miki1981 pet 12.11.2010 09:18
fredii kaže...

Javlja mi da je mogući problem u kablu. Međutim izmjenio sam dva kabla i uvijek mi isto javlja. Pa me zanima dali uzrok tome može biti matična?

Nakon što si promijenio kabel neće se pogreška resetirati, jer se određeni broj CRC errora već dogodio, znači nakon što si promijenio kabel moraš pratiti da li se povećava taj broj. Ako ne, onda bi trebalo biti sve ok.

EDIT:I sorry na tak okasnom odgovoru, ali jednostavno nisam naišao prije na temu.

Kakva ti je situacija sada sa tim HDD-om?

Lazarus Long pet 12.11.2010 09:22
fredii kaže...

Javlja mi da je mogući problem u kablu. Međutim izmjenio sam dva kabla i uvijek mi isto javlja. Pa me zanima dali uzrok tome može biti matična?

Lijepo ti kaze  miki broj CRC-a (brojka) nece nestati i to je zapisano u SMART od HDD-a. Zabjelezi brojcano stanje nakon promjene i vidi dali se broj povjecava.

CRC error count greska je od kablova. Klimavi kablovi mogu prouzrociti ovo...pogotovo jeftini SATA kablovi. Uzmi SATA kablove sa metalnim osigurcima na oba kraja. Isto tako vidi da li su klimavi i naponski SATA kablovi

miki1981 pet 12.11.2010 09:33

I da, zaboravio sam napomenuti...ako nisi iskusio možda teško za povjerovati, ali kad vidiš svojim očima...probaj sata kablove provuć nekim drugim putem od diska do matične...imao jednom takav problem, disk ljudima nestajao iz winsa, nema boot diska, pa ga ima, al radi sporo ko krepana krava...stalno nek iproblemi, i hd tune mi izbaci isti taj problem. i sad mjenjam ja kablove, ali cable management ide po špagi i isto zamotan kao i kad je bilo problema, i tako se ja igram sa kablovima i konektorima, i matičnom, dok jednostavno mi prekipilo i uzmem ja onaj prvi kabel koji je bio unutra, samo ga ne stavim više u isti položaj kao što je bio nego fino onako seljački kako stoji stoji, preko svega, nigdje provučen, i od tada NIKAKVIH problema više. Izgleda da je cabel management pasica, po kojoj su bili poredani kablovi prolazila negdje gdje je taj kabel imao interferenciju sa nečim i raido probleme.