Router LAN Port 10/100/1000 ?

Modem (točnije gateway - modem je analogno-digitalni modulator-demodulator, dok je gateway općeniti naziv za uređaj koji spaja mreže s različitim fizičkim sučeljem, tipa ADSL, kabelska, ethernet) je samo dio tog uređaja, koji je ujedno i router, switch i access point (AP).
Obično operateri svoj router drže zaključanim jer on povlači parametre automatski, odrađuje IPTV i VoIP funkcionalnosti i slično. Ako ti funkcionalnosti routera nisu adekvatne (nemogućnost dodijeljivanja static IP-a na lanu, prosljeđivanja portova, korištenje dyndns-a i sl), možeš koristiti svoj router, pri čemu moraš od operatera zatražiti da svoj prebaci u bridge mode (praktički se gase sve funkcionalnosti osim gateway-a i autentifikacije). Za takav spoj ti treba router s ethernet WAN portom, u konkretnom slučaju gigabitnim jer ti je veza iznad 100 Mbit/s.
Međutim, ako te samo muči domet WiFi-a, onda ti ne treba drugi router, već dodatni AP, eventualno switch ili samo kabel do računala.
1.) Ako taj router ima Gigabitni ethernet port i ako ti računalo ima gigabitni ethernet port i u mogućnosti si provući kabel, to je najbolja opcija. Ako računalo nema gigabitni port, možda ne bi bilo loše kupiti dodatnu mrežnu s ethernet portom.
2.) Ako nisi u mogućnosti provući kabel, a router ima gigabitni ethernet port, možeš staviti dodatni AP (s gigabitnim ulazom), ali s njim nećeš previše postići ako ga ne približiš računalu, znači, bar nešto kabela će ti trebati.
3.) Ako router ima gigabitni port, a trebaš spojiti više računala na lokaciji gdje je signal, onda tamo staviš gigabitni switch i po potrebi na njega spojiš dodatni AP (s gigabitnim ulazom).
4.) Ako router nema gigabitni port, onda ti je opcija ili stavljanje repeatera (ovisno o WiFi standardu, vjerojatno ćeš uspjeti povući max brzinu) ili provlačenje dva kabela, pa na jednog spojiš računalo, a na drugog dodatni AP. U ovom drugom slučaju će računalo biti limitirano na 100 Mbit/s, ali ako istovremeno drugi uređaj pristupa preko WiFi-a (bilo direktno na routeru ili dodatnom AP-u), ukupna brzina može biti iskorištena.
AP ili repeater koji uzimaš bi trebao podržavati 300 Mbit/s konekciju.

Hvala ti na detaljnom odgovoru. Modem mi uvijek stoji blizu računara, a laptop mi je uvijek u drugoj sobi. Router nema gigabitni ethernet. Sad sam našao neki stari Zyxel NBG-416N i konekcija funkcioniše ali mi je internet na računaru (koji je direktno spojen) ograničen na 100 Mbps,a ne bih da gubim 50 Mbps. Da li postoji mogućnost kupovine routera, koji spojim na ovaj modem kao što sam sada uradio, ali da ne gubim brzinu?

Pitanje je da li router od operatera ima gigabitni ethernet. Ako ima, onda je dovoljno kupiti WiFi access point koji ima gigabitni port i dovoljno brz WiFi.

Model routera je cisco epc3928. Pogledaj, ako ti nije frka, nisam stručan u ovom polju.

Da, on ima gigabitni ethernet. Znači potreban ti je AP s WiFi n 300 Mbit/s i Gigabitnim portom. Mislim da ćeš to teško naći, a ako ne nađeš, možeš uzeti i router i konfigurirati ga da radi samo kao switch i AP. Tu već ulazimo u stvari ponude, a kako ne znam kakva je ponuda u BiH, teško ti mogu pomoći.

Pretpostavljam da su routeri sa gigabitnim portovima dosta skupi? Ovo drugo za switch i ap nisam siguran stvarno kako bi uradio niti šta mi je potrebno za to.

Je li imas tu brzinu kad spojis kabelom iz rutera?
Kolika ti je brzina preko wi-fi? O kojem se laptopu radi?
Moze se igrati malo postavkama rutera.
Cini mi se da ti treba pojacivac wi-fi signala ili tako nesto ili jednostavno spoiis kabelom.
I meni se znalo dogoditi u drugoj sobi nece hvatati ili samo jedna crtica ali kad izadem iz zgrade hvata normalno,ko tu koga. Covjek ti je objasnio,skoro sam napisao ihush automatski zbog velikog posta. xd

Nemam tu brzinu. Od kad sam spojio preko routera, brzina limitirana na 100 Mbps. Preko wifi mi je bilo 60tak mbps, sad oko 30 mbps. Laptop je Hp ne znam tacno, al nije toliko star (i5 2 gen 8 gb ram itd). Kako funkcionisu ovi pojacivaci? Kabelom ne mogu spojiti jebi ga da provlacim kabal kroz zid jedino.

Kupi ruter koji ima gigabitni port i pouzdan WiFi - ja sam sve probleme rjesio s ovim:
Spojis LAN kabelom iz LAN porta starog rutera u WAN port na Tenda ruteru; u starom ruteru ugasis WiFi; i spajas se na WiFi preko Tende. Veza je ultra stabilna, nikad ne puca, dobar domet i max brzina. I trebas solidan WiFi adapter u kompu, mora podrzavati do 300 mbit brzine i pozeljno dual band.
E da jos nesto - mozda ti je brzina cappana na 100 mbit radi kabla. Trebas kabel barem kategorije 5e za brzine iznad 100 mbit; moguce/ vjerojatno imas kabel kat 5 (taj se obicno dobije uz uređaje) koji podrzava brzinu samo do 100 mbit. Dakle kabel iz starog rutera u Tendu treba biti bar Cat 5e da bi se ostvarila full WiFi brzina preko tende.

možda ti laptop nema gigabit port pa zato ti je limitirana na 100
Pozdrav,
Iz Bosne sam, i od Telemaha sam dobio njihov modem sa ugrađenim wifi, tj. neki combo routera/modema. Brzina interneta mi je 150Mbit/s, međutim domet rutera je vrlo slab. U drugoj sobi, na laptopu već postaje vrlo loše. Zvao sam njih i oni su rekli da su jednostavno takvi ruteri i da ne vrše nadogradnje. Eh sad, zanima me kad bih kupio neki svoj ruter i prikopčao ga na ovaj modem, kako bi to išlo što se tiče brzine na kompjuteru koji je spojen direktno na Ethernet kabal?
Čitao sam ponude rutera i većina ima kao specifikaciju navedeno "4X Lan Port 10/100 Mbps". Da li to znači da će mi na kompjuteru internet biti limitiran na 100 Mbps, tj da 50 Mbps uopšte neću moći da iskoristim? Ako je takav slučaj, kakve imate prijedloge za poboljšavanje signala i rješavanja problema općenito?