Programiranje

Web programiranje ili aplikacije ?

RimSo uto 12.1.2010 23:32

E ljudi ev posto je sve to krenulo kvragu sa mojim programiranjem..da pitam jedno malo neobicno pitanje..

Sta je kompetentnije i u svakom slucaju bolje i isplativije naucit i krenut pomalo nekad i radit..

Znaci ucenje komplet WEB programiranja : PHP; MySQL, HTML; CSS; Javascript; ASP

Ili ucenje VB, C+ i drugih programa za aplikacije...

Vase misljenje ?

sk8 4 life uto 12.1.2010 23:39
RimSo kaže...

E ljudi ev posto je sve to krenulo kvragu sa mojim programiranjem..da pitam jedno malo neobicno pitanje..

Sta je kompetentnije i u svakom slucaju bolje i isplativije naucit i krenut pomalo nekad i radit..

Znaci ucenje komplet WEB programiranja : PHP; MySQL, HTML; CSS; Javascript; ASP

Ili ucenje VB, C+ i drugih programa za aplikacije...

Vase misljenje ?

jako različito...i jednako teško

napravit web kao svoj šef je na neku ruku lakše nego napravit neki program sam, ako u web-u želiš bit pro. trebat ceš se opredjelit za dizajnera ili programera itd..vjerovatno isto kao i sa programiranjem. Meni web dizajniranje lako leži HTML, CSS kao i da nisam ucio ...i par tutoriala za photoshop instaliraš notepad++ i šibaj

RimSo uto 12.1.2010 23:45

A gle to ima da se moras opredjelit za dizajnera il programera..ev npr. ja sam tako lako skontao pocetni php kod i ono ide mi..mogu povezat html i php..a sad krenuo sam sa VB i ono nikako..nesto me odbacuje i nemam neke ideje da napravim nesto...

Sad sto se mene tice sve se da naucit i sad sam u dilemi sta i kako..

@ismar89 - odakle si ?

sk8 4 life uto 12.1.2010 23:59
RimSo kaže...

A gle to ima da se moras opredjelit za dizajnera il programera..ev npr. ja sam tako lako skontao pocetni php kod i ono ide mi..mogu povezat html i php..a sad krenuo sam sa VB i ono nikako..nesto me odbacuje i nemam neke ideje da napravim nesto...

Sad sto se mene tice sve se da naucit i sad sam u dilemi sta i kako..

@ismar89 - odakle si ?

može se sve to naucit ali malo ljudi preferira all-in-one kako ce npr. netko znat da ti sve to znaš i još znaš programirat vrhunski  koliko i netko tko je 5god samo tagove udarao a na photoshop-u nikad nije ni kliknuo.

RimSo sri 13.1.2010 00:06

Gle..ja i nisam da se sad uci sve..ono niti da se uci sve jer to odrzat vremenom je nemoguce..sad samo trazim nacin kako da odlucim sta je bolje dal Aplikativno il web programiranje..cisto programiranje jer web dizajn bi opet morao prepustiti nekom drugom...a isti je primjer i kod aplikativnog jer nemam ideja sta da pravim..

kooboora sri 13.1.2010 00:14

Ako hoces da ubijes dvije muhe jednim udarcem nauci  C# (.net 3.*) i mozes ga primjeniti i za WIN i za WEB platformu... a html, css, xml, neke javascript frameworke i ostale popratne tehnologije ces nauciti u letu....

RimSo sri 13.1.2010 00:18
kooboora kaže...

Ako hoces da ubijes dvije muhe jednim udarcem nauci  C# (.net 3.*) i mozes ga primjeniti i za WIN i za WEB platformu... a html, css, xml, neke javascript frameworke i ostale popratne tehnologije ces nauciti u letu....

Nisam bas za tu soluciju nego za uvjerenje da se sjednim nacinom programiranja ak se dovoljno posvetim moze za par godina i sta zaraditi za hljeba..

kooboora sri 13.1.2010 00:30

Sto se tice zaradjivanja hljeba, ako se posvetis necemu dovoljno ambiciozno i postanes ekspert na tom podrucju onda goli hljeb mozes zaraditi za sta god se opredijelis. Međutim, ako si kompetentan za više platformi onda je logicno da ces imati vise prednosti i u startu ces osigurati sebi vise mogucnosti (tj poslova) za zaradu. Ako pak zelis da zaradis nesto vise od samo "golog hljeba" onda odvoji malo vise vremena i nauci neke sto specificnije programske jezike koje ne poznaje svaki treci klinac kompjuteras i nakon toga idi trazi posao negdje vani pa to masno naplati. Jer ruku na srce PHP freelance programera je pun kufer, i ja sam jedan od njih, a staro pravilo je - sto je konkurencija veca to su cijene nize...

sasa sri 13.1.2010 01:04
Dr.Malenica kaže...

moj savjet ti je C, s tim ces puno bolje proci, no gledaj sto ti bolje lezi

gdje i kako ce bolje proci sa C jezikom??

odluci sam zelis li web ili desktop aplikacije i onda se toga primi. ima posla i za jedno i za drugo.

mozda najbolje C# i dotNet pa si onda nekako ubio vise muha jednim udarcem...

RimSo sri 13.1.2010 01:34

Neznam..nesto sam zapeo za .php i VB pa ak se mogu kako uklopit vremenom i ak nesto ne prevagne da bude izbor..sad koliko se traze neke posebne .php scripte mislim koliko se traze .php programeri ?

Programko sri 13.1.2010 08:24

Po mojoj procjeni, omjer web i windows narućenih aplikacija je 80:20 i to se povečava iz godine u godinu u korist web aplikacija. Pa sam zakljući. A malo je nepromišljen naćin razmisljanja; sad ću naučiti PHP i o toga ću živjeti idučih 10 godina. Zato jer se tehnologija ne mijena svako nekoliko godina, nego nekada se i više puta godišnje stvari promjene.

Tracer sri 13.1.2010 10:02

Nekako se i osobno mogu složiti da je potreba za web aplikacijama danas veća, ali svejedno, ja npr. ne mogu se niti zamisliti u tom području. S druge strane, tu je i ActiveX kojeg je moguće postaviti na web pa ako mi baš treba nekakva web aplikacija onda mogu i preko toga bez da moram imati nekakva specijalna znanja iz web jezika.

U krajnjoj liniji, sve je stvar osobnog ukusa i izbora. S oboje se može lijepo živjeti, a pogotovo ako vas se prepozna kao osobu koja zna svoj posao. I to je zapravo najvažnije - da znate posao. A tada je najmanje bitno da li je to web ili desktop jer će tada posla (pa i zarade) uvijek biti.

hudo sri 13.1.2010 11:36

Ako znas programirati, svejedno ti je dali je platforma web ili windows. Treba ti samo malo vremena da proucis win ili web prezentacijske tehnike. Sva poslovna logika i pristup podacima je vise-manje isti. 

PHP je dobar za ucenje, jer je vrlo jednostavan, iako jednostavno dovodi i do spageti zbrckanog i proceduralnog koda (iz doba basica i pascala:), pa treba paziti kako se radi. Posla za php programera sada ima jako puno. Danas je na cijeni, a i biti ce ubuduce, potpuni objektni pristup i dizajn (ne graficki:), a to mozes puno bolje savladati sa .NET ili Java platformama.  Kod tih platforma, prvo moras nauciti sintaksu jezika i objektni pristup, a onda i (povelike) frameworke. Kod php-a taj framework je puno puno manji, i specijaliziran za odredzene web zadace. Naravno, neides proucavati cijeli .NET framework, nego dijelove koji ti trebaju za obaviti posao. 

Uz to, morati ces STALNO uciti nesto novo. I u PHPu, i u .NETu, i u bilo kojem jeziku i okruzenju koji odaberes. Jezici napreduju, izlaze nove verzije, i sa znanjem PHP 3 i .NET 1.1 neces nigdje dobiti posao. 

Ja bi tu jos nadodao jedan izvrstan jezik i framework: Ruby on Rails.

Mozda kod nas nema potraznje za njim, ali kada bude, biti ces najbolji u njemu :)

veljac99 uto 26.1.2010 20:35

da bas tako. Ne budi opterecen da li ucis za web ili ne. Vidjet ces da je to pogresno. Vazno je shvatiti da 80% web aplikacija je u poslovnoj logici i podatkovnom sloju a kiji se 1000% jednako rade i za ono sto zoves web app kao i za desktop app. Bit jenauciti slojevito i strogo postivati slojeve. A sad da li Vb ili c# ili java, to ti na kraju ispadne kao razlika izmedju zagorskog i prigorskog, jer u sustini frameworci si slicniji no ikada