Job13 uto 13.5.2025 11:16

Zamjenio sam maticnu nedavno a320 za tuf gaming b450-m II i sad imam problem.

Napajanje koje koristim ima samo 4-pin EATX12V za processor a maticna ima 8-pin.

Ja sam spojio taj kabel sa 4-pin na desnu stranu od tih 8pinova i normalno pc ne radi kako treba. Kad se pokrene sve je ok ali ko da je dizelas treba mu par puta da se pokrene..ili uopce ne radi PC se ugasi prije nego uopce cujem onaj beep za boot

Jel' neko' zna dali je to uopce pametno? Jel' mozda treba stavit na 4pina sa lijeve strane? pitam chatgpt on kaze

Thel left half (pins 1-4) is the original ATX12v standard 4-pin

The right half (pins 5-8) was added later for extra power (mainly for higher-end CPUs).

a google kaze treba stavit na desnu stranu..

tutanjkamen uto 13.5.2025 11:34

Davno sam imao istu situaciju.

Staro napajanje a nova ploca sa 8 pinova.

No radilo je jer je napajanje sa 4 pina bilo dovoljno, odnosno procesor nije puno vukao.

E sad, ne sjecam se na kojoj poziciji sam ustekao kabel ali imas drugacije postavljene utore na konektoru za prva 4 pina i za druga 4.

Vidis da su neki utori kvadratnog oblika a neki u obliku slova D i usporedis sa istim rasporedom na kablu.

Ja bih na tvom mjestu ipak stavio novije napajanje.

Job13 uto 13.5.2025 11:41
tutanjkamen kaže...

Davno sam imao istu situaciju.

Staro napajanje a nova ploca sa 8 pinova.

No radilo je jer je napajanje sa 4 pina bilo dovoljno, odnosno procesor nije puno vukao.

E sad, ne sjecam se na kojoj poziciji sam ustekao kabel ali imas drugacije postavljene utore na konektoru za prva 4 pina i za druga 4.

Vidis da su neki utori kvadratnog oblika a neki u obliku slova D i usporedis sa istim rasporedom na kablu.

Ja bih na tvom mjestu ipak stavio novije napajanje.

To sam i ja mislio da ce utori biti drugacicji ali ne,isti su. Processor je 3200g a znam da on ne vuce previse pa sam mislio da ce 4pin biti dosta jel' je radilo normalno na a320-m