Razni hardverski problemi

Problem sa hard diskom - hitno

Supertramp sub 27.12.2008 13:17

Bok

Imam dva hard diska (Seagate Barracuda 7200.7 160 GB) sa starog kompa; i kupil sam za njih prijenosno USB kučište (ICY BOX u Ve-milu) pošto sad imam novi laptop pa ih nemam kamo staviti

I disk na kojem nisu windowsi on normalno radi i sa njega mogu izvaditi sve podatke, ali disk na kojem su windowsi s njega nemogu; ubacim ga u kučište, spojim sve, ali neće, niti se ne počne okretati, a gore su mi JAKO JAKO važni podaci do kojih moram doći

Zna možda netko u čemu bi mogao biti problem ?

I kako da dođem do tih podataka ?

Hvala

Supertramp sub 27.12.2008 13:31
Najbrži kaže...

Jesil gledao jumper na hard disku, izvadi ga i probaj spojiti...ili probaj staviti na slave...

daj mi malo pojasni kaj je jumper; to je ovo gdje su četiri iglice ? ima za spojit napajanje, za sata kabel, i te četiri iglice
a kaj sad moram napraviti ?
Najbrži sub 27.12.2008 13:36

Piše ti negdje tu blizu MA (MASTER) SL (SLAVE) CS (CABLE SELECT)

MASTER je da ti je "glavni"

SLAVE je da ti je hard sekundarni

CS je da ti kabl odredi koji će hard biti

i da pojasnim odmah:

može se spojiti PRIMARY MASTER I SLAVE i SECONDARY MASTER I SLAVE...

...hard s kojeg pokrećeš windowse na laptopu je sigurno primary master, a taj drugi hard koji prikopčaš mora biti primary slave ili secondary master ili slave, što znači da 2 uređaja (hard diska ili optička pogona) ne mogu biti oba spojena na PRIMARY MASTER

toxic sub 27.12.2008 13:43
Najbrži kaže...

i da pojasnim odmah:

...hard s kojeg pokrećeš windowse na laptopu je sigurno primary master, a taj drugi hard koji prikopčaš mora biti primary slave ili secondary master ili slave, što znači da 2 uređaja (hard diska ili optička pogona) ne mogu biti oba spojena na PRIMARY MASTER

Good Job. Sve lijepo objašnjeno. btw. treba razmisliti da se ljudima složi neki pošteni sticky o takvim i sličnim stvarima.
Supertramp sub 27.12.2008 13:45
Najbrži kaže...

i da pojasnim odmah:

znači, trebal bi ubaciti ovaj plavi komadić plastike između iglica ?
ali ja to nemam ...

Supertramp sub 27.12.2008 13:55
toxic kaže...

imas neki stari hard? neki stari cd rom il nesto ak ne izvadi iz ovog sta imas taj jumper pa ga stavi na hdd koji koristis samo da vidis jel ce ga prepoznat ako i tada nece radit pisi dalje.

e da jebote, imam stari cd rom na starom kompu, možda tamo ima jumper !
Electric sub 27.12.2008 16:17
Supertramp kaže...
Najbrži kaže...

Jesil gledao jumper na hard disku, izvadi ga i probaj spojiti...ili probaj staviti na slave...

daj mi malo pojasni kaj je jumper; to je ovo gdje su četiri iglice ? ima za spojit napajanje, za sata kabel, i te četiri iglice
 To je SATA hard disk. On ne kroisti jumpere. Zaboravi na to.

Ako se ni ne zavrti, gotovo je. Možda je pregorila elektronika, možda mehanika. Teško je reći, ali ako se baš ništa ne čuje vjerovatno je elektronika. Dvije su mogućnosti. Kupi isti takav hard (polovni, jeftinije je) i prebaci elektroniku na svoj. Drugi način je da odeš u firmu koja spašava podatke sa krepanih hardova, samo ćeš to i ljepo platiti.
zmikic sub 27.12.2008 17:20

Bok?

Cekaj... Oba hard diska su SATA. Jedan radi a drugi ne radi?

Ako se ovaj drugi ne upali (spoji ga na napon, upali icy box i prisloni uho da cujes okretanje ploca ), moguce je da se plocica na njemu ( izmedu ostalog generira napon za okretanje ploca ) pokvarila. zamjena kosta kojih ~300kn

Supertramp sub 27.12.2008 18:05
Electric kaže...
Supertramp kaže...
Najbrži kaže...

To je SATA hard disk. On ne kroisti jumpere. Zaboravi na to.

Ako se ni ne zavrti, gotovo je. Možda je pregorila elektronika, možda mehanika. Teško je reći, ali ako se baš ništa ne čuje vjerovatno je elektronika. Dvije su mogućnosti. Kupi isti takav hard (polovni, jeftinije je) i prebaci elektroniku na svoj. Drugi način je da odeš u firmu koja spašava podatke sa krepanih hardova, samo ćeš to i ljepo platiti.
 probat ću ovo sa prebacivanjem elektronike; a ne mislim ga nositi u firme za spašavanje hardova jer su cijene paprene
Galafix sub 6.3.2010 16:03

Ja imam problem sa istim takvim HDD-om... Seagate Barracuda SATA 7200.7 120Gb...
Nemogu promjeniti windowse, problem je taj da mi opče neučita HDD kako bi mogao izbrisati particije i instalirati...(xp)
A računalo se može normalno pokrenuti, podići stari windows

Ima ko kakvu ideju? Dal mi može neko objasniti kaj treba napraviti?