Baotica uto 15.3.2022 20:57

Pozdrav ljudi,

 

Zamijenio sam PSU u kompu nakon 14 godina. Sharkoon 550 W. Nešto je malo kao pištalo dok komp nije radio pa sam ga odlučio zamijeniti.Davalo je uredne napone, ili ti barem u BIOS-u je pokazivalo, no u windozama je prijavljivalo 10.40 V na 12V railu ( Skužio sam da na Asus P5K mbo winbond chip u windozama prijavljuje krivu vrijednost na 12V railu) . Rekoh nevalja nešto tu, pa kupio novo napajanje, i kako imam dobra iskustva sa Sharkoon napajanjem kupio maltene isto ali modernije Sharkoon SHP 600 W. Eh sad, došlo je u malo izubijanoj kartonskoj kutiji dostavom, no kutija samog napajanja nije imala niti crticu na sebi i ništa u napajanju nije zveckalo ili ne znam što.

 

Ugradio sam to novo PSU i začudilo me da u BIOS-u na 12V railu pokazuje 11.98 V. 3.3V i 5V su nešto sitno iznad kako i trebaju biti. Eh sad, znam ja da je to u +/- 5% tolerancije ili ti onih 11.40 V - 12.60 V. No da li se isplati zbog toga dramiti na web shopu radi reklamacije, može li biti da se nešto desilo sa MBO obzirom da  winbond chip daje bezveznu vrijednost na 12V railu. Kolika je mogućnost da je baš taj winbond chip na MBO otišao u bananu ako taj isti čip krivo prijavljuje 12V napon a druge napone i vrtnju fanova uredno. Mislim komp normalno radi, jedino mi se nekako subjektivno čini da u igrama nekako šteka iako nebi trebao. Temprature su OK. ATK0100 čip za detekciju voltaže i čega sve ne u BIOS-u radi normalno, samo ovaj winbond ne. AIDU64 koju najviše koristim ne mogu pokrenuti, sruši se i smrzne komp, što mi nije jasno zašto.

 

Dake da sumiram, da li se žaliti u trgovini jer novo napajanje ne daje okruglih 12V ili ne, i što bi još moglo utjecati na winbond chip na MBO koji odjednom krivo vidi preniskih 10.50V na 12V railu, iako znam da je kriva vrijednost obzirom da ATK0100 čip koji koristi BIOS vidi napon kako treba. Reinstalirat windoze ? nekakav drajver od MBO ili chipseta možda ? 

 

Hvala na odgovorima

Lp Baotica

 

 

ihush uto 15.3.2022 21:16
Baotica kaže...

.. Eh sad, znam ja da je to u +/- 5% tolerancije ..

.. Reinstalirat windoze ? nekakav drajver od MBO ili chipseta možda ? 

..

 

 

 -tolerancija, ok. (nevažno, btw standardno je +/-10% industrijski standard, ispravna mbo-vrm to sve mora peglati)

-reinstall? ne može pomoći baš nikako..

-drajver? teško.. tj kako i sam primjećuješ to je stvar mbo-bios-a i čipa, mbo je ta koja regulira napone.. jednog dana će crknuti.

-reklmirati napajanje? zamjenu? .. dobit ćeš isto ili čak savršeno koje će dati točnih 12v no i dalje će jednog dana mbo crknuti možda baš te sekunde kad spojiš novo napajanje i pomislit ćeš da je to uzrok..

-najgori dio priče, radi i može raditi godinama bez problema jednako kao što može svake sekunde crknuti.. a priča o zecu-ražnju kaže da se prije problema ne isplati previše o tome misliti tj pošto već znaš da je chip 'čudan' tad je mbo veći problem, jer ona stabilizira-ispravlja sve napone, ako ona nešto napravi pogrešno tad može otići sve, npr cpu, ram, gpu.. dok na ispravnoj mbo neće to pocrkati upravo zato jer će na vrijeme isključiti-ugasiti i zato većina kvarova nisu istovremeno kvar svih komponenti dok s ovakvom mbo to može biti. (ali pošto je mbo takva komponenta koju ne možeš jednostavno zamijeniti tj to je tad drugo-novo računalo tad ostavljaš dok ide.. i nadaš se da nisi baksuz..).

Baotica uto 15.3.2022 21:55

Hvala na odgovoru ihush. Nego nije mi taj komp toliko bitan, ja sam ga pazio i mazio godinama pa sam ga dao netjaku, njemu je zasada dobar. Nije da ću si rezat žile ako crkne MBO ili CPU nakon 14 godina besprijekornog rada, ajd, nebih volio da mi rikne to novo PSU, ali ima 3 kuke garancije. PSU sam zamjenio jer me živcirao taj neki pišteći zvuk kad je napajanje bilo ugašeno, a i mali je rekao da je neki dan nešto zaružilo unutar kučišta kada ga je gasio pa reko neću se zafrkavati sa starim napajanjem ma koliko dobre napone imalo ako nešto tamo lagano pišti.

 

Sada sam malo čitao po forumima pa sam primjetio da zna na 12V railu pasti napon kada se overclocka CPU. A unutra je p5K MBO i q6600 clockan na fiksnih 3 GHz na 1.2 V underclockom . A spojio sam na njega 4 pin power konektor sa napajanja, a mogo sam onaj 8 pinski, koje staro napajanje nije imalo. Kažu neki da taj cpu vuče na dobrom overclocku preko 200 W, a CPU 4 pin konektor daje max 145 W, dok ona 8 pinski ide duplo do nekih dakle 280 W. Eh sada komp je tako radio godinama i napon 12V je bio uvijek 12.96V u windozama, idle ili load, a sada sa jačim napajanjem 11.98V. Kažu neki da je stabilniji napon ako se spoji taj 8 pinski CPU konektor, svakako ću probati. 

ihush sri 16.3.2022 08:18

-undervoltanje je najbolja stvar za trajnost mbo-cpu.. tad ni overclock nije problem (ako je stabilno, radit će jednako godinama kao 'normalan' clock..).

+ neovisno kako podesiš (ovisi o mbo-biosu) dio i dalje radi automatika, kad je ok tad je ok. (i to vidiš nakon dovoljno godina rada bez problema).

 

-11,98v je ok. Po tome će i dalje jednako raditi .. ali ne idućih 10 god.. tj jednom se mora pokvariti i kvar uopće ne mora biti povezan s recimo napajanjem, trajnost lema, kondenzatora-stabilizatora.. određeni broj sati rada, napona-topline (što znači i termičkih habanja).. i jednostavno mora jednom otići kao žarna nit žarulje.

-možda bi bez dosadašnjeg overclocka radilo +5god više, možda isto, to ne možeš znati, ne možeš čak ni usporediti s drugom-istom mbo-cpu jer je svaki slučaj za sebe, sreća, kao što su cpu 'isti' ali nije isti komad silicija iz kojeg je izrezan, jedan se može oc više drugi manje itd..

 

-zamijenio si napajanje, možeš vratiti clock na normal i to je to. Ostalo je stvar (ne)sreće i entropije kao jedno od osnovnih pravila svega postojećeg (tvari) i osnova termodinamike u svemiru.

kiwi_91 sri 16.3.2022 09:02

Baotica

 

Očitanja napona s matične ne moraju biti točna (i uglavnom nisu) pa je uvijek najbolje provjeriti izlaze s multimetrom, no i da je 11,98 V, to je normalan napon jer je odstupanje, kao što si i sam rekao, unutar ATX specifikacije od 5 %. Onih 12,96 V što si imao s prošlim napajanjem bi bio napon koji bi trebao aktivirati zaštite da je stvarno ta vrijednost tako da pretp. da matična ili software krivo očitavaju napon.

 

I osobno bih priključio "cijeli" 8-pin priključak (EPS) za CPU kada ga već imaš. Može samo koristiti pri većim opterećenjima...

AF139 sri 16.3.2022 15:28

Odavno sam primjetio da u BIOS-u prikazani naponi ne odgovaraju mjerenju sa voltimetrom , na jednoj ploči sa AMD cpu mi je za 12V prikazivao manji napon a voltmetar veći od 12V , dok za 5V mi je BIOS pokazivao veći napon a voltmetar manje od 5V .

 

CPU se pregrijavao pri surfanju oko 80°C i vent dizao buku pa kod smanjenja CPU napona koje sam redom smanjivao 5 puta za 0,025V dok nije u opterećenju počeo smrzavati tako da sam vratio nazad 2 stupnja i sve je dalje godinama normalno radilo bez prelaska temp. preko 65°C.

Žao mi je samo što nisam znao gdje osim BIOS-a provjeriti napon CPU-a voltmetrom .