Programiranje

Python - povezivanje tipki

struja ned 19.12.2010 23:39

Počeo sam se bavit pythonom, znači još sam početnik.

Zanima me dal se može tipka fn povezati nekako sa programom, i ako može da bi se držanjem tipke fn i pomicanjem po touchpadu ili mišem pomicao neki prozor po zaslonu. Ako može gotov kod sa objašnjenjem, hvala {#}

struja ned 19.12.2010 23:56
dj_beni kaže...

Hm, mislim da sam Python nema neceg za input s tipkovnice, ali nisam siguran.

Radim sa tkinterom, on ima nešto bind.(). Znam povezat sa enterom i tako neke tipke, al nisam skužio kako bi sa fn 

xxxxx pon 20.12.2010 00:12

Ne znam kako bi mogao bindati Fn tipku (ne znam dali se uopće može), ali valjda znaš da tu tipku imaju samo laptopi, a ne i stolni PC-evi.

Stoga taj tvoj program nebi mogao lijepo raditi na svim računalima, dali mora biti baš ta tipka, zašto ne odabereš neku drugu?

struja pon 20.12.2010 00:23
xxxxx kaže...

Ne znam kako bi mogao bindati Fn tipku (ne znam dali se uopće može), ali valjda znaš da tu tipku imaju samo laptopi, a ne i stolni PC-evi.

Stoga taj tvoj program nebi mogao lijepo raditi na svim računalima, dali mora biti baš ta tipka, zašto ne odabereš neku drugu?

Da svjestan sam sveg tog. Al htio bi saznat kako (ako se može). Zaintrigirala me jer je skoro prazna, pa mislim da bi se dala dobro popunit.

Prvo što mi je palo na pamet je neki sitan kalkulator koji bi pozivao sa fn tipkom, jer dosta puta trebam zbrojit 2 i 2, pa bi mi to bilo zgodno.

mbaksa pon 20.12.2010 12:49

Probaj u Pythonu skuziti kako se moze ocitati stisnuta neka "posebna" tipka - tipa Shift, Enter i sl. Mozda ces na isti nacin onda moci doci do koda tipke Fn. Medjutim, imaj na umu dvije stvari - to je nestandardna tipka i ona:

• moze imati nestandardnu vrijednost, odnosno na razlicitim laptopima moze biti drugacija (znaci, trebat ces omoguciti svakom korisniku da sam definira tu specijalnu tipku)
  • moze uopce ne funkcionirati kao obicna tipka na tipkovnici (sto je cak najvjerojatnije), odnosno tek u kombinaciji s nekom drugom tipkom mozda salje kod racunalu (tu nema lijeka, jer onda za Windowse, tj. tvoj program ta tipka ne postoji).
mbaksa pon 20.12.2010 14:39

Ovo je na tragu onog sto sam pricao, ali naravno precizno objasnjeno. U osnovi imas status nekih posebnih tipki /vjerojatno modifier keys/ (on tu navodi tipku Eject kod Maca, pretpostavljam da u tu skupinu ulaze i tipke poput Shift, Ctrl, Alt...). Ako ti tipka Fn mijenja taj jedan bit, onda ces je moci koristiti, ako ne - onda neces. Ako ti Fn tipka baca scan code (iako vjerujem da to vecina to ne radi), onda ce ti biti najlakse to napraviti - mozes jednostavno vrtiti petlju koja ce ti prikazivati scan codove i ako se stisne tipka Fn i pojavi se neki scan code, znaci da je to - to - da je to njezin scan code.