Valentin17 sri 23.2.2022 07:08

Jedno kratko pitanje, imam jedan server koji koristi četiri diska u konfiguraciji RAID 5 + hot spare, jedan disk je crkao i očekivano na njegovo mjesto je uskočio disk koji je stavljen u rezervu i sustav radi bez greške.

Za sada nemam u planu u server ugrađivati novi hot spare disk. Pitanje je ovo, preostala konfiguracija je RAID 5 i po tome od preostala tri diska, ja mogu izgubiti još jednoga i podaci bi trebali ostati netaknuti?

Valentin17 sri 23.2.2022 08:16
jocker'86 kaže...
Tako je

Hvala puno.

EDIT: Još jedno pitanje, drugi server mi je HP Proliant 380 G6 i na prednjem panelu mi svijetli narančasta lampica na PSU2 te mi je system status lampica isto narančasta. Server radi i nema crvenih lampica. Ali po ovome drugo napajanje mi je crklo? Isto na zadnjoj strani, kod napajanja 1 lampica svijetli zeleno dok kod napajanja 2 lampica ne svijetli uopće.

Stric_Jura sri 23.2.2022 09:40

pa jel imaš iLO?

to je zaseban dijagnostički i nadzorni modul, s svojim mrežnim linkom (odozada), pa s njega možeš pokrenuti i virtualnu konzolu (tko će kvragu sjedit u server sobi dok urlaju ventovi)...

tamo ti sigurno piše koje probleme stroj ima...

PS: ukoliko nisi postavljao, def. login je Administrator a pass je serijski br. server (ono CZC24637772)

Valentin17 sri 23.2.2022 11:03
Stric_Jura kaže...

Uh, ovo mi ništa nije poznato. Kako mogu provjeriti da li ovo imam? To je ovo zaokruženo na slici? Kaj moram napraviti da to pokrenem? Daj mi molim te malo detaljnije upute jer s ovime si me sada zatekao malo.

EDIT:

Skužio, ILO port otraga spojim mrežnim kabelom na switch, odem u BIOS i ugasim boot logo HPa, spremim, kod ponovnog pokretanja sada čekam da me pita za F8, stisnem i dođem u konzolu, podesim IP, podesim subnem i gateway, podesim si korisnika i njegovu lozinku, to spremim i odem na drugo računalo, upišem IP koji sam podesio te se logiram sa korisnikom kojega sam podesio, a onda mogu vidjeti da li mi je crklo napajanje.

Iako vjerujem kad maknem boot logo HPa da ću odmah kod boota vidjeti error da je napajanje crklo ili isključeno.

Stric_Jura sri 23.2.2022 11:46

provjeri si samo default postavke, generalno treba biti iLO na DHCPu, ali.... pretpostavka je majka svih zajeba...

znači, iLO ti je zaseban sustav, ako ga resetiraš, samo se on resetira, server radi svoje...

preporučam ti prvo nadograditi iLO na zadnju verziju, pa onda preko njega nadograditi ostatak servera - BIOS, firmwarei kontrolera itd...

te nadogradnje servera stavi - on next boot, pa OS koji vrtiš na serveru restartaš...

i onda će ih aplicirati na server

Valentin17 sri 23.2.2022 15:32
Stric_Jura kaže...

preporučam ti prvo nadograditi iLO na zadnju verziju, pa onda preko njega nadograditi ostatak servera - BIOS, firmwarei kontrolera itd...

Hvala, ali ovo odbijam u potpunosti, osobito nadogradnju BIOSa i firmwera, sustav radi sa Citrix XEN hypervisorom koji vrti četri virtualke bitne za poslovanje cca. 50 računala. Meni je jedini cilj utvrditi da li mi je stvarno crklo jedno od napajanja te imati neki sustav nadzora na serveru. Ne želim napraviti problem sa RAID poljem jer znam provjereno da nemam znanje za postavljanje novoga Linux domain controllera, novog Linux fail servera, novoga Linux cloud servera sa talk opcijom, a bome nemam ni vremena za to sve. Ta mašina radi već više od šest godina i ne želim stvarati dodatne probleme i odgovorno tvrdim, svakom preporučujem da BIOS i firmware ne nadograđuje osim ako za to ne postoji opravdana potreba, nebito bio to server stroj ili ovaj stroj za po doma.

ps. moram mu postaviti ručno IP jer u šumi nemam ideju kako pronaći IP od toga menadžmenta.

Valentin17 sri 23.2.2022 15:54
Stric_Jura kaže...

OK, kontam, ali iLO možeš nadograditi...

no svakako, u IiLO-u će ti biti status sveg hardvera u serveru...

Hvala puno, naučio sam nešto novo od tebe.   Nemam ideju kako sada da pronađem IP od ILO da ne moram restartat server jer povezao sam kabel iz ILO na switch. 

Valentin17 sri 23.2.2022 18:46
Stric_Jura kaže...

pa imaš na onim jezičcima plastičnim sprijeda i straga servera kaj se izvlače možda ILO MAC adresu pa nekim skenerom pronađeš?

Ma budem otišao u restart pa podesio IP ručno. Gledao sam na ruteru popis IP adresa i uočio jednu koja je na skroz drugom subnetu. Po meni to je ona koja meni treba, ali dodjeljena je krivo očito. Moram prvo do BIOSa po ugasiti da pokazuje logo HPa pa onda kad vidim "prompt" za F8 do sučelja za podešavanje i isto što je zanimljivo, to sučelje za pregled svega radi na Internet Exploreru samo, imam Win 10 na svom radnom računalu i Internet Explorer je tamo, možda bih ovo mogao riješiti nadogradnjom kako si ti rekao, ali želim čim manje mijenjati jer server radi, samo želim biti siguran da mi PSU2 ne radi što čak mislim da će mi sustav pokazati kad maknem da pokazuje HP logo i sam, ali tvoja preporuka mi bude dobro došla za detaljno praćenje statusa servera, imam hrpu diskova pa želim pratiti status jer rade u RAIDu 1 pa mogu lago mijenjati ako neki da svoje.

Valentin17 čet 24.2.2022 17:55

Jedan disk i napajanje su prošli, srećom diskovi su u RAID 1 pa srećom sve radi i dalje, napajanja su isto dva.

Nemam uopće ideje di pronaći diskove za taj HP Proliant DL380 G6 server, https://www.senetic.hr/product/653955-001, ako upišem part broj u google, izbacuje da je za verziju G8 i G9, sad ne znam da li može raditi sa G6 iako po specifikacijama odgovara kad u google upišem EG0300 broj koji pokazuje program za dijagnostiku, model diska koji je u serveru.

Stric_Jura čet 24.2.2022 19:27

ma diskovi će raditi prvi s istim ili većim kapacitetom..

jesi probao "crknuto" napajanje izvuži van i ponovno postaviti - na dva servera mi je  već se samo izvuklo napajanje (dijelom) pa je javljalo grešku...

Valentin17 pet 25.2.2022 05:26
Stric_Jura kaže...

ma diskovi će raditi prvi s istim ili većim kapacitetom..

jesi probao "crknuto" napajanje izvuži van i ponovno postaviti - na dva servera mi je  već se samo izvuklo napajanje (dijelom) pa je javljalo grešku...

Znači u toku rada bi mogao napajanje izvući van i gurnuti natrag? Je... nisam ovo probao.

Kako misliš ovo za diskove? Server radi u sa dva diska od 300 GB u RAIDu 1, jedan od njih je crkao. Pronašao sam na seneticu novi disk, ali po part broju vidim da taj novi disk odgovara za gen 8 i gen 9 servera, dok je moja generacija 6. Googlam, ali kažem, ne mogu pronaći novi SAS disk za gen 6 server.

ihush pet 25.2.2022 08:52

- disk je disk (radi) .. a problem s generacijama što je u pravilu veći, tad u npr raidu višak izgubiš (da čitaš što ti kaže stricjura, razumio bi..) ne može manje, može jednako ili veće.

Valentin17 pet 25.2.2022 10:29
ihush kaže...

- disk je disk (radi) .. a problem s generacijama što je u pravilu veći, tad u npr raidu višak izgubiš (da čitaš što ti kaže stricjura, razumio bi..) ne može manje, može jednako ili veće.

Ovo jednako ili veće nisam razumio, sada kužim, mogu u server generacije 6 stavit disk namjenjen za generaciju npr. 7, ali ne mogu staviti za generaciju 5 npr. Ja sam kolegu shvatio da on misli na isti ili veći kapacitet diska što očito nije kolega mislio. Jasno mi je da ako u RAID 1 stavim disk od 500 GB i disk od 1000 GB, da imam na raspolaganju SAMO 500 GB.

dax-lax pet 25.2.2022 10:30
Valentin17 kaže...
ihush kaže...

Ovo jednako ili veće nisam razumio, sada kužim, mogu u server generacije 6 stavit disk namjenjen za generaciju npr. 7, ali ne mogu staviti za generaciju 5 npr. Ja sam kolegu shvatio da on misli na isti ili veći kapacitet diska što očito nije kolega mislio.

Dobro si mislio. Generacija servera više-manje nije bitna. Sas disk je sas disk, bio u serveru gen5 ili gen9

Darmarko pet 25.2.2022 10:34

HP nije izbirljiv po pitanju hardvera. Nađi isti takav disk SAS, 10k... kapacitet može biti i veći. Nebitno za koji je server. Samo izvadiš postojeći disk iz ladice i ubaciš novi u ladicu i vozi dalje.

Valentin17 pet 25.2.2022 10:36
Darmarko kaže...

HP nije izbirljiv po pitanju hardvera. Nađi isti takav disk SAS, 10k... kapacitet može biti i veći. Nebitno za koji je server. Samo izvadiš postojeći disk iz ladice i ubaciš novi u ladicu i vozi dalje.

Hvala puno, ovo mi pomaže jako. Gledat ću da je SAS 10K 6GB/s 2.5", ladica imam i u rezervi. Napajanje sam probao po preporuci kolege izvaditi i vratiti, čak sam probao spojiti na posebnu utičnicu za struju, mimo APC UPSa, ali nije pomoglo, napajanje je kaput. Pronašao sam neku firmu na Njuškalu koja prodaje dijelove, imaju napajanje za taj server i daju čak i garanciju od 3 godine na njega, 550 kn + PDV. Diskove imaju samo polovne, ali to želim uzeti novo još pogotovo kad vidim da ne moram tražiti OEM disk što mi puuuno olakšava.

ihush pet 25.2.2022 10:55

ponovo, disk je disk.. + hp ne proizvodi ni jedan šaraf, diskovi su wd-seagate.. samo se ta klasa ne nudi po običnim trgovinama npr enterprise (black-gold... slično) + sas na 10-15k rpm vs obični na 5-7k što je u perfirmansama za seek (pozicioniranje glave) cca duplo brže (kraće).

-ladica je ladica, izvadiš disk i staviš drugi ili kupiš dodatnih ladica, zna biti skupo ali i bagatela.. (baš nedavno sam gledao rack za x16 diskova po cijeni koliko inače košta jedan caddy parsto kn, smiješno za robu koja inače košta x100 no realno beskorisno tj neka ideja utrpati stare diskove... nepotrebno i tad kutija viška-smeće.. :) ).

+ računaj da sve 'originalno' oem-brandirano ima cijenu cca x3 u odnosu na normalno, kao trošak lagera i recimo nedostupnost u običnim trgovinama pa to prolazi, no odavno je tu ebay i kina pa lageri više nisu potrebni..

+ zakonske i druge obveze, kao dostupnost dijelova je 5-7god ovisno o državi, pa sve s desetak godina može biti nedostupno + kriza-pandemija kao izgovor zašto nečeg nema.. realno trošak i mala potražnja jer nitko u 'ozbiljnoj' frimi ne računa na odražavanje hw-a nakon recimo 5god.. otpis, neisplativo, jeftinije kupnja novog + jamstvo što znači nula troška u slučaju kvara.. ovako ćeš za disk, napajanje itd potrošiti dio iznosa koji ako umnožiš 2-3x imaš novi server, brži, jači, manje troši itd.. ili eliminiraš recimo ovisnost o npr raid-u (hardwareu-kontroleru) s običnim ssd ili m2-nvme.. diskom koji pojede raid što se tiče performansi bez kruha .. + raid nije backup, samo u ovom slučaju redundadnicja tj tolerancija na kvar pojedine komponente kao x2 napajanja itd..

dax-lax pet 25.2.2022 11:20
Mladen kaže...

Nažalost ni to više jednostavno, Synology je počeo ucjenjivati za svoje enterprise NASeve i zahtjeva samo njihove diskove (firmware), nadam se da ostali neće prihvatiti tu praksu.

....a vjerojatno hoće jer im to donosi dosta dobru zaradu. 

ihush pet 25.2.2022 11:35

.. 'kutijice' to mogu (kao mac-pc, sonypleyka..) ne pc-server, platforma...

-juzer kupuje kutijicu, klik-next, server kupuje admin-firma itd.. a količine i klijenti su sasvim drugačiji, navike, support itd., dva različita svijeta, kriterija, različit biz kao što je prodaja kokica ispred kina ili autopraona..

Darmarko čet 3.3.2022 20:08
dax-lax kaže...
Mladen kaže...

Nažalost ni to više jednostavno, Synology je počeo ucjenjivati za svoje enterprise NASeve i zahtjeva samo njihove diskove (firmware), nadam se da ostali neće prihvatiti tu praksu.

IBM to već odavno prakticira. Praktički ako komad hadvera nije na supported listi, najvjerojatnije ne radi.

Recimo, diskovi iz M4 generacije servera ne rade u M5. Tehnički isti disk, samo drugi part number.

dax-lax čet 3.3.2022 20:44
Darmarko kaže...
dax-lax kaže...
Mladen kaže...

IBM to već odavno prakticira. Praktički ako komad hadvera nije na supported listi, najvjerojatnije ne radi.

Recimo, diskovi iz M4 generacije servera ne rade u M5. Tehnički isti disk, samo drugi part number.

Apple isti posao gura već neko vrijeme. Ako se brojevi ekrana, senzora, baterije i ploče ne podudaraju, gubiš neke od bitnih funkcija telefona. Zbog toga su pod udarom servisera i kranjih korisnika