US_Stands_Mounts_Holders&hash=item417e90f29a#shpCntId

mbaksa ned 20.4.2014 19:31

Jesi li siguran da bi ti mikrofon bio dovoljno glasan za igre i kad bi bio na 10-15 cm od njega? Ako jesi, onda i to rješenje ima smisla uzeti u obzir. Ali uzmi u obzir i još jednu stvar - ne bi li ti to smetalo kod igranja? Bi li si tu mehaničku ruku mogao postaviti tako da se možeš zavaliti u stolicu i da ti je na optimalnoj udaljenosti i da ti ne smeta to što ti je uvijek barem u perifernom vidu? I da se ne događa da se, kad želiš nešto reći, moraš naginjati k mikrofonu?

Ako se odlučiš na ruku, prije kupovine provjeri da ti u nju stane tvoj mikrofon, da ne bi ispalo da ti je nosač premalen. Također uoči da neke ruke (poput ove za koju si dao link) imaju sproveden XLR kabel, koji tebi ne treba, odnosno samo bi ti smetao - provjeri može li se XLR kabel izvaditi. Čini mi se da se ovoj ne može izvaditi, pa bi imao posla i s tim kablom i onda bi još po ruci morao omotati i USB kabel. Ova ruka bi ti odgovarala kad bi imao XLR mikrofon.

Na tvom mjestu bih za TeamSpeak kupio neki jeftin mikrofon ili headset. Mikrofon kojeg imaš jednostavno po ničem nije prilagođen korištenju u igrama.

tonchy ned 20.4.2014 19:37

Sve sam ja to uzeo u obzir i mogu se nositi s tim kabelom.. A za držač nema problema jer imam i svoj. Također, već mi je u perifernom vidu i ne smeta mi za gledanje, te tih 15 cm je dovoljno. Mislim da mi je to dobra ideja..