USB-C HUB - PC ne očitava

Problem je kaj moj kompjuter ne očitava USB hub, ali kada ga testiram na drugom kompu usb hub radi.
Kad ga uštekaš u kompjuter, ne čuješ ništa u Windowsima (onaj blip koji se javi kad spojiš USB uređaj)? Nema promjena u Device Manageru, pod Universal Serial Bus controllers?
U koji/kakav port u kompjuteru ga štekaš? Ako u taj isti port uštekaš drugi uređaj, radi li taj drugi uređaj?
Nisam još testirao nand utor.
Da se ne zbunjuje druge, to nije "nand utor", nego M.2 SATA konektor ili utor, ako baš želiš koristiti tu riječ. I pazi oko toga - kakav konkretno SSD namjeravaš staviti u njega? Jer većina današnjih M.2 SSD-ova su NVMe tipa, a ne SATA, a NVMe SSD-ovi ne idu u taj USB hub.

Ne ne čujem nikakav zvuk, niti u device manageru nikakav update, niti disk managmet. Imam već jedan drugi usb hub uštekan, jednostavniji hub koji radi normalno, i on je prikazan kao Generic Storage Usb device u device manageru.
Novi USB hub je uštakan direkt u usb-c utor od matične ploče. Jedino kaj radi je LED lampica na njemu.
Palo mi je na pamet da možda moja matična - ASROCK B650M-HDV/M.2 - ne isporučuje dovoljno struje za njega, možda je u tome problem?
Na stranici web trgovine piše - M.2 SATA Protocol. Mislio sam si uzet nešto tipa ovo, ili možda ovo? Slika utora u prilogu, ali ako mi hub ne radi neću uzimat ništa.

Novi USB hub je uštakan direkt u usb-c utor od matične ploče. Jedino kaj radi je LED lampica na njemu.
OK, znači bar dobija struju. Pretpostavljam da u taj port nisi ništa drugo ni pokušao uštekati pa ni ne znaš ide li podatkovna komunikacija preko njega, zar ne? Drugim riječima, moraš se uvjeriti da taj port na matičnoj ploči doista funkcionira kao podatkovni port. Pogledaj imaš li kakve opcije u BIOS-u vezane uz njega. Drivere za čipset si instalirao, ne? Imaš zadnji BIOS?
Palo mi je na pamet da možda moja matična - ASROCK B650M-HDV/M.2 - ne isporučuje dovoljno struje za njega, možda je u tome problem?
Trebalo bi biti dovoljno struje za funkcioniranje USB huba i USB sticka u njemu.
Nabavi si USB-C - USB-A adapter pa probaj hub uštekati u neki USB 3.0 port.
To je ono o čemu sam govorio i na što trebaš paziti. Prvi link koji si stavio nije SATA SSD, nego NVMe SSD. Znači, ovaj Crucialov SSD ne možeš koristiti u tom hubu. Verbatimov je M.2 SATA SSD i njega bi mogao. Samo što se u današnje vrijeme čini besmislenim kupovati M.2 SATA SSD-ove (to je tehnologija na odlasku) - bolje kupiti NVMe SSD i vanjsko kućište za njega (ili hub koji podržava NVMe SSD).

Update-o BIOS i opet ništa.
Probao sam usb c adapter na drugi usb ulaz i opet ništa.
Probao sa drugim vanjskim 2.5 hard driveom na isti usb c ulaz i sve radi.

Ja imam ovaj https://www.instar-informatika.hr/usb-hub-anker-ultra-slim-usb-c-4xusb-a-30-crni/236539/product/
Problem je kod NVME samsung kojega prikopčam na njega, da ne želi na njega prebaciti podatke s računala, jer jednostavno nema dovoljno struje. (svijetli vanjsko kućište)
Sve ostalo radi, čitač kartica, Usb flash drajvovi, vanjska kamera, čak i na Adata HV620S AHV620S-1TU31-CWH vanjski disk, 1TB, 5400rpm, 32MB cache, 2.5", USB 3.0 prebacuje podatke.
Trebam nabaviti nekakav koji se šteka u vanjski strujni adapter, pa tek onda hub u računalo, a nvme u njega.
Tako sam shvatio.
Šteta.
A lijepo piše, samo nisam čitao
Za stabilnu vezu izbjegavajte spajanje uređaja koji ukupno prelaze 900 mA. Uređaji se obično ocjenjuju na sljedeći način: Miš 100mA, USB ključ 100 mA, Kamera 300mA, Tipkovnica 500mA , Eksterni tvrdi disk 900 mA
Eto, a meni eksterni "obični" ipak radi. Vjerojatno je negdje na 800-900 mA, pa je na granici. Eksterni NVME vjerojatno ide preko 900 mA

Jesi probao spojiti napajanje na HUB? Meni je znalo na laptopu ne prepoznati HUB ako nije spojen na vanjsko napajanje.
Vidi sliku u prilogu koju sam skinuo sa njihove stranice. Inače je iz prvih par slika na njihovoj stranici lako pogriješiti i zaključiti da je USB-C ulaz podatkovni, ali u samom tekstu piše da je isključivo power delivery port i ne podržava komunikacijske protokole....

Update-o BIOS i opet ništa.
Probao sam usb c adapter na drugi usb ulaz i opet ništa.
A jesi probao USB stick uštekan u taj hub na nekom drugom računalu? Da ne bi ispalo da je problem kombinacija USB sticka i tog huba.
Probao sa drugim vanjskim 2.5 hard driveom na isti usb c ulaz i sve radi.
To je bitno znati - da sam USB ulaz funkcionira.
Bilo bi dobro da imaš USB-C tester, kako bi točno znao koji je napon na tom USB-C portu i potencijalno vidio što se događa kad se u njega ušteka hub i onda kad se USB stick ušteka u hub. Na kraju krajeva, može ispasti i nekakva softverska nekompatibilnost. Možeš pokrenuti neku live distribuciju Linuxa, recimo Mint, da vidiš radi li hub pod njom.
EDIT:
Jesi probao spojiti napajanje na HUB? Meni je znalo na laptopu ne prepoznati HUB ako nije spojen na vanjsko napajanje.
Vidi sliku u prilogu koju sam skinuo sa njihove stranice. Inače je iz prvih par slika na njihovoj stranici lako pogriješiti i zaključiti da je USB-C ulaz podatkovni, ali u samom tekstu piše da je isključivo power delivery port i ne podržava komunikacijske protokole....
Vidiš, dobro pitanje! Bruno, kako konkretno si spojio hub na računalo? Jesi ga spojio preko njegovog kratkog integriranog kabelića, ovog koji bočno strši, s muškim USB-C konektorom? Jer ako si ga spojio odvojenim kabelom, znači kabelom spojio spojio ženski USB-C port na hubu i ženski USB-C port na matičnoj, stvar neće raditi, jer ženski USB-C port na hubu služi isključivo za (prolazno) napajanje.

Za stabilnu vezu izbjegavajte spajanje uređaja koji ukupno prelaze 900 mA. Uređaji se obično ocjenjuju na sljedeći način: Miš 100mA, USB ključ 100 mA, Kamera 300mA, Tipkovnica 500mA , Eksterni tvrdi disk 900 mA
Eto, a meni eksterni "obični" ipak radi. Vjerojatno je negdje na 800-900 mA, pa je na granici. Eksterni NVME vjerojatno ide preko 900 mA
Jednom sam baš išao gledati koliko eksterni disk povuče, ali sam zaboravio koliko točno. Bio je WD-ov u pitanju. Ono što se sjećam je da je bilo na rubu ili čak povremeno skakao preko tih 900 mA, pa onda hoće li raditi ili ne može ovisiti o tome koliko brzo će USB kontroler prekinuti USB vezu zbog preopterećenja.
Isto tako, situaciju može pogoršavati zaštita od kratkog spoja, čija posljedica može biti nešto niži napon na USB-u, tipa recimo 4,8 V (najviši napon koji u teoriji može biti je napon koji napajanje daje na 5 V, no ako to prolazi kroz diodu, napon će na USB izlazu biti niži). Znači, ako je napon niži, a uređaj treba određenu snagu/količinu energije, onda će povući malo više struje, malo jaču struju.
Sa stolnim računalima često bi bolje bilo koristiti vanjsko napajanje, baš zato što ćete onda na USB portovima najčešće dobiti upravo ulazni napon (a koji će kod većina "punjača" biti baš oko 5 V). Osobno imam 7-portni USB hub spojen na USB 3.0 port na računalu, no taj hub se napaja iz 100W Rocorenovog GaN strujnog adaptera (tih 100W je tu doduše overkill jer taj USB hub ne može prenijeti toliko struje pa mislim da ću ga zamijeniti sa 65W Baseusovim GaN punjačem, ali nebitno - bitno je da hub ima stabilno vanjsko napajanje preko kojeg na njegovim USB portovima imam 5,04 V).

Update:
Imam ove adapterčiće usb-c na a i obrnuto. Hub mi nije radio niti sa usb-c na a adapterom na usb-a ulazu. Usb-a stick sa usb-a na c adapterom radi na usb-c ulazu, kao i kada bi ga uštekao normalno bez adaptera na usb-a ulaz.
Testirao sam voltažu sa usb-a testerom na usb-c i usb-a ulaze kompjutera. Hub sam prvo uštekao usb-c na a adapterom na usb-a ulaz od testera i zatim tester u usb-a ulaz od kompjutera i još jednom sa drugim adapterom usb-a na c u usb-c ulaz od kompjutera. Voltaža na testeru je bila 5.13 sa 0 ampera. Kada bi priključio stick Voltaža bi se spustila na 5.07 i amperi bi se povečali na 0.23A.
Ovo se sve odnosilo na usb a i c ulaze sprijeda na kučištu. Kada hub pak uštekam na usb c na matičnu onda pak RADI!!!!, ali samo ako prvo uštekam usb hub, a tek onda usb stick u hub. Ako uštekam hub sa već uštekanim stickom onda ne radi. Pokušao sam ovu metodu i na prednje usb ulaze, ali tamo ne radi.
Testirao sam još hub sa stickom (već uštekanim stickom) na mobitelu preko OTGa i hub/stick su radili.
Znaći na mobitelu i ostalim kompjuterima mi hub sa već uštekanim/neuštekanim stickom radi. A na mom kompjuteru radi samo ako prvo uštekam hub u komp, a zatim stick u hub i to na zadnjem ulazu, ne i na prednjem.
Testirao sam usb-c ulaz na hubu sa usb-a na c adapterom i stickom i stvar nije funkcionirala, niti na mobitelu. Usb-c ulaz ima ikonu utičnice pokraj - valjda i je samo za napajanje, što mi je glupo.

Da, hvala ti.
Gledao sam na to kao na rješenje, no u glavi mi je bilo da se samo tako puni laptop :bang: , a ne da mi tako može dati i dosta struje za spajanje USB NVME.
Izvrsno !
Edit;
Evo, spojio sam vanjski punjač od neke starije Motorole (mob) na HUB, spojio NVME vanjski i fino kucka odn prebacuje filmove na njega.
Kupio sam USB-C hub sa utorom za nand flash disc - BlitzWolf BW-Neo TH13.
Problem je kaj moj kompjuter ne očitava USB hub, ali kada ga testiram na drugom kompu usb hub radi.
Umetnem usb flash disk u jedan od utora i radi drugdje, ali ne i kod mene. Nisam još testirao nand utor.