Programiranje

Programiranje u C-u - od svega pomalo

mbaksa sri 1.6.2011 17:54
Zhawk kaže...

Probao i radi mi.

Probao sam ponovno i ja sad - radi. Izgleda da sam nešto zapetljao. Međutim, skužio sam sad da je problematično upravo dijeljenje. I barem jedan operand (ili jedan operand kod bilo kojeg podizraza koji u konačnici sudjeluje u dijeljenju) kod dijeljenja mora biti double. Tako da u osnovi nije baš svejedno gdje ćeš raditi cast - na primjer, u originalnom ono izrazu za return već ima jedna vrijednost koja je tipa double (povratna vrijednost funkcije CN):

(((2*n)+3 )/((4*n)+7))*CN(n-1);

Možeš je castat ili zamijenit nekom decimalnom brojkom ili štoveć, no taj izraz će i dalje dati nulu. No, dovoljno je castati bilo koji operand koji će ili dio kojeg će sudjelovati u dijeljenju. Znači, već je dovoljno staviti točku iza 7, dakle da izraz bude:

(((2*n)+3 )/((4*n)+7.))*CN(n-1);

I tad radi.

Floki sri 1.6.2011 20:41
bandito kaže...

E pitao bi jedno pitanje. Gdje ima na internetu dobro objašnjene vezane liste ako neko ima nekakav link ili tako nešto?

Hvala unaprijed

ja ne mogu pronaći thread gdje je mbaksa pisao o tome - možda se on sjeti - dao je jedan dobar primjer jednostruko vezane liste

btw. ajde mi daj tekst onog prvog zadatka o virusima - htio bi ga imati 

bandito sri 1.6.2011 20:53
Floki kaže...
bandito kaže...

E pitao bi jedno pitanje. Gdje ima na internetu dobro objašnjene vezane liste ako neko ima nekakav link ili tako nešto?

Hvala unaprijed

ja ne mogu pronaći thread gdje je mbaksa pisao o tome - možda se on sjeti - dao je jedan dobar primjer jednostruko vezane liste

vjerojatno će on znati.

evo tekst zadtaka

Kemije Epruvetić, zli znanstvenik, stvorio je novu vrstu virusa "OB7I" koji živi 3 dana, te se razmnožava za faktor 7 dnevno. Drugim riječima, od jednog virusa dnevno nastane njih 7, a uz njih ostane i on sam ako to nije njegov 3. (posljednji) dan života.

Napišite program koji učitava prirodne brojeve p i n, te ispisuje koliko virusa će biti n-ti dan eksperimenta ako ih nulti dan ima točno p i svi su novi (tj. stari su nula dana i umrijet će tek 3. dan).

Uputa: Ovaj zadatak najlakše je riješiti dvostrukom rekurzijom (dvije funkcije koje pozivaju jedna drugu). Možete napisati jednu funkciju koja vraća koliko je novih virusa nastalo u n-tom danu, te jednu koja vraća koliko virusa ukupno ima na kraju n-tog dana (tj. nakon nastanka novih i odumiranja starih virusa).

mbaksa sri 1.6.2011 23:05
Floki kaže...
bandito kaže...

Hvala unaprijed

Mislišgdje je bio onaj pas u pitanju? To je primjer kad si sam ideš radit vezanu listu.

Valja napomenuti da C++ ima predložak klase za izradu dvostruko vezanih listi: http://www.cplusplus.com/reference/stl/list/

U C-u mislim da u standardnoj biblioteci nema vezanih listi.

whoah čet 2.6.2011 04:58
bandito kaže...

vjerojatno će on znati.

evo tekst zadtaka

Kemije Epruvetić, zli znanstvenik, stvorio je novu vrstu virusa "OB7I" koji živi 3 dana, te se razmnožava za faktor 7 dnevno. Drugim riječima, od jednog virusa dnevno nastane njih 7, a uz njih ostane i on sam ako to nije njegov 3. (posljednji) dan života.

Napišite program koji učitava prirodne brojeve p i n, te ispisuje koliko virusa će biti n-ti dan eksperimenta ako ih nulti dan ima točno p i svi su novi (tj. stari su nula dana i umrijet će tek 3. dan).

Uputa: Ovaj zadatak najlakše je riješiti dvostrukom rekurzijom (dvije funkcije koje pozivaju jedna drugu). Možete napisati jednu funkciju koja vraća koliko je novih virusa nastalo u n-tom danu, te jednu koja vraća koliko virusa ukupno ima na kraju n-tog dana (tj. nakon nastanka novih i odumiranja starih virusa).

Evo kako sam ja razumio u ova doba kako bi to trebalo uraditi

Gore je rečeno virus živi 3 dana, razmnožava se za faktor 7 dnevno.

Zadatak je slobodan dosta, barem meni.

Evo šta sam ja zaključio.

ubačeni virusi  "p"

broj dana širenja virusa "n"

pošto nije naveden ograničenje rekurzivne funkcije a meni su dvije rekurzivne puno evo šta radim

" p "->  " svega " ću koristiti za izračunavanje ukupnog broja virusa

ubacujem varijablu  " t " -> " trenutni " i nju ću koristiti za promjenu ciklusa života virusa nakon unosa željenog broja ali na startu ona je jednaka " p " jer mi je potrebna vrijednost prvih virusa xD

koristiti ću konstantu " d = 3 " za dužinu života pojedinačnog virusa

ja sam shvatio da nakon prvog dana imamo " p*7+p " novih virusa kojih nema poslije 3ćeg dana

npr.

p = 1

PRVI DAN :        1*7+1=8   ->  p=8 <-> osam gubimo poslije 3 dana

DRUGI DAN :      8*7+8=64

TREĆI DAN :       64*7+64=512 -> 512 - 8 iz prvog dana = 504

Ako se misli da prvi dan se stvori samo 1 virus jer ja ne mislim da je tako, onda gore samo -1 ili onoliko koliko je već zadato na ulazu bez *7

Evo kod:

#include<iostream>

using namespace std;

int ukupno(int trenutni,int n,int svega,int d){

if(n==0)

return svega;

else{

if(d==1)

ukupno(svega-trenutni,n-1,svega*7+svega-trenutni,3); // ako je samo uneseno p broj novih onda nema -trenutni

else

ukupno(trenutni,n-1,svega*7+svega,d-1);}}

void main(){

const int d=3;

int p,n;

cout<<"Koliko ubacujete virusa : ";

cin>> p;

cout<<"Koliko dana testirate sirenje virusa : ";

cin>> n;

int t=p;

t+=p*7;

cout<<"Za "<< n<<" dana je nastalo "<< ukupno(t,n,p,d)<<" virusa\n";

system("pause");}

niko999 čet 2.6.2011 19:51

Trebao bi program koji ispisuje sve kombinacije brojeva u zadanim parametrima, recimo tražim 100 kombinacija brojeva od 1-50, a svaka kombinacija ima 3 ili više brojeva.

Postoji li takvi programi za skinuti ili se moraju stvoriti?

avantgard pet 3.6.2011 19:06

Ovo je inace tema za pitanja iskusnijim programasima ako ti nije nesto jasno u pisanju koda, opcenito oko C-a, ili nesto da je vezano uz C.

Za skinuti postoji, samo ne znam gdje. A stvoriti se takodjer mogu.

Inace ja imam jedno pitanje.

Imam zadatak za DZ, a stao sam na jednom djelu pa bih molio pomoc. Zadatak glasi ovako:

Potrebno je ucitati 10 recenica (kraj recenice je ENTER tipka) putem tipkovnice i zapisati ih u datoteku po zelji. Nakon toga treba procitati datoteku i ispisati pod:

a) Koliko ima ukupno znakova,

b) Koliko ima rijeci u datoteci

Deklarirao sve, ucitao sve, zapisano u datoteku normalno. Al' sada mi predstavlja problem citanje iz datoteke.

Inace u datoteci recenice su zapisane svaka u svoj red. Recenice su unesene za funkcijom 'gets' pa imaju na kraju '\0'. Profesor nam je rekao da sa funkcijom 'fgets' citamo iz datoteke, al' mi nije jasno kako koristiti tu funkciju.

Kako sam na internet prirucniku za C nasao ovako (iz tog prirucnika smo si i prepisivali funkcije u biljeznicu), funkcija 'fgets' se ovako deklarira:

char *fgets(char *s, int n, FILE *stream);

Meni sada nije jasno zasto ispred 'fgets' je '*'? Inace znam da se sa '*' deklarira pokazivac ili kada ne deklariramo, vraca vrijednost s adrese tog pokazivaca. Al' sta sada tu znaci '*'?

Sto predstavlja 'char *s' i 'int n'?

'FILE *stream' - tu se upisuje pokazivac na datoteku.

Moze mi netko pojasniti malo tu funkciju?

Pitanja pod a) i b) mi nisu problem, al' problem mi je procitati datoteku.

Hvala.

rustweaver pet 3.6.2011 19:32

char *fgets( char *str, int num, FILE *stream ); 

The function fgets() reads up to num - 1 characters from the given file stream and dumps them into str. fgets() will stop when it reaches the end of a line, in which case str will be terminated with a newline. If fgets() reaches num - 1 characters or encounters the EOF, str will be null-terminated. fgets() returns str on success, and NULL on an error.

Funkcija vraca pointer na procitanu liniju teksta ili NULL pointer u slucaju greske.

Argumenti funkcije:

• str je pointer na neki spremnik u memoriji, staticki ili dinamicki alociran
  • num je broj kojim funkciji govoris koliko maksimalno znakova da procita po jednom pozivu
  • stream je pointer na otvorenu datoteku

I sto je tu problem? U petlji citas liniju po liniju dok ti fgets ne vrati NULL, to je greska vjerojatno prouzrocena time sto si dosao do kraja datoteke i tada prestajes sa citanjem.

avantgard pet 3.6.2011 19:54

A inace engleski ne znam perfektno, a u tom prirucniku sa funkcijama nije bilo objasnjenje sta u funkciji koji dio znaci, pa me to zbunjivalo.

E sad, da li 'strlen' nebi trebao brojati samo znakove (iskljucujuci razmake)?

int z,n,br_z=0;
    char a[100], b[100], c[100], d[100], e[100], f[100], g[100], h[100], i[100], j[100], pom[100];
    FILE *r;

gets(a);
    gets(b);
    gets(c);
    gets(d);
    gets(e);
    gets(f);
    gets(g);
    gets(h);
    gets(i);
    gets(j);

r=fopen ("e:\\zapis.txt", "w+");
    fputs (a,r);
    fprintf (r,"\n");
    fputs (b,r);
    fprintf (r,"\n");   
    fputs (c,r);
    fprintf (r,"\n");   
    fputs (d,r);
    fprintf (r,"\n");   
    fputs (e,r);
    fprintf (r,"\n");   
    fputs (f,r);
    fprintf (r,"\n");   
    fputs (g,r);
    fprintf (r,"\n");   
    fputs (h,r);
    fprintf (r,"\n");
    fputs (i,r);
    fprintf (r,"\n");   
    fputs (j,r);
    fprintf (r,"\n");   

fclose(r);

r=fopen ("e:\\zapis.txt", "r");
    for (z=0;z<10;z++)
    {
        fgets(pom,100,r);
        puts(pom);
        br_z+=strlen(pom);
    }

printf ("\n\n\nBroj znakova sveukupno: %d", br_z);

To je kod programa. A mene sada pati, kako dok koristim funkcije gets() i puts() mogu iskljucivati pojedine znakove? Inace kada radim sa petljama i da odbrojava jedan niz znak po znak, onda mogu umanjiti ako dodje do razmaka (ASCII 32) i samo ruknem brojac--. Takodjer ako ne mogu ni brojati znak po znak, ne znam kako da prebrojim rijeci, jer opet morao bih nekak da uvecavam brojac svaki put kada dodje do razmaka.

Ako ima kakvo optimiziranije rjesenje za unest vise nizova odjednom, nemojte me odmah objesiti, jer probao sam sa petljom i varijable zamjenjivati sa ASCIIm kodom, ali shvatio sam da je to ne moguce.

rustweaver pet 3.6.2011 20:14
avantgard kaže...

A inace engleski ne znam perfektno, a u tom prirucniku sa funkcijama nije bilo objasnjenje sta u funkciji koji dio znaci, pa me to zbunjivalo.

E sad, da li 'strlen' nebi trebao brojati samo znakove (iskljucujuci razmake)?

Ne, strlen broji sveukupnu duljinu stringa, znaci sve znakove (ukljucujuci i razmak) dok ne dode do znaka koji ima vrijednost nula, taj znak oznacava zavrsetak stringa.

avantgard kaže...
To je kod programa. A mene sada pati, kako dok koristim funkcije gets() i puts() mogu iskljucivati pojedine znakove? Inace kada radim sa petljama i da odbrojava jedan niz znak po znak, onda mogu umanjiti ako dodje do razmaka (ASCII 32) i samo ruknem brojac--. Takodjer ako ne mogu ni brojati znak po znak, ne znam kako da prebrojim rijeci, jer opet morao bih nekak da uvecavam brojac svaki put kada dodje do razmaka.

Za objasnjenje stringova u C-u procitati pocetak ovog mog posta na prethodnoj stranici.

E sada, ako pretpostavimo da procitani string nije prazan i da razmaci oznacavaju granicu izmedu dvije rijeci, znaci da ima najmanje jednu rijec i trebamo samo brojati razmake. Tada idemo ovako:

int rijeci=1;
int n=0;

while (string[n]!=0)
{
      if (string[n]=32);
         rijeci++;

n++;
}

Naravno, ovaj kod ce napravit pogresku ako:

• je string prazan (izbrojat ce jednu rijec iako nema niti jedne)
  • ima vise razmaka jednog do drugog
  • imas razmake prije samog teksta, i/ili poslije

No meni nije cilj napraviti ti gotovo rjesenje nego ideju odakle i kako zapoceti...

Mali hint: prije povecavanja varijable "rijeci" mozes jos provjeriti slijedece: jesi li na samom pocetku stringa (tada ne uvecavas rijeci), je li iduci znak takoder razmak (opet ne uvecavas rijeci), i je li iduci znak kraj stringa (ni tada ne uvecavas rijeci)

avantgard pet 3.6.2011 21:20
rustweaver kaže...
No meni nije cilj napraviti ti gotovo rjesenje nego ideju odakle i kako zapoceti...

Mali hint: prije povecavanja varijable "rijeci" mozes jos provjeriti slijedece: jesi li na samom pocetku stringa (tada ne uvecavas rijeci), je li iduci znak takoder razmak (opet ne uvecavas rijeci), i je li iduci znak kraj stringa (ni tada ne uvecavas rijeci)

Procitao sam cijeli tvoj post o stringovima. Taj dio sam znao, samo sto me trenutno zeza ovaj prakticni malo slozeniji jer smo tek krenuli raditi sa FILE-ovima, a malo me te kombinacije jednog i drugog ubijaju.

if (string[n]=32);

Nije da ja tebe sada ispravljam, nego samo napominjem na tiskarsku gresku jer ide ==.

Slika je u prilogu a sadrzi dio koda koji bi trebao biti za zbrajanje varijable za znakove i varijable za rijeci. (molim da se ne obazirete na text jer ne znam vise sta da pisem, hebeni c/p tu ne radi :D).

Ne vidi se, ali rijeci sam vec deklarirao na pocetnu vrijednost 10 (zato sto ima 10 recenica, pa onda kao 10 pocetnih razmaka). br_z je isto incijaliziran al' na nulu.

Vec 20min buljim u ovaj dio koda sta sam napisao i ne nalazim gresku pa bih te molio da me ispravis. Puno ti hvala na pomoci!

rustweaver pet 3.6.2011 21:29
beno101 kaže...

Pozdrav ekipa!

Ima li tko iskustva sa pravljenjem vlastitog (non-gui) IRC klijenta u C programskom jeziku?

Jer gdje god gledam sve je vezano uz GUI, a to mi ne treba.

Hvala!

Ja sam davno radio jedan, ali GUI, malo ambiciozniji od tvoga (custom kontrole 'n' stuff). Uglavnom osnova ti je winsock za mreznu komunikaciju i onda si naci negdje specifikaciju IRC protokola. Kako je IRC protokol u osnovi tekstualan, ne bi trebao imati nekih velikih prepreka...

avantgard pet 3.6.2011 21:31

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main(int argc, char *argv[])
{
    int z,n,br_z=0,p=0,rijeci=10;
    char a[100], b[100], c[100], d[100], e[100], f[100], g[100], h[100], i[100], j[100], pom[100];
    FILE *r;

gets(a);
    gets(b);
    gets(c);
    gets(d);
    gets(e);
    gets(f);
    gets(g);
    gets(h);
    gets(i);
    gets(j);

printf("\n\n----------ISPIS ONOG CEGA STE UPISALI----------\n\n");                
    puts(a);
    puts(b);
    puts(c);
    puts(d);
    puts(e);
    puts(f);
    puts(g);
    puts(h);
    puts(i);
    puts(j);
    printf("\n\n------------------------------------------------\n\n\n");    
    r=fopen ("e:\\zapis.txt", "w+");
    fputs (a,r);
    fprintf (r,"\n");
    fputs (b,r);
    fprintf (r,"\n");   
    fputs (c,r);
    fprintf (r,"\n");   
    fputs (d,r);
    fprintf (r,"\n");   
    fputs (e,r);
    fprintf (r,"\n");   
    fputs (f,r);
    fprintf (r,"\n");   
    fputs (g,r);
    fprintf (r,"\n");   
    fputs (h,r);
    fprintf (r,"\n");
    fputs (i,r);
    fprintf (r,"\n");   
    fputs (j,r);
    fprintf (r,"\n");   

fclose(r);

for (z=0;z<10;z++)
    {
        fgets(pom,100,r);
        while (pom[p]!=0)
        {
              if(pom[p]!=32)
              br_z++;
              if (pom[p]==32)
              rijeci++;
              p++;
        }
    }

fclose(r);

printf ("\n\n\nBroj znakova sveukupno: %d\nBroj rijeci sveukupno: %d", br_z, rijeci);

system("PAUSE");   
  return 0;
}

beno101 pet 3.6.2011 21:34
rustweaver kaže...

Ja sam davno radio jedan, ali GUI, malo ambiciozniji od tvoga (custom kontrole 'n' stuff). Uglavnom osnova ti je winsock za mreznu komunikaciju i onda si naci negdje specifikaciju IRC protokola. Kako je IRC protokol u osnovi tekstualan, ne bi trebao imati nekih velikih prepreka...

Šta će meni sve to :)

Uglavnom, na linuxu sam pa winsock otpada?

drnde pet 3.6.2011 21:51
beno101 kaže...
rustweaver kaže...

Šta će meni sve to :)

Uglavnom, na linuxu sam pa winsock otpada?

Imas nekoliko opensource rjesenja npr. http://www.eterna.com.au/ircii/ ili http://www.irssi.org/ , mozes skinuti source i dokumentaciju pa gledati sto te zanima,

medutim ne isplati ti se bas vrijeme gubiti na to kad vec postoji, ako ti treba neka posebna funkcionalnost mozes samo integrirati u jedno od postojecih rjesenja,

osim ako te bas zanima {#}

rustweaver pet 3.6.2011 22:37
avantgard kaže...

...

Uff, uklonio sam ti sav ovaj visak varijabli koristenjem jednog dvodimenzionalnog polja, a i malo sam ti sredio brojanje znakova (zato jer se u tekst datoteci osim slova i razmaka nalaze jos i CR i LF znakovi)

#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

int main(int argc, char *argv[])
{
    int z,n,br_z=0,p=0,rijeci=10;
    char pom[100];
    char txt[10][100];
    FILE *r;

for (z=0; z<10; z++)
        gets(txt[z]);

printf("\n\n----------ISPIS ONOG CEGA STE UPISALI----------\n\n");               
    for (z=0; z<10; z++)
        puts(txt[z]);

printf("\n\n------------------------------------------------\n\n\n");   
    r=fopen("e:\\zapis.txt", "w+");
    for (z=0; z<10; z++)
    {
        fputs(txt[z], r);
        fprintf(r, "\n");
    }

fclose(r);

for (z=0;z<10;z++)
    {
        fgets(pom,100,r);
        p=0;
        while (pom[p]!=0)
        {
              if (pom[p]>32)
                 br_z++;
              if (pom[p]==32)
                 rijeci++;

p++;
        }
    }

fclose(r);

printf ("\n\n\nBroj znakova sveukupno: %d\nBroj rijeci sveukupno: %d", br_z, rijeci);

system("PAUSE");  
    return 0;
}

avantgard pet 3.6.2011 23:07

Da, vidis dvodimenzionalni niz, nisam se sjetio da bi to moglo ici, a ja zamjenjujem varijable sa ASCIIm brojem. :D

Uglavnom skuzio sam ono sto je moglo utjecat na ovaj najbitniji doljni dio programa, sto nije izbacivalo tocne vrijednosti za broj znakova i broj rijeci. A to je ova varijabla p, zato sto se nije vracala na nulu kada odvrti jednu recenicu. Ali zanimljivo je sto opet ne izbacuje tocno vrijednost, ne znam da li si mozda probao ovaj program pokrenuti. Kod izgleda tocno da bi trebao raditi, par puta gledam, sta dobro ne vrti i opet ne znam.

for (z=0;z<10;z++)
    {
        fgets(pom,100,r);
        p=0;
        while (pom[p]!=0)
        {
              if (pom[p]>32)
                 br_z++;
              if (pom[p]==32)
                 rijeci++;
             p++;
        }
    }

Nije mi jasno, kako program zna da mora preskociti u novi red? Tak je napravljena funkcija il'? To me zbunjuje zato sto bi po meni svaka recenica trebala imati svoj indeks pa bi kao u petlji uvecavali indekse za 1. Da li program mozda ne radi zbog tih novih redova (mislim, dobro ne ocitava razmake).

rustweaver sub 4.6.2011 00:22
avantgard kaže...
Ali zanimljivo je sto opet ne izbacuje tocno vrijednost, ne znam da li si mozda probao ovaj program pokrenuti. Kod izgleda tocno da bi trebao raditi, par puta gledam, sta dobro ne vrti i opet ne znam.

Jesi li siguran? Meni taj isti kod radi dobro. Recimo ako mu kao input unesem:

aaa aaa aaa

i tako deset redova toga, kao rezultat mi izbroji 90 znakova i 30 rijeci.

Program ce pogresno brojati ako imas razmake prije prve rijeci u recenici i poslije zadnje rijeci u recenici, te ako imas vise od jednog razmaka izmedu rijeci, ali to se lako sredi, samo moras malo prosiriti uvjete...

avantgard kaže...
Nije mi jasno, kako program zna da mora preskociti u novi red? Tak je napravljena funkcija il'?

Koji program? Mislis kako fgets zna da mora ici u novi red, ili kako ova petlja cita cijelu datoteku? Gledaj fgets cita onoliko znakova koliko mu ti naredis, ali ako dode do kraja linije prije nego je procitao broj znakova koje si mu nalozio onda nece nastaviti u drugu liniju nego ce ti vratiti samo ono sto je uspio procitati iz trenutne linije. Tako da ti svaki poziv na fgets u biti cita liniju po liniju...

mbaksa sub 4.6.2011 22:20
ivanho kaže...

Zanima me koja je oznaka odnosno specifikator za "unsigned long long int" tip podataka.

Možeš li objasniti što te zapravo zanima? Nije mi baš najjasnije. A inače, možeš si pogledati ovu stranicu.

ivanho sub 4.6.2011 22:25
mbaksa kaže...
ivanho kaže...

Zanima me koja je oznaka odnosno specifikator za "unsigned long long int" tip podataka.

Možeš li objasniti što te zapravo zanima? Nije mi baš najjasnije. A inače, možeš si pogledati ovu stranicu.

A ono kad se najavljuju varijable u funkcijama printf i scanf.

Npr. int je: "%d", long int je: "%ld"  itd.

Sad me zanima kako ide "unsigned long long int"