nesto222 sri 30.6.2010 19:21
slepix kaže...

ljudi...prosle godine je sustav na tih istih 5 servera uredno radio. Znaci, najvjerovatnije se radilo o tome da se je dodalo "featurea" u aplikaciju koji su presli  mogucnosti strojeva...

Fora je u tome da oni stalno nešto dodaju i rade na tome. Najžalosnije je kaj podaci znaju nestat iz baze kod upgradea.

Aplikacija podržava i slanje podataka SOAP-om i skoro svaki put kad oni naprave veći upgrade moraš prepravljat svoju aplikaciju jer više ne radi.

I tako već 5 godina.

Ove godine se prvi put ispisuju svjedodžbe iz e-Matice. To se radi tak da se preuzme PDF (koji se generira na serveru) i koji se onda ispisuje na prazne svjedodžbe.

Tu je sustav zakazao ove godine..

kiko23 sri 30.6.2010 21:39

usporedjivat websphere i iis :)

Inace ovdje u firmi imamo websphere na mainframe-u koji se vrti vec 4-tu godinu bez restarta, nadjite mi jedan iis koji je tolko vremena startan. Websphere se ne koristi zbog brzine nego robusnosti znaci za mission critical aplikacije. Inace je spor zbog svih mogucih servisa koji su u njemu.

Ako govorimo o enterprisa level aplikacijama mislim da je upravo websphere najkoristeniji iz jednostavnog razloga, to je mainframe. IBM tu jako fino zaradjuje.

Ako zelim brzinu onda cu uzet weblogic AS sa optimiziranom jrockit virtual masinom.

dado2202 pises o stres testu i onda kazes da se jvm sporo dize? jvm se dize kada startas server ne vidim kakve to veze ima sa stress testom. otvaranje novih connectiona je malo sporije, al recimo bas websphere ima jako dobro rijesen connection pool koji ne ceka da sve konekcije budu zauzete pa otvara nove tako da ako je dobro iskonfiguriran jako rijetko ce se dogodit da request mora cekat da se kreira novi connection.

Inace sto se tice matice to je cista kradja, i da bi imali sto vecu zaradu su koristili NET tehnologiju jer java programera nece nac da radi za 3000 Kn.

tnakir sri 30.6.2010 21:56
kiko23 kaže...

1. nadjite mi jedan iis koji je tolko vremena startan. 

2... i da bi imali sto vecu zaradu su koristili NET tehnologiju jer java programera nece nac da radi za 3000 Kn.

1. Istina... jbg... nakon updejtova najcesce treba restartat server... iako se to radi u rane jutarnje sate pa korisnici ni ne primjete... ali svakako sramota za server os. Ali da nema apdejtova, ili da ih iskljucis IIS bi bez greske radio toliko. Iako je smjesno usporedjivati lokalni server sa deployment serverom sa visokim loadom

2. Glupost. Stvarno mi nije jasno sto vi java geekovi imate protiv .net-a... Nakon prvog pokretanja ASP.Net aplikacije stvar jednostavno leti...

tnakir sri 30.6.2010 23:51
kiko23 kaže...

ne kuzim koji dio moje izjave je glupost.

A da leti vidio sam na e-matici cak i kad su ga vise puta pokrenuli

Djeco... ovo vam je primjer zasto ne uciti javu. Svi clanovi koji su u ovom topicu propagirali javu i propovjedali njenu nadmoc na .Net FW su pokazali da ne kopcaju bas najbolje, ili pak neznaju citat. Jer da su procitali sve sto se napisalo, nebi ovo pisali :) Dakle djeco... ucite .Net i budite pametni, a ne propalice ko ovi decki.

dado2202 čet 1.7.2010 08:56
kiko23 kaže...

dado2202 pises o stres testu i onda kazes da se jvm sporo dize? jvm se dize kada startas server ne vidim kakve to veze ima sa stress testom. otvaranje novih connectiona je malo sporije, al recimo bas websphere ima jako dobro rijesen connection pool koji ne ceka da sve konekcije budu zauzete pa otvara nove tako da ako je dobro iskonfiguriran jako rijetko ce se dogodit da request mora cekat da se kreira novi connection.

Kolko ja znam websphere diže jvm za svaki node clustera zasebno na svakoj mašini. Nakon što restaraš cluster (ili samo stranicu), odi na svoju stranicu i učitaj početnu stranicu. Učitava se malo duže vrijeme (osobito ako treba dosta toga učitati). Na to sam mislio, a dok se radi testiranje onda se to vrijeme "učitavanja" uvijek zabilježi, pa ako nije stress test, nego samo response test (sa nekoliko desetaka upita po korisniku), dobivaju se dosta viša vremena (jer to vrijeme učitavanja je nekoliko sekundi, dok je ostatak manji od sekunde).Taj početni lag nije tako izražen kod IIS-a, bar ga ja nisam vidio.

Ovo sa automatskim povećavanjem konekcija kod nekog tresholda, mislim da se može podesiti i kod IIS-a. To nije ništa novo kolko ja znam...

kiko23 čet 1.7.2010 09:13
tnakir kaže...
kiko23 kaže...

Djeco... ovo vam je primjer zasto ne uciti javu. Svi clanovi koji su u ovom topicu propagirali javu i propovjedali njenu nadmoc na .Net FW su pokazali da ne kopcaju bas najbolje, ili pak neznaju citat. Jer da su procitali sve sto se napisalo, nebi ovo pisali :) Dakle djeco... ucite .Net i budite pametni, a ne propalice ko ovi decki.

Sory mozda malo sporije kopcam, al jos uvijek ne kuzim koji dio moje izjave je glupost.

Mislim da se ne poznamo nit znas nista o meni, al svejedno si dajes za pravo da me nazivas propalicom. To govori dosta o tebi

lzgr čet 1.7.2010 09:17

E-matica je čisto sranje.Znam po odgovorima učitelja na printanje svjedodžbi.Nama nije isprintalo engleski na svjedođbu i morali sve isponova.Kaže mi razrednica da je nekom učeniku pisalo Afganistan pod država rođenja,a da nigdje nije pisalo mjesto rođenja,vladanje itd... Uglavnom čisto sranje.

kiko23 čet 1.7.2010 09:21
dado2202 kaže...
kiko23 kaže...

Kolko ja znam websphere diže jvm za svaki node clustera zasebno na svakoj mašini. Nakon što restaraš cluster (ili samo stranicu), odi na svoju stranicu i učitaj početnu stranicu. Učitava se malo duže vrijeme (osobito ako treba dosta toga učitati). Na to sam mislio, a dok se radi testiranje onda se to vrijeme "učitavanja" uvijek zabilježi, pa ako nije stress test, nego samo response test (sa nekoliko desetaka upita po korisniku), dobivaju se dosta viša vremena (jer to vrijeme učitavanja je nekoliko sekundi, dok je ostatak manji od sekunde).Taj početni lag nije tako izražen kod IIS-a, bar ga ja nisam vidio.

Ovo sa automatskim povećavanjem konekcija kod nekog tresholda, mislim da se može podesiti i kod IIS-a. To nije ništa novo kolko ja znam...

Pocetni lag kod websphera ili bilo kojeg java AS nije vezan za dizanje jvm nego nacin na koji funkcionira jsp. Prvi put kad pozivas neku stranicu jsp(ili ako napravis hot deploy neke stranice) AS je mora iskompajlirat to moze malo potrajat.

Iskreno kako radi connection pool kod iis-a ne znam.

Miki77 čet 1.7.2010 09:22

Pratim ovu raspravu i ima dosta zanimljivih teorija.Uglavnom se raspravlja oko tehnologije, sto je u redu.

Ali!

Kako je dragi ministar napomenuo da se nema novaca za nadogradnju servera jer mu se ne isplati zbog posla koji se radi jednom godisnje, to se moglo drugacije organizirati.

S ovim resursima sto ih i imamo na raspolaganju, trebalo se ovako napraviti i ne bi bilo toliko zagusenja. Jednostavno, onemoguciti svima osim osmasima pristup aplikaciji tako da oni na miru odrade svoj zadatak pa onda srednja skola i na kraju osnovna skola.

Istina, ovo ne bi rjesilo problem tehnologije, ali bi uvelike olaksalo rad. Ovo je moje stajaliste, radio sam maticu ove godine u par navrata i po 16 sati i prilicno sam ogorcen njome.

tnakir čet 1.7.2010 09:31
kiko23 kaže...
tnakir kaže...
kiko23 kaže...

Sory mozda malo sporije kopcam, al jos uvijek ne kuzim koji dio moje izjave je glupost.

Mislim da se ne poznamo nit znas nista o meni, al svejedno si dajes za pravo da me nazivas propalicom. To govori dosta o tebi

Ispricavam se ako sam te uvrijedio, nije bila namjera, malo sam se nasalio.

Poanta je u tome da ti i... ne sjecam se kako se zove... non stop govorite da .Net nevalja i kao argument uzimate eMaticu. Govorite da bi aplikacija radila da je napisana u javi. Ali sto mi svi zelimo reci da je los kod, odnosno losa ideja/arhitektura aplikacije losa i u Javi i u .Netu i u asembleru i slicno. Takodjer non stop tupite da je .Net programer los programer i da je redovito malo placen. Los programer je los programer bez obzira u kojem jeziku kucao.

Eto jos jednom se ispricavam na teskim rijecima, kazem, nije bila namjera vrijedjati.

tnakir čet 1.7.2010 09:33
kiko23 kaže...

Pocetni lag kod websphera ili bilo kojeg java AS nije vezan za dizanje jvm nego nacin na koji funkcionira jsp. Prvi put kad pozivas neku stranicu jsp(ili ako napravis hot deploy neke stranice) AS je mora iskompajlirat to moze malo potrajat.

Iskreno kako radi connection pool kod iis-a ne znam.

Ista stvar je sa IIS-om... nakon sto se aplikacija prvi put pokrene potrebno je nesto sitno vremena da se iskompajlira i nakon toga to ide kako treba.

Ako je connection pool neaktivan on se gasi (iako se to sve moze postimat po zelji).

igy čet 1.7.2010 09:36

- ministar se.re itekako vrijedi ulagati u tehnologiju jer e-matica je problem koji ce postojati konstantno. znam sve iz prve ruke

- e-matica radila je probleme i prošle godine, u manjem obimu zato što sve škole u hr još nisu počele unositi podatke u nju pa je bila manja opterečenost, ove godine to moraju obavezno raditi svi

- ove godine e-matica je počela praviti probleme prije otprilike dva tjedna, prvo s unosom podataka, a onda i s printanjem svjedodžbi

- printanje svjedodžbi je poseban problem budući da se  mogu printati jedino kada se učenici zaključaju, a zbog opterečenosti su izlazili krivi podaci. Jednom kada se učenik zaključa, profesor nema ovlaštenje ponovo ga otključati nego administrator škole

- zbog opterečenosti se sustavu moglo pristupiti za unos podataka tek noći, pa su se podaci unosili najviše u periodu između 2 i 5 h ujutro. profesori su printali svjedodžbe kod kuće, međutim opet su nastajale greške u bazi, pa se trebalo čekati na red s administratorom. otključavanje i ponovno printanje opet je rezultiralo greškama. to je razlog kašenjenja - u biti dođe na ono da je profesor mogao rukom ispisati svjedodžbe i da bi sve moglo biti gotovo na vrijeme

ako nisu sposobni napraviti ne kvalitetan nego samo sustav koji može funkcionirati onda bolje da se svi late olovke i papira

Miki77 čet 1.7.2010 09:43
igy kaže...

- ministar se.re itekako vrijedi ulagati u tehnologiju jer e-matica je problem koji ce postojati konstantno. znam sve iz prve ruke

- e-matica radila je probleme i prošle godine, u manjem obimu zato što sve škole u hr još nisu počele unositi podatke u nju pa je bila manja opterečenost, ove godine to moraju obavezno raditi svi

- ove godine e-matica je počela praviti probleme prije otprilike dva tjedna, prvo s unosom podataka, a onda i s printanjem svjedodžbi

- printanje svjedodžbi je poseban problem budući da se  mogu printati jedino kada se učenici zaključaju, a zbog opterečenosti su izlazili krivi podaci. Jednom kada se učenik zaključa, profesor nema ovlaštenje ponovo ga otključati nego administrator škole

- zbog opterečenosti se sustavu moglo pristupiti za unos podataka tek noći, pa su se podaci unosili najviše u periodu između 2 i 5 h ujutro. profesori su printali svjedodžbe kod kuće, međutim opet su nastajale greške u bazi, pa se trebalo čekati na red s administratorom. otključavanje i ponovno printanje opet je rezultiralo greškama. to je razlog kašenjenja - u biti dođe na ono da je profesor mogao rukom ispisati svjedodžbe i da bi sve moglo biti gotovo na vrijeme

ako nisu sposobni napraviti ne kvalitetan nego samo sustav koji može funkcionirati onda bolje da se svi late olovke i papira

U potpunosti se slazem s tobom...cak mi je palo na pamet da svi oni koji su radili ili rade na matici napisu neke prijedloge i posalju nadleznima. Primjerice, po meni, bilo bi idealno da se moze zakljucati i otkljucati pojedini razred a ne da moram klikati na svekog ucenika posebno. Ok, moze se zakljucati cijela skola odjednom, ali nije to to.

igy čet 1.7.2010 09:51
Miki77 kaže...

U potpunosti se slazem s tobom...cak mi je palo na pamet da svi oni koji su radili ili rade na matici napisu neke prijedloge i posalju nadleznima. Primjerice, po meni, bilo bi idealno da se moze zakljucati i otkljucati pojedini razred a ne da moram klikati na svekog ucenika posebno. Ok, moze se zakljucati cijela skola odjednom, ali nije to to.

problem je što njih nije briga, a sada pogotovu neće tražiti novce za to

trebali su otpočetka sustav prilagoditi broju korisnika u koji itekako imaju detaljan uvid - po tome je tim koji je to radio jedan veliki fail

edit: svrha zaključavanja pojedinog učenika je sprječavanje promjene zaključne ocjene, a nemaju svi zaključene ocjene u isto vrijeme... tu su i popravni

Miki77 čet 1.7.2010 09:57
igy kaže...

trebali su otpočetka sustav prilagoditi broju korisnika u koji itekako imaju detaljan uvid - po tome je tim koji je to radio jedan veliki fail

edit: svrha zaključavanja pojedinog učenika je sprječavanje promjene zaključne ocjene, a nemaju svi zaključene ocjene u isto vrijeme... tu su i popravni

E, a imao sam kolega koji su zakljucali sve pa su skontali pogresku, pa ja otkljucam, oni isprave i zakljucaju pa opet skontaju da nesto nije dobro...gadno...na kraju sam morao sve sam...

kiko23 čet 1.7.2010 09:59
tnakir kaže...
kiko23 kaže...
tnakir kaže...
kiko23 kaže...

Poanta je u tome da ti i... ne sjecam se kako se zove... non stop govorite da .Net nevalja i kao argument uzimate eMaticu. Govorite da bi aplikacija radila da je napisana u javi. Ali sto mi svi zelimo reci da je los kod, odnosno losa ideja/arhitektura aplikacije losa i u Javi i u .Netu i u asembleru i slicno. Takodjer non stop tupite da je .Net programer los programer i da je redovito malo placen. Los programer je los programer bez obzira u kojem jeziku kucao.

Eto jos jednom se ispricavam na teskim rijecima, kazem, nije bila namjera vrijedjati.

Hvala na isprici.

On sto sam napiso je da su koristili dot net jer su nasli jeftine programere, i da za te novce ne bi nasli java programere, a ne da su svi .net programeri losi.  Po meni najveci problem (istovremeno i najveci +) dot neta jesu windowsi.

igy čet 1.7.2010 10:00
Miki77 kaže...

E, a imao sam kolega koji su zakljucali sve pa su skontali pogresku, pa ja otkljucam, oni isprave i zakljucaju pa opet skontaju da nesto nije dobro...gadno...na kraju sam morao sve sam...

imao sam i ja neprospavane noći i kantice potrošenog tonera koje neće nitko platiti

ferdy čet 1.7.2010 10:01

propalice :).

Sto se mene tice...nisam se obrijao :)

A za .NET cu reci da je ok kad vidim da je jedan sustav funkcionalan, stabilan... (open ne pricam o uredskim aplikacijama).

Cak da serverside bude java, client .NET opet bi .NET zeznuo nesto :).

nego kad ce rostilj :)

p.s. Vec vidim .NET framework 5.0 ce raditi samo na Windowsima 8 i na OSX-u:)

kiko23 čet 1.7.2010 10:07
Miki77 kaže...
igy kaže...

Problem zakljucavanja su jednostavno mogli rijesit da su stavili da se ucenik zakljuca cim se isprinta svjedozba. Ako se nakon printanja vidi greska onda administrator otkljuca .

Inace imo sam tu cast radit s maticom nekih sat vremena i po meni glavni problem je bandwith. U tih sat vremena prosli smo ako se ne varam 3-4 ucenika i to je pojelo otprilike 90Mb podataka. Znaci izmedju 25 i 30 Mb po uceniku pomnozite to sa kojih 1000 nastavnika koji pokusavaju radit s maticom istovremeno

igy čet 1.7.2010 10:11
kiko23 kaže...

Problem zakljucavanja su jednostavno mogli rijesit da su stavili da se ucenik zakljuca cim se isprinta svjedozba. Ako se nakon printanja vidi greska onda administrator otkljuca .

Inace imo sam tu cast radit s maticom nekih sat vremena i po meni glavni problem je bandwith. U tih sat vremena prosli smo ako se ne varam 3-4 ucenika i to je pojelo otprilike 90Mb podataka. Znaci izmedju 25 i 30 Mb po uceniku pomnozite to sa kojih 1000 nastavnika koji pokusavaju radit s maticom istovremeno

e to je bitno, nije problem u cemu je rađeno nego i kako, što se mene tiče, mogao je u qbasicu, samo da je izvedeno kako treba (figurativno receno)

tnakir čet 1.7.2010 10:24
kiko23 kaže...
tnakir kaže...
kiko23 kaže...
tnakir kaže...
kiko23 kaže...

Hvala na isprici.

On sto sam napiso je da su koristili dot net jer su nasli jeftine programere, i da za te novce ne bi nasli java programere, a ne da su svi .net programeri losi.  Po meni najveci problem (istovremeno i najveci +) dot neta jesu windowsi.

A cuj... uvijek mozes portat dotnet na mono :)

ferdy kaže...

propalice :).

Sto se mene tice...nisam se obrijao :)

A za .NET cu reci da je ok kad vidim da je jedan sustav funkcionalan, stabilan... (open ne pricam o uredskim aplikacijama).

Cak da serverside bude java, client .NET opet bi .NET zeznuo nesto :).

nego kad ce rostilj :)

p.s. Vec vidim .NET framework 5.0 ce raditi samo na Windowsima 8 i na OSX-u:)

Ja se brijem svako tjedan i pol... jbg, brada ko u djecacica... nije da se zalim

Sustav funkcionalan i stabilan... znaci mislis da to uglavnom ovisi o tehnologiji, ne o programeru?

Rostilj... evo dogovaramo nesto u Banja Luci... kolega logic nesto cvrlji...

Win8 i OSX... da... neke gadne droge su poceli M$ koristit...

naxeem pet 2.7.2010 08:44

Meni je super čitati ferdya. Svaki put se duboko zamislim i upitam: "kako taj čovjek igdje može raditi?!" - a onda se sjetim, da je on možda voditelj projekta eMatica i da ovo isforsirano evanđenje o Javi i gluposti priča samo zato da prikrije na čemu zapravo radi.

Što se tiče King-ICT-a, koliko znam, nedavno* su navodno čak uzeli ljude iz jednog domaćeg game studia, koji se raspao zbog loše organizacije, vodstva i nesposobnosti. Možda su oni radili eMaticu?

Jer, s 5 milijuna i 5 godina, neka ozbiljna firma napravila bi 5 eMatica koje rade.

Možda i jest problem u .NET-u. Microsoft forsira lažnu i nerealnu sliku da je u alatima (VS) moguće "složiti" aplikacije bez kodiranja, samo korištenjem kontrola i sl., a onda to vodi situaciji u kojem imamo jako puno wannabe "programera", koji na državnim sisama rade smeće koje preplaćuju masno. - Svatko tko nešto zna i tko je radio na .NET-u, zna da taj framework nije ništa lošiji od Swinga, u nekim stvarima bolji, u nekim lošiji, a da je C# definitivno najbolji jezik trenutno - i - da se ništa ozbiljno u .NET-u ne može i ne smije raditi korištenjem GridViewa.

Članak mu nisam još pročitao (sad idem), ali kao što je napisao kolega Dejanović: to je bojanje informatičkih tunela.